Köksbordens Mått: Matbordets Standardhöjd I Köket. Vad är Måtten På Fällborden?

Innehållsförteckning:

Video: Köksbordens Mått: Matbordets Standardhöjd I Köket. Vad är Måtten På Fällborden?

Video: Köksbordens Mått: Matbordets Standardhöjd I Köket. Vad är Måtten På Fällborden?
Video: Snickaren tipsar | Planera köket efter dina behov 2024, Mars
Köksbordens Mått: Matbordets Standardhöjd I Köket. Vad är Måtten På Fällborden?
Köksbordens Mått: Matbordets Standardhöjd I Köket. Vad är Måtten På Fällborden?
Anonim

I köksarrangemanget är hushållets bekvämlighet av särskild vikt. Till exempel är det oerhört viktigt att de känner sig bekväma vid matbordet, utan att beröva sig själva atmosfären i hemmakomfort på grund av fel storlek på möbler. Materialet i den här artikeln gör läsaren bekant med de typiska måtten på köksbord och hjälper till att förenkla valet av den optimala produkten genom att utföra en beräkning.

Bild
Bild

Vad är dem?

Anländer till affären erbjuds lekmannen standardalternativ för köksmöbler. De allra flesta matborden har en typisk höjd, som är summan av en persons genomsnittshöjd, som är 165 cm. Det är denna höjd som råder, eftersom sådana produkter är lättare att sälja som möbel. Men trots den typiska höjden är det långt ifrån alltid bekvämt för de flesta hushåll.

Om bordet är lågt måste användarna slinka; om bordet är för högt kommer det inte att vara särskilt bekvämt att äta medan de använder bestick . Naturligtvis, om möblerna köps i form av en färdig matgrupp, löses detta problem genom att köpa stolar med lämplig höjd. Men ofta är varken hypotetiska normer eller erfarenheter från säljare och tillverkare en garanti för bekvämlighet. Enligt de fastställda bestämmelserna kan köksbordets optimala höjd variera från 72 till 78 cm.

I detta fall bör produkten inte ha döva sidoväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa siffror betyder höjden tillsammans med bordsskivan. I det här fallet spelar tjockleken på bänkskivan i sig ingen roll - nivån på vilken den slutar på toppen är viktig. När det gäller den kritiska höjdmarkeringen till bordsskivans nedre kant kan den vara minst 61 cm från golvet. Det antas att i detta fall kommer benen på den sittande personen inte att vila mot bänkskivans nedre yta. Ett sådant bord är dock osannolikt att vara bekvämt för någon annan än barn.

För matlagningsmodellen är standardhöjden 85 cm (normal storlek) . Beroende på typen av själva headsetet kan det variera i intervallet 86-91 cm från golvnivån. Dessa siffror är utformade med tanke på matlagning och är utformade för att minska stress och trötthet från böjda armar.

Det finns dock ofta fall där bord, precis som alla möbler, görs på beställning, anpassade till en viss persons tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bänkskivans mått är varierande: borden är små, medelstora och stora, utformade för många sittplatser. Minimialternativen har plats för en person. Som regel är det produkter som monteras i ett köksset och fälls ut vid behov. Storleken på sådana bänkskivor kan vara olika, oftare är de smala och har en rektangulär form. Sådana modeller kan fästas på väggen, klassiska eller gångjärn (inbyggda i väggen eller väggskåp i en köksuppsättning).

Under förhållanden med begränsat utrymme kan tabellens roll tilldelas bardisken . Idag är det modernt och låter dig använda ett sådant bord som en köksdelare i separata funktionella områden. Den rymmer från två till fyra personer, även om bekvämlighetsgraden för användare i det här fallet inte bara beror på höjden utan också på tillgängligheten av gratis benutrymme. Ibland kombineras sådana tabeller med arbetsgrupper, de kan vara en- och två-nivåer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formen på produkterna kan vara rund, rektangulär, fyrkantig och till och med oval. Upphängda strukturer har ofta en halvcirkelformad form. Transformeringstabeller kan bestå av flera sektioner, som vid behov låter dig placera inte bara familjemedlemmar bakom dem utan också ett vänligt sällskap av vänner.

Samtidigt gör en ökning av bordsskivan när du öppnar dig att du inte kan krypa vid bordet, vilket gör vänliga sammankomster eller ett familjefest mer gästvänligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de beroende av?

Dimensionerna på matbordet i köket kan bero på produktens designfunktioner. Till exempel kan produkten justera bordsskivans höjd och bredd. Det kan antingen vara en mekanisk modul eller ett transformerande bord. Dessutom kan modifieringsmekanismer vara mycket olika: från X-formade ben till infällbara eller elektroniska system.

Bekvämligheten med sådana bord är den maximala komforten för hushållsmedlemmar . Om det behövs kan du välja den mest optimala höjden i dem, vid vilken du inte behöver böja dig eller omvänt sträcka dig efter mat. Dessutom är sådana produkter praktiska och kan användas i olika funktionella delar av köket.

Nackdelarna med dessa konstruktioner är de höga kostnaderna och den minskade viktbelastningen på bänkskivan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bordsskivans parametrar beror på antalet personer som behöver sitta vid bordet. Till exempel är det för en användare tillräckligt att köpa ett bord med måtten 50x50 cm. I det här fallet kan strukturen glida eller vikas. Vid brist på kvadratur kan bordet också fästas (till exempel kan detta specifika alternativ köpas för en liten studiolägenhet).

Det viktigaste kriteriet för att välja ett köksbord är förhållandet mellan en persons höjd och bänkskivans höjd . Man tror att för långa användare är det vettigt att köpa ett högre köksbord. Denna regel fungerar också i motsatt riktning: ju lägre familjemedlemmar, desto bekvämare kommer ett bord med lägre höjd att verka för dem.

Det är också viktigt att notera att produkten väljs utifrån vuxna hushållsmedlemmars tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köksbordets höjd beror på dess funktionalitet. Till exempel, om det här är ett matalternativ, bör det vara lägre, eftersom de sitter bakom det. Förbered mat stående - dessa bord är högre. Förutom dessa två kategorier kan sidobord, samt te- och kaffealternativ, som ofta är viktiga inslag i möblering av kökens kök, dekorera kökens inredning.

De lägsta ändringarna är bord omgiven av soffor . Bifogade motsvarigheter, i jämförelse med dem, är högre, även om deras funktionalitet är mindre. Höjden kan vara olika, beroende på vad det exakt är planerat att användas i det inre av köket. Till exempel kan sidobord användas för färska blommor, vilket ofta är fallet i en klassisk stil interiör eller land- och Provence -trender.

Bild
Bild
Bild
Bild

I rymliga kök-vardagsrum kan bord också användas för att placera ytterligare lampor. Som regel är höjden på produkterna i detta fall också oviktig. Samtidigt bör höjden på dekorativa produkter inte slås ut mot möbelns allmänna bakgrund. Om du planerar att använda bordet som tebord måste du välja mått för att inte nå det nödvändiga besticket.

När det gäller mobilbord, som ofta är hjälpelement i stationära datorer, är deras höjder olika . Det är värt att notera att det mest praktiska är det som är närmare höjden på köksbänkskivan. Arbetsbordets höjd bör vara cirka 10–20 cm under armbågen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Förutom höjden på själva bordet kommer en viktig faktor för användarnas bekvämlighet att vara korrekt höjd på stolarna som det är planerat att sitta vid denna möbel. Till exempel, om bordsskivans överkant är placerad på ett avstånd av 72–80 cm från golvnivån, bör sitthöjden inte överstiga 40–45 cm. Ju högre den sittande personens höjd, desto högre stolen sätet ska vara från golvnivån.

Trots att säljaren kan försäkra dig om bekvämligheten med alla tillgängliga modeller, litar de flesta köpare på sin egen åsikt . Samtidigt tar vissa till den så kallade passformen: de sätter sig vid bordet och försöker lägga armarna böjda vid armbågarna på det. Med denna passform utvärderar de bekvämlighetsgraden för positionen vid bordet. Om armbågarna inte hänger och vinkeln vid armbågen är 90 grader eller något mer, indikerar detta att bordshöjden är tillräcklig och bekväm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du behöver inte bry dig om beslag och vända dig till redan verifierad data. Till exempel, beroende på möblets syfte, en tillräcklig bordshöjd för:

  • diskning bör inte överstiga 85–95 cm;
  • skärning av produkter kan variera från 80 till 85 cm;
  • matlagning kan vara 80–85 cm;
  • knåda och rulla degen får inte överstiga 82 cm;
  • ett bord för installation av små hushållsapparater kan vara från 85 till 87 cm.

För att svara på frågan om vad som ska vara rätt storlek på köksbordet måste du ta hänsyn till antalet personer som det är valt för. I genomsnitt är standardbredden vanligtvis 80 cm, men här kan bordets form också vara en avgörande faktor. Till exempel, för bekväm placering vid bordet, räcker det med en arbetsyta på 40x60 cm. Om du behöver placera två hushåll vid bordet bör du köpa en produkt med bordsskivans parametrar 80x60 (minsta tillval), 90x60, 100x60, 100x70, 120x80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kan djupet på bordet på 60 cm inte kallas maximalt bekvämt för två användare, men ibland är det bristen på användbart utrymme som tvingar oss att ta till sådana lösningar. Alternativen för produkter med en bredd och längd på 60x60, 50x70 och 70x70 är också trånga, men när användarna befinner sig mittemot varandra på sådana bänkskivor kan du passa in de nödvändiga rätterna och maten. Måtten 60 x 80 (eller 800x600 mm) är standardparametrar för golvmoduler, det här är bord för matlagning och tvätt.

Så att en familj på fyra kan sitta vid bordet behöver du ett 150x50 cm bord. Ett mer gästvänligt bord som rymmer 8 personer har bordsparametrar 110x200 cm. Om du behöver ett alternativ för tio användare bör du titta på produkter med en längd på 110 cm och en bredd på 260 cm. Om det är fler personer kommer bordets längd att öka till 320 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Små sidobord har en medelstorlek på 40x40 cm. Fällbara bord kan fällas 120x90, 60x90, 110x70 cm. Vid utfällning kan de fördubblas eller tredubblas arbetsytan. Till exempel kan en produkt med tre sektioner i öppet tillstånd vara 75x150, 75x190 cm. Sektionerna kan också vara olika (till exempel kan den centrala delen av bordsskivan vara mycket smal, till exempel 35 cm, och den transformerbara enor - 70 cm vardera).

Runda fällbara bord har två sektioner: dessa bord flyttas isär åt sidorna . Samtidigt kan den övre delen, på grund av den inre delen, öka från 90 cm till 130 cm och sträcka sig till en oval. Ovala bord läggs ut ungefär enligt samma princip. Sidobord i ergonomiska modeller kan lyfta arbetsytan. Annars är de mer som skåp, ofta med en funktionell nedre del, där det finns hyllor och lådor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Det finns en kategori av köpare som, när de köper det optimala köksbordet, inte förlitar sig på montering, utan på beräkningar. De utför beräkningar enligt formeln: H = R x hcp / Rcp, där:

  • H är en indikator på köksbordets optimala storlek;
  • R är höjden på användaren för vilken denna produkt väljs, och det aritmetiska medelvärdet kan också tas som grund, baserat på höjden på alla vuxna hushållsmedlemmar;
  • hcp är en typisk höjd baserad på 75 cm;
  • Rcp är en vuxens typiska höjd, baserad på beräkningen, lika med 165 cm.

Till exempel, för att beräkna höjden för användarens höjd på 178 cm, hittar vi det önskade värdet enligt följande: H = 178x75 / 165≈81 cm.

Rekommenderad: