Split System 12: Vilket Område är Det Avsett För? Luftkonditioneringsenhetens Effektegenskaper. Hur Många Kilowatt Förbrukar Den?

Innehållsförteckning:

Video: Split System 12: Vilket Område är Det Avsett För? Luftkonditioneringsenhetens Effektegenskaper. Hur Många Kilowatt Förbrukar Den?

Video: Split System 12: Vilket Område är Det Avsett För? Luftkonditioneringsenhetens Effektegenskaper. Hur Många Kilowatt Förbrukar Den?
Video: Energy Innovation: Window vs. Split Air Conditioners 2024, April
Split System 12: Vilket Område är Det Avsett För? Luftkonditioneringsenhetens Effektegenskaper. Hur Många Kilowatt Förbrukar Den?
Split System 12: Vilket Område är Det Avsett För? Luftkonditioneringsenhetens Effektegenskaper. Hur Många Kilowatt Förbrukar Den?
Anonim

Luftkonditioneringsanläggningars energieffektivitet beror på flera faktorer, varav de viktigaste är strömförbrukningen och kylkapaciteten. Det senare uttrycks i brittiska termiska enheter - BTU. Dess värde motsvarar ett speciellt index som tilldelas varje modell. Här överväger vi 12 luftkonditioneringsmodeller.

Särdrag

Luftkonditioneringsmodeller har index 7, 9, 12, 18, 24. Detta betyder 7000 BTU, 9000 BTU och så vidare. De mest populära är modellerna med lägre index, eftersom de är de bästa när det gäller ekonomi och effektivitet.

Här tittar vi på ett 12 -delat system som har en kylkapacitet på 12 000 BTU . När du köper dessa luftkonditioneringsapparater rekommenderas det att föredra modellerna, vars strömförbrukning är cirka 1 kW, eftersom de är de mest energieffektiva.

Dessa luftkonditioneringsapparater är efterfrågade eftersom de är väl lämpade för ett hem med en medelstorlek på 35-50 kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

En av de främsta fördelarna med luftkonditioneringen 12 är just dess höga kylkraft, vilket är tillräckligt för flera rum. När du köper en 7 eller 9 luftkonditionering måste du köpa flera split-system för varje rum eller ett multi-split-system (där luftkonditioneringsenheten innehåller flera inomhusenheter).

Samtidigt har dessa delade system en ganska kompakt storlek - cirka 50x70 cm, vilket sparar utrymme i huset och en vikt på cirka 30 kg i väggversionen.

Även om 12 luftkonditioneringsapparater är i kategorin med en genomsnittlig enhetskapacitet, vilket är tillräckligt för ett antal torg nära området för en vanlig tre-rumslägenhet, är de inte alltid väl lämpade för arbete i ett uppdelat utrymme.

Det betyder att i olika rum när luftkonditioneringen är i drift kan temperaturen variera … I rummet där luftkonditioneringen är installerad kommer det strikt att motsvara det värde som är inställt i dess inställningar, och i andra kan det vara högre om luftkonditioneringen fungerar för kylning eller lägre vid uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför placeras ofta en luftkonditionering med lägre effekt i olika rum.

Men du kan spara mycket om det alltid finns kommunikation mellan rum och luft cirkulerar fritt … Då kommer en luftkonditionering 12 verkligen att räcka för en lägenhet på upp till 50 kvm. m.

Nackdelarna inkluderar det faktum att inte alla 12 modellerna är energieffektiva med modern standard. När du köper en luftkonditionering, ta alltid reda på i förväg hur mycket den förbrukar en kilowatt.

För att korrekt uppskatta dess strömförbrukning behöver du bara dela effektvärdet i BTU - 12 000 - med strömförbrukningen i kilowatt. Du får ett värde som kallas EER -betyg . Det måste vara minst 10.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Delade system 12 använder moderna typer av köldmedier (freon R22, R407C, R410A, beroende på modell). Denna typ av delat system är konstruerat för standard ingångsspänning. Det fungerar stabilt i intervallet 200-240 volt. Om du har spänningsfall i din lägenhet kan du behöva en stabilisator för pålitlig drift av splitsystemet.

Även om den tekniska dokumentationen indikerar att luftkonditioneringen i den 12: e modellen framgångsrikt kan kyla luften i en lägenhet med en yta på 35-50 m, kräver detta vissa förtydliganden. Det ska till exempel vara ett kommunikationsutrymme. Förutom, rummets volym spelar en viktig roll.

Om du ska köpa ett luftkonditioneringssystem för flera separata rum eller om det här är en hall med högt i tak, kan det vara värt att tänka på flera luftkonditioneringsapparater, till exempel den nionde modellen eller ett kraftfullare delningssystem (16 eller 24).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Om du installerar en luftkonditionering av den 12: e modellen är det värt att se till att nätverkets ström matchar den här enheten. Delade system 12 är en ganska seriös konsument. Det kan kräva minst 1 till 3,5 kW i nätverket.

Innan du väljer en sådan luftkonditionering, beräkna den totala belastningen på ditt hemnätverk . (i kombination med andra elektriska apparater) och dra en slutsats om huruvida det tål anslutningen av splitsystemet. Detta beror främst på tvärsnittet av ledningen i nätverket och strömstyrkan för vilken de installerade säkringarna är konstruerade.

Slutligen är det värt att komma ihåg att effektiviteten för kylning eller uppvärmning av luft i en lägenhet beror inte bara på luftkonditioneringens effektklass. Detta påverkas av kompressorns modell och hastighet, oavsett om den har ett turboläge eller till och med diametern på röret som förbinder utomhusenheten och inomhusenheten - freon cirkulerar genom dessa rör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en metod för ett mer exakt val av ett delat system enligt villkoren för ett visst rum. Observera följande alternativ:

  • område i rummet;
  • väggarnas höjd (tillverkare av luftkonditioneringsapparater, när man specificerar området, betyder standardhöjden på väggar i lokalerna på 2,8 m);
  • antalet värmegenererande enheter i huset;
  • byggnadens energieffektivitet.

Energieffektivitet för en byggnad avser hur väl den behåller värme på vintern och svalhet på sommaren. Det beror på väggarnas material: byggnader av skumbetong och gassilikatmaterial, trä anses vara det mest energieffektiva; traditionella stadsbyggnader av betong är något sämre än dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att välja ett luftkonditioneringsapparat med en liten prestandamarginal, så att det kommer att räcka under sommarvärmen. Förutom, det finns en varning - klassiska split -system ger effektiv drift vid temperaturer upp till +43 grader , och i Ryssland på sommaren, ibland i vissa regioner är det +50 grader.

Så det är vettigt att tänka på att köpa en växelriktare, särskilt om lägenheten ligger på solsidan av huset, även om inverter luftkonditionering är något dyrare.

Med tanke på alla dessa faktorer kan man säga att delningssystemet 12 är lämpligt för de flesta medelstora till stora rum och har förmåga att tillhandahålla effektiv luftkonditionering i dem.

Rekommenderad: