Köksbord I Trä (40 Foton): Funktioner I Massivt Trä, Fördelar Och Nackdelar Med Matbord I Ek Och Tall För Köket

Innehållsförteckning:

Video: Köksbord I Trä (40 Foton): Funktioner I Massivt Trä, Fördelar Och Nackdelar Med Matbord I Ek Och Tall För Köket

Video: Köksbord I Trä (40 Foton): Funktioner I Massivt Trä, Fördelar Och Nackdelar Med Matbord I Ek Och Tall För Köket
Video: flyttvlogg #3 | bygger vårt egna matbord 2024, April
Köksbord I Trä (40 Foton): Funktioner I Massivt Trä, Fördelar Och Nackdelar Med Matbord I Ek Och Tall För Köket
Köksbord I Trä (40 Foton): Funktioner I Massivt Trä, Fördelar Och Nackdelar Med Matbord I Ek Och Tall För Köket
Anonim

När du ordnar en köksinredning är det mycket viktigt att välja ett matbord på ett sådant sätt att det harmoniskt passar in i rummets design och samtidigt utför alla funktioner som tilldelats det. De flesta hemmafruar föredrar trämöbler - det är av hög kvalitet, praktiskt och hållbart. Låt oss bo på funktionerna i matbord i trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Köksbordet är en av de viktigaste möbeluppsättningarna, som inte bara samlar hela familjen till middag, utan också låter värdinnan göra lite av matlagningsarbetet. Oftast är det tillverkat av trä, eftersom denna naturliga råvara har många användbara egenskaper.

  • Miljösäkerhet . Trä innehåller inte skadliga och giftiga ämnen, dessutom har det förmågan att fylla luften med eteriska oljor och hartser, vilket gör mikroklimatet i rummet gynnsamt och bekvämt för alla boende.
  • Styrka . Möbler av trä behåller sitt ursprungliga utseende i många år, vilket orsakar en lång driftstid. Med rätt vård kommer sådant trä att fungera troget i 50 eller ännu fler år, medan eventuella mindre defekter enkelt och snabbt kan återställas.
  • Enkel användning . Ytan på ett matbord i trä är i allmänhet varm, behaglig vid beröring, och också ganska funktionell och mycket praktisk.
  • Överensstämmelse med vilken design som helst . Det rätta valet av storlek, form och färg på ett träbord kan harmoniskt passa in i en mängd olika interiörer, inredda i stilar från Provence till högteknologisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och naturligtvis kan bland de otvivelaktiga fördelarna med köksmöbler av trä tillskrivas ett extremt dyrt och lyxigt utseende, liksom möjligheten att snida, inlägga, skapa alla slags dekorativa element.

Bland bristerna bör det noteras att ett träbord inte är lämpligt för de familjer som drömmer om ett kök i ljusa kontrastfärger, eftersom träskuggan, även obearbetad, inte kan kallas mättad . I detta avseende är plastmodeller utan tvekan mer färgstarka. En annan betydande nackdel med trämöbler är dess kostnad. Bord av trä är mycket dyrare än plast eller av MDF, så de är inte tillgängliga för alla. Köksmöbler av trä är vanligtvis ganska massiva och tunga, de är endast lämpliga för rymliga rum, så var försiktig när du väljer önskad modell av produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Varje träslag kännetecknas av sina exklusiva nyanser och strukturella mönster. Trädet med ljusa färger representeras av tall, al, ask, lärk, äpple, päron och björk. Om du vill ha mörka möbler bör du välja plommon- eller wengesorter.

Oftast är matbord gjorda av blekt ek eller tall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tall

Trots att tall har en mjuk struktur, används den fortfarande ofta för att göra köksbord - produkterna är billiga och har därför en konstant efterfrågan. För att förbättra materialets funktionella egenskaper behandlas trä dessutom med speciella föreningar, vanligtvis lacker.

Möbler gjorda av detta material ser mycket ädla ut, och eventuella defekter som dyker upp med tiden kan enkelt elimineras. För tillverkning av sådana bord väljs trä mycket noggrant - alla knutar, flis och sprickor är helt uteslutna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den otvivelaktiga fördelen med sådana möbler är att mögel inte bildas på ytor av tall, de utsätts inte för ruttning även när de används i ett fuktigt rum . Tall är allergivänlig, den avger inte giftiga ämnen och skadar därför inte invånarna i lägenheten.

Massiva furumöbler kan tjäna i flera decennier utan att ändra utseende. Tall har en unik färg som varierar beroende på barrträdstyp, men i alla fall ser skuggan och konsistensen sofistikerad, fräsch och rik ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek

I det dyrare segmentet är ekborden i spetsen. Fördelarna med detta material inkluderar enkel efterbehandling, hållbarhet, hög fuktbeständighet samt motståndskraft mot sönderfallsprocesser. Med rätt vård blir ekmöbler inte mögliga och påverkas inte av svamp, även under driftsförhållanden i ett fuktigt rum. Ek har ett sofistikerat utseende och ser bra ut i rymliga rum inredda i klassisk stil. Strukturen hos denna ras har en unik prydnad och betonar därmed ägarens status, hans oklanderliga smak och köksstil.

Ekbord är idealiskt bevarade i flera decennier utan att ändra deras tekniska och operativa parametrar, medan för att behålla beläggningen i sin ursprungliga form behövs ingen ansträngning

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att ek inte gillar överdriven fukt, så den ska inte tvättas utan bara torkas. Dessutom kan trä av denna art spricka över tiden från temperaturförändringar, så ett ekbord är vanligtvis inte installerat bredvid centralvärme radiatorer.

Köksbord är också gjorda av några andra träslag

  • Nöt . Ett ganska hållbart material som inte splittras eller spricker med tiden, har en vacker konsistens och en trevlig nyans. Trädet tillhör ganska dyra sorter, bord tillverkade av det har ett högt pris.
  • Lind . Har mjukt trä, välskuren och väl bearbetad. Det är mottagligt för skadedjur, därför behöver det särskild behandling med skyddande föreningar.
  • Wenge . Ett exceptionellt hårt och hållbart material, med en unik konsistens, motståndskraftig mot fukt och mekanisk belastning, är ganska dyrt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Former och storlekar

Enligt formen är bordsskivorna indelade i rektangulära, fyrkantiga, ovala och runda. Rektangulära och fyrkantiga alternativ installeras vanligtvis längs väggen, vilket gör det enkelt att uppnå betydande platsbesparingar. Alla typer av transformatorer passar harmoniskt in i denna form.

Den mest populära modellen är ett rektangulärt bord med rundade kanter. Den optimala bordsbredden är 80-100 cm - om det är smalare kan det vara svårt att servera, och om det är bredare - med sittplatser. Standardversionen för ett typiskt ryskt kök är 80x120 cm. Om ett sådant bord är installerat nära väggen med en bred sida, kan 4 personer fritt passa bakom det, och om det är smalt - 5. Om ett sådant bord sätts fram i mitten av rummet, då kommer det att finnas plats för 6- x personer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under de senaste åren har ovala bord blivit mer och mer populära; denna form ser bra ut även i små matsalar. Som regel kombineras de med stoppade möbelhörn. Den otvivelaktiga fördelen med sådana bord ligger i konturernas smidighet, därför är driften av sådana möbler så säker som möjligt, vilket är särskilt viktigt i hus med små barn.

Ovala bord anses vara mer bekväma ur psykologisk synvinkel. De verkar suddiga ut gränserna mellan de samlade människorna, gästerna börjar känna sig mer avslappnade och bekväma. Dessutom tillåter avsaknaden av hörn, om det behövs, att passa ett större antal matgäster vid bordet.

Runda bord är mycket praktiska i vardagen - formen gör att hela familjen kan sitta vid bordet. Sådana möbler kräver dock utrymme, så modellen är endast lämplig för ett stort kök.

Bild
Bild

Man tror att det runda bordet förenar människor, likställer dem med varandra - det är ingen slump att alla viktiga förhandlingar hålls vid det runda bordet. De installeras vanligtvis i mitten av köket så att alla har ett obehindrat tillvägagångssätt från båda sidor. Runda matbord ser harmoniska ut i alla interiörer, du behöver bara välja rätt storlek och nyans på möbler.

Ur konstruktionssynpunkt kan träbord vara icke-hopfällbara i ett stycke och transformatorer. Det första alternativet förutsätter starka, stabila möbler, som förblir oförändrade under hela användningsperioden. I det andra fallet kan en miniatyrbänkskiva omvandlas till ett plan med en mycket större form, som regel är det skjutbara och hopfällbara bord. Detta alternativ är optimalt för ett litet kök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glidmekanismen innefattar förskjutning av två delar av bordsskivan i ett plan och installation av ett annat plant element i det resulterande utrymmet. Till exempel kan du på det här sättet få ett ovalt bord för 6-8 personer från ett runt bord för 4 personer.

Fällbordet är mer populärt känt som ett bokbord. När den är hopfälld ser den mer ut som en vanlig kantsten, men vid behov förvandlas de gångjärniga sidoväggarna mycket snabbt till bordsdelar och fixeras med ytterligare ben. Vanligtvis när den är vikt är en sådan struktur mindre än 50 cm bred, men när den fälls ut når den 2 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Ett träbord för köket väljs först och främst med hänsyn till kraven för utrymmeets ergonomi. Experter rekommenderar att du håller ett ungefärligt avstånd från väggen till bordet på 80 cm, och det måste finnas minst en meters gång i närheten av matgruppen - bara i det här fallet kan användarna sitta bekvämt, resa sig och flytta stolar.

Bordets form måste nödvändigtvis motsvara det allmänna designkonceptet i rummet och ta hänsyn till antalet personer som kommer att äta middag här varje dag. Så runda och ovala produkter väljs oftare för ett rymligt kök, och ägare till små rum föredrar fyrkantiga eller rektangulära modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om designen innebär ett överflöd av smidiga övergångar, så är det här värt att stanna vid produkter med rundade kanter. Om rummets design är baserad på lakonisk geometri, är en rektangulär bordsskiva det rätta valet.

Om du ofta tar emot gäster är det bättre att köpa en transformerande modell för att när som helst öka matplatsen. I familjer med små barn är det viktigt att möbelns kanter är släta, annars ökar risken för skador dramatiskt. När det gäller antalet ben kan det vara valfritt (från 1 till 4) - funktionellt skiljer sig dessa modeller inte, skillnaden kommer ner till estetisk uppfattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råd om vård

Sammanfattningsvis kommer vi att ge flera rekommendationer, vilket förlänger livslängden på ditt matbord.

  • Behåll ett mikroklimat i köket där luftfuktigheten är 40-60%. För att göra detta, använd luftfuktare på vintern och ventilera rummet på sommaren, annars är deformationer och sprickor möjliga. Av samma anledning, se till att torka av bordet med en mjuk, torr trasa efter eventuell våtrengöring.
  • När det utsätts för direkt solljus kan trä ändra färg, helt enkelt brinna ut. Därför, om bordet ligger nära fönstret, försök att mörka det med gardiner eller speciella filmer.
  • Använd inte etrar eller alkoholbaserade produkter för att rengöra bordet. De torkar träet och skadar lacken; det är lämpligt att använda vätskor baserade på silikon, oljor eller vax.
Bild
Bild

Separat bör nämnas behovet av att regelbundet bearbeta bänkskivan med ätliga oljor - detta skyddar den från deformation och exponering för mikrober. För att göra detta, gnugga den rengjorda och väl torkade ytan med en ulltrasa fuktad med olja.

Det är lämpligt att utföra denna procedur på natten, eftersom oljning tar minst 5 timmar.

Rekommenderad: