Kylskåp För Grönsaker Och Frukter: Hur Man Väljer Ett Hemkylskåp Eller Grönsaksfack?

Innehållsförteckning:

Video: Kylskåp För Grönsaker Och Frukter: Hur Man Väljer Ett Hemkylskåp Eller Grönsaksfack?

Video: Kylskåp För Grönsaker Och Frukter: Hur Man Väljer Ett Hemkylskåp Eller Grönsaksfack?
Video: Byte utav termostaten i ett kylskåp 2024, April
Kylskåp För Grönsaker Och Frukter: Hur Man Väljer Ett Hemkylskåp Eller Grönsaksfack?
Kylskåp För Grönsaker Och Frukter: Hur Man Väljer Ett Hemkylskåp Eller Grönsaksfack?
Anonim

Att ha en egen grönsaksträdgård är ett bra sätt att äta mat med mycket vitaminer oftare med ett minimum av skadliga tillsatser, och till och med spara på det. En annan sak är att säsongen för färska grönsaker och frukter i vårt land inte varar året runt, och i konserverad form förlorar alla naturens gåvor lätt en viss del av deras fördelar.

Om din egen grönsaksträdgård ger stora mängder skörd och du vill ha den mestadels färsk, bör du köpa ett speciellt kylskåp för grönsaker och frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

För de flesta moderna konsumenter är det ingen hemlighet att även ett vanligt hemmakylskåp har zoner med olika temperaturer. Detta är inte ett minus för utrustningens organisation, utan möjligheten att placera varje produkt under de förhållanden som är optimala för den. En typisk "grönsaks" plats är en speciell kammare eller låda längst ner i huvudfacket, men förhållandena är inte idealiska där, och det finns lite utrymme.

Det optimala kylskåpet för vegetariska ingredienser kan ha mycket olika frysningstemperaturer, men alltid med möjlighet att justera det. Om kameran kan göra detta i automatiskt läge, är temperaturen i den vanligtvis från 2 till 7 grader Celsius. Men samtidigt är det viktigt att hålla luftfuktigheten inne i kammaren inom 70-95%. Vissa modeller tillåter temperaturreglering i intervallet 8-20 grader, men då är den högsta tillåtna luftfuktigheten 90%.

I vissa fall kan du också lagra grönsaker och frukter med speciella värmekammare där temperaturen kan variera från 2 till 18 grader över noll.

Bild
Bild
Bild
Bild

I industriell skala används utrustning med en kapacitet på upp till 250 ton, men hemma används naturligtvis kameror av en mer blygsam storlek.

Flera fack är mycket önskvärda, eftersom temperaturer som är för låga för växtprodukter endast är lämpliga för en kort tid. För att undvika förstörelse av sådan mat kan den inte avfrostas kraftigt, därför bör det valda kylskåpet kunna öka temperaturen gradvis, bokstavligen med en eller två grader.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Släppandet av speciella kylskåp för grönsaker och frukter är inte bara ett marknadsföringsspel för att sälja samma enhet under ett nytt namn, utan en helt separat utrustning. De beskrivna produkterna är mottagliga för påverkan av olika mikroorganismer och kan också tappa vatten under frysningsprocessen, vilket förstör både smak och utseende.

Det första som en sådan enhet gör när den laddas är chockfrysning. Det skiljer sig genom att det sker en kraftig temperaturfall, som vanligtvis inte når negativa värden. Detta tillvägagångssätt låter dig effektivt förstöra alla möjliga bakterier som kan provocera processerna för sönderfall eller sönderdelning, men samtidigt stiger temperaturen för många grönsaker och frukter snart, annars kommer de tropiska frukterna helt enkelt att förstöras inifrån.

En speciell temperatur för permanent lagring är inställd för varje fruktsort. Till exempel, för morötter behöver du en strikt nolla, för druvor kan du göra en avkoppling - upp till 2 grader Celsius, äpplen kommer inte att försämras även vid +4, men södra bananer bör inte lagras vid temperaturer under +7, även om det är inte heller värt det över +12.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av grundläggande betydelse är inte bara temperaturen inuti kammaren utan även luftfuktigheten, som ständigt måste hållas på en viss nivå. Med tanke på att i en sådan enhet kan grönsaker och frukter, som stängs, lagras i månader, tillverkaren är skyldig att tänka över ventilationssystemet , för det är helt enkelt omöjligt att reglera luftfuktigheten annars. Systemet övervakar noggrant fuktnivån i luften inuti kammaren och drar vid behov in luft utifrån så att naturens gåvor inte fastnar.

I de flesta fall utför sådan utrustning alla komplexa beräkningar av sig själv, så ingen speciell kunskap krävs från konsumentens sida. Enheten antar närvaron av flera inbyggda program, som alla är utformade för en viss frukt eller grönsak - ägaren kan bara trycka på lämplig knapp och vara säker på att innehållet i kylskåpet inte kommer att försämras.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Om det bestämdes att sådan utrustning skulle vara mycket användbar hemma, innan du köper det är värt att uppmärksamma de egenskaper som bör följas när du väljer.

  • Dimensioner … Huset är inget förråd, så kameran behöver fortfarande placeras någonstans så att den inte stör någon. Ett separat ögonblick - det måste fritt passera genom de befintliga dörröppningarna, för vanligtvis är sådan utrustning inte demonterad.
  • Flera temperaturzoner … Stora butiker har råd med en kammarenhet för varje typ av grönsaker eller frukt, men för ett hem är det önskvärt att ha flera sektioner så att hela grödan passar in i en kammare. Varje sektion måste regleras separat, eftersom alla produkter inte kan lagras vid samma temperatur.
  • Volym … Kylkammare för frukt och grönsaker produceras med en volym på 35 liter. Ägaren måste tänka i förväg hur mycket volym han behöver, eftersom ett litet kylskåp inte kommer att lösa hans problem, och en stor enhet är mycket dyrare, och även med den dominerande driftstoppen, ger den fortfarande inte tillräckliga lagringsförhållanden.
  • Material … Det är önskvärt att dyr utrustning är hållbar och inte förlorar sitt attraktiva utseende så länge som möjligt. Dessa krav uppfylls bäst av lådor i rostfritt stål, men målade kylskåp slits snabbt ut på utsidan.
  • Kyltyp … Statiska kylskåp arbetar efter principen om naturlig cirkulation av luftmassa, därför skiljer temperaturskillnaden i enskilda zoner i dem ofta i placeringen av hyllan - upp eller ner. Dynamiska modeller tvingar kall luft med en fläkt, så här är temperaturzonernas placering mer föremål för användarinställningar.

Rekommenderad: