Ventilation I Badrummet Och Toaletten: Tvingad Dragkåpa Med Backventil, Vad Behövs, Hur Man Gör Det Själv

Innehållsförteckning:

Video: Ventilation I Badrummet Och Toaletten: Tvingad Dragkåpa Med Backventil, Vad Behövs, Hur Man Gör Det Själv

Video: Ventilation I Badrummet Och Toaletten: Tvingad Dragkåpa Med Backventil, Vad Behövs, Hur Man Gör Det Själv
Video: How To Vent & Plumb A Toilet (Step by Step) 2024, April
Ventilation I Badrummet Och Toaletten: Tvingad Dragkåpa Med Backventil, Vad Behövs, Hur Man Gör Det Själv
Ventilation I Badrummet Och Toaletten: Tvingad Dragkåpa Med Backventil, Vad Behövs, Hur Man Gör Det Själv
Anonim

Badrummet är ett rum med hög luftfuktighet, och kondens bildas ofta i badrummet på grund av vattnets höga temperatur under badet. För att hålla torra väggar, golv och tak i rummet är det viktigt att ventilera rummet väl, annars utvecklas mögel, och det blir inte bara obehagligt, utan också farligt att vara i badrummet. Efter att ha ordnat ventilationssystemet ordentligt kan du rädda dig själv från de obehagliga konsekvenserna av dess frånvaro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Alla rum i en lägenhet eller hus ska inte bara vara lämpliga för bostad, utan också användas bekvämt. Så om det inte finns några fönster i vardagsrummet, så kommer luften att vara gammal och inaktuell, vilket kommer att bidra till utvecklingen av patogener, och personen som bor där kommer att vara konstant sjuk.

Det är lika viktigt att toaletten och duschen är så bekväma som möjligt . Badrummet kan antingen kombineras eller separeras, vilket i sin tur innebär en annan ventilationsanordning. Huven för badrum och toalett måste effektivt klara av sin uppgift, vilket ger intensivt luftutbyte och konstant temperatur i rummet. Ventilation är särskilt viktigt under de förhållanden där det är hög luftfuktighet, eftersom konstant kontakt med vatten förstör alla väggar, golv eller takbeläggningar och orsakar oönskade mikroorganismer på det, vilket påverkar människors hälsa negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På toaletten behövs en huva för att effektivt ta bort en obehaglig lukt, vilket är mycket viktigt för detta rum, särskilt i en lägenhet. Oavsett vilket rum vi pratar om, är det nödvändigt att skapa optimala förutsättningar för existensen av en person i alla åldrar.

Du kan sköta ventilationssystemet själv eller med hjälp av proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Baserat på de olika konfigurationerna av lokaler i en lägenhet eller hus, deras dimensioner, finns det flera alternativ för ventilation som kan installeras i dem. Det enklaste kommer att vara naturlig ventilation, som läggs i byggprocessen, men om du vill kan du göra det eller uppgradera det senare. Ett sådant system hjälper till att flytta luftmassor, förnyar dem effektivt inomhus, men kräver inte installation av någon elektrisk utrustning.

Principen för dess funktion är att luftkanaler installeras ovanpå rummet som leder till taket ., varm luft i rummet stiger och går in i dessa hemliga vägar på grund av temperaturskillnaden. Denna princip kallas konvektion och fungerar ganska effektivt om det finns olika temperaturer i rummet och utanför.

Bild
Bild

När en sådan huva skapas är det nödvändigt att tillhandahålla några nyanser

  • Luftkanalen måste placeras vertikalt. Varje rum i rummet ska ha sitt eget skaft.
  • Om lokalerna ligger i närheten och har en liknande specificitet i form av hög luftfuktighet, stor temperaturskillnad och en stark lukt, kan de kombineras med en ventilationsaxel.
  • Den naturliga typen av ventilation vid en neutral temperatur har lite drag, därför är det lämpligt att göra luftkanaler med släta väggar.
  • När du installerar ventilation själv är det bättre att se till att det inte finns några skarpa hörn som hindrar luftens passage och dess effekt.
  • Enplanshus bör ha en ledning nära taket, som går till vinden och leder till taket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Luften som tas bort från rummet har en viss spänning och cirkulation, som kallas dragkraft.

Det finns flera sätt att kontrollera ventilationens prestanda

  • Ta med tändstickan till ventilationen. Om det finns en rörelse av lågan betyder det att ventilationen fungerar som den ska.
  • Ta ett pappersark och för det till ventilationen. Om han håller sig till det, är dragkraften bra, om han faller, avlägsnas luften dåligt. Avläsningarna blir felaktiga om inomhus- och utomhustemperaturen är ungefär densamma.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om naturlig ventilation inte fungerar effektivt är det lämpligt att använda en förstärkt version. Tvingad ventilation förutsätter närvaron av en elektrisk apparat i form av en fläkt. Takventilation av denna typ måste vara utrustad med en lämplig anordning som klarar den angivna mängden luftmassor. För en sådan enhet räcker det med att ha en kanal i rummet genom vilken all förorenad luft kommer att tas bort från rummet. För att beräkna enhetens optimala effekt måste du multiplicera rumets volym, där längden multipliceras med rummets bredd och höjd, med användningsfrekvensen, som varierar från 5 till 10, vilket dikteras av antalet personer som bor i rummet och använder badet, toaletten eller köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med ett minsta antal invånare är koefficienten fem, då ökar den i förhållande till de boende i en lägenhet eller ett hus.

Att använda tvångsventilatorer i badrummet kan vara farligt , eftersom kontakt med elektriska apparater med fukt kan orsaka kortslutning. För att inte riskera enhetens prestanda och invånarnas säkerhet är det nödvändigt att installera fuktbeständiga fläktar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en fläkt är det viktigt att vara uppmärksam på olika indikatorer

  • Närvaron av en fuktighetssensor, som själv beräknar det ögonblick som ska slås på när fukttröskeln har överskridits. Denna typ av inkludering hjälper till att avsevärt spara på el.
  • Fläktar med en timer låter dig ställa in tiden för att slå på ventilationen, för att inte slösa tid på detta, utan för att aktivt använda rummet under optimala och bekväma förhållanden.
  • Med närvaro av en rörelsesensor som aktiverar fläkten om det finns någon i rummet.
  • En anordning med en backventil som förhindrar att förorenad luft från omgivningen kommer in i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna enheter kan utrustas med smart teknik som har många funktioner och är lätta att använda. Med smart ventilation kan du uppnå önskat resultat, även för personer med funktionsnedsättning. Avgasventilation kan vara autonom och placeras i ventilationsaxeln i badrummet, i köksfönstret eller någon annan plats där det kan ta bort luft från rummet till gatan. Driften av en sådan enhet utförs på batterier, vilket innebär att det inte finns någon risk för kortslutning och ett hot mot människor.

En sådan bärbar huva kommer att vara ett mycket bekvämt alternativ för dem som röker, eftersom det hjälper till att effektivt bli av med tobaksrök och snabbt rengöra luften i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur det fungerar?

Om du tänker installera en fläkt i luftkanalen måste du bestämma behovet av denna enhet. Om huven klarar sitt arbete är det ingen idé att installera ytterligare enheter.

För att förstå hur effektivt ventilation fungerar kan du titta på följande indikatorer:

  • hur mycket fönster och speglar i badrummet svettas under duschen;
  • våt bakgrund i rummet, långsam torkning av handdukar;
  • början på utvecklingen av svamp i kakelens sömmar, i hörnet av rummet och i taket.

Mögel och mögel förstör inte bara dekoration av lokalerna, utan påverkar också hälsan hos invånarna i en lägenhet eller ett hus negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lätt att kontrollera om ventilationen drar luft ut ur rummet - för detta kan du ta en tändsticka och observera flamans rörelse. Om den inte rör sig är kanalen igensatt och måste rengöras. Med en svag rörelse kan en svag dragkraft observeras, vilket indikerar behovet av att installera en fläkt. Det är viktigt att utföra detta test under optimala förhållanden, när kall luft blåser ute och det är varmt hemma. Det är under dessa förhållanden som det finns dragkraft och man kan bedöma ventilationsaxlarnas skick. Ventilation måste klara av en viss mängd luft i rummet, därför är det viktigt att välja tillräckligt kraftfulla enheter.

Om en tvångsfläkt är installerad kan dess ljud höras tydligt medan den är påslagen . Det surrar ganska högljudd vid fel redigering, men om du gör allt korrekt kommer ljudet nästan att inte höras. Bullertröskeln för badrummet är 25 dB. Buller kan också uppstå på grund av enhetens starka effekt och bladens höga hastighet. När du gör ett val till förmån för en viss produkt är det viktigt att uppmärksamma effektindikatorerna, för exakt hur de kommer att påverka luftväxelkursen och, framför allt, prestanda för ytterligare funktioner, till exempel en timer eller en rörelse sensor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är bättre?

För att göra rätt val och installera rätt fläkt är det viktigt att veta vad du behöver vara uppmärksam på:

  • Tillgänglighet av certifikat och kvalitetssäkring. Enheten måste vara säker och göra sitt jobb bra.
  • Huvudets elektriska delar måste förvaras i ett plasthölje som skyddar dem mot fukt och ånga.
  • Optimal effektnivå för att snabbt evakuera all luft i rummet och förnya den. Om badrummet delas, bör huven vara kraftfullare för att betjäna två rum samtidigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fans av modern teknik kommer att gilla fläktar med olika sensorer och en timer.
  • Det är viktigt att korrelera avgasöppningens storlek med fläktens dimensioner så att den går in i den, men samtidigt inte dinglar.
  • Valet av ventilationsanordningar görs bäst bland sortimentet av kända varumärken som har etablerat sig på marknaden.
  • Valet av fläkt utförs också med hänsyn till enhetens buller, som inte bör vara högre än 25 decibel.
  • Urval av en bra enhet till bästa pris.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest gynnsamma fläktalternativet skulle vara en enhet som körs på kullager ., vilket gör dem tysta och maximerar dess livslängd. Det mest praktiska sättet att använda är en fläkt med en rörelse- och fuktighetsnivåsensor, som tänder sig själv vid rätt tidpunkt, vilket inte kräver någon mänsklig ingripande och ger den senare en bekväm användning av rummet.

Närvaron av en backventil underlättar i hög grad vården av rummet, eftersom inget skräp, damm och små partiklar kommer in i det från utsidan, medan allt onödigt, skadligt och illaluktande ständigt tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenproduktion

Om du behöver installera en fläkt i badrummet med egna händer, är det enklaste att köpa en lämplig enhet för detta, placera den i ventilationsaxeln, anslut den till el och fixa den på väggen. Om möjligt är det bättre att köpa en fläkt som är utrustad med en fuktsensor, vilket säkerställer att den slås på vid rätt tidpunkt. Lägenheten tillhandahåller vanligtvis speciella luftkanaler, i vilka ett nät för naturlig ventilation eller en fläkt för forcerad ventilation är monterad. Om det inte finns någon sådan struktur måste du göra det själv, göra det i väggöppningen eller i taket. Detta gäller för ett privat hus, som byggdes som en sommarstuga och inte innebar en vistelse året runt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om badrummet har ett fönster är detta redan en möjlighet för ventilation av utrymmet ., men det är mycket mer effektivt att lägga till en elektrisk apparat till den för snabb evakuering av luft och mättnad i rummet med friskhet. I de fall där det inte finns någon ventilation och inte ens ett fönster finns, kommer axelutloppet genom husets vägg längs toppen, i takets riktning. Efter att ha monterat alla strukturer måste du kontrollera hur väl luften strömmar genom dem och först montera själva fläkten. Under arbetets gång kan något täppa till kanalen eller delvis täppa till det, därför är det viktigt att kontrollera om både självtillverkade luftkanaler och de som tillhandahålls under konstruktionen är öppen.

Bild
Bild

Valet av fläkt görs enligt det befintliga hålet i väggen. Om de inte matchar måste du antingen expandera eller dra åt det. Installationen görs genom att ta bort gallret och fixera alla nödvändiga ledningar. Du kan fästa utrustningen med självgängande skruvar eller spikar. När allt är klart måste du sätta tillbaka gallret på plats och täcka fogen mellan fläkten och väggen med ett tätningsmedel.

Genom att korrekt installera fläkten kan du göra din vistelse i badrummet bekväm och trevlig, vilket garanterar säkerheten för alla beläggningar för en person och förlänger deras livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material och komponenter

Ventilation för badrum och toalett kan vara färdiggjord och vara i väggen, eller det kan vara frånvarande, då måste du montera det själv. Valet av material i detta fall spelar en viktig roll. Luftkanaler kan ha olika utseende, runda eller raka. Huvudmaterialet för deras tillverkning är stål, det kan ha olika tjocklekar beroende på vilken temperatur luften kommer att ha och hur mycket den kommer att röra sig.

Huvuddelarna är luftkanalerna , men förutom dem är det också viktigt att använda formade delar, tack vare vilka varv och böjningar av strukturer bildas. För områden där ventilationsaxeln går utifrån kan koppar-, textil- och plastdelar användas, vilket inte bara kommer att ha en hög kvalitetsfaktor, utan också en dekorativ effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En fläns, band, uttag eller hylsa kan användas för att säkra luftkanalerna. Efter att ha utarbetat en plan för framtida ventilation och beslutat om typ av infästning och framtida material kan du börja arbeta. Nästa viktiga steg blir valet av själva fläkten och dess tillbehör.

Varje ventilationssystem som är utformat för att rena luften måste ha ett filter som kan ha flera typer:

  • torr porös;
  • porös fuktad;
  • elektrisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av ett eller annat alternativ bestäms av mängden damm som ventilationssystem måste fånga och hålla.

En annan komponent är en ljuddämpare, vilket gör fläktdriften mindre märkbar och högljudd. De är vanligtvis gjorda av plåt i form av två cylindrar, som separeras av ett absorberande material. I vissa fall är det lämpligt att installera spjäll som släpper in luft när de öppnas och stannar när de stängs.

Bild
Bild
Bild
Bild

I sig kan en fläkt för ett badrum eller toalett vara av fyra typer

  • Axial . Den används i lägenheter och hus, har en hög effektivitet med en relativt enkel installation.
  • Centrifugal . De används i stora industriella anläggningar, eftersom ventilationsförmågan hos denna enhet är mycket kraftfull och kan bearbeta ett enormt luftflöde samtidigt som den använder samma energiresurs.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kanal . Installerad i själva kanalen. Dessa enheter har en fukt- och avstängningssensor. Oftast placeras enheten i ett plastfodral, vilket gör det möjligt att använda den i en bastu eller pool.
  • Inhemsk . Servar för att serva köket eller badrummet i lägenheter. För sådana rum rekommenderas det att välja en enhet utrustad med en backventil, som inte tillåter luft från toaletten eller köket att komma in i andra rum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på rummet, dess dimensioner och beredningen av ventilationsaxeln kan du välja rätt fläkt och vid behov göra en luftkanal.

Installationsprocess

För att installera fläkten måste vissa instruktioner följas. Ofta på själva förpackningen med fläkten finns det redan några rekommendationer om hur man installerar det korrekt. Innan något kan monteras är det dock nödvändigt att kontrollera ventilationsaxelns funktion, om det klarar luftintaget bra och om det helt tar bort det från rummet. Om det uppstår problem med luftflödet, bör kanalerna kontrolleras noggrant och rengöras.

För att installera fläkten är det första steget att ta bort dekorationsgallret och försök sedan med fläkten för en specifik kanal. Det är viktigt att fixera enheten i hålet med ett tätningsmedel eller speciellt lim, men det mest pålitliga alternativet skulle vara att använda självgängande skruvar. När huvudfästningen är klar är det viktigt att se till att det inte finns några mindre brister kvar. När allt är klart kan du sätta tillbaka gallret på plats och kontrollera enhetens funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om rummet inte har ett ventilationsaxel, måste det vara organiserat minst två meters höjd. Det är lämpligt att placera utloppet mittemot eller diagonalt från dörrarna. Detta hjälper till att skapa det nödvändiga luftflödet för aktiv ventilation av utrymmet. Fläktprestanda kan väljas efter önskemål. Den kan slås på automatiskt om den har lämpliga enheter, eller så kan du aktivera den genom att slå på strömbrytaren på själva fläkten eller i kombination med ljuset i badrummet.

Valet av fläkt måste motiveras så att dess effekt är tillräcklig för badrummet , och utformningen av gallret väljs utifrån rymdens utseende, för att betona dess stil och komplettera den om det behövs. Genom att installera en sådan enhet kan du utöka säkerheten för alla beläggningar i badrummet och säkerställa en bekväm och säker användning av både badet och toaletten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för användning

Om fläkten är korrekt installerad bör det inte vara några problem med dess funktion, och den kommer effektivt att klara av mängden luft i rummet som är avsedd för den. Men om misstag gjordes under installationsprocessen eller om arbetet utfördes av en okvalificerad mästare utan vederbörlig uppmärksamhet, kan de första problemen mycket snart dyka upp.

Innan fläkten installeras i axeln är det viktigt att kontrollera drag i den . Om det inte finns där eller om det är svagt, är det lämpligt att rengöra hela systemet, annars blir problemet bara värre med tiden, och för att rengöra passagerna är det nödvändigt att demontera fläkten. När du kontrollerar dragkraft är det viktigt att göra två tester samtidigt - ett med öppna dörrar och fönster, det andra med stängda för att stänga av tillgången till en frisk källa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett kombinerat badrum med toalett kräver en kraftfullare enhet, därför är det viktigt att korrekt beräkna enhetens effekt när du väljer den. Genom att känna till hela badrummet kan du bestämma typen av fläkt. Ofta är kraftfullare enheter också större i storlek, eftersom de behöver pumpa en mycket större volym luft. När du väljer storlek på fläkten är det viktigt att i förväg veta storleken på ventilationsaxelöppningen så att du inte behöver expandera den eller sätta in något för att fixa det.

Om över tiden, när du slår på fläkten, problem började dyka upp och enheten inte fungerar, måste du kontrollera ledningarna och omkopplaren, om det är ett utlösande element. Vid installation av fläkten är det lämpligt att fästa alla kablar på ett säkert sätt så att de inte lindas med tiden, eftersom det under driften uppstår en liten svängning av ytan som kan påverka dem, därför kommer kontakterna att försvagas och röra sig med tiden. bort.

Det är bättre att montera fläkten bort från blandare och vatten, eftersom det är mycket oönskat att få den på enheten.

Bild
Bild

Korrekt höjd och plats kan garantera optimal fläktprestanda , och de rengjorda luftvägarna ger fri passage av luft från rummet till utsidan och ersätter den med frisk och ren luft.

Bild
Bild

Bra tips från proffsen

När du väljer en fläkt är det viktigt att uppmärksamma många detaljer. Om ett badrum väljs som installationsplats är luftfuktigheten i det tillräckligt hög, därför är det nödvändigt att leta efter märkning med bokstäverna IP, som talar om ytterligare skydd av höljet mot fukt och är redo för fukt luftmassor som kommer att passera genom den.

När det gäller effekt rekommenderas att inte ta enheter med parametrar mindre än 100 m3 / h . För att spara energi är de mest relevanta modeller utrustade med en rörelsesensor, som slår på enheten när någon dyker upp i badrummet eller toaletten och stänger av den när objektet försvinner. Om det finns en önskan att bara använda fläkten om det är nödvändigt, är det bättre att välja en enhet med en fuktsensor i rummet, då kommer fläkten att börja sitt arbete så snart normen överskrids och kommer att stanna när luften är frisk och ren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill duscha i ett välventilerat område kan du ställa in en timer för att automatiskt slå på fläkten, som stänger av sig själv vid en förutbestämd tid av ägaren själv. När du väljer en fläkt för höghus är det mycket viktigt att kontrollera om det finns en backventil, som blockerar andras skräp och smutsig luft och inte släpper in den i lägenheten.

Endast ett noggrant urval av enheten kan garantera bekvämligheten att bo i en lägenhet eller hus . och användning av badrum och toalett i enlighet med alla standarder för luftfuktighet, luftrenhet och fullständig frånvaro av skadliga faktorer som uppstår om sådana standarder inte följs.

Rekommenderad: