Möbelgångjärn: Mezzanin- Och Karusellgångjärn För Möbler, Andra Sorter Och Deras Syfte, Gångjärnstorlekar

Innehållsförteckning:

Video: Möbelgångjärn: Mezzanin- Och Karusellgångjärn För Möbler, Andra Sorter Och Deras Syfte, Gångjärnstorlekar

Video: Möbelgångjärn: Mezzanin- Och Karusellgångjärn För Möbler, Andra Sorter Och Deras Syfte, Gångjärnstorlekar
Video: Different Types of Hinges - Choosing the Right Hinge for Your Application 2024, April
Möbelgångjärn: Mezzanin- Och Karusellgångjärn För Möbler, Andra Sorter Och Deras Syfte, Gångjärnstorlekar
Möbelgångjärn: Mezzanin- Och Karusellgångjärn För Möbler, Andra Sorter Och Deras Syfte, Gångjärnstorlekar
Anonim

Möbelgångjärn är ett av de viktigaste elementen i beslag, eftersom praktiska och hållbara möbelmoduler och deras estetik till stor del beror på dem. Valet av dessa produkter bör ägnas särskild uppmärksamhet, eftersom tillverkare producerar olika typer av slingor och varje modell har sitt eget syfte. I vår recension kommer vi att försöka berätta om de vanligaste typerna av gångjärn, funktioner i deras struktur, syfte och ge råd om val och installation.

Bild
Bild

Vad det är?

Möbelgångjärn är en anordning som fixerar dörrkonstruktionens skärm till möbelblockets fasad. Olika typer av gångjärn kan tjäna en mängd olika funktioner - det finns enkla modeller, vars uppgifter reduceras till att behålla öppningen, och det finns modeller med en närmare, de behövs för smidig stängning utan en skarp knackning. Numera, när du installerar dörrar, är fyrlediga produkter vanligast. De kännetecknas av enkel installation, hållbarhet och praktik, de kan tjäna länge även vid intensiv användning.

Utformningen av en slinga förutsätter närvaron av en kopp, rem och även en axel . Gångjärnet fästs direkt på skärmen med en kopp, och med hjälp av en remsa fästs det på möbelramen. I de flesta fall används självgängande skruvar eller skruvar för installation. Axeln är fäst mellan remmen och koppen, tar rollen som en länk. Alla konstruktionsdelar är anslutna med en fyra gångjärnsmekanism.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Dörrbeslag kan ha olika designfunktioner, beroende på möjligheten att fixera skärmen och designfunktionerna i själva produkten. Till salu kan du hitta dolda, dolda, samt inskurna och lika liggande gångjärn . Produkterna är slut, förstärkta eller dekorativa. Köpare erbjuds gångjärn för falska paneler, för vikmoduler, produkter med och utan fjädrar, samt transformatorer. För att välja den optimala modellen måste du bekanta dig med de viktigaste tekniska och operativa parametrarna för varje typ.

Bild
Bild

Förresten, dörren är fixerad och enheten

Låt oss titta närmare på de viktigaste sorterna

Overhead och semi-overhead . Gångjärn av denna typ är fyrlediga mekanismer som har blivit utbredda bland användarna. De är vanligtvis monterade på skåp med svängdörrar. Hög hållfasthet har blivit en karakteristisk egenskap, så enheterna monteras enkelt både på dörrarna till kompakta strukturer och på dörrarna till volymetriska möbelblock. Tack vare väl valda gångjärn, kommer skärmarna att svängas upp i rätt vinkel, denna lösning förhindrar att skärmen lutar och hjälper till att hålla dem i ett läge. Det är visuellt svårt att märka skillnaden mellan overhead och semi-overlay gångjärn, men de är tillgängliga. Om du tittar närmare kommer du att märka att axeln på överliggande strukturen har en ganska imponerande böjning - en liknande funktion gör att fönsterluckorna i det öppna tillståndet kan dölja bara hälften av änden av väggens fasad. Om vi pratar om överhäng, så är änden här helt stängd.

Det är därför semi-overhead-mekanismer vanligtvis endast används i skåp med tre dörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kungligheter . Dessa gångjärn liknar visuellt metallplattor. De är fästa vid varandra med gångjärn. Som regel är de fixerade på ett sådant sätt att skärmens ena kant är helt täckt. Vid visuell inspektion kan de ibland verka opraktiska, men pianogångjärn kan hålla fast även den mest massiva brädan. Det är ingen slump att de fick sitt namn på grund av att de oftast fixar ett massivt pianolock. Dessa produkter kallas ofta omvända produkter, eftersom de orsakar den största dörröppningen. Gångjärn av denna typ är fixerade både i slutet av väggen och från insidan.

Sådana mekanismer var utbredda under sovjettiden; de är extremt sällsynta i moderna produkter.

Bild
Bild

Kort . Deras design är mycket lik pianogångjärn, men de är mer praktiska, eftersom sådana gångjärn vanligtvis inte placeras längs hela skärmens längd, utan bara på flera områden. Kortgångjärn är mycket efterfrågade för installation av entrédörrar; de finns sällan i möbler, bara i skrymmande konstruktioner av massivt trä med tunga dörrar.

Dessa dagar kan kortgångjärn ses, kanske uteslutande i gammaldags möbler, på tunga sängbord och alla typer av vintage-kistor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inre . Användningen av sådana gångjärn är meningsfull endast när det är nödvändigt att dränka skärmen i skåpbladet. I detta fall överstiger öppningsvinkeln för den öppnade dörren inte 90 grader.

Sådana mönster placeras i pennfodral eller på tunga dörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hörn . Dessa gångjärn finns i två versioner:

    • kort - ge maximal öppning av dörrarna; öppningsvinkeln kan vara 15, 60, 135, 165 och 270 grader, de har ofta en negativ öppningsvinkel, så de används sällan för möbler;
    • möbler - används ofta i garderober i omklädningsrum och kompakta köksapparater.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sekretariatet . Kombinerar kort- och takled. Den största skillnaden från alla andra liknande modeller är kompakt storlek. Dessa gångjärn är idealiska för horisontella svängande löv.

Hemliga gångjärn fäster inte bara på ytor, de skär direkt in i strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Entresol . Sådana konstruktioner är också efterfrågade för moduler med horisontell öppning. De har dock små skillnader från den tidigare typen. I synnerhet innebär mekanismen här närvaron av en stängare och en spak, så en sådan dörr kan öppnas utan problem.

Bild
Bild

Adit . De är optimala i en situation där det är nödvändigt att fixa en skärm med en blind fasad.

De ger maximal fönsteröppning.

Bild
Bild

Lombard . De ser ut som mezzaniner, den enda skillnaden är att de kraschar in i dörrblocket med hjälp av chopikmekanismen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pendel . Dessa gångjärn ger möjlighet att öppna skärmen upp till 180 grader. Strukturellt liknar de lite kortgångjärn, men med den skillnaden att de bara har några få gångjärn. De är fixerade på varandra med en tallrik, så dörren kan svänga upp åt alla håll utan hinder.

Sådana gångjärn är inte utbredda; de är ganska sällsynta i hushållsmöbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calcaneal . De är en av sorterna av pendelöglor. De är monterade upptill, nedtill och hörnen på skärmen. Vanligtvis finns dessa element på glasfronter, liksom på tunna köksskåpsdörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karusell . Fällbara gångjärn är populärt kända som krokodiler. Namnet förklaras av deras icke-standardiserade utseende, som påminner om den öppna munnen på en reptil. Modellen är optimal för användning på alla vikdörrar, främst installerade i köksuppsättningar.

Ett särdrag hos denna design är att det ena dörrbladet öppnas utan att överlappa det andra.

Bild
Bild

Efter installationsmetod

Det är värt att lyfta fram flera typer

  • Slide-on . Strukturellt ser den här slingan ut som en hopfällbar enhet. Remsan kan fästas på dörren separat från gångjärnets huvudelement, och sedan kan spaken fästas på den med skruvar. Om det behövs kan användaren styra sin plats i förhållande till nivån på stapeln.
  • Nyckel-hol . Denna slinga liknar visuellt det ovan beskrivna alternativet, men med den skillnaden att den i fixeringszonen liknar ett litet nyckelhål i sitt utseende. Detta gör det möjligt att dra en förskruvad skruv på spaken.
  • Clip-on . Den ursprungliga modellen, i vilken en spärr finns för ingrepp av spaken med stången.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sällsynt

Det finns några andra typer av beslag som produceras mycket mindre ofta. Men ibland kommer de med möbler, så du bör ha en grundläggande förståelse för deras prestanda.

  • Ramverk . Dessa gångjärn är i allmänhet oumbärliga för glasfasader med träram.
  • Med överliggande fästmetod . Som regel, för att fixa de fyra gångjärnsgångjärnen, blir det nödvändigt att bilda en urtagning med hjälp av fräsutrustning direkt i möbeluppsättningen. Om det av en eller annan anledning inte är möjligt att göra detta, kan du köpa gångjärn med takfästen. Deras enda nackdel är omöjligheten att justera skärmen utan att demontera mekanismen.
  • För glasögon . Denna grupp inkluderar alla typer av gångjärn som används för att montera skärmar med en spegel eller glasyta. De är såväl överhead som interna.
  • Stift . Visuellt liknande kortgångjärn av standardtyp. Men istället för tallrikar används speciella stift här.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material och design

Möbelgångjärn är tillverkade av olika metaller. Huvudkravet för material är deras förmåga att hålla formen under lång tid och inte deformeras även under de starkaste viktbelastningarna . Metallen måste vara resistent mot långvarig användning. De mest använda modellerna är gjorda av rostfritt stål och mässing. De kännetecknas av en lång livslängd, de är nästan omöjliga att bryta. Förutom, dessa metaller utsätts inte för rost och deformation . Konventionellt stål används lite mindre ofta, eftersom det oxiderar när det utsätts för fukt. Sådana modeller är billigare, men har begränsad tillämpning, särskilt rekommenderas de inte att installeras i komplex som ligger på gatan eller i rum med hög luftfuktighet (kök, badrum, bastu).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Det finns följande typiska storlekar på fyra gångjärnsmöbler gångjärn:

  • typisk - diametern är 35 mm;
  • med en kopp 12-14 mm djup;
  • avstånd från koppen till fasadens kant - 17–20 mm;
  • avståndet från mitten av koppen till fasadens nedre / övre kant är inom 100 mm;
  • avståndet från koppen till ventilen är inom 4-5 mm;
  • avståndet mellan fästhålen är 45 mm och 52 mm;
  • avståndet från monteringshålet till möbelmodulens vägg - 37 mm;
  • bredd - från 60 till 75 mm;
  • produktlängd - upp till 120 mm.
Bild
Bild

Hur väljer man?

Korrekt valda möbelbeslag garanterar en långsiktig användning av möbelmodulen, så du måste inte bara vara uppmärksam på produktens pris utan också på dess funktionella egenskaper, nämligen:

  • var noga med att ange metoden för att öppna skärmen och dess dimensioner; så små fasader behöver kompakta skjul och vice versa;
  • Innan du köper produkten måste du noggrant undersöka den föreslagna slingan, förekomst av sprickor, bucklor, flis och andra defekter är inte tillåtet;
  • möbelbeslag är föremål för obligatorisk certifiering i vårt land, så be om dokument som bekräftar överensstämmelse med sanitära och tekniska standarder; pålitliga säljare bör alltid ha dem i lager;
  • välj endast specialaffärer som erbjuder kunder originalvaror; kvalificerade försäljningschefer hjälper dig att välja den optimala stilmodellen och ger all nödvändig information om funktionerna för installation och underhåll av enheter;
  • kontrollera om satsen innehåller dörrstängare - moderna möbelgångjärn finns i två versioner - med dörrstängare eller inte; effekten av denna enhet är jämförbar med en stötdämpare, den säkerställer den tystaste och smidigaste stängningen av dörrarna, förhindrar att dörren träffar rumpan. den otvivelaktiga fördelen med modeller med ett sådant tillägg är en ökning av motståndskraften mot mekanisk påfrestning, skydd mot oljeläckage, liksom en ökning av möbelns totala livslängd; gångjärn med en närmare tillhör kategorin justerbara, de ger den tätaste passformen av ytor till varandra;
  • mäta diametern - för tjocka fasader är det bättre att föredra modeller där denna parameter motsvarar 45 mm, och fjädergångjärn för returslaget skulle vara en bra lösning; för tunna passformar.
Bild
Bild

Hur fixar och justerar jag?

För att installera möbelgångjärnet behöver du följande verktyg:

  • linjal med penna;
  • borra;
  • skruvmejsel;
  • nivå;
  • fräs;
  • skruvmejsel;
  • skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetssekvensen innehåller flera steg

  1. Pålägg . Gångjärnets placering anges, det är nödvändigt att dra sig tillbaka från fasadkanten med 10-15 cm. Avståndet mellan baldakinerna i detta fall bör vara minst 50 cm.
  2. Hålbildning . Borren bildar snygga hål för hålen i exakt överensstämmelse med märkningen. För att underlätta utförandet kan du lägga dörren på en solid horisontell yta.
  3. Installation . Det förberedda hålet placeras i öglan utan att justera dess läge i förhållande till höjdparametrarna på möbelfasaden. Vidare är områden för självgängande skruvar markerade, baldakinen skruvas fast.
  4. Dörrinstallation . Först utförs markeringen, alla platser fixas, fasaden hängs upp. Därefter måste slingans två delar kopplas ihop. Detta görs vanligtvis med självgängande skruvar, vrider dem, det är nödvändigt att justera gångjärnets position i förhållande till skåpet.
  5. Fixeringskorrigering . Efter installationen av fasaden måste du justera gångjärnen i alla tre riktningarna - horisontellt, vertikalt, såväl som i förhållande till installationsdjupet.

Rekommenderad: