Hävert För Luftkonditionering: Egenskaper Hos Sifoner Med Vattentätning Och Luktlåsning, Funktioner I Avloppssifon För Tömning Av Luftkonditionering I Avloppet Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Hävert För Luftkonditionering: Egenskaper Hos Sifoner Med Vattentätning Och Luktlåsning, Funktioner I Avloppssifon För Tömning Av Luftkonditionering I Avloppet Och Andra Modeller

Video: Hävert För Luftkonditionering: Egenskaper Hos Sifoner Med Vattentätning Och Luktlåsning, Funktioner I Avloppssifon För Tömning Av Luftkonditionering I Avloppet Och Andra Modeller
Video: Tech Tip #3: HVAC Systems - HOW TO Correctly Install Condensate Drains 2024, April
Hävert För Luftkonditionering: Egenskaper Hos Sifoner Med Vattentätning Och Luktlåsning, Funktioner I Avloppssifon För Tömning Av Luftkonditionering I Avloppet Och Andra Modeller
Hävert För Luftkonditionering: Egenskaper Hos Sifoner Med Vattentätning Och Luktlåsning, Funktioner I Avloppssifon För Tömning Av Luftkonditionering I Avloppet Och Andra Modeller
Anonim

Delade system har blivit en del av en modern människas vardag och används i stor utsträckning både för kylning av lokaler och för uppvärmning av dem. Lättanvändning av apparaten och den inre komforten överskuggas dock av att en stor mängd kondens släpps ut, som om den inte dräneras ordentligt kan orsaka enorma skador på byggnadsfasader. En enkel dräneringsanordning - en sifon, som ger en kompetent dränering av fukt, hjälper till att rädda väggarna från förstörelse.

Bild
Bild

Ändamål

Delad systemhävert är en speciell enhet som ansluter kondensatutloppsröret till avloppssystemet. Enhetens huvudsakliga syfte är att tömma fukt från luftkonditioneringen till dräneringsledningar och skydda lokalerna från den obehagliga lukten av avloppsvatten . Dessutom ger användningen av en sifon estetik till byggnadernas utsida genom att förhindra att vatten rinner ut på väggar och trottoarer. Samtidigt, tillsammans med den estetiska komponenten, finns det också en praktisk.

Så vattnet som droppar från utloppsröret bildar pölar och fuktar i onödan husens blinda områden. Detta i sin tur påverkar fundamentet negativt och leder så småningom till dess förstörelse. På vintern riskerar luftkonditioneringsapparater som inte är utrustade med en sifon att misslyckas på grund av frysning av kondensat inuti avloppsröret.

Dessutom kommer grannarna på nedervåningen sannolikt att motsätta sig knackning av ständigt droppande vatten och kan legitimt kräva att orsaken till ljudet elimineras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Strukturellt liknar sifonerna för luftkonditioneringsapparater konventionella VVS -enheter: de har också en inlopps- och utloppsklocka och innerrören är anslutna till varandra med ett sicksackelement - ett knä.

Funktionsprincipen för dessa och andra enheter är också densamma och består av följande: kondensatet som bildas under driften av splitsystemet, genom ett speciellt utloppsrör går in i sifonen och börjar ackumuleras där. Efter att vätskenivån stiger över knäets övre punkt börjar vatten rinna ut från sifonen genom utloppsröret och gå in i avloppet. Samtidigt förhindrar vattenpluggen i knät att avloppslukten kommer in i rummet och skapar en vattentätning. Med andra ord kan luftmassor och vätska röra sig genom sifonen i endast en riktning, medan enheten fungerar som en backventil. Flödet av vatten in i sifonen sker kontinuerligt, varför det inte stagnerar och inte avger en obehaglig lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras egenskaper

Sifoner för luftkonditioneringsapparater klassificeras enligt två kriterier: efter konstruktionstyp och metod för vätskedränering. Enligt det första kriteriet urskiljs fyra typer av enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sifon med luktfälla

Enheten har en klassisk U-formad design och består av 2 rör anslutna med ett knä. Ett skikt med vatten finns konstant i knäet, vilket ger en vattentätningseffekt. Fördelarna med en sådan sifon är enkel design, stor utloppsdiameter på 40 mm, låg kostnad och transparent design av rören, vilket gör att du visuellt kan kontrollera vätskenivån. Nackdelarna inkluderar viss besvärlighet av enheten och risken för att svamp och mögel förökar sig i den, som med tiden kan överföra till själva delningssystemet.

Med sällsynt användning av delningssystemet börjar vattnet i knäet torka ut, och sifonen blir en källa till obehaglig lukt . För att förhindra sådana situationer, till exempel, är en tvättmaskin dessutom ansluten till sifonen, på grund av vilken vattentätningen regelbundet fylls på. Den optimala vätskehöjden i knäet är 140-320 mm.

När kondensnivån sjunker under denna markering behöver enheten en reservmakeup.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sifon med luktfälla utrustad med en luktförseglingsventil

Strukturellt liknar modellen den föregående, men den är dessutom utrustad med en liten ventil gjord i form av en boll som begränsar spridningen av obehagliga lukter från kroppen. Ventilen fungerar bara i en riktning och leder fritt vatten och luft till avloppssystemet och blockerar deras omvända rörelse. Principen för driften av en sådan sifon är följande: under påverkan av vattentrycket stiger bollen upp och ger ett fritt flöde av vätska in i avloppet. När flödet försvagas sänker kulan på grund av sin egen vikt och stänger grenröret. Bollmodeller är dessutom utrustade med en smutsuppsamlingskammare, där fasta partiklar samlas upp, tvättas ur munstyckena med kondensat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dold fälla

En egenskap av denna typ är närvaron av en plastlåda där enheten är placerad. Vätsketillförsel- och avloppsrören är lämpliga för lådan, och själva sifonen har en flottörkonstruktion med en kulluktsventil. Modellen förutsätter vertikal infälld montering och installeras i väggen. Hävertkroppen har ofta en transparent design, vilket underlättar visuell inspektion av luktfällan. Dessutom kan kassettlåset fritt tas ut ur lådan och vid behov rengöras från smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torr sifon för ventilations- och luftkonditioneringssystem

Installerad i fall där det inte är möjligt att ansluta en traditionell enhet. Enheten är utrustad med ett gummirör som perfekt undertrycker spridningen av obehagliga lukter. Kondensatpassagen sker enligt dropprincipen: när vattnet går framåt öppnas ventilen och dras ihop igen. Torra sifoner används i kombination med raka adaptrar och trattar.

Fördelarna med torra sifoner är frånvaron av risk för frysning, avdunstning av kondensat och nedbrytning av den hydrauliska tätningen . Till skillnad från traditionella modeller behöver dessutom sådana prover inte konstant påfyllning av kondensat och regelbundet underhåll och är inte benägna att bilda mögel och mögel. Torra sifoner är kompakta och täpper inte, och dropprincipen säkerställer höga flödeshastigheter. Den senare egenskapen beror på frånvaron av knän och direkt vätskeflöde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt det andra klassificeringskriteriet - sättet för vätskeutsläpp kan sifonerna vara vertikala, horisontella och kombinerade. Vertikal dränering är typisk för modeller med hydrauliska tätningar, medan torra prover kan tömma vätska horisontellt eller kombinerat.

I en separat kategori är det värt att lyfta fram sifoner med ett jetgap . Detta system möjliggör en brytning av kondensatflödet, vilket blir möjligt mellan utloppsröret, från vilket kondensatet rinner ut, och inloppsröret. Med andra ord finns det ingen direkt kontakt mellan den tillförda vätskan och vattentätningen. Vatten från en höjd av 2-3 cm droppar in i tratten, där det kommer in i vattentätningen, och när det rinner över går det in i avloppssystemet. Detta förhindrar inträngning av mikrober från avloppsröret i rummet och gör att flera rör kan släppa ut vätska till en tratt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

När du väljer en sifon för en luftkonditionering är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal viktiga punkter. Först och främst är det nödvändigt att ange området för montering av enheten och bestämma dess dimensioner. Om rummet tillåter det är det bättre att köpa en sifon inbyggd i väggen: det kommer inte att störa utrymmet, men samtidigt kommer direkt åtkomst till enheten alltid att vara öppen. Det är också nödvändigt att uppmärksamma sifonens genomströmning och, när du köper, jämföra det med kondensatvolymen för en viss luftkonditionering.

Annars kan det visa sig att en liten sifon med låg flödeskapacitet inte kommer att kunna betjäna ett kraftfullt split -system. Om driften av luftkonditioneringen kommer att vara säsongsbetonad och periodisk, är det mer lämpligt att köpa en torr sifon.

En sådan modell behöver inte kontroll och underhåll, och även vid lång stillestånd släpper den inte in lukten av avloppet i huset.

Rekommenderad: