Balkongardiner (97 Bilder): Lambrequin -idéer, Romerska Persienner Och Kardborreridåer För Skjutfönster

Innehållsförteckning:

Video: Balkongardiner (97 Bilder): Lambrequin -idéer, Romerska Persienner Och Kardborreridåer För Skjutfönster

Video: Balkongardiner (97 Bilder): Lambrequin -idéer, Romerska Persienner Och Kardborreridåer För Skjutfönster
Video: Removable Blackout Window Covering from IKEA - Cheap, Easy, No Film, Shade, or Curtain! 2024, Mars
Balkongardiner (97 Bilder): Lambrequin -idéer, Romerska Persienner Och Kardborreridåer För Skjutfönster
Balkongardiner (97 Bilder): Lambrequin -idéer, Romerska Persienner Och Kardborreridåer För Skjutfönster
Anonim

I moderna designprojekt finns det ofta alternativ för att dekorera balkonger. För många är detta nu inte bara ett lager för onödiga saker, utan ett extra bostadsutrymme med sin egen speciella stil. Rätt valda gardiner spelar en viktig roll för att skapa en unik atmosfär och komfort på balkongen.

Bild
Bild

Visningar

Beslutet att gardinera balkongfönster påverkas av flera faktorer:

  • Gardiner behövs för att skydda mot solen, vilket särskilt gäller för loggior på södra sidan.
  • Gardinfönster skyddar dina balkongväxter från att utsättas för direkt solljus.
  • För lägre bostadsgolv ger gardiner skydd mot nyfikna ögon.

Dessutom låter ett brett utbud av gardiner för balkongutrymmet dig välja rätt alternativ för vilken inredning som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av gardiner för balkonger och loggior, som har olika grader av solskydd och funktionalitet.

Bild
Bild

Romerska gardiner

Nyligen har romerska persienner varit särskilt populära när det gäller att dekorera balkongfönster. Detta alternativ är en tygduk som samlas i snygga veck när den lyfts.

Denna modell är lätt att rengöra och kompakt, både utfälld och monterad . För tillverkning av romerska persienner används en mängd olika tyger och till och med bambu, och vissa typer kombinerar två gesimser samtidigt med ett tätare tyg för kvällen och ett genomskinligt för dagsljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rulla

En annan modern och praktisk typ av balkonggardiner kan kallas rull- eller rullgardiner. Denna typ av gardin har en universell fästmekanism, så gardinerna kan fästas i taket, fönsterkarm eller dörröppning. Rullgardiner har en ovanlig design, men utan ytterligare gardiner ser de för strikta ut.

Gardinernas yta behandlas med en speciell impregnering mot damm, vilket gör det enkelt att ta hand om dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kardborreband

Om balkongfönstren når själva taket, och det inte finns någon plats för att fästa gardinstången för gardinerna, kommer kardborrebandridåer att vara lösningen på problemet. Denna infästningsmetod är lämplig för romerska och rullgardiner, men ofta väljer hemmafruar ett enklare alternativ och hänger tyll med kardborreband.

Bild
Bild

Valet av en tygridå förklaras av att det är lättast att ta bort och tvätta den.

Dessutom kan du enkelt och stora ekonomiska kostnader ändra en viktlös gardin till en annan, vilket ändrar utseendet på balkongutrymmet.

Bild
Bild

Varianter av fönster

När du väljer lämpliga gardiner för ett balkongutrymme är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till praktisk och allmän stil, utan också olika fönster.

Bild
Bild

franskt fönster

För en fransk balkong med ett stort panoramafönster från golv till tak, skulle gardiner av löst tyg av ljusa nyanser vara ett bra alternativ. Du kan hänga vanliga gardiner på gardinen, som vid behov flyttar till ena sidan och öppnar vyn från fönstret.

Bild
Bild

Gardintrådar som perfekt överför solljus och samtidigt döljer det som händer i lägenheten ser intressanta och ovanliga ut på den franska balkongen. Ofta väljs för sådana storlekar romerska persienner, horisontella persienner i kombination med viktlösa gardiner eller österrikiska gardiner, som om så önskas kan användas för att stänga endast hälften av fönstret.

Bild
Bild

Ej inglasad loggia

Om balkongen inte är inglasad hjälper PVC -gardiner till att hålla värmen. Sådana anordningar används ofta för att isolera verandor, lusthus och lantgårdar, men vissa finner deras användning hemma.

Modeller som rullgardiner skyddar vid behov balkongutrymmet mot stark vind eller regn. Mjuka gardiner i form av en kontinuerlig duk kan ersätta glas i loggian och kommer att skydda insidan av balkongen från dåligt väder.

Och på dörröppningen kan du hänga gardiner av PVC -tejp. Fördelarna med gardiner av detta material inkluderar - enkel installation och enkel underhåll, motståndskraft mot höga och låga temperaturer, samt hållbarhet, miljövänlighet och säkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skjutbara fönster

Var försiktig när du väljer gardiner för skjutfönster som rör sig i analogi med en garderob. På grund av att fönstret skärper när man rör sig nära varandra bör man inte välja persienner och gardiner som ligger nära fönstret.

Bild
Bild

Det mest framgångsrika alternativet skulle vara att installera vertikala persienner med takmontering. Du kan också plocka upp romerska nyanser och fästa dem på avstånd från fönstren. I det här fallet är det bättre att välja gardinerna efter storlek så att lederna faller på ramarna, det vill säga de stängda elementen i fönstret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyger

Moderna gardiner eller gardiner för balkongutrymmet kännetecknas av ett rikt materialsortiment

Ibland är gardiner gjorda av bambu eller halmfibrer, plast- och aluminiumplåtar och PVC.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland tyggardinerna, förutom den vanliga tyllen och organza, ges företräde till naturmaterial - bomull och linne … Dessa typer av tyger används ofta för att sy rullgardiner. Linne kännetecknas av sin styrka, och när det är blött blir det ännu starkare.

Dessutom är linnegardiner motståndskraftiga mot solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig bomull tolererar också naturens attacker bra, men den har en nackdel - den bleknar snabbt. Därför läggs syntetfibrer till bomullsgardinväv.

Polycotton gardiner är ett budgetalternativ.

Bild
Bild

Sammet och velour används för att sy romerska persienner. På grund av deras täta struktur skyddar sådana gardiner perfekt från alltför irriterande solstrålar på södra sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gardiner av syntetmaterial är pålitliga och hållbara. Polyester är konstgjord för säker drift, så tyget är redo att avvisa UV -attacker.

Priset på produkter tillverkade av sådant material kommer också att vara en trevlig överraskning.

Bild
Bild

Mörkläggningsväv anses vara det mest innovativa och det bästa skyddet mot solljus och ultravioletta strålar. Detta alternativ med ett individuellt och originellt tryck kommer att dekorera interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest misslyckade tygerna för att sy gardiner är ull och siden - material av animaliskt ursprung. Ull tål inte den stekande solen, och siden är mycket nyckfullt att ta hand om och tappar styrka under påverkan av solljus, dessutom är det inte billigt.

Färg och tryck

När du väljer gardiner för din balkong eller loggia är det värt att komma ihåg att detta utrymme är en slags fortsättning på det intilliggande rummet och ska se ekologiskt ut. Det är mest logiskt att välja balkonggardiner för att matcha rummets textilier och inomhusgardiner, samtidigt som man undviker alltför ljusa och inkongruösa nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan du med hjälp av färg eller tryck på gardinerna ändra uppfattningen om rymden och göra det mer bekvämt. För att göra detta måste du komma ihåg några regler:

  • Horisontella ränder eller andra breda tryck på gardinerna kommer visuellt att expandera balkongutrymmet, medan vertikala mönster visuellt kommer att göra taket högre.
  • För små rum bör gardiner med ljusa färger föredras, eftersom de visuellt kan öka utrymmet.
  • Användningen av små tryck gör gardinerna mer viktiga och märkbara än vanliga gardiner.
  • För rum på norra sidan är det att föredra att välja varma nyanser, eftersom de ger ljus och komfort. För en solig balkong kan du välja både varma och kalla färger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Gardiner för ett fönster med balkongdörr

När man dekorerar ett fönster med en balkongdörr bör man inte bara ta hänsyn till gardinernas stil och ton, utan också den praktiska komponenten - de bör inte störa utgången till balkongen. De bästa alternativen skulle vara:

  • Korta och bekväma vertikala persienner. Det mest bekväma blir gardiner med fjärrkontroll.
  • Rullgardiner i storleken på fönsteröppningar. Den monterade kassettmodellen förblir osynlig.
  • Klassiska gardiner med lyxiga tryck som alla känner till kommer att betona inredningen. Det är bättre att välja modeller från opretentiösa material och med minimal inredning.
  • Tyllgardiner kommer att vara ett universellt alternativ för alla rum med balkong. Kort eller lång, de kan enkelt lägga till accenter i ett rum.
  • Bambu gardiner, som ser väldigt exotiska ut, passar perfekt in i ett rum i orientalisk stil.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av gardiner för en balkongdörr beror till stor del på vilket rum balkongen ligger i . För ett kök med konstanta temperaturvariationer och aromer av olika rätter bör du välja lättskötta gardiner som inte deformeras.

Bild
Bild

Gardiner av medellängd och utan lambrequins för köket kommer att vara ett idealiskt och säkert alternativ.

Valet av naturmaterial eller tyger med speciell brandsäker impregnering hjälper till att undvika brand.

Bild
Bild

Om du fortfarande vill hänga en lambrequin i köket är det bättre att föredra de enklaste och inte besvärliga modellerna. Det mest framgångsrika färgschemat för köksgardiner är att matcha köksenheten eller kakelförklädet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer gardiner för balkongfönster är det nödvändigt att ta hänsyn till några av nyanserna i själva rummet:

Hängande gardiner bör inte hindra eller störa funktionen av fönster och samtidigt se estetiskt tilltalande ut när du öppnar och stänger fönster

Bild
Bild

Om balkongen ligger på byggnadens södra sida, och när som helst på året det är mycket sol, bör du föredra tjocka gardiner som kan fånga överflödigt ljus

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På balkongerna på byggnadens norra sida kommer gardiner av viktlös och måttligt transparent organza eller tyll att se bättre ut

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att en balkong eller loggia är en plats för maximal insamling av damm och smuts, särskilt på sommaren. Därför bör utformningen av balkonggardiner inte vara flerskiktad och komplex

Alltför eleganta och massiva gardiner riskerar att bli dammsamlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rummets storlek spelar också en viktig roll vid valet av gardiner. Om balkongen inte skiljer sig åt i imponerande dimensioner, bör gardinerna för den matchas - kompakt och snyggt. För en rymlig loggia med panoramafönster, tvärtom kan du välja lyxiga golvlånga gardiner eller japanska paneler

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man syr med egna händer?

Innan du börjar arbeta med självsydda gardiner måste du noggrant mäta fönstren på balkongen. Då är det värt att bestämma vilka gardiner som ska dekorera balkongen.

Bild
Bild

Oftast presenteras romerska persienner som hemgjorda balkonggardiner. Därför kommer vi att överväga algoritmen för att sy denna typ av gardiner mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialberedning

Så för att göra en romersk nyans måste du förbereda:

  • Textil. Det ska vara tätt och behålla sin form, och även passa in i den övergripande designen. Foder används om så önskas.
  • Gardinvikningarna är 3 cm mindre än gardinbredden.
  • Metall- eller plastringar med en diameter på cirka 12 mm i mängden 2 st för varje dragsko.
  • Planka för gardinvikt så lång som gardinbredd.
  • 3 starka sladdar, vars längd är lika med två längder och en bredd på den färdiga gardinen.
  • Behandlat virke för att säkra gardinen och kardborren så länge som 2 gardinbredder.
  • Krokar och spikar.
Bild
Bild

Skär ut gardiner

Nu kan du börja klippa ut en gardin, vars dimensioner är lika med fönstrets storlek, plus 2 cm för bearbetning av sidokanterna och cirka 15 cm för de övre och nedre kanterna.

Bild
Bild

Därefter måste du skissera vikarna på den utjämnade delen av tyget med hjälp av stift eller trådar och ringenas placering. Vanligtvis skisseras 7-8 veck på lika avstånd från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antalet veck beror främst på fönstrets höjd. För att korrekt bestämma denna parameter kan du använda tabellen:

Bild
Bild

Sy gardiner

Sedan måste du fånga sidorna av gardinen.

Bild
Bild

Kardborrband sys fast i den övre delen, den återstående kardborrebiten fästs på stången med dubbar eller en möbelhäftapparat. Den nedre delen måste vikas och sys i två rader, så att du senare kan sätta in en stapel för viktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det är det nödvändigt att sy på foderväven och lämna fickor på de angivna platserna för att sätta in lamellerna. Därefter sys ringarna för hand enligt markeringarna, och de kan spikas på virket.

Bild
Bild
Bild
Bild

När gardinen är klar ska den fästas på baren med kardborreband. Placera sedan fästelementen för sladden på fönsterkarmen och från den nedre ringen passera sladden längs ringen uppåt, och sedan till sidan längs raden av ringar på stången.

Fäst änden av sladden på den nedre ringen. Upprepa denna procedur vertikalt i varje ringarad och förläng ändarna av sladden på ena sidan. Därefter måste du jämnt vika vikarna på gardinen, dra åt sladdarna ordentligt och fästa gardinen i monterat tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan måste du spika timret i fönstret och räta ut gardinen.

Bild
Bild

Justera spännen på snören och knyt dem i en knut nära den yttersta ringen upptill, fäst sedan handtaget för att justera skuggan på ett bekvämt avstånd.

Det kommer att vara möjligt att fixera gardinen med fästelementet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mer detaljerad process för att sy romerska gardiner med egna händer beskrivs i följande video:

Hur ska man hänga?

Ett annat problem som uppstår när man dekorerar en balkong eller loggia är sättet att fästa gardiner. Förutom den traditionella metoden att installera en taklist finns det flera alternativ som är mer praktiska och kompakta:

  • När du inte vill krångla till en vanlig taklist kommer en teleskopisk till undsättning. Den kan enkelt monteras på två motsatta väggar och kräver inte borrning, men är lämplig för relativt lätta gardiner.
  • Romerska och rullgardiner är också lätta att fästa utan taklist och tar minimal plats på balkongen.
  • En mer kompakt version av gesimsen kan kallas en speciell skena eller snöre som kan fästas på en vägg eller ett tak.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designfönster för balkongfönster

Om det finns en matplats på loggian, är klassiska gardiner gjorda av ljus genomskinligt tyg av ljusa färger ett bra alternativ för att dekorera fönstret.

För att öppna vyn från fönstret kan du plocka upp gardinerna längst ner.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ett hemväxthus på balkongen är rullgardiner med blommigtryck lämpliga, vilket bibehåller en atmosfär av enhet med naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland är utsikten från balkongfönstret så vacker att det räcker att dekorera den med en ljus genomskinlig romersk gardin med ett tryck som matchar interiören.

Rekommenderad: