Tvättmaskinens Effekt: Hur Mycket Förbrukar En 5 Kg Maskin I KWh I Timmen? Hur Vet Jag Energiförbrukningen? Vad är Den Maximala Och Genomsnittliga Effekten?

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskinens Effekt: Hur Mycket Förbrukar En 5 Kg Maskin I KWh I Timmen? Hur Vet Jag Energiförbrukningen? Vad är Den Maximala Och Genomsnittliga Effekten?

Video: Tvättmaskinens Effekt: Hur Mycket Förbrukar En 5 Kg Maskin I KWh I Timmen? Hur Vet Jag Energiförbrukningen? Vad är Den Maximala Och Genomsnittliga Effekten?
Video: Elförbrukning och elkostnad 2024, April
Tvättmaskinens Effekt: Hur Mycket Förbrukar En 5 Kg Maskin I KWh I Timmen? Hur Vet Jag Energiförbrukningen? Vad är Den Maximala Och Genomsnittliga Effekten?
Tvättmaskinens Effekt: Hur Mycket Förbrukar En 5 Kg Maskin I KWh I Timmen? Hur Vet Jag Energiförbrukningen? Vad är Den Maximala Och Genomsnittliga Effekten?
Anonim

En tvättmaskin är en oföränderlig hushållsapparat. I den moderna världen förenklar det livet avsevärt. Det är dock ingen hemlighet för någon att en sådan användbar enhet förbrukar ganska mycket el. Nu finns det många modeller på marknaden klassificerade efter många egenskaper: läge, tvättkvalitet, volym och energiförbrukning.

Energiförbrukningsklasser

När du köper en automatisk tvättmaskin måste du fokusera på många kriterier, inklusive energiförbrukning. Lika användbar som en tvättmaskin kommer den att äta upp din budget genom elräkningar om den använder mycket el.

Men det är verkligen värt att uppmärksamma tekniken, som inte bara raderar effektivt utan också förbrukar ett minimum av el.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till och med för 20 år sedan kom länderna i Europeiska unionen med en klassificering för tvättmaskiner. För dess beteckning används latinska bokstäver. Och redan sedan Idag måste varje hushållsapparat ha en särskild klistermärke på vilken dess energiförbrukning anges . Således kan köparen enkelt jämföra modellerna med fokus på deras energiförbrukning och avgöra vilken som är den mest effektiva.

I genomsnitt säljs 2,5 miljoner tvättmaskiner i världen per år. De står för den högsta andelen av produktionen av hushållsapparater. EU: s tvättmaskinsklassificering antogs inte bara för användarnas bekvämlighet, utan också för att öka produkternas kvalitet. Sedan 2014 har varje modell av tvättmaskinen släppts måste utvärderas enligt energiförbrukningssystemet, och de växande förmågorna hos ledande företag har ökat skalan till A +++ -märket ., vilket innebär att denna produkt använder ett minimum av energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta system har emellertid också nackdelar. Till exempel ignorerar den tvättmaskinens hållbarhet och effektivitet. Strömförbrukningen för alla hushållsapparater mäts i watt. Men inte alla energieffektivitetsmärken har specifika nummer. Med bokstavsbeteckningar kan du förstå hur mycket el enheten använder:

  • A ++ - den mest ekonomiska klassen, för 1 kg linne, förbrukar maskiner i denna klass el i mängden 0,15 kW / h;
  • A + - ett något mindre ekonomiskt alternativ, bilar i denna klass förbrukar 0,17 kW / h;
  • kategori A -maskiner förbrukar 0,19 kW / h;
  • kategori B förbrukar 0,23 kW / h;
  • kategori C - 0,27 kW / h;
  • kategori D - 0, 31 kW / h;
  • kategori E - 0,35 kW / h;
  • kategori F - 0, 39 kW / h;
  • kategori G förbrukar mer än 0, 39 kW / h.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med andra ord, Klass A -utrustning använder el i genomsnitt 80% mer effektivt än utrustning av lägre klasser . Men nu är det sällan man hittar en maskin vars energieffektivitet skulle vara lägre än klass D eller E. I genomsnitt används en tvättmaskin cirka 220 gånger per år, vilket är cirka 4-5 tvättar per vecka eller 22-25 tvättar per månad, och vattnet värms upp till 50-60 grader. Baserat på dessa värden beräknas energieffektiviteten för hushållsapparater.

Bild
Bild

Energiförbrukningsnoder

Beroende på det valda tvättprogrammet förbrukas en annan mängd el. Det spenderas på trummans drift, uppvärmning av vattnet, cyklens intensitet etc.

Motor

Elmotorn är ett viktigt element i tvättmaskinen, eftersom trummans rotation beror på dess funktion. Moderna hushållsapparater har olika typer av motorer - inverter, kollektor och asynkron . Effekten varierar också beroende på motor. Normalt varierar den från 0,4 till 0,8 kW / h. Naturligtvis ökar denna siffra under spinning.

Bild
Bild

Värmeelement

Värmeelementet eller elvärmaren är utformad för att värma vattnet i maskinens trumma till en sådan temperatur som är nödvändig för ett specifikt tvättläge. Beroende på program kan värmaren antingen köras med full kapacitet eller inte användas i processen . Drar en elvärmare från 1, 7 till 2, 9 kW / timme. Följaktligen, ju mer el som förbrukas, desto snabbare värms vattnet upp.

Bild
Bild

Dräneringspump

Pumpen i tvättmaskinen går oavsett program. Dess huvudsakliga uppgift är att pumpa ut vatten från trumman. Vanligtvis är en pump en pumphjul som drivs av en elmotor. Den kan användas en eller flera gånger per tvättprogram och förbrukar i genomsnitt 25-45 W / h.

Bild
Bild

Kontrollblock

Kontrollenheten är en panel med indikatorer, en strömförsörjning, sensorer, kondensatorer för start etc. Förbrukningen av kontrollenheten är låg. Endast 10 till 15 watt i timmen.

Bild
Bild

Hur bestäms?

Den genomsnittliga effekten hos moderna tvättmaskiner är cirka 2,1 kW. Som regel anger tillverkaren denna indikator på en skrivmaskin. Maxbelastningen motsvarar 1140 watt som förbrukas för klass A -utrustning . Men beroende på trummans rotationshastighet, temperaturen för uppvärmning av vattnet och tvättprogrammets varaktighet kommer denna siffra att förändras. Samtidigt blir energiförbrukningen mycket lägre om du använder tvättmaskinen korrekt.

Välj till exempel rätt tvättläge, önskad temperatur och glöm inte att stänga av maskinen efter avslutat arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad påverkar energiförbrukningens nivå?

Effektförbrukningssiffrorna kan påverkas av olika parametrar

  • Tvättläge . Om du har valt en lång tvättcykel med höga vattentemperaturer och hög centrifugeringshastighet kommer maskinen att använda mer energi.
  • Laddar tvätt … För de flesta modeller av tvättmaskiner är den maximala tvättvikten 5 kg. Om du överskrider det, ändras läget för elförbrukning. Detta är mycket viktigt när man tvättar tunga tyger eller material som blir väldigt tunga när de är våta.
  • Underhåll av utrustning och användningsperiod . Till exempel, skala, som visas på grund av konstant drift, tillåter inte värmeelementet att leda tillräckligt med värme, vilket innebär att mängden förbrukad watt ökar.

Om du använder maskinen korrekt kan du minska dess energiförbrukning avsevärt, vilket innebär att du kan spara en bra summa. Dessutom kan du spara några besparingar genom att följa enkla tips. Till exempel att välja rätt val mellan front- och topplastning.

En tvättmaskins elförbrukning beror på hur den används. Frontladdningsmaskiner använder mycket mindre vatten, men de tvättar något längre. Toppladdningsmaskiner tvättar snabbt, men de behöver mer vatten för att göra det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om varmt vatten används för tvätt, kommer toppladdningsmaskiner att konsumera mer vatten. Eftersom de kräver mer energi för att värma vattnet än sidlastningsmaskiner. Men om tvätten utförs i kallt vatten kommer de främre lastarna att förbruka mer eftersom de har längre tvättcykler . Tvättmaskinens storlek är lika viktig. Välj det beroende på dina dagliga behov, eftersom ju större storleken är, desto mer el kommer apparaten att förbruka.

Optimal laddning av tvättmaskinen . Du bör alltid använda din tvättmaskin med maximal kapacitet, eftersom elanvändningen är densamma även om du tvättar mindre tvätt i maskinen än den klarar. Vissa tvättmaskiner har en särskild lastsensor. Det kan hjälpa dig att inte bara avgöra om det finns tillräckligt med tvätt i badkaret, utan också välja den optimala tvättcykeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att köpa tvättmedel av hög kvalitet är också mycket viktigt. Användning av pulver av låg kvalitet kan resultera i behovet av att upprepa tvättcykeln, och detta är ett extra slöseri med både el och vatten. Dessutom är det också viktigt att hålla koll på mängden pulver som används. Om du använder för lite av den kanske den inte kan hantera all smuts. Och om det är för mycket, måste du ofta gå sönder för att köpa det.

Om möjligt, sänk temperaturen på uppvärmningen av vattnet, eftersom denna process använder upp till 90% av den förbrukade elen . Naturligtvis, om en viss typ av tyg bara behöver tvättas vid höga temperaturer, gör det. Men om dina kläder kan tvättas effektivt i 40 grader, varför höja det antalet högre? Överdriven uppvärmning leder inte bara till onödigt avfall, utan kan också skada tyget eller mönstret på kläderna. Tvätta om möjligt i kallt vatten. Det hjälper också till att skydda din klippare från slitage lite längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att koppla ur tvättmaskinen när du har tvättat klart. I vänteläge förbrukar den också el. Många elektroniska och elektriska komponenter förbrukar ström även i vänteläge. Dessa inkluderar till exempel en dörrlåsmekanism eller en skärm som visar en signal om att cykeln är klar. Och denna situation uppstår på många avdelningar i maskinen.

Även när det verkar för användaren att den är avstängd fungerar vissa element fortfarande. Det är inte nödvändigt att koppla ur tvättmaskinen ur uttaget efter varje tvätt. Du behöver bara trycka på avstängningsknappen. Vissa moderna maskiner kan redan stänga av strömmen på egen hand efter en viss tid från slutet av tvättcykeln.

Numera finns det en tvättmaskin i nästan alla hem. Och även om ägarna till dessa enheter ofta är oroliga för att de förbrukar för mycket el. Uppenbarligen är det nästan omöjligt att helt överge dess användning. Men om du använder det korrekt och effektivt kan du sänka kostnaderna. Dessutom förbrukar moderna högkvalitativa modeller inte lika många kilowatt som sina föregångare.

Rekommenderad: