Betongbänkar: Gör-det-själv Gatubänkar Av Block Och Trä, Former Av Bänkar På Armerade Betongben, Med Eller Utan Rygg, För Ett Sommarboende Och En Trädgård

Innehållsförteckning:

Video: Betongbänkar: Gör-det-själv Gatubänkar Av Block Och Trä, Former Av Bänkar På Armerade Betongben, Med Eller Utan Rygg, För Ett Sommarboende Och En Trädgård

Video: Betongbänkar: Gör-det-själv Gatubänkar Av Block Och Trä, Former Av Bänkar På Armerade Betongben, Med Eller Utan Rygg, För Ett Sommarboende Och En Trädgård
Video: Lär dig bygga Ernsts trädgårdsbänk - Sommar med Ernst (TV4) 2024, April
Betongbänkar: Gör-det-själv Gatubänkar Av Block Och Trä, Former Av Bänkar På Armerade Betongben, Med Eller Utan Rygg, För Ett Sommarboende Och En Trädgård
Betongbänkar: Gör-det-själv Gatubänkar Av Block Och Trä, Former Av Bänkar På Armerade Betongben, Med Eller Utan Rygg, För Ett Sommarboende Och En Trädgård
Anonim

Betongbänkar finns ofta i parker och torg. På grund av materialets särdrag är de hållbara och kräver inte komplext underhåll, därför används de för att dekorera offentliga utrymmen. För ett förortsområde är betongbänkar också lämpliga. Om du vill och har några färdigheter kan du göra utemöbler själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Betongbänkar har vissa fördelar

  • Stabilitet . Tack vare den pålitliga tunga basen kommer bänken inte att vända, även om flera personer sitter på den.
  • Varaktighet . Betongprodukter kan hålla länge, de är inte rädda för temperaturfall, påverkan av ultraviolett strålning och andra destruktiva faktorer. Sådana möbler kan vara utomhus året runt.
  • Styrka . Materialet kan också motstå fysiska påverkan - stötar, stötar, tryck.
  • Mångsidighet . Den flytande lösningen kan hällas i valfri form, vilket ger utrymme för implementering av olika designlösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg att betongprodukter är tunga. Detta kan betraktas som ett plus, eftersom en sådan butik är svår att tyst ta bort, vilket innebär att du inte behöver vara rädd för tjuvar. Å andra sidan är detta ett problem för ägarna själva - om de behöver ordna om utemöbler måste de anstränga sig.

Nackdelen med betong är att den inte är särskilt trevlig att sitta på . Därför är vanligtvis bara basen eller benen gjutna av detta material, och sätena är gjorda av trä. Betong kan också spricka av överdriven fukt, därför rekommenderas det för tillförlitlighet att täcka det med en hydrofob komposition.

Bild
Bild

Vad är bänkar?

Enligt konfigurationen är utemöbler uppdelade i 2 typer:

bänkar är enkla produkter, vars design innehåller två stöd på sidorna och en tvärstång för sittande

Bild
Bild
Bild
Bild

bänkar - de utmärks av närvaron av en rygg, ibland kan armstöd vara närvarande

Bild
Bild
Bild
Bild

I detta fall kan trädgårdsmöblernas form vara vilken som helst. Det mest populära alternativet är en rektangulär bänk med trägolv ., det är det enklaste att göra, det kan hanteras även hemma. Dessutom finns det vinkel- och halvcirkelformade former, ovanliga - böjda och sicksack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Block kan också vara olika . Nästan vilken form som helst kan gjutas av betong - från enkel geometrisk till lockig. Materialet blandas med marmorflis eller färgämnen för att ge det nyckfulla nyanser. Utomhusbänkar kan vara på armerade betongben, med ytterligare förstärkning för att ge styrka. Ibland kombineras blockstödet med blomkrukor - blommor kan planteras i dem, vilket ger butiken ett originellt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett säte med ryggstöd är vanligtvis av trä . Stängerna läggs på basen eller fixeras mellan stöden. Oftast används barrträd - de är tillgängliga, men har samtidigt bra prestanda. Om du planerar att montera en bänk för ett sommarboende kan du köpa sådant trä.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Tillverkningstekniken är inte alltför komplicerad, men du måste ha viss erfarenhet av att utföra byggnadsarbete för att komma igång. Du kommer också att behöva köpa betongblandningsmaterial, sittbrädor, hårdvara och eventuellt några verktyg om inte hemma.

Bild
Bild

Allt arbete börjar med att utarbeta ett projekt . Du måste bestämma storleken på den framtida butiken, tänka på vilken modell du vill göra - med eller utan ryggstöd, med armstöd, blomkrukor i baserna eller andra tillägg. Materialförbrukningen beror på detta, så det är värt att ta hänsyn till allt i förväg så att du senare inte springer till affären mitt i arbetsprocessen. Du kan söka efter ritningar på Internet, men de som vill göra en verkligt original modell måste själva arbeta med beräkningarna.

Bild
Bild

För att gjuta betongstöd behöver du speciella formar eller formar . Om du behöver få en komplex figur med böjningar är en modell först gjord av lera, gips eller skum. För enklare alternativ kan du omedelbart montera gjutformen från formen plywood. Den är fuktbeständig och har en slät yta för enkel borttagning. Du kan också ta MDF om du inte kommer att återanvända formen.

Bild
Bild

För styrka kan du använda förstärkning. Den placeras inuti formen innan betongen hälls. Du kan köpa beslag från butiken eller använda tjocka stavar från ett gammalt staket och liknande strukturer. När du arbetar bör du ta hänsyn till några punkter.

  • Armeringen bör placeras 4 cm från ytans kant eller längre, eftersom den annars kan rosta över tid. Då kommer betongen att börja smula, stöden kommer att kollapsa. Du kan också använda stavar av rostfritt stål för att undvika korrosionsproblem.
  • Om sätesbasen också är gjord av betong, bör armeringen placeras längst ner på sätet. Det är på det som tyngdkraften påverkar, och därför måste den förstärkas.
  • Du kan lämna de utskjutande stavarna på benen, så att de sedan kan svetsas till ankaren inbäddade i marken. Detta görs vanligtvis som en anti-vandal åtgärd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Betongen måste knådas med handskar - lösningen torkar huden på händerna mycket om den kommer på den. Vanligtvis finns det instruktioner på förpackningarna med den färdiga blandningen, du behöver bara följa rekommendationerna. För färgning kan du lägga till marmorflis eller pigmentpulver innan du häller i vattnet.

Det rekommenderas att täcka formen inifrån med ett speciellt släppmedel för att göra det lättare att ta bort efter härdning. Du kan också använda en silikonspray för detta.

Vid betonggjutning måste en viss teknik observeras för att förhindra att luftbubblor uppträder i lösningens tjocklek. I industrin används vibrationsplattor och liknande verktyg för detta, men om du inte har dem kan du göra med improviserade medel, till exempel:

  • knacka försiktigt på formen med en hammare;
  • tryck med en orbital slipmaskin från sidan av benen.
Bild
Bild

Andra verktyg kan användas, det viktigaste är att framkalla vibrationer, vilket kommer att eliminera bubblor. En borrhammare är också lämplig för detta ändamål. Överskott av murbruk avlägsnas med en spatel, och baserna på stöden bör också jämnas ut. Formen måste stå kvar i cirka 2 veckor för att betongen ska härda helt. Efter utgången av denna period tas blocken bort, oegentligheterna kan slipas.

Det är lämpligt att applicera en skyddande impregnering för betong på ytan.

Om det finns en trästol med rygg är det värt att bearbeta delarna innan du fixar dem till betongfoten . Det är bättre att slipa brädorna för att undvika splinter, behandla dem med ett antiseptiskt medel. Du kan täcka delarna med transparent lack eller färg.

Bild
Bild

Den färdiga bänken kan installeras på asfalt eller på marken . I det senare fallet bör du tänka på att skapa en stödplattform så att bänken inte börjar sjunka med tiden från jorderosion. Tunga block kan transporteras till installationsplatsen med en skottkärra.

Bild
Bild

Betongmöbler kan tvättas och målas om när du vill uppdatera bänken . Trästolen kan enkelt bytas ut mot en ny om det behövs. Om alla steg i tekniken följs kommer butiken att betjäna dig länge.

Rekommenderad: