Tankmaterial I Tvättmaskiner: Vilket är Bättre? Har Tankar Av Rostfritt Stål, Metall Och Plast. Vilket Ska Man Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Tankmaterial I Tvättmaskiner: Vilket är Bättre? Har Tankar Av Rostfritt Stål, Metall Och Plast. Vilket Ska Man Välja?

Video: Tankmaterial I Tvättmaskiner: Vilket är Bättre? Har Tankar Av Rostfritt Stål, Metall Och Plast. Vilket Ska Man Välja?
Video: Bosch kombinerade tvättmaskin och torktumlare, perfekt tvätt-och torkresultat i en och samma maskin. 2024, April
Tankmaterial I Tvättmaskiner: Vilket är Bättre? Har Tankar Av Rostfritt Stål, Metall Och Plast. Vilket Ska Man Välja?
Tankmaterial I Tvättmaskiner: Vilket är Bättre? Har Tankar Av Rostfritt Stål, Metall Och Plast. Vilket Ska Man Välja?
Anonim

Tillförlitligheten och hållbarheten hos moderna automatiska tvättmaskiner beror inte bara på byggkvaliteten utan också på typen av råvaror som används vid tillverkning av enskilda delar. En av de viktigaste reservdelarna är tanken - om den går sönder tappar utrustningen helt sin funktionalitet. Denna del är tillverkad av olika material, som alla har vissa egenskaper, fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Många ägare av tvättmaskiner antar felaktigt att badkaret och trumman är samma del i hushållsapparater. En trumma är en behållare i vilken smutsiga saker läggs i . Den är alltid tillverkad av rostfritt stål. Tanken är en behållare för trumman. Vätska, pulver, balsam och andra tvättmedel hälls i den.

Bild
Bild

Allt detta kommer in i trumman genom speciella rör.

Tankar är:

  • hopfällbar;
  • ej separerbar.
Bild
Bild
Bild
Bild

De första består av två halvor, sammankopplade med hjälp av fästelement, och de andra representerar en icke-separerbar struktur i ett stycke.

Tanken är en viktig del i alla tvättmaskiner . Vatten hälls i den (beroende på maskinens modell, från 30 till 60 liter). För att eliminera starka vibrationer under tvätt, centrifugering och sköljning är tanken inte fast ansluten till kroppen. För att dämpa vibrationer placeras fjädrar i den övre delen och ett dämpningssystem i den nedre delen. För dessa ändamål installerar tillverkare också betongmotvikter på tankarna.

Bild
Bild

Tvättmaskinstanken tar en enorm belastning . Det värmer vatten, kemiskt aggressiva tvättmedel kommer in här, det tål plötsliga temperaturförändringar. Därför beror kvaliteten och hållbarheten på denna del på vilken typ av råvaror som används vid tillverkning av tankar. Tänk på de mest populära materialen som används av tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av material

Tankar i moderna tvättmaskiner är gjorda av rostfritt stål, plast, polinox och dess derivat. Det material som tillverkaren valt har vissa egenskaper och påverkar både kostnaden för hushållsapparater och deras hållbarhet . Låt oss överväga fördelarna och nackdelarna med vart och ett av de material som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rostfritt stål

Tanken tillverkad av detta material kännetecknas av ökad styrka och hållbarhet. Den rostfria delen tål kraftig kraft och mekanisk påfrestning . Materialet är hållbart, korroderar inte. Man tror att tankar i rostfritt stål kan hålla minst 100 år. Men andra mekaniska och elektroniska komponenter i tvättmaskinen kommer inte att kunna fungera så länge, så det är ingen poäng med en sådan hållbarhet i tanken i rostfritt stål.

Rostfritt stål har också många nackdelar. Den största nackdelen med tankar av detta material är dess höga kostnad.

Bild
Bild

En svetsad rostfri stålprodukt av hög kvalitet kan inte vara billig för konsumenten. En tank tillverkad av detta material ger höga ljud under maskinens drift, vilket beror på att rostfritt stål inte kan dämpa vibrationer.

Dessutom inkluderar nackdelarna hög energiförbrukning. Detta beror på att vattnet i metalltanken svalnar snabbt, varför det ofta måste värmas upp. Många ogillar också tvättmaskinernas vikt. För jämförelse kommer utrustning med plasttankar att väga mycket lättare.

Bild
Bild

Plast

Modeller av automatmaskiner med plasttank är mycket populära och ligger på andra plats i försäljning efter enheter med tank i rostfritt stål. Den höga efterfrågan beror på de många fördelarna med plasttankar. Låt oss överväga de viktigaste fördelarna.

  1. Låg kostnad . Tvättmaskiner med plasttank är billigare än analoger med behållare av andra material.
  2. Lågt ljud och vibrationsnivåer . Tvätten kommer att vara bekväm och tyst på grund av plastens förmåga att "absorbera" ljud och väl dämpa vibrationer som uppstår.
  3. Energibesparingar tack vare utmärkt värmeisolering . Vattnet svalnar långsamt i en plastbehållare, vilket eliminerar behovet av konstant uppvärmning.
  4. Korrosionsbeständig - plast är inte rädd för rost, liksom effekten av kemiskt aggressiva tvättmedel för att tvätta saker.
  5. Lätthet i en plasttank , på grund av vilken hela enheten väger betydligt mindre. Det är lätt att ta bort vid reparation, vilket inte kan sägas om tankar i rostfritt stål.
Bild
Bild

Den största nackdelen med en plasttank är dess bräcklighet.

Delen kan lätt skadas vid transport av enheten eller om små fasta föremål kommer mellan trumman och behållaren (till exempel mynt eller knappar). Sådan skada kräver att tanken byts ut, i vissa fall kan det vara nödvändigt att köpa en ny tvättmaskin - båda kommer att kräva allvarliga finansiella investeringar.

Bild
Bild

Polinox

Denna typ av material tillhör polymerer som består av polypropen och kalciumkarbid. Den innehåller också komponenter som hjälper till att minska vibrationer och öka trummans värmeisoleringsegenskaper. Polinox har ett antal betydande fördelar. Det är lätt, kostnadseffektivt och lätt att hantera.

Polinox -tankar har alla fördelar som finns i plastbehållare . Sådana delar kan hålla minst 30 år, med förbehåll för reglerna för transport och drift av tvättmaskinen.

Bild
Bild

Förutom polinox är tvättmaskinstankar tillverkade av andra material som liknar sina egenskaper. Dessa inkluderar:

  • karboran;
  • silitek;
  • carbotec;
  • karferon.

Dessa är kompositmaterial med utmärkta prestandaegenskaper.

Bild
Bild

Metall

Metalltankar med emaljerad yta har länge avbrutits av tillverkare av tvättmaskiner. men tidigare var detta material otroligt populärt, varför dess funktioner också kan övervägas mer detaljerat . Och i vissa hus finns det fortfarande gamla modeller av bilar utrustade med metalltankar.

Metallbehållare är tillräckligt starka, de är inte rädda för plötsliga temperaturfall, exponering för kemiskt aggressiva ämnen.

Bild
Bild

De skadas inte under transporten eller om små föremål hamnar mellan trumman och tanken.

Nackdelarna med sådana tankar är deras vikt och höga risker för skador på det skyddande emaljlagret. Om detta händer kommer beläggningen att börja smula, och metallen under rostar . Som ett resultat kan läckor dyka upp. På grund av en skadad del måste du helt byta hushållsenhet.

Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Naturligtvis anses en tank i rostfritt stål vara den mest pålitliga, starka och hållbara. Men samtidigt bullrar det under tvätten, väger mycket och påverkar tvättmaskinens slutkostnad. Plastbehållaren är lättare och billigare. Varje år höjer tillverkarna plastens kvalitet genom att tillsätta ämnen till råvarorna som ökar plasttankens hållfasthet och hållbarhet . För dem som ofta rör sig rekommenderas det dock fortfarande att föredra modeller med behållare av rostfritt stål eller karbotek (detta material är cirka 1,5 gånger starkare än polinox).

Var inte rädd för ny teknik och vägra att köpa tvättmaskiner med plast- eller polymertankar.

Bild
Bild

Det här är inte de sämsta alternativen, eftersom de har mycket fler fördelar än nackdelar. Plasttankar kan hålla i minst 30 år, och det är tillräckligt, eftersom många byter bil efter 5-10 år efter intensiv användning . För att öka hållbarheten för denna del i hushållsapparater, bör du vara extremt försiktig när du transporterar tvättmaskinen, och också noggrant kontrollera fickorna på kläderna innan du tvättar dem.

Rekommenderad: