Kök Oval Utdragbart Bord: Hur Man Väljer Ett Matbord I Trä Från Andra Material För Köket?

Innehållsförteckning:

Video: Kök Oval Utdragbart Bord: Hur Man Väljer Ett Matbord I Trä Från Andra Material För Köket?

Video: Kök Oval Utdragbart Bord: Hur Man Väljer Ett Matbord I Trä Från Andra Material För Köket?
Video: DIY │BYGG DITT EGET MATBORD 🛠 2024, April
Kök Oval Utdragbart Bord: Hur Man Väljer Ett Matbord I Trä Från Andra Material För Köket?
Kök Oval Utdragbart Bord: Hur Man Väljer Ett Matbord I Trä Från Andra Material För Köket?
Anonim

Ett modernt kök i en stadslägenhet är ofta uppdelat i två zoner: ett arbete och en matplats. När du ordnar dem måste du vara uppmärksam på användarvänligheten och skapa en atmosfär av hemmakomfort. För ett så litet rum som ett kök skulle ett glidande ovalt bord vara en bra lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det utdragbara bordet är en mekanism som snabbt kan byggas om i ett par rörelser. En stark ram skyddar den från slitage under vanlig hantering av produkten.

Den obestridliga fördelen med hopfällbara möbler är dess ergonomi . Vid behov kan föremålet dras isär och fällas tillbaka efter användning. När du köper en av dessa modeller behöver du inte tänka på att köpa ytterligare möbler till vardagsrummet: många människor kan fritt sitta vid fällbordet. Och om arbetsytan är för liten bänkskiva kan fällbordet även användas för köksarbete. Funktionen för mekanismen är enkel och begriplig även för barn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med sådana modeller inkluderar deras höga kostnad, beroende på konstruktionens komplexitet och material som används. På vissa modeller syns en liten lucka mitt på bordsskivan.

Men denna nackdel kan korrigeras genom att täcka den med en dekorativ servett eller duk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner på den ovala bänkskivan

Du kan experimentera oändligt med bänkskivans form. Men de mest populära är tre typer: rektangulär, fyrkantig och oval. Det senare har flera fördelar:

  • matplatsens stora storlek gör att du fritt kan ordna alla nödvändiga rätter;
  • ett långbord kan rymma många människor utan att störa varandra;
  • du kan göra en oval bordsskiva av många material, vilket ger ett brett urval;
  • produkten ser snygg ut och kan bli en höjdpunkt i matsalen;
  • rundade hörn av produkten gör det säkert för barn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Modeller av glidande ovala bord är indelade i många typer enligt metoden för att ändra ytarean. Här är de vanligaste.

Glidande modell har en extra flik. Om strukturen är vikt, ligger fliken längst ner under bordsskivan. Om du expanderar det kommer det att göra ytan ännu längre. Det finns modeller där fliken kan dras ut automatiskt genom att sätta igång speciella mekanismer.

Bild
Bild

För en hopfällbar modell bordsskivan är uppdelad i två gångjärnshalvor som kan höjas och sänkas efter behov. När ena halvan är upphöjd tar möblerna väldigt lite plats - tillräckligt för en person.

Bild
Bild

Transformatormodell har även fällbara delar. När många gäster behöver rymmas vid ett sådant bord, med hjälp av en enkel mekanism, kan storleken på bordsskivan ökas. För att spara utrymme kan produkten monteras och flyttas mot väggen. Men även när den är monterad ser den här modellen elegant ut.

Bild
Bild

En annan modell är en produkt med justerbara ben, som kan ändras i höjdled . Med ett sådant föremål kan du omedelbart få både ett stort matbord och ett litet kaffe- eller serveringsbord.

Bild
Bild

Material (redigera)

Olika material används för att skapa en ovalformad produkt. Var och en av dem har individuella egenskaper som gör bordet lämpligt för en viss designstil.

Låt oss överväga de mest populära.

Glas

Glasmöbler ser väldigt imponerande ut, det ger originaliteten till inredningen. Tack vare en bred färgpalett är det möjligt att välja en ljus och ovanlig färg som gör bordet till kökets huvuddekoration.

Många tycker att glas är för bräckligt material för transformatorer. Faktum är att för tillverkning av glasvikbord används högkvalitativt material med hög härdning, vilket inte försämras av mekanisk påfrestning och påfrestning . Detta glas tål värme, när det är nära heta spisar och ugnar.

Nackdelen med materialet är svårigheten att ta hand om det. Fläckar, handmärken och ränder visas mycket snabbt på ytan. För att uppnå renhet måste du tvätta bänkskivan med speciella tvättmedel och servetter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Trästrukturer är utbredda på grund av en uppsättning positiva egenskaper. Trämöbler ser solida ut, ofta är bänkskivan dekorerad med teckningar eller sniderier. En produkt tillverkad av relativt mjuka träslag (till exempel valnöt, tall eller al) är relativt billig. Detta material är ett av de mest miljövänliga, eftersom det inte avger ämnen som är hälsofarliga. Om produkten sköts på rätt sätt är sprickor och repor på ytan nästan osynliga. Trädet är hållbart - det kan hålla i 50 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med ett träbord är dess volym. Om möbler regelbundet arrangeras i lägenheten är det bättre att välja en struktur gjord av lättare material.

Plast

Plastmodeller är mycket motståndskraftiga mot mekaniska stötar och deformation då och då. Den tål höga temperaturer bra - du kan lägga varma rätter på bänkskivan. Plastbordet är lätt, det kan enkelt bäras runt i lägenheten. Med rätt vård kan denna modell hålla i cirka 30 år.

En betydande nackdel med plastprodukter i deras toxicitet. De ämnen som frigörs av detta material kan skada människors hälsa

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Faner

Faner är en tunn plåt. Den kombinerar plastens lätthet och träets respektabla utseende. Precis som trä är faner ett miljövänligt material.

Tyvärr är detta material inte motståndskraftigt mot mekanisk påfrestning. Du kan inte klippa något på en sådan bordsskiva - det är bättre att använda en bräda för detta.

För att den valda modellen ska smälta harmoniskt med inredningen i rummet, se naturligt och lämpligt ut, måste du ta hänsyn till den övergripande färgpaletten och inredningen. Produktens material och kökets stil ska vara i harmoni. Till exempel kombineras ett träbord med den klassiska stilen och Provence-stilen; glas passar väl in i den högteknologiska stilen.

För att skapa mysighet måste modellens färg kombineras med nyanser av väggar, golv och gardiner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Välj bordets storlek baserat på önskat antal platser. Ju längre bordet är i utökat tillstånd, desto fler människor kommer att kunna sitta fritt vid det. 4 personer kommer att sitta vid ett bord med en längd av 110 till 140 cm, från 140 till 180 cm - 6-8 personer, från 180 till 210 cm - 8-10 personer. Oftast köps produkter av följande storlekar:

  • 75 * 160 (monterad 75 * 120 cm);
  • 100 * 240 (monterad 100 * 160 cm);
  • 100 * 190 (monterad 100 * 190 cm).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Om du vill kan du designa och göra produkten själv. Bordet består av en bordsskiva, ben, sockel, extra element och glidmekanismer. Det viktigaste för konstruktionen är en rejäl bordsskiva och säkert fixerade ben. Den genomsnittliga matbordshöjden är 73 cm. För att sitta bekvämt vid bordet behöver en person 60-70 cm. Du måste uppskatta hur många som kommer att sitta vid bordet och beräkna längden på bordsskivan utifrån dessa siffror.

Det är lättast att använda tall, ek eller valnötsträ som material. Innan arbetet påbörjas måste det torkas och behandlas med fuktskyddsmedel. Istället för trä kan du använda spånskiva, men det här materialet sväller upp när fukt kommer in i det. Bordben kan vara av trä eller metall. För produktens stabilitet bör benens tvärsnittsarea vara direkt proportionell mot bordsskivans yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de enklaste produkterna att göra är ett bord med skjutbara bordsskivor. I detta fall består den av två lager. Dess övre lager består av två delar som inte är fästa vid benen och kan röra sig isär i olika riktningar. Basen ser ut som en ram som förbinder benen med tunna träbroar. På de intilliggande sidorna av benen görs spår i vilka hoppare installeras. Platsen för deras installation limmas och fästs med skruvar.

De två halvorna av den övre bordsskivan skärs för att matcha basens parametrar. Vid ändarna av halvorna, som är anslutna till varandra, görs spår för att fästa ytterligare element.

För att skapa en utdragningsmekanism behöver du två uppsättningar konventionella, fullständiga utrullningsguider, som används vid tillverkning av lådor. Längden på de extra elementen är lika med bredden på huvudbordet. Deras bredd ställs in beroende på förlängningen. Designen kan innehålla från ett till tre element efter skaparens gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den färdiga strukturen fungerar så här: halvorna av bordsskivan rör sig i motsatta riktningar tills de stannar längs de mekanismer som är fästa vid bordsfoten. Ett utrymme bildas mellan halvorna, som upptas av ytterligare element.

Slutsats

Köket oval utdragbart bord hjälper till att spara utrymme och har ett spektakulärt utseende. Tack vare många designfynd finns det många ovala modeller till salu. Du måste välja ett bord för färgschemat och stilen i köket, med hänsyn till materialets fördelar och nackdelar. För att inte få en produkt från råvaror av låg kvalitet är det nödvändigt att köpa möbler från en pålitlig och pålitlig tillverkare.

Rekommenderad: