Installera Möbelgångjärn: Hur Man Installerar Dem På Skåpet Enligt Markeringarna? Installationsverktyg. Hur Gör Man Ett Hål Korrekt Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Installera Möbelgångjärn: Hur Man Installerar Dem På Skåpet Enligt Markeringarna? Installationsverktyg. Hur Gör Man Ett Hål Korrekt Med Egna Händer?

Video: Installera Möbelgångjärn: Hur Man Installerar Dem På Skåpet Enligt Markeringarna? Installationsverktyg. Hur Gör Man Ett Hål Korrekt Med Egna Händer?
Video: Installing new hinges on old cabinets, problem solving. 2024, April
Installera Möbelgångjärn: Hur Man Installerar Dem På Skåpet Enligt Markeringarna? Installationsverktyg. Hur Gör Man Ett Hål Korrekt Med Egna Händer?
Installera Möbelgångjärn: Hur Man Installerar Dem På Skåpet Enligt Markeringarna? Installationsverktyg. Hur Gör Man Ett Hål Korrekt Med Egna Händer?
Anonim

Ofta uppstår frågan om hur man ska hänga gångjärnen på skåpdörrarna efter att ha köpt nya möbler under monteringen. Vid första anblicken är denna uppgift enkel, men hur bekvämt det kommer att vara att använda möblerna beror på hur man ska slutföra den. Förutom bekvämlighet avgör rätt placering av gångjärnen också hur möbelfasaden kommer att se ut - hur exakt skåpdörrarna kommer att passa ihop. För att inte misstas när du installerar beslag måste du känna till några av de finesser som är förknippade med installationen av möbelgångjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Det är omöjligt att montera ett skåp utan att installera olika typer av gångjärn på dess dörrar. Oftast, under monteringen, installeras ett överhängstyp av möbler . Detta är den enklaste konstruktionen av beslag, förutom att det också finns halvöverlagda typer, hörn- och invändiga gångjärn, alternativ med en närmare, samt fjädermekanismer.

Det vanligaste fyrjärniga överhänget, dess storlek varierar, men vanligtvis används beslag för möbler med en koppdiameter på 35 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gångjärnet består av 3 delar: en kopp, en monteringslist och en axelspak . Gångjärnskoppen är fixerad i en speciell urtagning på dörrens sömlösa sida, medan monteringslisten fästs på själva skåpstrukturen. Axelarmen är kopplingsstycket som passar koppen och monteringsplattan.

Bild
Bild

För att montera ett skåp och installera möbelgångjärn måste du fylla på följande typer av handverktyg:

  • Phillips skruvmejsel eller skruvmejselbit;
  • skruvmejsel;
  • en uppsättning möbelbeslag;
  • Linjal och penna;
  • fräs för träbearbetning med en diameter på 35 mm;
  • byggnadsnivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste fixa möbelgångjärnet med speciella skruvar, som måste skruvas in i de markerade hålen för att installera gångjärnskoppen och dess planka . En speciell inbyggd justerskruv hjälper till att justera den efter installationen. Om du räknar hur många fästpunkter som finns i möbelgångjärnet blir resultatet minst 6 fästelement som var och en måste installeras korrekt och på plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gör markeringen

Innan installationen av möbelgångjärn påbörjas är det nödvändigt att utföra märkningen. Denna etapp är mycket viktig, eftersom resultatet av allt arbete bland annat beror på honom. Ett gångjärn installerat på en gångjärnsdörr kommer inte att fungera korrekt om det skruvas fast med en förspänning. I vissa fall kan installationsfel inte åtgärdas.

För att markera gångjärnsfästpunkterna måste du ta en linjal och en penna.

Bild
Bild

Ordningen på markeringen är följande:

  • först och främst måste du bestämma antalet gångjärn som krävs - det beror på dörrens vikt, det är vanligtvis tillräckligt att sätta 2 gångjärn, men om dörren är tung kan antalet fästelement vara 3, 4 eller 5;
  • gångjärnsmekanismen rekommenderas inte att placeras mycket nära kanten på dörrfasaden, inrycket ska vara minst 2, 2 cm;
  • avståndet mellan gångjärnen bör inte vara mer än 50 cm; vid installation av tunga dörrar kan denna storlek minskas;
  • från dörrens fasadens övre kant, liksom från den nedre, är det nödvändigt att mäta 12 cm;
  • vid markering är det nödvändigt att ta hänsyn till placeringen av hyllorna - märkningen görs så att gångjärnet inte är placerat i samma plan som hyllan, eftersom detta kommer att störa dörrens täta stängning.
Bild
Bild
Bild
Bild

När indragningarna har mätts är det nödvändigt att fästa gångjärnet på dörren och markera platserna för att placera skruvarna. I slutet av märkningsprocessen bör alla avstånd mätas igen - du måste se till att de är korrekta.

Bild
Bild

Vi borrar ett hål

Nästa steg i installationen av möbelgångjärn är att förbereda hålen för skruvning av skruvar. Hålen görs med hjälp av en elektrisk borr och en liten tunn borr enligt markeringarna . För att installera gångjärnskoppen måste du dessutom använda en speciell skärare - med dess hjälp kommer det att vara nödvändigt att göra ett runt hål i dörrbladet med ett djup som är lika med djupet på gångjärnskoppen. Fräsen måste väljas konstruerad för träarbete - annars kan spår av deformation dyka upp på utsidan av fasaden och materialflis kan förekomma på det inre planet.

Bild
Bild

För att borra ett hål måste skäret skärpas kraftigt - bara i det här fallet kan du vara säker på att det inte kommer att skada dörrmaterialet . För att fungera måste du fixera skäret i chucken på en elektrisk borr. Verktyget förs till markeringarna på dörrbladet, placeras i en strikt vinkelrät position, sedan utförs borrprocessen vid låga höghastighetsvarv för verktyget. Hålets djup är högst 12-13 mm. Det är nödvändigt att ständigt övervaka verktygets process utan att öka rotationshastigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte följer denna regel kan det bildas flis på duken, och fräsen kan gå rakt igenom möbeldörren.

Användningen av en router kräver viss erfarenhet, så om det är första gången du använder ett sådant verktyg måste du först pröva dig fram på en bit grovt virke. Först efter att ha förstått detaljerna i processen kan du fortsätta borra möbelfasaden.

För att göra fästhålen för möbelskruvar korrekt måste du följa rekommendationer från specialister:

  • vid borrning av hål för fastsättning av ett möbelgångjärn måste man komma ihåg att något av dem inte kan överstiga 13 mm i djup;
  • hålens diameter måste matcha storleken på gångjärnsfästena;
  • arbete med att borra hål måste utföras noggrant och endast vid låga hastigheter på en elektrisk borr, ständigt övervaka processen;
  • när du har slutfört det första hålet måste du gå vidare till det andra och sedan till nästa - fortsätt så här tills alla är färdiga.
Bild
Bild

Borrhastigheten beror också på materialets densitet.

Till exempel, Om möbeldörrarna är gjorda av furu eller björk är borrningen enkel och snabb, medan ask, ek eller valnöt är ganska svårborrad på grund av träets höga densitet . Under arbetet är det nödvändigt att se till att borrmaskinen alltid är i rät vinkel mot arbetsytan - om du borrar tätt virke kan verktyget enkelt avvika från den för den angivna borrbanan.

Bild
Bild

Installera slingan

När möbler monteras är det bäst att installera fästgångjärnen först på dörrarna och sedan fortsätta med installationen på skåpet. Detta förklaras av det faktum att dörren är den mest mobila anslutningen, och det kommer att vara rätt om du påbörjar installationsarbetet från detta element . Med denna metod kommer du att underlätta monteringsprocessen för dig själv om du bestämmer dig för att skruva dörren till skåpet med egna händer. I detta fall måste dörren monteras på ett sådant sätt att den under drift är öppen 45 grader.

Bild
Bild

Först och främst är en gångjärnskopp installerad i ett runt hål, och sedan är det nödvändigt att justera gångjärnets läge i förhållande till fasaden. Gångjärniga dörrar ska sitta tätt mot fasaden, men om ingen justering görs under installationen börjar dörren öppna eller placeringen blir ojämn. Nästa steg, när koppen är installerad, måste fixa dörren till skåpet:

  • hål är markerade för montering av monteringsplattan;
  • monteringsplattan sitter på plats med möbelskruvar;
  • fäst dörren till skåpets plan och anslut gångjärnet;
  • fixa alla skruvar, dra åt dem med en skruvmejsel;
  • justera dörren med justeringsskruven och skruvmejseln.
Bild
Bild

För att underlätta installationen av dörrarna är det bäst att placera skåpet på en plan horisontell yta.

Detta arrangemang gör det lättare att montera och justera möbelbeslagen.

Justering

Processen att justera möbelgångjärn är det sista steget. Det utförs i flera riktningar.

  • Korrigering av installationen av gångjärn i förhållande till djupet - denna justering hjälper till att dra dörren till skåpkroppen så mycket som möjligt. För detta ändamål finns ett ovalformat hål på gångjärnet - med hjälp av vridning kan dörrens tryck på skåpet förstärkas eller tvärtom försvagas.
  • Korrigering av slingor i vertikal riktning. Med dess hjälp kan du flytta dörren i förhållande till skåpsramen uppåt eller nedåt och anpassa sin position i förhållande till varandra.
  • Korrigering av slingor i horisontellt läge. Med denna justering kan dörren röra sig fritt vid öppning eller stängning. Huvudsyftet med justeringen är att eliminera luckor mellan dörren och skåpet om möblerna installeras på ett ojämnt golv.
Bild
Bild

Proceduren för att justera möbelgångjärn på en monterad produkt är en ganska mödosam uppgift . Under utförandet kommer det att vara nödvändigt att dra åt och skruva loss samma skruvar flera gånger för att få en uppfattning om hur dörren rör sig i förhållande till skåpets plan. Korrigeringsproceduren måste utföras tills dörrbladet är helt i linje med varandra och skåpet. Experter rekommenderar att du gör denna process med en Phillips -skruvmejsel. I det här fallet är det opraktiskt att använda en skruvmejsel, eftersom skruvhuvudet kan rivas av eller raderas vid upprepade manipulationer. När justeringen har gjorts öppnas och stängs skåpdörrarna utan hinder.

Rekommenderad: