Blommor För Balkongen: Namn (119 Bilder): Balkong Lockigt, Rikliga Växter, Petunia Och En Vinterträdgård I Norr Och Soliga Sidor, Blomlådor

Innehållsförteckning:

Video: Blommor För Balkongen: Namn (119 Bilder): Balkong Lockigt, Rikliga Växter, Petunia Och En Vinterträdgård I Norr Och Soliga Sidor, Blomlådor

Video: Blommor För Balkongen: Namn (119 Bilder): Balkong Lockigt, Rikliga Växter, Petunia Och En Vinterträdgård I Norr Och Soliga Sidor, Blomlådor
Video: Rockgarden Odla på balkong och terrass vackra torktåliga planteringar 2024, April
Blommor För Balkongen: Namn (119 Bilder): Balkong Lockigt, Rikliga Växter, Petunia Och En Vinterträdgård I Norr Och Soliga Sidor, Blomlådor
Blommor För Balkongen: Namn (119 Bilder): Balkong Lockigt, Rikliga Växter, Petunia Och En Vinterträdgård I Norr Och Soliga Sidor, Blomlådor
Anonim

Många drömmer om att använda sitt bostadsutrymme fullt ut och använda absolut alla dess komponenter. Balkongen är inget undantag. Blommor kan vara ett utmärkt alternativ för att dekorera en balkong, som inte bara kommer att dekorera inredningen utan också gynnas.

Bild
Bild

Särdrag

Det är ingen hemlighet att växter inte bara dekorerar bostadsutrymmet, utan också utför funktionen att rena luften och energin som råder i lägenheten. Till exempel är det vanligt att placera kaktusar nära datorer för att minska teknikens strålning.

Balkongblommor hjälper inte bara visuellt att förbättra bostadsutrymmet, utan kommer också att tillhandahålla en tjänst för att ta hand om människors hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den öppna balkongen, dekorerad med en "levande" växtvägg, kommer alltid att fyllas med ren luft, eftersom hård rök och damm filtreras bort av de gröna bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse och utveckling av ett designprojekt med en vinterträdgård

Om du har en idé att skapa en vinterträdgård på balkongen och du seriöst tänker implementera den, bör du ta hänsyn till några knep och finesser som hjälper dig att göra dina drömmar till verklighet. Det är nödvändigt att begränsa omfattningen av den tillgängliga budgeten för att genomföra denna idé. Om balkongen är kall eller inte glasad, måste du avsätta ytterligare medel för att isolera utrymmet.

Det är nödvändigt att ge rummet nödvändig belysning och ordna blommorna på ett sådant sätt att de under dagtid påverkas av naturligt ljus och ultravioletta strålar så länge som möjligt, som visas även på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla förvaringsalternativ för lådor, planteringar och blomkrukor är värda att överväga . För att hålla blommor så nära naturligt ljus som möjligt är det bäst att köpa eller designa hyllor för hand och placera dem så nära fönster som möjligt. Anspråkslösa, skuggälskande växter kan placeras i väggområdet på hängande krukor.

Naturligtvis är det nödvändigt att välja blommor och växter som inte är särskilt utsatta för varmt väder och som kan växa fullt ut i skuggan.

Bild
Bild

Var och hur ska man ordna?

Inte alla vet hur man ordnar blommor korrekt för att inte skada dem och förhindra vissnande. Allt är väldigt enkelt - du behöver bara ta hänsyn till alla deras funktioner:

  • Växter som inte är rädda för värmen kan säkert placeras vid fönstret - solens strålar kommer bara att gynna dem. Men blommor som är benägna att vissna under påverkan av värme placeras bäst bort från fönstret - kanske närmare golvet.
  • Växter som känns lika bra inomhus och utomhus kan säkert stoltsera med räcket på öppna balkonger - de kommer inte att vara rädda för varken vind eller regn. Men det är bättre att skydda nyckfulla inomhusblommor från att bekanta sig med de hårda väderförhållandena - de kan bara skada de nyckfulla smulorna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka har rätt?

Utan tvekan är inte alla blommor lämpliga för en balkong, så det är nödvändigt att noggrant studera all information om detta ämne. Det är värt att överväga mer detaljerat vilka blommor som kan vara på balkongen och vilka som inte kan. Det är lämpligt att veta vilken effekt balkonsidan har på växtens tillväxt.

Lockiga blommor är bra för balkongen . När de växer upp skapar de ett tak och en vägg av löv som ser väldigt mystisk och romantisk ut, och som också skyddar fönster från extrem värme och fungerar som ett luftfilter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ni vet är de flesta klätterväxter ettåriga, vilket innebär att nästa år kommer de inte att växa på egen hand och behöver en ny plantering. För vissa verkar sådana växter inte särskilt praktiska, eftersom de kräver en investering av tid och pengar, men det är denna funktion som gör att du kan ändra balkongens levande inredning varje år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att odla växter från klätterfamiljen behövs speciella anordningar så att deras grenar kan fastna och växa mer aktivt . I trädgårdsbutiker kan du köpa speciella bambu spaljéer, och sträckta buntar och tunna pinnar kommer att vara ett mer budgetalternativ.

För att odla på balkongen bör du välja opretentiösa växtsorter, eftersom väderförhållandena ibland är mycket förändrade. Alla balkonger är inte inglasade och isolerade, så många blommor kommer att utsättas för regn, vind och andra manifestationer av grumligt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klätterblommor är bra för öppna balkonger, men vackra underdimensionerade blommor kan plockas upp för glasade . Eftersom de inte faller under påverkan av väderförhållandena (åtminstone före frostens början) kan du säkert plantera även lite nyckfulla blommor.

Om utrymme på balkongen tillåter kan du få ganska stora lådor för plantering och göra en hel blomträdgård med olika växter, som i kombination bildar en mycket fin komposition. Snabbväxande örter kan användas för att skapa en grön sammetslen yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Norra mörka sidan

När man planterar växter och blommor på balkongens mörka sida bör man inte förvänta sig mirakel, eftersom många av dem är termofila, älskar ljus och behöver exponeras för solljus. Det finns dock alternativ som också är lämpliga för svalka.

Vissa odlare tror att skuggtoleranta växter är opretentiösa i vården, därför klarar de sig bara genom att vattna med rinnande vatten. Detta är en stor missuppfattning, för på grund av bristen på ultraviolett strålning och värme behöver växter mycket mer uppmärksamhet och omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är det svårt att odla något på en obeglasad balkong, särskilt i norra regioner med hårt klimat. Men i det här fallet kan du säkert plantera grödor som alltid kommer att vara till nytta under tillagningen: persilja, vattenkrasse och grön lök . Dessa växter tolererar svalhet och brist på solljus väl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den skuggiga sidan kommer att tilltala den ljusa blommande fuchsia, som under påverkan av solljus inte känns särskilt bekväm och kan till och med dö . Men i skuggan och svalheten kommer växten att glädja dig med färgglada grönska och ljusa blommor under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

En växt som kallas balsam, som perfekt tål skugga, kan säkert planteras i balkongkrukor utan rädsla för att blomman kan dö . Med rätt vård, följning av plantans vattenschema och skydda den från skadedjur, kommer balsam att ge vackra och mycket ljusa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland lövväxterna är växter från ormbunnsfamiljen bäst lämpade för balkongens skuggiga sida . Du bör dock vara försiktig, efter att du tidigare har studerat litteraturen, eftersom det finns många rykten och legender runt ormbunken om att växten ger misslyckanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För odling på isolerade skuggiga balkonger är den amerikanska dichorizandra perfekt . Växten ser väldigt vacker ut, har en vattnig stamstruktur, varför det är ganska nyckfullt om de brinnande solstrålarna, som torkas och bränns.

Bild
Bild

Södra solsidan

Balkongens södra sida är upplyst av solen större delen av dagen, upplyst och uppvärmd. Det verkar som om varje växt kommer att vara nöjd med solen, växa och blomma under påverkan av sina strålar. Denna åsikt kan dock inte kallas sann, eftersom vissa blommor inte är lämpliga för solsidan.

Nasturtium är perfekt för odling på en het sydlig balkong . En vacker blomma med voluminösa ljusgröna blad och apelsinbruna blommor kommer att pryda alla loggia.

Växten kan kallas opretentiös, eftersom den perfekt tål värme och torka, inte behöver frekvent vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den välkända petunien, av vilken det finns ganska många sorter, älskar också värmen och kommer perfekt att slå rot på den södra balkongen . Petunia odlas bäst i hängande krukor, men det är bäst att välja småbladiga sorter som passar särskilt för hemodling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den välkända och älskade pelargonen är ett utmärkt alternativ för balkongen på södra sidan.

Det är bäst att välja en zonerad eller murgröna blad av växter, eftersom det är hon som är minst mottaglig för värme och överlever bra under sådana förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vackra purslanen, den ljusaste representanten för växtens marktäcke, kräver ingen särskild hantering och vördnad, det räcker bara för att odla den i sandig jord . Blomman är så solälskande att i avsaknad av ultravioletta strålar viker den bladen och stänger knopparna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En blomma som heter "snapdragon" ser vacker ut . Dess namn hörs ständigt och är känt för oss från barndomen. Växten har en intressant form och ovanlig färg, tolererar värme väl och blommar innan allvarligt kallt väder börjar.

Även om solälskande växter är värmebeständiga, glöm inte grundläggande blomvård. Regelbunden vattning med kallt vatten, vilket görs bäst på kvällen, och en sprinkling av bladen är allt som behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Östra, västra sidan

Balkongerna på öst- eller västsidan är inte kalla. Det kan vara så att eftermiddagen börjar bli atmosfären på balkongen identisk med den södra versionen, så de flesta av de ovanstående blommorna kan odlas i öst, och i väster och i söder.

Penumbra spelar en viktig roll, så du bör vara uppmärksam på växter som är speciellt uppfödda för balkongodling i en sådan atmosfär. Dessutom kan små gatublommor odlas på de öppna öster- och västbalkongerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inreder en balkong i Provence-stil är det svårt att klara sig utan smalbladig och fransk lavendel . Växten är opretentiös i vården, den blommar vackert och växer snabbt, dessutom har den en mycket trevlig doft under blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ampelväxter växer ganska bra i halvskugga . Du bör dock vara medveten om att löv och skott av sådana växter växer och sträcker sig nedåt, så för denna typ av blommor är det bäst att använda krukor eller lådor med krokar och hängande planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av representanterna för denna typ av växt är clematis ., som slår rot mycket bra i förhållanden med halvskugga. Växten har stora blommor i ljusa färger och växer som vilda druvor, så det här alternativet är perfekt för öppna balkonger.

Bild
Bild
Bild
Bild

För öppna öster- och västbalkonger är en trädgård av verbena lämplig . För denna växt bör du köpa en stor låda eller kruka med mycket jord. Växten är flerårig, så den kommer att glädja blomsterodlare i mer än en säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

För odling i lådor och stora krukor är fjädrande och crested celosia perfekta . Växter planteras vanligtvis i trädgårdstomter och urbana rabatter, men det är perfekt för både öppna balkonger och isolerade loggior.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter för en öppen balkong

En öppen balkong behöver dekoration och landskapsarkitektur, kanske till och med mer än en stängd. Det är ganska lätt att odla blommor på sommaren, men inte alla vet hur man skapar en harmonisk växtsammansättning. Det är värt att överväga vilka växter som är mest lämpliga för odling på en öppen balkong och varför.

Dekorativa söta ärtor . Denna växt odlas bäst i lådor längs väggarna och räcken. Saken är att ärtorna sträcks i höjd från en till två meter, så det blir väldigt vackert om skotten växer, klamrar sig fast i något och bildar en grön häck. Blommans period av denna växt varar från början av juni till mitten av oktober. Med en varm höst kan blomningen pågå tills det kalla vädret i november börjar.

Denna typ av växt är bra bara för balkonger som ligger på solsidan, eftersom söta ärtor är mottagliga för solljus och är mycket termofila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerfärgade bönor . Växten är perfekt för balkonger i söderläge och hjälper till att skapa den svala nyansen som behövs i den ljumma värmen. Det är bäst att odla bönor i hängande planteringar, så att skotten kan växa nedåt.

För att rikta grenarna och bladen i rätt riktning är det nödvändigt att knyta flera täta rep längs vilka de kommer att sträcka sig och bilda en tät grön "gardin". Perioden med aktiv blomning av bönor faller i juni-september, men det kan hålla gröna blad tills frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra växter är för vertikal trädgårdsskötsel. Alternativ som inomhusros, vilda druvor eller murgröna fungerar . De sträcker sig perfekt både upp och ner, ser vackra ut och är inte särskilt lynniga i sin vård. Du kan använda klematis, turkiska bönor och actinidia.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kommer lågväxande blommor som odlas i hängande krukor att se bra ut: nejlikor, fioler, dahlior kommer att göra . Ampelösa växter passar också perfekt in i interiören, vars ljusaste representanter är graciös petunia och murgröna-formade pelargoner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja balkonglådor och blomkrukor

För att ge blommor en bekväm odling och dekorera balkongen är det nödvändigt att välja en funktionell behållare. Det är värt att överväga mer i detalj vilken art som är bra för en viss typ av blommor, liksom praktiska förvaringsanordningar för blomkrukor.

Krukväskor kan vara användbara om du måste odla miniatyrbuske inomhusblommor . Om det finns en liten fönsterbräda på balkongen, passar en avlång rektangulär låda perfekt på den, det viktigaste är att välja ett vackert alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan välja en rektangulär trapetsformad modell, vars botten är något smalare än toppen . Sådana lådor har som regel ingen inredning, de är enkla och passar harmoniskt in i vilken inredning som helst. Om du behöver välja ett dekorativt element i form av en låda, bör du vara uppmärksam på produkten, vars yta är dekorerad med ett litet staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att lagra ett stort antal sådana lådor finns det ganska kompakta och praktiska ställningar som inte kommer att ta mycket plats på balkongen, men kommer att rymma ganska många behållare med blommor . Dessa ställningar är oftast gjorda av metall eller trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också några ganska intressanta hyllor som kan monteras på väggen, placeras på golvet eller på fönsterbrädan . Vanligtvis förvaras krukor med blommor på sådana hyllor, den mest rymliga av dem kan rymma upp till femton bitar.

Det är anmärkningsvärt att några av hyllorna är gjorda av obehandlat trä, och alla kan självständigt dekorera produkten efter eget tycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

För hängande krukor måste du köpa en väggfäste, som är en gjuten genombruten bit med en krok . Det är värt att vara försiktig så att du inte laddar det mycket tungt, för från för tunga krukor kanske fästet inte tål och går sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ganska praktiska blomsterpottställare på flera nivåer . De kan vara ganska långa, men dessa sorter måste säkras längst ner eller upptill för att förhindra fall. Den mest praktiska av alla är medelstora modeller, som passar perfekt från fyra till sex krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dem vars balkonger är utrustade med invändiga smala metallbjälkar, finns det speciella planteringar med hållare . Detta är en behållare i form av en färgad hink med en bred platt krok. Kroken är krokad på stången och grytan hänger från den i en liten lutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För att odla blommor på balkongen är det nödvändigt att ta hänsyn till många aspekter som på ett eller annat sätt påverkar tillväxten av växter som inte bara behöver vård utan också under bekväma levnadsförhållanden, vilket kan vara ganska svårt att tillhandahålla.

Det är nödvändigt att välja rätt växt från listan över dem som är lämpliga för balkongodling . Krukväxter ska inte plågas förgäves, eftersom de inte är anpassade för väderförändringar och långvarig exponering för frisk luft.

En olämplig krukväxt kan helt enkelt dö på balkongen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste du noggrant studera växtens natur och dess odlingsegenskaper för att hitta rätt kruka . Ja, tyvärr är vissa växter ganska nyckfulla och mottagliga inte bara för jorden utan också för materialet i krukan eller lådan.

Saken är att skrupelfria tillverkare, när de tillverkar planttillbehör, använder material av låg kvalitet som släpper ut speciella ångor i marken som kan skada nyckfulla växter. Det är därför det är nödvändigt att noggrant välja produkter medan du studerar kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig aspekt av att plantera balkongblommor är valet av jord . Vanlig trädgårdsjord fungerar inte, eftersom det kan innehålla ägg och olika larver av skadedjur och myror, vars närvaro absolut inte behövs i någon lägenhet.

Det är bäst att köpa jord som är lämplig för odling av inomhus- och balkongväxter från specialaffärer. Vanligtvis berikas sådan mark med speciella vitaminer och mineraler som bara kommer blommorna att gynna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är växtvård viktigt. Regelbunden vattning är viktigt eftersom vattnet ger näring och näring till stammen och bladen med vitalitet. Du måste dock veta när du ska sluta, eftersom för lite vatten kommer att torka ut blomman och överflöd kommer att förstöra den. För snabbare tillväxt och blomning är det värt att lägga till speciell gödsling vid vattning.

Rekommenderad: