DIY Basrelief För Nybörjare (20 Bilder): Hur Man Gör En Basrelieff På Väggen Steg För Steg? Enkla Målningar På Gips Och Andra Material

Innehållsförteckning:

Video: DIY Basrelief För Nybörjare (20 Bilder): Hur Man Gör En Basrelieff På Väggen Steg För Steg? Enkla Målningar På Gips Och Andra Material

Video: DIY Basrelief För Nybörjare (20 Bilder): Hur Man Gör En Basrelieff På Väggen Steg För Steg? Enkla Målningar På Gips Och Andra Material
Video: Måla kvällslandskap i akvarell 2024, April
DIY Basrelief För Nybörjare (20 Bilder): Hur Man Gör En Basrelieff På Väggen Steg För Steg? Enkla Målningar På Gips Och Andra Material
DIY Basrelief För Nybörjare (20 Bilder): Hur Man Gör En Basrelieff På Väggen Steg För Steg? Enkla Målningar På Gips Och Andra Material
Anonim

Vackra målningar med basrelieff kan vara en bra dekoration för alla interiörer. Dekorativa bas-reliefkompositioner låter dig använda en persons gränslösa fantasi, du kan göra en mängd olika bilder. Idag kommer vi att prata om huvuddragen i sådana målningar och hur du kan göra dem själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Basreliefbilder skapas med spackel … I detta fall bör prover av högsta kvalitet väljas. Ofta tas en färdig platta omedelbart för att dekorera ett rum, det kan köpas i en butik eller göras på beställning. I vissa fall görs ritningen direkt på väggbeklädnaden.

När du skapar en bild krävs inget ytterligare urval av enskilda element med hjälp av olika färger . Samtidigt är ritningen alltid lite voluminös. Tack vare ljusspelet kommer det att se ovanligt ut i alla fall utan att markera med blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basreliefer fungerar ofta inte bara som intressanta dekorativa detaljer i interiören, utan utför också ett antal viktiga funktionella uppgifter.

Så de kan tjäna till att dölja oegentligheter i väggen, nära kommunikationer.

För att få den mest originella och vackra designen, det är värt att korrekt kombinera dekorativ målning och volymetrisk ritning … Denna teknik kan inte klassas som populär på grund av dess för höga kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

För att göra en vacker basrelieff för inredningen själv behöver du följande saker

  • spackel och spackel;
  • lim;
  • akrylfärger;
  • fräs;
  • lameller;
  • akryl kontur;
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse för arbete

Du bör inte omedelbart börja göra bilden, du måste utföra några obligatoriska förberedande aktiviteter . Om du har planerat att göra en basrelief på väggbeklädnaden själv, var försiktig rengöras och grundas.

Därefter måste den rengjorda och grundade väggen vara helt torr … När den torkar behandlas dess yta med ett kitt. Samtidigt bör du välja det lämpligaste skiss för att skapa den framtida ritningen.

Bild
Bild

Dess konturer är exakt avbildade på den förberedda ytan. Skissen görs oftast med en enkel penna.

Om du skapar en basrelief för första gången är det bättre att börja med de enklaste kompositionerna . Annars kan det uppstå svårigheter i arbetet.

Om du inte har ritningskunskaper kan du det använda schabloner i form av celler … För att göra detta är ritningen uppdelad i flera rutor med hjälp av sådana element, varefter de tas bort, och konturerna från skissen överförs omväxlande till varje bildad avdelning. Men när du använder denna teknik är det värt att noggrant observera bildens skala.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Låt oss överväga hur vi gör en sådan bild steg för steg själva

  1. Först behöver du förbereda huvudmaterialet (du kan använda vanligt kitt, lermassa eller gips, enkelt gips). De två sista stiftelserna anses vara de mest budgetmässiga. Tillsammans med detta behöver du skapa en solid grund för framtida basrelief … För detta tas plywood lameller, totalt behöver du fyra bitar. Bladens höjd och mått måste helt motsvara måtten på själva bilden. Lamellerna är sammankopplade på ett sådant sätt att en fyrkantig struktur erhålls. Därefter läggs en tunn plastfolie i den. Det ska räta ut så att inga rynkor kvarstår på det. Ibland används gips eller en låda som en form, men samtidigt bör dess väggar vara så starka och tjocka som möjligt.
  2. Därefter bereds en gipslösning .… För att göra detta, välj en volymetrisk behållare och blanda själva gipset, gips och sandcementmassa i det. De nödvändiga proportionerna av dessa komponenter finns i instruktionerna för materialen. När blandningen blir halvflytande och homogen hälls den i den resulterande träformen.
  3. Om du planerar att göra en basrelief med stor höjd kan du i förväg placera trådförstärkning . Den kommer att placeras i den inre delen av basrelieffet och kommer att koppla samman dess individuella element.
  4. Efter att ha utfört sådant arbete, låt arbetsstycket torka . Om du tillsatte cement i blandningen kan produkten härda väl först efter 10-13 timmar. Om du använde alabaster för kompositionen, är det bättre att värma ytan lite, då kan det snabbt härda. När den framtida basavlastningen torkar och blir fast, tas den försiktigt bort från formen. På sidan där den tunna filmen läggs bör ytan vaxas. Delarna som var på andra sidorna kommer att vara lite grova.
  5. Därefter görs själva bilden direkt på arbetsstycket . Det skapas genom att skulptera. Alla konturer av det volymetriska mönstret appliceras gradvis och noggrant på plattan. Omedelbart efter måste du göra en liten volymuppbyggnad inuti konturlinjerna. För att göra detta, förbered igen en blandning med kitt, sand-cementblandning och gips. Den resulterande kompositionen appliceras i små mängder på dessa konturer. Ett liknande förfarande bör utföras i flera steg. Och de gör detta på ett sådant sätt att varje nytt lager kan torka och härda separat, varefter blandningen appliceras igen. Det resulterande överskottet kan enkelt avlägsnas med en kniv . De kastas medan de fortfarande är blöta. För att korrigera bilden något är det bättre att ta en mejsel för att arbeta med trä. Slipa ytan om du märker små oegentligheter efter härdning.
  6. Om du bestämmer dig för att göra en fördjupning, finns det två olika tekniker du kan använda . Det första alternativet är att skapa ett spår med mejsel eller mejsel. Det andra alternativet innebär en gradvis uppbyggnad runt hela basrelieffet på bakgrundsskiktet. Men efter att den torkat är det bättre att slipa ytan ordentligt igen så att den blir jämn.
  7. Under arbetets gång rekommenderas att regelbundet fukta plattorna med vatten .… Förutom att skulptera används carving också ofta för att skapa basrelieff-kompositioner. Men det senare alternativet anses vara mer mödosamt och tidskrävande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Även för att skapa en basrelief det är möjligt att bilda separata detaljer för en enda bild.

Därefter limmas de i rätt ordning på en tidigare förberedd solid bas (du kan göra detta på gips), samtidigt som du skapar ett holistiskt dekorativt mönster.

Ibland enskilda delar fästs omedelbart på väggbeklädnaden … Små sömmar bildas mellan dem. För att göra dem osynliga täcks de med gipsbruk, väntar på att det ska torka helt och behandlas sedan med sandpapper.

Omvänd gjutning används också för att skapa basreliefer . I detta fall, när arbetsstycket hårdnar, tas det ut ur formen med önskad skiss, och denna ritning trycktes på arbetsstyckets framsida. Det kallas ofta motlindring. Sådana exemplar kan användas inte bara för att dekorera rum, utan också som en oberoende form för att göra andra basreliefer.

Bild
Bild

Om du gjorde basavlastningen separat, inte i väggbeklädnaden, bör den fästas på ytan med lim . Byggmönster används ofta. Massan måste appliceras inte bara på själva produkten utan också på väggen.

Om bilden är för tung det rekommenderas att fixa speciella små stift i den nedre delen under den … Samtidigt ska de inte sticka ut mycket över bilden. De installeras i hål förberedda i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När tallriken är för tjock väljs de ut för den bo i väggen. För att dölja det är det bättre att applicera ett lager gips och sedan släta ut allt. Därefter fixas bilden på ytan på önskad nivå. I detta fall är det också möjligt att tillhandahålla hål i själva dekorationsplattorna för förankring … Ofta används denna teknik när ritningar av stor volym och vikt erhålls.

Rekommenderad: