Träbord För Köket (56 Foton): Hur Man Gör Ett Bord Med Egna Händer Och Hur Man Täcker Det? Funktioner Av Massivt Trä Modeller, Bar Och Andra Bord

Innehållsförteckning:

Video: Träbord För Köket (56 Foton): Hur Man Gör Ett Bord Med Egna Händer Och Hur Man Täcker Det? Funktioner Av Massivt Trä Modeller, Bar Och Andra Bord

Video: Träbord För Köket (56 Foton): Hur Man Gör Ett Bord Med Egna Händer Och Hur Man Täcker Det? Funktioner Av Massivt Trä Modeller, Bar Och Andra Bord
Video: Bordsskiva i ek med svängda fogar. 2024, Mars
Träbord För Köket (56 Foton): Hur Man Gör Ett Bord Med Egna Händer Och Hur Man Täcker Det? Funktioner Av Massivt Trä Modeller, Bar Och Andra Bord
Träbord För Köket (56 Foton): Hur Man Gör Ett Bord Med Egna Händer Och Hur Man Täcker Det? Funktioner Av Massivt Trä Modeller, Bar Och Andra Bord
Anonim

Köksbord i trä är populära för sin hållbarhet, skönhet och komfort i alla inredningar. Valet av material för sådana möbler är förknippat med kraven på hållbarhet och dekorativa egenskaper hos den färdiga produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av material

Stödkonstruktionen är oftast oftast av trä, men bänkskivorna är gjorda både av massivt trä och av spånskivor, polerade eller dekorerade med plast. När du gör ett bord på egen hand är det värt att överväga att hårda träslag är mer hållbara och mjuka är lättare att bearbeta, som spånskiva, vilket är mycket bekvämt för nybörjare i snickeri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

Det mest lämpliga materialet för köksbordet är ek. Starkt, kan man säga, evigt, det kommer att vara stöt- och reptåligt och kommer att hålla länge. Och modern teknik gör det möjligt att dekorera detta pålitliga material på olika sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tall

Lätt att hantera på grund av dess naturliga mjukhet. Det är bra för nybörjare, men för att skydda materialet mot mekaniska skador behöver det flera impregneringar med lack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lind

Den har en mjuk struktur och gör det möjligt att tillverka en mängd olika produkter, inklusive bänkskivor. Samtidigt behöver den också flera impregneringar, bland annat för skydd mot insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nöt

Ett köksbord i valnöt kommer också att ha styrka och tillförlitlighet. Dessutom låter valnöten dig vackert och snyggt dekorera produkten med sniderier. Strukturen av ek och valnöt är mycket tät, bord av dessa material är mycket tunga, men stabila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika former och mönster

På grund av designfunktionerna eller den ekonomiska platsen i köket är bordsmodeller som bar, vikning, glidning, vikning, transformatorbord ofta relevanta. Bardisken hjälper till att avgränsa utrymmet i köket mellan arbets- och matplatserna, och är också bekvämt för mellanmål. Ett sådant bord ser ut att vara originellt och har miljö- och säkerhetsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett hopfällbart träbord är en ganska solid och funktionell design . Sådana bord kan läggas ut med en roterande bordsskivmekanism eller som ett bokbord. De är praktiska eftersom de, när de är hopfällda, tar lite plats, och när de fälls ut kan du få plats med fler människor. Fällbordet i trä är pålitligt och miljövänligt. Träramen på det glidande träbordet har ökad hållfasthet, vilket ökar livslängden.

Det är sant att själva strukturen, som oftare utsätts för förändringar, sannolikt kommer att ha en kortare livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

I mycket små rum är det lämpligt att installera ett hopfällbart träbord. När den är hopfälld tar den inte plats alls och kan fungera som ett dekorativt element i rummet, och när den är utfälld kommer den att fungera som en original matplats för en liten familj på 2-4 personer. Fällbara, glidande, förvandlingsbord har olika former: runda, ovala, rektangulära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tabeller som är självförsörjande i design, det vill säga att de inte behöver förvandlas och har sin permanenta plats, tillåter ännu mer variation i bordsskivans form. De kan vara ovala, rektangulära eller på något sätt böjda till en speciell smak och gjorda på beställning. Dessa bord behöver gott om utrymme, till exempel ett rymligt vardagsrum. Dessa modeller är bra för stora utrymmen och stora familjer och gästvänliga värdar. Bordsunderlag: ben och ram i trä är vanligtvis massiva och starka, vilket ger produkten större styrka och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är viktigt att tänka på när du väljer?

Bas- och bänkskivmaterial

Det första du ska titta efter när du väljer ett träbord är materialet som används för att göra basen och locket. Bordet kan vara helt och hållet av trä. Detta är en rejäl dyr produkt, som du kan vara säker på att kommer att fungera i många år.

Om budgeten är begränsad, och ditt huvudkrav för köksbordet är tillförlitlighet, bör du vara uppmärksam på ett bord med starka ben och remmar av trä och en billig fiberplatta. En sådan bordsskiva kan ha olika färger, inklusive träimitation. På så sätt får du ett stadigt köksbord samtidigt som du sparar din familjebudget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att arter som ek, björk, valnöt är de starkaste och mest motståndskraftiga mot skador, men också de allvarligaste när du väljer den träslag som bordet är tillverkat av: ett stort köksbord av massiv valnöt eller ek är svårt för en person (särskilt en skör kvinna) att röra sig. Tall- och lindprodukter är mycket lättare, men också mer mottagliga för deformation på grund av mekanisk skada.

Även om bordets säkerhet fortfarande är mer beroende av att reglerna följs och syftet med dess användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Impregnering

En viktig punkt: när du köper trämöbler måste du se till att träet är impregnerat i enlighet med tekniken. Dessa bör vara specialiserade föreningar och lacker som skyddar trädet från yttre påverkan: stötar, repor, hushållskemikalier samt från insekter. Kvarninsekter älskar tall, lind, så dessa sorter är impregnerade med speciella skyddande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ergonomi

När du väljer ett bord för ett visst kök, tänk på dess storlek och form. Det är nödvändigt att ditt nya köp ligger så bekvämt som möjligt i köket. För att göra detta, uppskatta hur mycket avstånd som återstår för passagen vid bordet, så att den sittande personen kan flytta stolen. Det rekommenderas att det är minst 1 m. Det är också viktigt på vilket avstånd bordet kommer att stå mot väggen (det är önskvärt att detta avstånd är cirka 0,8 meter).

Beroende på dessa parametrar väljs köksbordets storlek och form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storlek och form

Om du har ett litet kök ska träbordet vara kompakt eller hopfällbart. Sådana möbler kan passa bekvämt i hörnet av köket och vid behov förlänga eller fälla ut. Den mest ergonomiska blir rektangulära och fyrkantiga former. Men för att inte röra bordets hörn, om en smal passage finns kvar, är det bättre att titta på modeller med något rundade hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälp till att spara plats i köket och omvandla bord som tar liten plats och kan fällas ut vid behov. Bardisken hjälper dig också att lösa problemet med ett litet kök eller dela köksutrymmet. Det är sant att det är bekvämt för en vuxen vid ett sådant bord, men inte för ett barn. Därför, om du har små barn, är det bättre att leta efter andra alternativ . Om du har ett rymligt kök eller vardagsrum kan du välja ett stort runt, ovalt eller rektangulärt bord, som kommer att bli en favoritplats där hela familjen och gästerna samlas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Det speciella med träbordet är att det lätt passar in i vilken inredning som helst. Därför, när du väljer en färg, styrs av den ton och stil som ditt kök upprätthålls: ljus, mörk, neutral. Färgen på bordet kan matcha könets ton, eller så kan det kontrastera och sticka ut som en höjdpunkt i interiören, om det matchas i samma ton och stil med stolarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det vita bordet kompletterar perfekt ditt klassiska kök och medelhavsstil. Vit färg är säker på att dekorera en matsal i Provence eller rustik stil. Inredningen i ett sådant kök kommer alltid att se festligt ut. Träbordets bruna färg är ett vanligt val. Det kommer att passa in i interiören i arabisk klassisk eller rustik stil. Ett svart bord är lämpligt för nästan vilken design som helst.

Detta bord ger ditt kök ett modernt utseende och fungerar som ett mångsidigt föremål om du bestämmer dig för att ändra stilen på ditt kök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Att göra ett hemgjord köksbord i trä är ett särskilt nöje för dem som värdesätter komfort och praktiska egenskaper. Att göra ett bord själv kräver lite tålamod och uthållighet, samt lite material och verktyg. För ett ovalt, runt eller rektangulärt bord behöver du:

  • fyra färdiga ben;
  • polerad bräda för ramen;
  • Spånskiva, limmad träskiva (det är bättre att beställa dem direkt efter storlek) eller massivt träskiva;
  • metallhörn för ramen;
  • kantkant av plast för spånskiva;
  • trä lack;
  • självgängande skruvar;
  • skruvmejsel;
  • hacksåg eller sticksåg;
  • borsta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsförfarande

Montera ramen från slipade brädor i den storlek du behöver (med hänsyn till att bordsskivan sticker ut 10-15 cm). För att göra detta sågar du först av 4 brädor (2 för längden och 2 för ramens bredd). Skruva sedan fast metallhörnen längs kanterna på brädorna och anslut så att ändbrädorna överlappar sidoplattorna.

Fäst benen på ramen med hörnen genom att sätta in dem i de formade hörnen. Om benmaterialet är grovt måste du slipa dem med sandpapper för säkerheten och för att få ett snyggt utseende

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan kan ramen täckas med lock och fästas. Men det är fortfarande bekvämare att fästa bänkskivan genom att lägga den med framsidan nedåt och sedan placera en omvänd ram på den. Rikta in ramen med bänkskivan. Markera fästpunkterna för hörnen och skruva med självgängande skruvar och en skruvmejsel

Bild
Bild

Om din bänkskiva är gjord av spånskiva måste du ordna kanten med en plastkant, som helt enkelt sätts på den efter applicering av tätningsmedlet. Därefter stängs kanterna med speciella pluggar, och resterna av tätningsmedlet tas bort

Bild
Bild

Det återstår att dekorera den färdiga produkten med färgämnen. Att måla trä, bets (om du vill ge det en annan färg) och lack fungerar bra. För att ge produkten en blank glans måste du lacka den flera gånger och torka varje lager noggrant

Bild
Bild

En vikningsmodell görs med ungefär samma teknik, med den enda skillnaden att två dukar används för bordsskivan, som är sammankopplade med hemliga öglor och fästs på ramen med en svängmekanism

Bild
Bild

Vårdregler

Vård av ett träbord utförs enligt följande.

  • Trädet gillar inte fukt och höga temperaturer, så platsen där bordet ligger bör vara torrt och inte varmt.
  • Det är tillåtet att torka av den lackerade ytan med en mjuk, fuktig trasa. En obestruken träyta torkas bäst med en torr, mjuk trasa.
  • Använd inte slipmedel för att rengöra sådana möbler, eftersom träet kan försämras.
  • Det är bättre att skydda dina möbler mot yttre påverkan än att reparera skadorna senare. För detta finns det nu en mängd olika transparenta täta filmer. Du kan välja mellan alla mönster eller färglösa. Du kan också köpa eller beställa specialglas som på ett tillförlitligt sätt skyddar träbordet.

Ett köksbord i trä är ett praktiskt och miljövänligt köp, liksom en sak som hjälper till att skapa mys och komfort i ditt hem.

Rekommenderad: