Köksfärger (108 Bilder): En Kombination Av Vita Möbler Och Andra Färger I Interiören. Hur Väljer Man Rätt Skala?

Innehållsförteckning:

Video: Köksfärger (108 Bilder): En Kombination Av Vita Möbler Och Andra Färger I Interiören. Hur Väljer Man Rätt Skala?

Video: Köksfärger (108 Bilder): En Kombination Av Vita Möbler Och Andra Färger I Interiören. Hur Väljer Man Rätt Skala?
Video: Hemstylisterna tipsar: Färgval 2024, April
Köksfärger (108 Bilder): En Kombination Av Vita Möbler Och Andra Färger I Interiören. Hur Väljer Man Rätt Skala?
Köksfärger (108 Bilder): En Kombination Av Vita Möbler Och Andra Färger I Interiören. Hur Väljer Man Rätt Skala?
Anonim

Kompetent urval av färgnyanser i inredningen är viktigt inte bara ur estetisk synvinkel, utan också ur psykologins synvinkel. Köket är en av de mysigaste platserna i huset, så stämningen ska vara inbjudande, inte irriterande för ögonen. Valet av den optimala kombinationen av nyanser beror på smakpreferenser och den avsedda interiören. Förutom psykologisk komfort och estetik är det mycket viktigt att färgen fungerar till förmån för rummet: vidga utrymmet vid behov, balansera djärva accenter.

Hur vi skapar den mest gynnsamma atmosfären i köket genom att kombinera färgkontraster, kommer vi att berätta för dig i den här artikeln.

Typer av färgkombinationer

Att välja nyanser i det inre av köket är en fascinerande aktivitet som blir ganska enkel om du förstår de grundläggande principerna för färgkombination. Det finns inte särskilt många kombinationsregler. Här är de viktigaste.

  1. Utgå från antalet nyanser . Det borde inte vara för många av dem. Det högsta tillåtna antalet kontrasterande färger i en design är upp till 3, inom samma intervall - upp till 5. Bakgrundspaletter (headset, golv, väggar) är grundläggande, de ska inte motsäga varandra, till exempel bestå av olika nyanser av vitt.
  2. Använd ett färghjul . Nyanserna på den kromatiska cirkeln ger dig en fullständig bild av hur en viss färg är i harmoni med en annan. Detta regnbågsschema kommer att hjälpa dig mer än en gång när du väljer en färgpalett.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns tre huvudkombinationsscheman

  • Svartvit när nyanser väljs inom samma palett. Lämplig för att skapa eleganta, sofistikerade interiörer, men det kan verka tråkigt, därför kräver det en mängd olika texturer, särskilt om huvudbakgrunden är i vita toner.
  • Kontrast när motsatta färger kombineras i diagrammet. En sådan design är alltid mycket effektiv och uttrycksfull, men det finns en risk att den blir för påträngande, därför kräver den utspädning med neutrala skalor. Det är bättre att inte ta rena färger som grund.
  • Harmonisk . Den använder kombinationer av närliggande nyanser i schemat. Detta är det mest praktiska systemet som kräver catchy accenter och varvat med neutrala skalor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra kombinationsregler inkluderar följande

  • Överdriv inte med mörkare nyanser . Trots all estetisk effekt av mörka material och föremål i inredningen, särskilt i kombination med vita möbler, kommer en arbetsyta och golv i svart eller mörkbrun att ge dig mycket besvär. Praktik är en förutsättning för bildandet av ett köksprojekt, så om du inte är redo att bli av med spår, fläckar, droppar, fingeravtryck, smulor och damm flera gånger om dagen, försök att inte använda wenge, våt asfalt, antracit när du väljer ett golv, fasader och arbetsyta etc. Vitt kök är mycket mer praktiskt i denna mening.
  • Tänk på belysning . Färg i olika ljus "spelar" på ett helt speciellt sätt. Om köket inte är på solsidan, bör du vara försiktig när du väljer pastell och dämpade nyanser, de kommer att ge ett smutsigt intryck. Färgen bör bidra till att förbättra interiörkvaliteten, därför är det lämpligt att använda varma färger i rika, djupa nyanser av rött, rosa, citrus och klassiskt vitt i ett icke-soligt rum. Det är bättre att överge den blå paletten, grå och lila. Om fönstret vetter mot söder kommer pasteller, blått, lavendel, mynta att spela på ett helt annat sätt, försiktigt och elegant. Fängslande nyanser kan krossa och göra rummet visuellt täppt, tungt.
  • Applicera ett färgmönster . Om du är osäker på dina designkunskaper målar du ett papper i den färg du vill använda och hänger det på väggen i ditt framtida kök. Det räcker med att se hur färgen förändras på morgonen, eftermiddagen och kvällen för att förstå om det kommer att se lika bra ut som i en byggnad stormarknad.
  • Tänk på storleken . Små rum är bäst inredda i ljusa färger. Alla vita nyanser hjälper till att visuellt utöka utrymmet, lägga till luft, ljus och skjuta gränserna. Den vita paletten, i motsats till vad många tror, är ganska rik: kokande vitt, snö, elfenben, äggskal och andra. Alla är utmärkt kombinerade med varandra och med andra paletter. Så att det vita köket inte verkar tråkigt är det tillräckligt att lägga till vackra ljusa accenter, diversifiera de texturer som används. Förutom vitt, ljusgrått, ljusblått, beige, är gräddfärger mycket bra för små rum.
  • Kom ihåg färgens egenskaper . Ju svalare intervallet, desto mindre påverkar det aptitökningen, och vice versa, varma nyanser bidrar till dess spänning. Här måste du överväga den livsstil och de mål du vill uppnå.
  • Välj en utgångspunkt . Detta kan vara en köksuppsättning, vägggolv eller inredning. Huvudsaken är att du har något att skjuta ifrån och planera vidare efterbehandling.
  • Lita inte på minnet . Förbered mallar och diagram som du använder i järnaffärer och stormarknader, eftersom det är omöjligt att komma ihåg alla framgångsrika kombinationer. Du kan också använda speciella färgmatchningsprogram.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Regel 60/30/10

Ett bord sammanställt specifikt för sådana ändamål hjälper till att välja nyanser korrekt. Det kallas "60 / 30-10". Syftet med detta fuskblad var att hjälpa spirande designers att välja färgkombinationer när de skapar en inredning. När allt kommer omkring är färgbalansen mycket viktig för en attraktiv design. Siffrorna 60, 30 och 10 anger bara procenten av dominerande, andra och accentfärger.

Det är inte alls nödvändigt att beräkna allt ner till millimeter, det viktigaste är att följa huvudtanken med denna regel:

  • dekorera det mesta av köket i en färg - det kan vara väggar, golv, uppsättning; oftast är det dominerande spektrumet neutralt, vars nyanser ligger nära varandra, alla vita toner är idealiska;
  • ungefär ¾ av rummet är dekorerat med ytterligare nyanser, det bör inte vara mer än tre av dem, som regel är de mörkare och rikare än dominerande;
  • resten är gjorda i ljusa och så mörka nyanser som möjligt, som ska se ut som accenter och detaljer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi erbjuder dig flera färdiga kombinationer baserade på denna regel. I förhållandet 60/30/10 kombineras följande vågor perfekt:

  • djupblå, brun, grädde (beige, vit);
  • greener, blå, gul;
  • brun med en gyllene glans, grön, vit;
  • lavendel, vithet, svart;
  • grå, vit, gul;
  • persika, gul, brun.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi tar den vita paletten som grund, kan du plocka upp ytterligare och accentfärger från nästan vilken skala som helst. Vita väggar och headset är den mest mångsidiga bakgrunden för färg- och stillösningar. Om du väljer till exempel rött som grund blir det väldigt enkelt att överbelasta rummet, men det är osannolikt att det skapar en bekväm design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att komma ihåg att procentsatser inte anges för färger, utan för paletter. Det vill säga, 60/30/10 betyder inte alls att du bara kan kombinera tre färger. Till exempel är grönt, mynta och smaragd tre nyanser av samma skala.

Vi gör en accent

För att välja det perfekta färgschemat måste du välja vad som kommer att bli huvudfokus för ditt kök. Som regel föreslår designers att utgå från färgen på väggar, möbler eller dekorativa element. Låt oss göra en reservation direkt: att göra accenter på allt samtidigt är ett misslyckande, du måste välja en sak, som delvis visar 10% av accentfärgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar

Om ditt mål är lyxig väggdekoration med material av komplex konsistens, uttrycksfullt tryck eller iögonfallande färg, ge upp ljusa möbler, komplex inredning, invecklat golv. En krusig bakgrund i form av väggar tvingar att hålla sig till neutrala nyanser i allt annat. Om denna regel bryts kommer väggarna inte att göra ett underbart intryck, de kan helt enkelt inte ses, många detaljer kommer att vara distraherande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om väggdekorationen väljs asketisk betonas den perfekt av komplexa, ljusa fläckar utspridda i hela utrymmet. Således kan du ordna många prydnader, dekorativa element i uttrycksfulla nyanser på en vit eller ljus monokrom bakgrund. En vacker ljuskrona, målningar, kuddar i soffan - allt detta kommer att vara mer än lämpligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss försöka överväga win-win-kombinationer med de vanligaste nyanserna

Vit . Den mest praktiska färgen när det gäller kombination och estetik. Det kombineras perfekt med olika paletter, vilket ger inredningen elegans och nåd. En vit bakgrund ser bra ut med toner av ljust trä, som kan tas som ett alternativ. Absolut alla kan fungera som en accent, med undantag för dyster svart och brun.

Om vi tar den svarta skalan som en förskugga kan absolut vem som helst göra 10% av accenten, utan begränsningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mönster och prydnad . Fängslande konstnärliga väggar föreslår lakoniska färgscheman. Den bästa variationen i detta fall är en mönstrad färgad vägg, monokroma möbler i två kontrasterande färger. Välj naturliga nyanser som kompletterande färg: vit, brun, grå, svart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggarna är i sten . Detta spektakulära material är självförsörjande och uttrycksfullt i sig, därför ser det mest lyxigt ut i kombination med neutralt vitt, grått, beige. Om du plockar upp en rik, ljus färg kommer det att få all charm med stenfinishen. Dessutom måste du utesluta plast från insidan, bara trä kombineras med en sten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellering och gips . Om väggarna är dekorerade med stuckatur är detta i sig ganska pretentiöst och invecklat, så bakgrundsfärgen ska vara så enkel som möjligt. Men själva modelleringen kan mycket väl vara ljus och fungera som en accent.

Bild
Bild
Bild
Bild

möbel

Om typsnittet kommer att göras på beställning förenklar detta uppgiften, och du behöver inte bygga vidare på det, det blir lättare att passa in i ett befintligt projekt. Om du utför reparationer i ett kök där det redan finns möbler, måste du börja med det. Betrakta det som en kompletterande färg och välj de viktigaste dominerande och accenterna.

Mest populära lösningar

Trä . Välj vita väggar, det här är ett vinn -vinn -alternativ, då behöver du definitivt inte tappa hjärnan över accenten - vad du än vill göra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit . Sådana möbler är särskilt bra i kontrast, medan man läser att väggarna är huvudbakgrunden, möblerna är förnyanser. Kombineras med valfri palett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd . Här återigen är vitt bland ledarna, liksom grått och alla nyanser av metall. Kombinationen av svart och rött är också mycket uttrycksfullt, men samtidigt ska svart vara accentuerat och minimalt. Triad vit-blå-röd-en original harmonisk kombination.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brun … Trots att detta är trädets naturliga färg är det mycket kräsna för sina grannar. Enkelt uttryckt kan den bara kombineras med beige, sand och vitt. Gröna är perfekta som accent. En viktig nyans: om headsetet är mörkt brunt ska golvet vara ljust, annars blir helhetsintrycket slarvigt, suddigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå . Den idealiska bakgrunden för en sådan lösning är vit, ljusgrå eller blå. Dessutom bör de vara så dämpade som möjligt, knappt märkbara. Inga ljusa färger fungerar som en dominerande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön . Mycket glad, ljus, uttrycksfull färg. I köksinredningen är det bäst att använda tonerna av olivolja, pistage. Men ljusgrönt eller ljusgrönt kök kan vara mycket intressant. Det är sant att här måste du välja den mest lugna bakgrundsskuggan. Men betoningen är bättre att bygga på kontrast: lila, gul, blå och vit passar bäst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila . En mycket fashionabel designlösning som perfekt kombineras med nyanser av oliv, sallad, khaki, svart, vinrött, vitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul . Denna vackra färg i sig kan ladda med en positiv. Kombinera den med gröna, syrener, röda. Ett ljust kök ser bäst ut på en vit bakgrund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor

När du väljer tillbehör och textilier för köket, besluta om det viktigaste - inredningen har ytterligare eller dominerande funktioner. Om du vill skryta med dina tillbehör så mycket som möjligt, välj en neutral bakgrund. Till exempel gör vita väggar och trägolv ett bra jobb. Samtidigt, kom ihåg att inte varje stil "gillar" ett överflöd av inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du gillar att överbelasta utrymmet med prydnadssaker, vänd dig till boho, Provence -stilar. Massor av tillbehör och rika textilier i Art Deco. När det gäller färg finns det två regler här:

  • inredning ingår i 10% av accent nyanser eller 30 ytterligare, variation är inte det bästa sättet att dekorera en inredning;
  • försök matcha tillbehör och textilier i färg antingen med varandra eller med andra designartiklar: gardiner och bordsduk, eller gardiner och stolskydd, förklädesprydnad och tallrikar på väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förkläde

Arbetsytans förkläde är en av de centrala detaljerna i köksinredningen; nästan all stämning i designen beror på det. Mycket ofta ligger tonvikten på förklädet, eftersom detta är det enklaste sättet att åstadkomma och inte överdriva det. Det är viktigt att behålla neutrala väggar för att presentera arbetsytans ljusstyrka och uttrycksfullhet så fördelaktigt som möjligt . Men headsetet kan tillverkas i samma sortiment som förklädet.

Om du väljer ett ljust headset måste förklädet vara lugnt - denna regel måste följas. Färgat förkläde - monokromt neutralt headset.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest framgångsrika färglösningarna för ett köksförkläde

Röd . Här måste du behålla dig själv med önskan att inkludera färgerna från samma sortiment i interiören: vinrött, körsbär, rosa. Scarlet nyanser är bra bara i kontrast, men inte med någon palett. Grått, svart, beige är bra val, vitt är perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå . Kombinerar perfekt med vita, alla träfärger. Blå nyanser är bra med vita, svarta, turkosa, lila toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön . Det kommer bra överens med gult, nära ursprung, alla citrus nyanser, liksom vita och sandiga skalor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul och orange . Nyanser som är mycket populära i modern design, ljusa och glada, ser bra ut i förklädningen av förklädet. Naturligtvis passar de bra med vitt, mycket uttrycksfullt i kombination med ljusgrönt och brunt. Du bör undvika blått, lila, lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturliga material . Allt här är så enkelt som möjligt: om ditt förkläde är marmor eller imiterar det, välj möblerna för att matcha de tunna venerna, om de är granit, komplettera interiören med något liknande. Till exempel, dekorera fönsterbrädor i denna stil. Men överdriv inte, kom ihåg 10%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Prydnad . Detta är en mycket populär designlösning, en stor accent som inte kan stängas av med en ljus uppsättning, men bör kopieras i exempelvis textilier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderiktiga färger på köksuppsättningen

Om du följer modetrender och vill styla ditt headset i enlighet med de senaste trenderna i designvärlden, överväg ett av alternativen nedan.

Lila lila - hit de senaste säsongerna, som inte ger upp sina positioner inom design, det ser ganska högstatus och lyxigt ut, men man bör observera måttet så att den lila skalan inte trycker på. En bra lösning är att lägga till flera dekorativa element för att matcha det ljuslila headsetet.

Bild
Bild

Aristokratisk grå . En mycket diskret och dyr nyans. På grund av dess neutralitet och diskrethet kan du experimentera med färgkombinationer.

Bild
Bild

Positivt blått . Det är positivt, inte dystert, tungt. Det är en bra idé att passa ett blått eller ljusblått kök i ett nautiskt rum. Var noga med att lägga till vitt och lite rött där.

Bild
Bild

Glad apelsin . Alla nyanser av apelsin är på topp i popularitet idag. Det är möjligt att inte dekorera hela headsetet i den här färgen, det räcker att kombinera den orange botten eller en garderob med en annan, mindre mättad färg. Var noga med att balansera det med lugna, lakoniska nyanser.

Bild
Bild

Lugn vit . Denna lösning kan redan betraktas som en klassiker, men den är mer populär än någonsin de senaste åren. Mångsidig och kan utöka utrymmet, vitt är älskat just när du väljer köksset. Han är också älskad för att det är elementärt att välja alla färgkombinationer för honom. Det spelar ingen roll om du väljer ett pastellfärg eller ett ljust, det spelar ingen roll vilken stil du föredrar - det vita headsetet passar perfekt och spelar upp.

Bild
Bild

Svart minimalism . En annan färg som kan bli ikonisk i köksdesign. Om han ännu inte har tagit ställning som vitt, är det bara på grund av hans opraktikitet - de minsta bristerna är synliga på den svarta ytan. Men om detta inte skrämmer dig, gå på det, det här är ett djärvt och uttrycksfullt beslut. Om du är osäker på dina designkunskaper, välj den svartvita kombinationen, detta är ett win-win och lyxigt alternativ.

Bild
Bild

Färska gröna . Denna palett är rik på nyanser, men oliv, lime, mynta råder i modern köksdesign. I allmänhet ser pastellgröna bättre ut i en köksinredning, särskilt blekta alternativ eller fasader med en åldrande effekt.

Bild
Bild

Soligt gult . Ett gult headset kommer att se bäst ut på en snövit bakgrund. Så hans sommarglädje kommer att betonas särskilt positivt. Ett gult skåp med inslag av svart, rött, grönt kommer att se bra ut. Det kan vara både topp och botten.

Bild
Bild

Passionerad röd . Ett sådant headset kan införlivas i ett klassiskt projekt såväl som i alla moderna. Det är viktigt att välja ramen så att den inte argumenterar med den röda, utan balanserar den positivt. Det kan vara svart, vitt, grått, beige.

Bild
Bild

Framgångsrika färglösningar i interiören

För att göra det enklare att navigera komplexa men effektiva kombinationer av paletter erbjuder vi dig originella och djärva designlösningar vid design av kök. Kanske kommer några av dem att verka som ett riktigt fynd för dig.

I varma färger

Om din dröm är ett känsligt ljust kök, var uppmärksam på varma färger, pärlemorande, dämpade nyanser.

Bild
Bild

Cappuccino och beige är fantastiska på egen hand. Om du späd dem med iögonfallande dekorativa föremål i rosa, lila, gröna toner, kommer ditt kök att vara väldigt snyggt och uttrycksfullt.

Bild
Bild

Varma nyanser av grönska är otroligt fördelaktiga för det känslomässiga humöret. Om du vill komma bort från banaliteten, tillsätt ljusröd, citron, ljusbruna toner till inredningen, till exempel al eller kakao med mjölk.

Bild
Bild

Alla greener är perfekt kombinerade: kärr, smaragd, akvamarin, havsvåg med vitt trä och bara en varm vit nyans.

Bild
Bild

Försök att kombinera de mjuka klassikerna i det bruna sortimentet med bär- och vinnyanser: Marsala, hallon, korall samt varma gröna, gula senapstoner.

Bild
Bild

I kalla färger

Coola, sofistikerade nyanser skapar intrycket av en sofistikerad design med hög status. Vita nyanser är bland favoriterna här, särskilt om du väljer Provence eller skandinavisk stil. Den kombinerar perfekt med blått, alla nyanser av blått, a la Tiffany -färg.

Bild
Bild

Färsk blues och pastellgula tillåter inte att rummet är för primigt och kallt. Lila och lila är ganska status och original, men de är inte lätta att kombinera. Helst skulle det vara att tilldela dem rollen som accenter, och ta grått, snövit eller knappt märkbart gult som grund.

Bild
Bild

Status grå är mycket praktiskt. Det är för närvarande på modet och är bra som huvudbakgrund för en kombination med turkos, dämpad ros, blå.

Bild
Bild

I ljusa färger

Mättad gamma föredras för accentanvändning. Det är viktigt att catchy nyanser inte överväldiga resten av färgerna. Om du gillar ovanliga ljusa färger, försök sedan kombinera;

röd och antracit på en vit bakgrund;

Bild
Bild
Bild
Bild

rött och grönt

Bild
Bild
Bild
Bild

turkos och gul

Bild
Bild
Bild
Bild

nyanser av fuchsia och vitt

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tar hänsyn till stilen

En av förutsättningarna för en harmonisk köksdesign är att färgschemat ska motsvara stilriktningen. Mycket ofta är det från stilen som de börjar i valet av nyanser för dekoration. I varje interiör ser vissa intervall ut mest organiskt:

art deco och klassiker - välj dämpade, återhållsamma, statusnyanser av de mest naturliga paletterna, catchy accenter är inte välkomna;

Bild
Bild
Bild
Bild

provence, shabby chic, skandinavisk - mjuka pasteller och mild laconism av färgscheman råder här, det finns praktiskt taget inga ljusa stora fläckar, men små fläckar på en allmän lugn bakgrund är acceptabla, till exempel terrakottaskala;

Bild
Bild
Bild
Bild

industriell stil, loft - här är favoriterna metall, glans, tegel, trä, betong och alla medföljande nyanser, ljusa accenter är lämpliga;

Bild
Bild
Bild
Bild

retro, popkonst - här, som ingen annanstans, är rika, fängslande, djupa skalor och körsbärsnyanser bra;

Bild
Bild
Bild
Bild

land, eko, minimalism de tillåter i allmänhet inte ljusa färger, den naturliga paletten tronar här: stenar, trä, gräs, sand, lera, valnöt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design exempel

Grå bakgrund, lila extra nyans och vitt spektrum kombineras perfekt i en modern kökinredning

Bild
Bild

Den mjuka kombinationen av grönska och subtil gul betonas mycket väl av det svala gråa och naturbruna

Bild
Bild

Vitt, orange och metall är i perfekt harmoni med varandra. Lakoniska linjer och former fungerar som en utmärkt bakgrund för diskreta tillbehör

Bild
Bild

Tricolor är den säkraste färgkombinationen i köksinredningen. Om en av skalorna är vit kan de andra två vara valfri. Till exempel blått och rött

Rekommenderad: