Vattenförsörjningsventil För En Tvättmaskin: Magnetventil För Vattenintag, Gör-det-själv-reparation Och Byte Av En Del

Innehållsförteckning:

Video: Vattenförsörjningsventil För En Tvättmaskin: Magnetventil För Vattenintag, Gör-det-själv-reparation Och Byte Av En Del

Video: Vattenförsörjningsventil För En Tvättmaskin: Magnetventil För Vattenintag, Gör-det-själv-reparation Och Byte Av En Del
Video: Byte av luddfiltret i en tvättmaskin 2024, April
Vattenförsörjningsventil För En Tvättmaskin: Magnetventil För Vattenintag, Gör-det-själv-reparation Och Byte Av En Del
Vattenförsörjningsventil För En Tvättmaskin: Magnetventil För Vattenintag, Gör-det-själv-reparation Och Byte Av En Del
Anonim

Vattentillförselventilen i tvättmaskinen är inte mindre viktig än den drivna trumman. Om det inte fungerar, kommer tvättmaskinen antingen inte att samla upp den nödvändiga mängden vatten, eller omvänt kommer det inte att begränsa flödet. I det andra fallet finns det risk att översvämma grannarna som bor under dig i en byggnad med flera våningar.

Bild
Bild

Karakteristisk

Vattentillförselventilen för tvättmaskinen, även kallad påfyllning, inlopp eller elektromagnetisk, har en viktig egenskap - tillförlitligheten för att stänga av vatten när det inte är nödvändigt att komma in i tanken. Det ska inte läcka, låt vattnet passera när det är avstängt.

Tillverkare ägnar särskild uppmärksamhet åt dess funktion, eftersom inte alla hemmafru stänger av ventilen ett tag, medan maskinen inte tvättar kläderna.

Bild
Bild

Plats

Detta avstängningselement är beläget nära grenröret som är anslutet till vattentillförselslangen, genom vilket vatten tas från källan . Ventilen är en del och är integrerad med detta yttre rör. Toppladdade tvättmaskiner har en ventil placerad längst ner på bakväggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Vattenförsörjningsventiler är baserade på elektromagneter - spolar av emaljtråd, sätts på kärnan. Ventilmekanismen lindas på denna kärna.

  1. Enkla spolventiler trycket tillförs ett fack som kommunicerar med trummans utrymme. Tvättpulver hälls i detta fack.
  2. Med två spolar - i två fack (i det andra hälls antiskalningsmedlet på pannan i trumfacket).
  3. Med tre - i alla tre (den modernaste versionen).
  4. Ett alternativ är möjligt när två spolar kan styra vattentillförseln till det tredje facket - de måste drivas samtidigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strömförsörjningen styrs av kopplingsreläer som styrs av en elektronisk styrenhet (ECU), i vilken tvättmaskinens firmware ("firmware") körs. Så snart strömmen strömmar till spolen magnetiserar den kärnan, som lockar ankaret med en plugg som begränsar vattentrycket.

I stängt tillstånd öppnar den elektriska kretsen ventilen, vatten kommer in i tvätttanken. Så snart vattennivåsensorn har fastställt den högsta tillåtna nivån avlägsnas matningsspänningen från elektromagneten, vilket leder till att fjäderreturventilmekanismen stänger kontakten igen. Ventilen är stängd för det mesta.

Bild
Bild

Typer och orsaker till funktionsstörningar

Påfyllningsventilens funktionsfel är följande

  • Igensatt filternät . Nätet fungerar som förfiltrering av vatten från små mekaniska föroreningar och stora sandkorn som kan föras in med flödet från röret under översvämningen. Inspektion av nätet kommer att avslöja en möjlig blockering som har lett till för långsam uppsamling av vatten i tanken. Nätet rengörs från smuts med en ström av rinnande vatten.
  • Spolfel . Var och en av spolarna kan brinna ut med tiden. Om den överhettas på grund av för lågt motstånd eller ett tunt trådtvärsnitt för strömmen som tillförs den, avlägsnar emaljbeläggningen och kortslutningar visas. I en kortsluten slinga släpps en stor ström, vilket leder till överhettning av spolen och dess förstörelse. Spolens motstånd är 2-4 kOhm, som kan kontrolleras med en multimeter (men först efter att spolarna har kopplats bort från den aktuella källan - för att inte skada mätaren). Om det är noll eller oändligt ändras spolen. Om du har en tråd och lämpliga färdigheter kan du spola tillbaka spolen själv. Spoleutbytesprocessen kommer att påskyndas om du har en annan (eller liknande, kompatibel) defekt ventil med intakta spolar.
  • Trasiga eller slitna klaffar , fungerar som ventiler måste också bytas ut om själva ventilen lätt kan demonteras.
  • Defekt fjäder bestäms av den permanent öppna ventilen. Dess nedbrytning kommer att leda till att ventilpluggen inte stängs när strömmen på spolen stängs av, vatten kommer att flyta okontrollerbart och översvämma rummet där tvättmaskinen är placerad. Ventilen (hela mekanismen) ändras helt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reparation och byte

För att fixa vattentillförseln måste du demontera tvättmaskinen. Endast defekta spolar kan bytas ut i ventilen. Det fjäderbelastade spjället, vattenkanalerna och membranet på mekanismen kan inte bytas ut om det går sönder. Gör följande för att byta ut hela ventilen.

  1. Stäng av vattentillförseln (det måste finnas ett rör med en nödavstängningsventil på maskinen).
  2. Koppla bort maskinen från strömförsörjningen och ta bort bakpanelen.
  3. Koppla bort slangar och ledningar från påfyllningsventilen.
  4. Ta bort hårdvaran som håller ventilen på plats.
  5. Efter att ha skruvat loss bultarna, självgängande skruvar och lossat spärrarna, vrid ventilen och ta bort den.
  6. Byt ut den defekta ventilen mot en ny.
  7. Följ alla ovanstående steg i omvänd ordning för att återställa systemet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Försök att starta maskinen med en oönskad trasa eller trasa i, men tillsätt inte pulver eller avkalkningsmedel. Slå på det snabbaste tidsläget, observera vattenintaget och ventilens aktivering.

Det måste fungera korrekt och inte släppa in överflödigt vatten i trumtanken … När du har kontrollerat att vattenpåfyllningen och dräneringen fungerar som den ska, slå på vattendräneringen och slutför cykeln. Byt ut tvättmaskinen.

Bild
Bild

Slutsats

Att byta ut ventilmekanismen som levererar vatten till tvättmaskinens tank med egna händer är en genomförbar uppgift för varje ägare bekant med el och elsäkerhet vid arbete, med åtminstone en allmän uppfattning om hur hushållsapparater fungerar. Annars måste maskinen skickas till närmaste servicecenter.

Rekommenderad: