Toppladdade Tvättmaskiner (50 Bilder): Hur Väljer Man En Automatisk Maskin Med Avtagbart Topplock? Enhet Och Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Toppladdade Tvättmaskiner (50 Bilder): Hur Väljer Man En Automatisk Maskin Med Avtagbart Topplock? Enhet Och Recensioner

Video: Toppladdade Tvättmaskiner (50 Bilder): Hur Väljer Man En Automatisk Maskin Med Avtagbart Topplock? Enhet Och Recensioner
Video: Kvalitetsfördelar och funktioner W1 tvättmaskiner I Miele 2024, April
Toppladdade Tvättmaskiner (50 Bilder): Hur Väljer Man En Automatisk Maskin Med Avtagbart Topplock? Enhet Och Recensioner
Toppladdade Tvättmaskiner (50 Bilder): Hur Väljer Man En Automatisk Maskin Med Avtagbart Topplock? Enhet Och Recensioner
Anonim

Modeller av automatiska tvättmaskiner är indelade i 2 grupper beroende på typ av last, som är vertikal och frontal. Varje typ har sina egna fördelar och några nackdelar som du bör vara uppmärksam på när du gör ett val när du köper dessa hushållsapparater.

På senare tid var alla automatiska tvättmaskiner frontladdade, men idag kan du bli ägare till en modern modell med vertikal design. Vilka är funktionerna och fördelarna med topplastningsmaskiner - vi kommer att prata om detta i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens funktioner

Automatiska tvättmaskiner med topplastning är utrustade med komponenter och mekanismer som är viktiga för arbetet

  • Elektronisk styrenhet . Med hans deltagande utförs en automatisk funktion för kontroll och verkan av alla elektriska mekanismer i maskinen. Via kontrollenheten väljer användaren önskat alternativ och program, med hjälp av luckan öppnas luckan och efter att alla program har stoppats utförs tvätt-, skölj- och centrifugeringsprocessen. Kommandon till kontrollenheten ges via en kontrollpanel på toppen av tvättmaskinen, tillsammans utgör de ett enda mjukvarusystem.
  • Motor … Tvättmaskinen med toppladdning kan använda antingen en elektrisk eller en invertermotor. Tvättmaskiner började förses med en växelriktare för inte så länge sedan; tidigare levererades mikrovågsugnar och luftkonditioneringar med sådana motorer. Sedan installationen av invertermotorer i tvättmaskiner har kvaliteten på denna teknik blivit högre, eftersom omformaren, i jämförelse med en konventionell elmotor, varar mycket längre på grund av dess slitstyrka.
  • Rörvärmeelement . Med sin hjälp värms vattnet upp till en temperatur som motsvarar tvättprogrammet.
  • Trumma för linne . Det ser ut som en behållare av rostfritt stål eller höghållfasta typer av plast. Det finns revben inne i tanken, med hjälp av vilka saker blandas under tvätt. På tankens baksida finns ett tvärstycke och en axel som roterar strukturen.
  • Trumskiva … På axeln, som är fäst vid trumman, är ett hjul monterat av en legering av lättmetaller som aluminium. Hjulet tillsammans med drivremmen krävs för att trumman ska rotera. Det begränsande antalet varv under centrifugering beror direkt på remskivans storlek.
  • Drivrem … Den överför vridmoment från elmotorn till trumman. Bälten är tillverkade av material som gummi, polyuretan eller nylon.
  • Vattenvärmestank … Den är tillverkad av hållbar polymerplast eller rostfritt stål. I sorterna av vertikala tvättmaskiner finns det tankar monterade i två delar. De är hopfällbara, detta underlättar deras underhåll och vid behov reparationer.
  • Motvikt . Denna del är en reservdel tillverkad av en bit polymer eller betong. Det behövs för att balansera tankbalansen under tvättprocessen.
  • Vattenförsörjning och avloppssystem . Den innehåller en avloppspump med munstycken och slangar - den ena är ansluten till vattenförsörjningsröret och den andra ligger intill avloppet.

Förutom stora arbetsenheter har varje vertikal lastmaskin fjädrar och stötdämpare, som är nödvändiga för att kompensera för vibrationer när trumman snurrar runt sin axel.

Dessutom finns det en vattennivåbrytare, det finns en temperaturgivare som reglerar nivån på vattenuppvärmning, det finns ett nätverksbrusfilter och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Designfunktionerna för automatiska tvättmaskiner med topplastning har vissa fördelar och nackdelar.

De positiva aspekterna är följande

  • Kompakta mått … Topladdningsmaskiner kan placeras i ett litet badrum, eftersom det här alternativet inte kräver att man funderar på var man ska hitta utrymmet så att maskindörren kan öppnas fritt. I interiören ser dessa bilar oansenliga ut och lockar inte för mycket uppmärksamhet. Deras volymvolym av linne är inte mindre än frontalmotståndet, och vertikal belastning påverkar inte tvättens kvalitet på något sätt. Men denna teknik har mycket mindre vikt, och under arbetets gång är dessa maskiner tysta och nästan tysta.
  • Om du av någon anledning behöver stoppa tvättprocessen och öppna trumman , i en vertikal maskin kan du göra det bra , och vatten kommer inte att spilla ut på golvet och cykeln för dess tömning i avloppet kommer inte att starta. Det är också bekvämt eftersom du alltid har möjlighet att ladda ytterligare föremål i trumman.
  • Vertikal lastning har bekvämligheten att placera tvätt i den - du behöver inte böja dig eller böja dig framför bilen. Dessutom kan du vid behov enkelt inspektera trumman visuellt och tillståndet hos gummimanschetten.
  • Kontrollpanelen sitter högst upp , därför kommer små barn inte att kunna nå den eller ens se kontrollknapparna.
  • Vertikal design vibrerar mycket mindre vid centrifugering och av den anledningen skapar det mindre buller.
  • Maskinen är mycket motståndskraftig mot överbelastning av tvätten … Även om detta händer, håller lagren på vilka trumman är monterad tätt och minimerar risken för att denna kritiska enhet går sönder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland designbristerna identifierades följande

  • En bil med locket öppet uppåt det kommer inte att vara möjligt att bygga in det i en köksuppsättning eller använda för att placera några föremål på den.
  • Priset på maskiner med vertikal lastning är högre än på front-end-motsvarigheter - skillnaden når 20-30%.
  • Billiga bilalternativ det finns inget alternativ som kallas "trumparkering ". Det betyder att om du stoppar tvättcykeln och öppnar locket måste du rotera trumman manuellt för att nå luckorna.

Fördelarna med topplastningsmaskiner är mycket större än nackdelarna, och för vissa kan dessa nackdelar visa sig vara helt obetydliga. Och när det gäller tvättens kvalitet skiljer sig maskiner med olika typer av last inte alls från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Beskrivningen av tvättmaskinen reduceras till följande sekventiella operationer

  • Det finns ett fack på locket på maskinen där pulver och sköljmedel placeras före tvätt . Tvättmedel kommer in i trumman tillsammans med vattenströmmen som passerar genom detta fack.
  • När tvätten har fyllts på låses trumklaffarna ovanpå och maskindörren stängs . Nu återstår att välja ett tvättprogram och slå på start. Från och med nu kommer maskinens dörr att vara låst.
  • Vidare öppnas en magnetventil i bilen och kallt vatten från vattentillförseln rinner in i tanken för uppvärmning … Den värms upp exakt till den temperatur som tvättprogrammet du har valt. Så snart temperatursensorn utlöses när önskad uppvärmning har uppnåtts och vattennivåsensorn meddelar att tillräckligt med vatten har samlats in, börjar tvätten av tvätten - motorn börjar rotera trumman.
  • Vid en viss tidpunkt i tvättprocessen måste maskinen tömma tvålvattnet, vilket enheten gör med en slang ansluten till avloppet . Slangen är ett korrugerat rör med en längd på 1 till 4 meter. Den är ansluten på ena sidan till en avloppspump och på den andra sidan till ett avloppsrör. Tömning och en ny uppsättning vatten med efterföljande uppvärmning sker flera gånger, processens varaktighet beror på det valda programmet. Avloppspumpen styrs av en elektrisk sensor.
  • Efter tvätt kommer maskinen att tömma vattnet och vattennivåsensorn informerar den centrala styrenheten om att trumman är tom , kommer detta att signalera aktivering av sköljningsprocessen. För närvarande öppnas magnetventilen, en del rent vatten kommer in i maskinen. Vattenstrålen kommer nu att flöda genom tvättmedelsfacket igen, men genom avhärdaren. Motorn startar trumman och sköljer, varaktigheten beror på det program du har valt.
  • Pumpen tömmer vattnet, men flödar sedan igen från vattentillförseln för att upprepa sköljcykeln … Sköljningen sker i flera cykliska repetitioner. Därefter dräneras vattnet i avloppet, och maskinen går i centrifugeringsläge.
  • Snurran utförs genom att rotera trumman med höga hastigheter … Under inverkan av centrifugalkrafter pressar tvätten mot trummans väggar, och vatten skjuts ut ur det och går in i avloppssystemet genom trummans hål. Vidare leds vattnet till avloppsslangen med hjälp av en pumppump och därifrån till avloppet. Det är anmärkningsvärt att maskiner med direkt motordrift gör sitt jobb mycket tystare än sina motsvarigheter med ett remsystem.
  • När tvättcykeln är klar stängs maskinen av, men dörröppningen blockeras i ytterligare 10-20 sekunder . Sedan kan du öppna luckan, lossa trumman och ta ut den rena tvätten.

Modern teknik har gjort det möjligt att förse de senaste modellerna av tvättmaskiner med alternativ, där tvätten efter tvätt också torkas direkt i trumman.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Indelning i typer

För att underlätta valet av en tvättmaskin med topplastning måste du veta vilka typer de är indelade i.

Bild
Bild

Efter funktion

De vanligaste funktionerna är följande

  • Automatisk kontroll av nivån av skumbildning . Maskinen tömmer överflödigt vatten i vilket för mycket tvättmedel löses upp och drar in en ny portion, vilket minskar mängden skum, förbättrar sköljkvaliteten och förhindrar att skum tränger in i styrenheten.
  • Extra sköljningsalternativ . Före centrifugering kan maskinen utföra en annan sköljningscykel och helt ta bort tvålrester från tvätten. Denna funktion är mycket värdefull för personer som är allergiska mot tvättmedel.
  • Förblötläggning . Med alternativet kan du tvätta tvätten mer effektivt med kraftig smuts. I början av tvättprocessen fuktas tvätten, tvättmedel tillsätts. Därefter tappas tvålösningen - huvudtvättcykeln börjar.
  • Vattenläckageskyddsfunktion . Om inlopps- och dräneringsslangarnas integritet kränks startar styrsystemet pumpen som pumpar ut överflödig fukt och en ikon för behov av service visas på displayen. När en läcka upptäcks blockeras vattenintaget från vattentillförselsystemet.
  • Tillgänglighet för ett snabbt, känsligt och handtvättsläge … Funktionen låter dig tvätta kläder gjorda av alla tyger, även de tunnaste, med hög kvalitet. Samtidigt använder maskinen olika temperaturförhållanden, tankens fyllning med vatten, justerar tvättiden och centrifugeringsgraden.
  • Vissa modeller har en timer för fördröjd start av tvättprocessen ., som låter dig tvätta på natten när kostnaden för el är lägre än under dagen.
  • Självdiagnos … Moderna modeller visar information på kontrollskärmen i form av en kod som indikerar att det finns ett fel.
  • Barn skydd … Alternativet låser kontrollpanelen, vilket leder till att ett litet barn inte kommer att kunna slå av programinställningarna och ändra tvättprocessen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tvättmaskinstillverkare lägger till exklusiva funktioner

  • Bubbeltvätt … Dess väsen ligger i det faktum att tvätten i trumman utsätts för flera luftbubblor. Trumman är utrustad med en speciell bubbelpulsator. Bubblemaskiner tvättar saker bättre eftersom luftbubblor mekaniskt påverkar tyget och kan lösa upp tvättmedlet ordentligt.
  • Turbo torkningsfunktion . Det torkar tvätten med turboladdning med varmluft.
  • Ångtvätt . Det här alternativet är inte vanligt, men det kan mycket väl ersätta kemtvättstjänster för dig, eftersom det tar bort föroreningar utan användning av tvättmedel. Med denna funktion behöver tvätten inte kokas - ånga desinficerar och löser envis smuts, men det rekommenderas inte att bearbeta känsliga tyger med varm ånga.

Det är värt att notera att närvaron av sådana funktioner påverkar tvättmaskinens kostnad uppåt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av rymlighet

Tvättmaskinens prestanda beror på dess volym. Hushållsmodeller har förmågan tvätta 5 till 7 kilo tvätt samtidigt, men det finns också kraftfullare enheter , vars kapacitet når 10 kg. Enligt kapacitetsvolymen delas belastningen in i minimum, det vill säga lika med 1 kg, och maximalt, vilket innebär maskinens begränsande kapacitet. Överbelastning av trumman leder till ökad vibration och slitage på lagersystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att tvätta och spinna klasser

Tvättklassen bedöms genom att undersöka prototypen efter tvätt för eventuell kvarvarande smuts. Alla modeller av samma märke testas under lika villkor, och sedan tilldelas de en klass som har en märkning från A till G . De bästa modellerna är bilen med tvättklass A, som innehas av de allra flesta moderna tvättutrustningar.

Utvärderingen av centrifugeringsklassen utförs genom att ta hänsyn till trummans rotationshastighet och effektiviteten hos de förbrukade ansträngningarna, vilka manifesteras i graden av fukt i tvätten. Klasserna är markerade på samma sätt - med bokstäver från A till G. Indikator A motsvarar en nivå av restfuktighet som inte är mer än 40%, indikator G är lika med 90% - detta anses vara det sämsta alternativet . Kostnaden för en automatisk tvättmaskin beror till stor del på vilken typ av tvätt och centrifugering den tillhör. Den låga nivån i klassen motsvarar de billiga enheterna.

Bild
Bild

Efter storlek

Vertikal lastning gör denna typ av maskin liten och kompakt. Det finns icke-standardiserade modeller av aktivatortypen, där tanken är placerad horisontellt. Sådana modeller är mycket bredare än sina motsvarigheter, men de är mycket sällsynta och säljs väldigt lite, eftersom de oftast är halvautomata enheter.

Bild
Bild

Som kontroll

Tvättmaskiner styrs mekaniskt eller elektroniskt

  • Mekaniskt system - utförs med hjälp av knapparna och vrids medurs för att välja önskat alternativ.
  • Elektronisk styrning - utförs med knappar eller pekskärmar, vilket förenklar processen med att välja ett tvättläge, men ökar maskinens kostnad.

Tvättmaskindesigners anser att kontrollen ska vara så enkel och intuitiv som möjligt för användaren. Av denna anledning har de flesta moderna modeller en elektronisk styrmodell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Tvättmaskinen med toppladdning är en liten design som enkelt kan passa in i även de mest trånga utrymmena i små badrum. Typisk toppladdningsanordning har följande standardparametrar:

  • bredden är från 40 till 45 cm;
  • bilens höjd är 85-90 cm;
  • djupet för vertikala modeller är 35-55 cm.

Om du jämför denna teknik med frontlastande motsvarigheter är skillnaden ganska betydande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du beslutar om valet av tvättmaskin bör du vara uppmärksam på följande viktiga punkter:

  • uppskatta storleken på utrymmet där det är planerat att installera maskinen och välj därför typ av last;
  • välj klassen tvätt och centrifugering, samt bestäm enhetens strömförbrukning;
  • gör själv en lista över alternativ som maskinen ska ha;
  • ta reda på önskad typ av enhet och trummans placering;
  • välj önskad tvättmängd.

Nästa steg skulle vara bestämma prisklassen för önskad modell och välja ett märke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärken

Utbudet av val av modeller av tvättmaskiner med vertikal lastningstyp idag är varierande och representeras av olika tillverkare och deras märken:

  • Koreanska - Samsung, Daewoo, LG;
  • Italienska - Indesit, Hotpoint -Ariston, Ardo, Zanussi;
  • Franska - Electrolux, Brandt;
  • Amerikansk - Waytag, Frigidairi, Whirlpool.

De mest pålitliga och moderna maskinerna tillverkas i Korea och Japan. Märkena i dessa tillverkningsländer ligger före konkurrenterna och överraskar oss med sina innovationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

Att välja en tvättmaskin är en ansvarsfull och svår uppgift. Denna dyra teknik måste vara pålitlig och mångsidig. Vi presenterar de högsta kvalitetsalternativen till olika priser och funktioner.

Electrolux EWT 1276 EOW - detta är en premium fransk bil. Dess lastkapacitet är 7 kg och styrs elektroniskt. Det finns ytterligare tvättlägen för siden, underkläder, dunrockar och täcken. Modellen är ekonomisk när det gäller strömförbrukning. Kostnaden är 50-55 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zanussi ZWY 51004 WA - modell tillverkad i Italien. Lastvolymen är 5,5 kg, kontrollen är elektronisk, men det finns ingen display. Tvättverkningsgrad - klass A, centrifugering - klass C. Mått 40x60x85 cm, fungerar väldigt tyst, har 4 tvättlägen. Kroppen är delvis skyddad från läckage, det finns ett skydd från barn. Kostnaden är 20 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

AEG L 56 106 TL - bilen är tillverkad i Tyskland. Lastvolym 6 kg, elektronisk styrning via display. Tvättverkningsgrad - klass A, centrifugering upp till 1000 varv / min, det finns 8 tvättlägen, skumkontroll, skydd av väskan mot läckage, fördröjd startfunktion. Kostnad från 40 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Whirlpool TDLR 70220 - Amerikansk modell med en lastvolym på 7 kg. Kontrollen utförs med knappar och en vridknapp. Tvättklass - A, centrifugeringsklass - B. Den har 14 tvättprogram, skumkontroll, låg ljudnivå. Värmeelementet är tillverkat av rostfritt stål. Kostnaden är 37-40 000 rubel.

Trots det faktum att vertikala modeller är dyrare än frontal motsvarigheter, är de mycket säkrare, bekvämare och mer kompakta, samt bättre skyddade från barn och låter inte buller under driften av centrifugeringsalternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Innan du använder tvättmaskinen, du måste läsa instruktionerna och följa dessa steg:

  • demontera transportbultarna som håller trumfjädrarna;
  • justera skruvfötterna och installera dem så att maskinen står strikt på horisontell nivå;
  • om det finns oegentligheter på golvet placeras en antivibrationsmatta under maskinens ben;
  • anslut maskinens slangar till vattenförsörjnings- och avloppssystemet.

Först efter det förberedande arbetet kan du öppna kranen på vattentillförseln och fylla tanken med vatten under den första testtvättcykeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Enligt marknadsföringsexperter som regelbundet genomför undersökningar av köpare av vertikala automatiserade tvättmaskiner ökar efterfrågan på sådana modeller stadigt. De flesta ägare av sådan utrustning noterar det de är mycket nöjda med sitt köp och i framtiden kommer de att föredra topplastade modeller på grund av deras tillförlitlighet, kompakthet och mångfald av funktioner.

Rekommenderad: