Stuckformning På Väggarna (56 Bilder): Exempel I Det Inre Av Lägenheter. Hur Gör Man Dekorativa Stuckaturer Hemma För Nybörjare Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Stuckformning På Väggarna (56 Bilder): Exempel I Det Inre Av Lägenheter. Hur Gör Man Dekorativa Stuckaturer Hemma För Nybörjare Med Egna Händer?

Video: Stuckformning På Väggarna (56 Bilder): Exempel I Det Inre Av Lägenheter. Hur Gör Man Dekorativa Stuckaturer Hemma För Nybörjare Med Egna Händer?
Video: Textured Ceiling Painting Tips 2024, April
Stuckformning På Väggarna (56 Bilder): Exempel I Det Inre Av Lägenheter. Hur Gör Man Dekorativa Stuckaturer Hemma För Nybörjare Med Egna Händer?
Stuckformning På Väggarna (56 Bilder): Exempel I Det Inre Av Lägenheter. Hur Gör Man Dekorativa Stuckaturer Hemma För Nybörjare Med Egna Händer?
Anonim

Väggstuckgjutning är ett ganska ovanligt sätt att dekorera en inredning. Trots den komplexitet som det verkar att skapa denna inredning är det fullt möjligt att göra den själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Tidigare skapades stuckaturen på väggarna i lägenheten för hand. Gipslösningen applicerades över gipset och redan där förvandlades det till en mängd olika mönster. Idag används vanligtvis formning för detta arbete, det vill säga metallformer används, som faktiskt är stenciler för enskilda element . Detta påskyndar inte bara arbetet, utan låter dig också skapa absolut identiska volymetriska delar. Metallformar av hög kvalitet tål cirka 2000 fyllningar.

Trots att stuckaturen kan se vad som helst väljs oftast botaniska motiv, bilder av djur, geometriska former eller antikens element . I en modern inredning låter stuckaturelement dig visuellt fördjupa väggarna eller höja taket. Ofta används mönstrade remsor för att maskera sprickor, foglinjer och efterbehandlingsfel. Bakom stuckaturen i taket kan dold belysning placeras, och själva ljuskronorna inramas ofta av en motsvarande mönstrad rosett.

Med hjälp av dekorativa element kan du dekorera nischer, fönster, dörrar, speglar eller välvda öppningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Ett av de mest populära materialen för att skapa stuckaturer är gips. Dess främsta egenskaper inkluderar miljövänlighet och förmågan att klara temperaturhopp . Materialets plasticitet hjälper till att förenkla arbetet. Det bör också tilläggas att gipsmassan, medan den stelnar, ökar i storlek och tränger igenom även de minsta sprickorna. Detta innebär att stuckaturer mycket väl kan användas inte bara för att dekorera utrymme utan också för att maskera defekter och skador på ytor.

Naturligtvis har gipsstuckgjutning ett antal nackdelar . Den ganska tunga vikten påverkar finishens tillstånd negativt, vilket tvingas stå emot det. Dessutom är gips inte fuktbeständigt. Dessutom lockar det till och med vätskor och lider därför ofta av en svamp. Detta problem kan dock hanteras genom förbehandling med ett skyddsmedel. Gipselement är ganska ömtåliga och går sönder omedelbart när de tappas på golvet. En relativ nackdel är det höga priset för denna typ av stuckaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad polystyren anses vara ett annat vanligt material för att skapa stuckaturer. Den största fördelen med denna sort är dess låga kostnad, men kvaliteten lämnar mycket att önska . Bräcklig stuckaturgjutning kräver en mycket noggrann inställning och placeras därför oftast i de minst "kontakt" -zonerna - under taket. Materialet kan inte kallas elastiskt och dess porösa yta är mycket dåligt färgad. Dess höga brandrisk är också dess nackdel.

Det är omöjligt att inte nämna polyuretan, även känd som skummad plast . Materialet är resistent mot temperaturchocker, det är lätt och har en lång livslängd. De andra fördelarna med polyuretanstuckgjutning inkluderar enkel färgning, enkel installation, fuktbeständighet, förmågan att "avvisa" lukt, samt ett brett utbud av modeller. Dessutom, efter en lång tid, spricker eller deformeras inte materialet och blir inte gult. Den största nackdelen med polyuretan är dess höga brandrisk.

Vi får inte glömma att när det antänds börjar materialet avge giftiga cyanider, vilket kan leda till förlamning av andningsorganen eller hjärtat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av stuckaturer

Ganska ofta i interiörer finns det en omfattande stuckaturgjutning på ett botaniskt tema. De vanligaste ämnena är alla typer av blommor, träd, vinstockar och trädgrenar . Denna inredning kännetecknas av närvaron av symmetriska linjer och ganska enkla former, och är därför inte särskilt komplex och är till och med lämplig för självskapande. Konstnärlig stuckaturgjutning på temat för djurvärlden att skapa är mer komplex och kräver redan engagemang av specialister. Jag måste säga att alternativen för bilden av rådjur, vargar eller tigrar inte passar in i varje interiör, och därför rekommenderas det att använda dem med stor omsorg.

Geometrisk formning anses vara ganska mångsidig . Tydliga raka eller löst krökta linjer smälter in i de flesta interiörer. Eftersom en sådan strukturerad stuckatur kan se lite tråkig ut, åtföljs den ofta av belysning. Utförandet av gamla ämnen kräver inte bara en lämplig "bakgrund", utan också kunskap om grunderna i kompositionen. Det är bättre att överlåta sådant arbete till en professionell och se till att endast material av hög kvalitet kommer att användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller funktionalitet kan väggstuckgjutning delas in i flera kategorier. Taklistar och golvlister finns i korsningen av taket och väggarna . De utför inte bara en dekorativ funktion, utan maskerar också tapetkanten, täcker den bildade vinkeln mellan ytor och eventuella väggfel. Korrekt vald stuckaturgjutning kan visuellt minska eller öka utrymmet.

Lister väljs som ramar för inramning av en bild eller panel, eller de fungerar som dekorativa skär. Detta element kan vara både slätt och präglat.

Dessutom kan vägg stuckatur gjutning fästen, basreliefer och pelare . Fästet, förresten, förutom sina grundläggande funktioner, kan användas som hörnstycke vid korsningen av taket och väggen.

Det bör tilläggas att även om vita element anses klassiska kan inredningen i form av stuckaturer målas i ljusa eller andra nyanser, imitera förgyllning eller brons.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka stilar passar den?

Oftast väljs stuckatur för att dekorera ett antal klassiska interiörer. Interiören i empirestil kräver användning av lakoniska, strikta element som är anordnade symmetriskt . På kontor eller vardagsrum kan element av ett militärt tema finnas, till exempel svärd, sköldar, vapensköldar, spjut eller lagerkransar. Dessutom uppmuntras bilder av djur, både verkliga och mytologiska. De viktigaste interiörerna i rymden i empirestil är inramade av "vegetala" ramar.

Barockstilen kännetecknas av obligatorisk användning av förgyllda stuckaturer . Ämnena är vanligtvis botaniska: grenar, knoppar, löv och skal kan finnas i bilden. Det är vanligt att arrangera detaljerna asymmetriskt, men på ett sådant sätt att hela kompositionen”läses upp”.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För stil rokoko - graciösa stuckaturdetaljer bör bilda ovanliga prydnader. Raka linjer saknas praktiskt taget, eller så används de för att bilda en kantlinje. En karakteristisk egenskap är användningen av gjutna rosknoppar som omger masker eller sköldar.

Interiör skapad i stil klassicism , kräver användning av blommiga ornament, liksom parade figurer av fåglar, lejon och till och med sfinkser. För stil modern det är tillåtet att använda asymmetrisk stuckaturgjutning, formad av band eller "alger". Reliefer av kvinnliga profiler med långt lockigt hår är också ganska vanliga. Stuckformning i vardagsrummet, inredd i stil romantik , saknar hörn och presenterar oansenliga blommiga ornament. Stuckdetaljer kan också användas i eklektisk stil, liksom art deco.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Dekorativ väggstuckgjutning kan mycket väl skapas hemma. I förberedelsestadiet är väggen klar: den är täckt med ett lager kitt, grundat och rengjort för damm . Nybörjare bör definitivt ägna tillräckligt med tid åt att förbereda en skiss. Det ritas antingen på kartong eller på tjockt papper, varefter det läggs under film eller cellofan. Den redan skurna stencilen måste placeras på väggen och sedan pressa ut konturerna i ett lager kitt.

Gips späds ut med vatten tills den önskade konsistensen erhålls, varefter den direkta dekorationen av stuckgjutningen börjar . För att arbeta behöver du en skalpell, kniv, tråd och formar. Elementens torkningshastighet beror på tjockleken på den använda lösningen.

Stuckdekoration och skydd utförs med akryllack.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att ta hand om dekorativa stuckaturer behöver du milda tvättmedel som inte innehåller syror eller slipmedel. Elementen bör tas om hand regelbundet, men extremt noggrant .… Den nödvändiga restaureringen utförs med hjälp av de material som användes för att skapa inredningen. Några mindre skador kan maskeras med gips eller kitt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Det ser väldigt snyggt ut när inte bara ena stuckaturelement används i vardagsrummet, utan även möbler och annan inredning som harmoniskt kombineras med dem . Till exempel kan bara två ganska enkla "antika" kolumner användas för att dekorera ett rum, men den svartvita fotopanelen mellan dem med en motsvarande tomt gör kompositionen omedelbart "catchy".

Det allmänna temat betonas också av en liten fåtölj, som är lika vit som pelarna, med förgyllda och försilvrade detaljer . Interiören kompletteras med den ursprungliga "gyllene" ljuskronan, vars individuella element liknar lagerkransar som är förknippade med samma antika tema.

Bild
Bild

Stuckgjutningen ser ganska organisk ut i korridoren, men bara i de fall då användningen inte är överdriven. Till exempel, i ett utrymme dekorerat i pastellfärger kan förgyllda stuckaturplintar och samma lister användas … Enkla element används också för att rama in dörröppningar.

Det allmänna temat fortsätter av en spegel i ett lyxigt guld, som en skulpterad ram och en hängare med dekorativa detaljer . Korridorkronan däremot valdes med enkla former och utan förgyllda detaljer, för att inte överbelasta interiören.

Bild
Bild

Stuckformning kan också se intressant ut i moderna interiörer. Till exempel kommer några stuckaturelement i en ljusgul nyans att se harmoniska ut över en soffa i skandinavisk stil.

Stuckformning i det här fallet är huvudelementet i rummet, och därför kompletterar resten av möbler och inredning snarare det och försöker att inte drunkna . I detta fall används en ljusgrå soffa, ett lakoniskt bord med en träskiva, en korgkorg och en bild av ett träd.

Bild
Bild

Ett annat vinnande alternativ är riklig användning av stuckaturer för att dekorera alla väggar och tak i rummet, kompletterat med moderna möbler i lakoniska former . Dessutom är själva ytorna målade rosa. Möbler står i kontrast till de många lockarna och mönstren: en rosa soffa med enkel geometrisk form, ett vitt arbetsbord, en ovanlig hylla och ett sidobord.

Kollisionen mellan stilar betonas också av inredningen. Till exempel, på en rosa stuckaturvägg, finns det en inramad affisch som visar en abstrakt kombination av geometriska former.

Rekommenderad: