Tvättmaskinens Vattenförbrukning: Hur Många Liter Förbrukar En Automatisk Maskin I En Tvätt? Vad är Den Genomsnittliga Och Minsta Vattenförbrukningen Per Cykel?

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskinens Vattenförbrukning: Hur Många Liter Förbrukar En Automatisk Maskin I En Tvätt? Vad är Den Genomsnittliga Och Minsta Vattenförbrukningen Per Cykel?

Video: Tvättmaskinens Vattenförbrukning: Hur Många Liter Förbrukar En Automatisk Maskin I En Tvätt? Vad är Den Genomsnittliga Och Minsta Vattenförbrukningen Per Cykel?
Video: How much water does a washing machine use 2024, April
Tvättmaskinens Vattenförbrukning: Hur Många Liter Förbrukar En Automatisk Maskin I En Tvätt? Vad är Den Genomsnittliga Och Minsta Vattenförbrukningen Per Cykel?
Tvättmaskinens Vattenförbrukning: Hur Många Liter Förbrukar En Automatisk Maskin I En Tvätt? Vad är Den Genomsnittliga Och Minsta Vattenförbrukningen Per Cykel?
Anonim

En ekonomisk hemmafru är alltid intresserad av vattenförbrukning för hushållets behov, inklusive för tvättmaskinens funktion. I en familj med mer än 3 personer går ungefär en fjärdedel av all vätska som förbrukas per månad till tvätt. Om siffrorna multipliceras med de växande avgifterna kommer du oundvikligen att tänka på vad du ska göra i denna situation för att minska vattenförbrukningen utan att minska antalet tvättar.

Du kan förstå problemet på följande sätt:

  • ta reda på alla möjliga orsaker som kan leda till överutgifter och kontrollera var och en av dem med din egen maskin;
  • fråga vilka ytterligare besparingsmöjligheter som finns med enhetens fullständiga användbarhet;
  • ta reda på vilka maskiner som förbrukar mindre vatten (information kan behövas när du väljer annan utrustning).

I artikeln kommer vi att besvara dessa frågor så detaljerat som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad påverkar vattenförbrukningen?

För att spara på verktyg måste du utforska möjligheterna för den största hushållskonsumtionen av vätska - tvättmaskinen.

Kanske var det denna enhet som bestämde sig för att inte förneka sig själv något.

Så, orsakerna till överutgifter kan bestämmas av följande faktorer:

  • maskinfel;
  • fel val av program;
  • irrationell laddning av tvätt i trumman;
  • olämpligt bilmärke;
  • orimligt regelbunden användning av ytterligare sköljning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss stanna vid de viktigaste punkterna.

Utvalda program

Varje program har sin egen funktion, som förbrukar en annan mängd vätska under tvätten. Snabba lägen använder resursen minst av allt. Det mest slösaktiga programmet kan betraktas som ett program med hög temperaturbelastning, lång cykel och ytterligare sköljning. Vattenbesparingar kan påverkas av:

  • typ av tyg;
  • graden av fyllning av trumman (vid full belastning används mindre vatten för att tvätta varje föremål);
  • tid för hela processen;
  • antalet sköljningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Flera program kan kallas ekonomiska

  1. Snabb tvätt . Den utförs vid en temperatur på 30ºC och varar från 15 till 40 minuter (beroende på maskintyp). Det är inte intensivt och därför lämpligt för lätt smutsig tvätt.
  2. Delikat … Hela processen tar 25-40 minuter. Detta läge är utformat för att tvätta tyger som behöver extra omsorg.
  3. Manuell . Har korta cykler med regelbundna stopp.
  4. Dagligen . Programmet används för att underhålla syntetiska tyger som är lätta att rengöra. Hela processen tar inte mer än 40 minuter.
  5. Ekonomisk . Vissa maskiner har detta program. Den har en mekanism för minsta förbrukning av vatten och elresurser, men samtidigt tar hela tvättprocessen lång tid, under vilken det är möjligt att tvätta tvätten väl med minimala resurskostnader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett motsatt exempel är program med ökat vätskeintag

  • " Babykläder " förutsätter kontinuerlig multipel sköljning.
  • " Ta hand om hälsan " kräver också mycket vatten under intensiv sköljning.
  • Bomullsläge föreslår långvarig tvätt vid höga temperaturer.
Bild
Bild

Det är ganska förståeligt att sådana program leder till överanvändning av resurser.

Maskinmärke

Ju mer modern bilen, desto mer ekonomiskt resurser används, eftersom konstruktörerna ständigt arbetar med att förbättra modellerna. Till exempel har många tvättmaskiner idag en funktion för vägning av tvätten, vilket hjälper till att automatiskt beräkna den nödvändiga vätskeförbrukningen i varje fall. Många bilmärken försöker ge ekonomiska lägen.

Varje märke har sin egen vattenförbrukning för tvätt i en tank med en kapacitet på till exempel 5 liter. När du köper kan du studera databladet för varje intressant modell för att ta reda på vilken av dem som förbrukar mindre vätska.

Bild
Bild

Ladda trumman

Om familjen består av upp till 4 personer bör du inte ta en bil med en stor tank, eftersom det kommer att kräva en imponerande mängd vatten.

Förutom lastbehållarens storlek påverkas resursförbrukningen genom att fylla den med linne.

När den är fulladdad förbrukar varje föremål lite vätska. Om du tvättar i små portioner tvätt, men ofta, så kommer vattenförbrukningen att öka avsevärt.

Bild
Bild

Utrustning felaktig

Olika typer av haverier kan leda till felaktig fyllning av tanken

  • Fel på vätskenivåsensorn.
  • Om inloppsventilen går sönder rinner vatten kontinuerligt även när motorn är avstängd.
  • Om vätskeflödesregulatorn är felaktig.
  • Om maskinen transporterades liggande (horisontellt), kan det redan vid den första anslutningen uppstå problem på grund av ett fel i reläets funktion.
  • Felaktig anslutning av maskinen orsakar också ofta underfyllning eller överflöde av vätska i tanken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar jag?

Olika typer av maskiner, när du använder alla typer av program under tvätt, konsumerar från 40 till 80 liter vatten … Det vill säga genomsnittet är 60 liter. Mer exakta data för varje specifik typ av hushållsapparater anges i tekniska dokument.

Bild
Bild

Tankens fyllningsnivå med vatten beror på det valda läget … Det regleras av "Vattenförsörjningssystem" eller "Trycksystem". Vätskemängden bestäms med en tryckbrytare (relä) som reagerar på lufttrycket i trumman. Om vattenmängden under nästa tvätt verkade ovanlig, bör du observera processen.

Okarakteristiska klick från maskinen indikerar en nedbrytning av reläet. I detta fall blir det omöjligt att kontrollera vätskenivån, och delen måste ändras.

Bild
Bild

Vid tillförsel av vatten till maskinen, förutom reläet, är en vätskeflödesregulator involverad, vars volym beror på mängden rotationsrörelse för turbinen. När regulatorn har nått erforderligt antal varv stoppar den vattentillförseln.

Om du misstänker att vätskeintagsprocessen är korrekt, dra vatten i bomullsläge utan tvätt . I en arbetsmaskin bör vattennivån stiga till en höjd av 2-2,5 cm över trummans synliga yta.

Bild
Bild

Vi föreslår att man överväger de genomsnittliga indikatorerna för vatteninsamling när man laddar 2,5 kg linne, med hjälp av indikatorerna för genomsnittliga kraftenheter:

  • vid tvätt används 12 liter vatten;
  • vid första sköljningen - 12 liter;
  • under den andra sköljningen - 15 liter;
  • under den tredje - 15, 5 liter.

Om vi summerar allt, då förbrukningen av vätska per tvätt blir 54,5 liter . Dessa siffror kan användas för att styra vattentillförseln i din egen bil, men glöm inte genomsnittet av data.

Bild
Bild

Indikatorer för olika modeller

Som redan nämnts har varje tillverkare sina egna gränser som gör att du kan reglera fyllningen av vatten i tanken på de tillverkade modellerna. För att se detta, överväg tvättmaskinerna från de mest populära företagen.

Lg

Utbudet av vattenförbrukning för maskiner från LG är ganska stort - från 7,5 liter till 56 liter. Denna datakörning motsvarar åtta nivåer att fylla tankarna med vätska.

Mängden vatten som dras beror på programmen . LG -tekniken lägger stor vikt vid att sortera tvätt, eftersom olika tyger har sina egna absorptionsegenskaper. Lägen beräknas för bomull, syntet, ull, tyll. I detta fall kan det finnas olika rekommenderade lastningar (för 2, 3 och 5 kg), och därför samlar maskinen upp ojämnt vatten med en låg, medel eller hög nivå.

Bild
Bild

Om du till exempel tvättar bomull med en vikt på 5 kg (med nedkokningsfunktionen), förbrukar maskinen den maximala mängden vatten-50-56 liter.

För att spara pengar kan du välja ångtvättläge , där vattenhaltiga tvättmedel sprutas jämnt över hela tvättytan. Och det är bättre att vägra alternativen för blötläggning, funktionen för förtvätt och ytterligare sköljningar.

Bild
Bild

INDESIT

Alla Indesit -maskiner är utrustade med funktionen Ekotid , med hjälp av vilken tekniken använder vattenresurser ekonomiskt. Nivån på vätskeförbrukning beror på det valda programmet. Maximalt - för 5 kg lastning - motsvarar en vattenförbrukning i intervallet 42-52 liter.

Enkla steg hjälper dig att spara pengar: maximal trumfyllning, högkvalitativa pulver, avvisning av ytterligare funktioner relaterade till vattenförbrukning.

Hemmafruens ekonomi kan köpa My Time -modellen: den sparar vatten med 70% även med låg trumbelastning.

Bild
Bild

I maskiner av märket "Indesit" är alla alternativ tydligt markerade både på själva utrustningen och i instruktionerna . Varje läge är numrerat, tyger separeras, temperaturer och lastvikter markeras. Under sådana förhållanden är det lätt att klara uppgiften att välja ett ekonomiskt program.

Bild
Bild

SAMSUNG

Samsung -företaget producerar sin utrustning med en hög grad av ekonomi . Men konsumenten bör försöka och inte göra fel med valet själv. Till exempel räcker det för en ensam person att köpa en smal modell med ett djup av 35 cm. Den förbrukar högst 39 liter vatten under den dyraste tvätten. Men för en familj på 3 eller fler personer kan en sådan teknik bli olönsam. För att tillgodose behovet av tvätt, du måste starta bilen flera gånger, och detta kommer att fördubbla vatten- och elförbrukningen.

Företaget producerar modell SAMSUNG WF60F1R2F2W , som anses vara fullstor, men även med en belastning på 5 kg tvätt förbrukar den inte mer än 39 liter vätska. Tyvärr (enligt konsumenterna) är tvättkvaliteten samtidigt som man sparar vattenresurser ganska låg.

Bild
Bild

BOSCH

Doserad vattenförbrukning, med hänsyn till tvättmängden, sparar vätskekonsumtion av Bosch -maskiner betydligt. De mest aktiva programmen förbrukar 40 till 50 liter per tvätt.

När du väljer en tvättteknik bör du ta hänsyn till metoden för att ladda tvätten av en viss modell.

Topplastare förbrukar 2-3 gånger mer vatten än sidlastare. Denna funktion gäller även Bosch -teknik.

Bild
Bild

Sammanfattningsvis vill jag notera möjligheten att spara vatten under tvätt under normala hushållsförhållanden, utan att ändra den tillgängliga maskinen för en mindre vattenförbrukande. Man behöver bara följa enkla rekommendationer:

  • försök att köra tanken med full tvätt;
  • om kläderna inte är för smutsiga, avbryt förblötläggningen;
  • använd pulver av hög kvalitet som tillverkats för automatiska maskiner så att du inte behöver tvätta om;
  • använd inte hushållskemikalier avsedda för handtvätt, eftersom det har ökat skumning och vatten kommer att krävas för ytterligare sköljning;
  • Preliminärt manuellt avlägsnande av fläckar hjälper till att skydda mot upprepad tvätt;
  • ett snabbtvättsprogram kommer betydligt att spara vatten.

Med hjälp av ovanstående rekommendationer kan du uppnå en betydande minskning av vattenförbrukningen hemma.

Rekommenderad: