Skåp Gångjärn: Typer Av Möbel Gångjärn Och Tips För Att Välja Dem, Material

Innehållsförteckning:

Video: Skåp Gångjärn: Typer Av Möbel Gångjärn Och Tips För Att Välja Dem, Material

Video: Skåp Gångjärn: Typer Av Möbel Gångjärn Och Tips För Att Välja Dem, Material
Video: Ikea wardrobe hinge adjustment 2024, April
Skåp Gångjärn: Typer Av Möbel Gångjärn Och Tips För Att Välja Dem, Material
Skåp Gångjärn: Typer Av Möbel Gångjärn Och Tips För Att Välja Dem, Material
Anonim

Valet av skåpbeslag bör bemötas med särskild uppmärksamhet och viss kunskap. Marknaden är rik på olika möbelgångjärn, en eller annan variant kommer att vara mer fördelaktig vid montering av olika typer av strukturer. Låt oss överväga de vanligaste typerna av skåp gångjärn.

Bild
Bild

Visningar

Idag används vanligtvis fyra gångjärnsmöbler för att säkra dörrar. De är lätta att installera, de tjänar länge och är inte rädda för intensiv användning. Det finns flera modeller av gångjärn för skåp, låt oss bo på dem mer detaljerat.

Overhead och semi-overhead

Populära gångjärn på fyra gångjärn kännetecknas av god styrka, och därför installeras de inte bara på små dörrar, utan också på volymetriska strukturer. Med hjälp av sådana mekanismer öppnas skåpdörrar exakt i en rätt vinkel, det finns praktiskt taget ingen snedvridning, taket stöder duken i ett läge.

Halv-överläggs gångjärnet har en stor böj, på grund av detta täcker dörren, när den är öppen, bara hälften av möbelns ände . Med ett övergående gångjärn är änden inte synlig alls. Därför används mekanismer med halvhöjd i skåp med tre blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Piano (inverterat)

En lång platta, bestående av flera gångjärn som är förbundna med varandra med gångjärn, är gjord av metall. Det är bara vid första anblicken att det ser bräckligt ut; det är faktiskt en mycket hållbar mekanism. De kan på ett tillförlitligt sätt fästa även en stor duk, tack vare det här alternativet finns en öppning på 180 grader.

Sådana markiser används bilateralt, de finns på möbler tillverkade i Sovjetunionen. De har bra axelkrökning, vilket gör att strukturen kan öppnas helt. De fick sitt namn från det faktum att de massivt säkrade omslagen till flyglar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kort

En pålitlig kraftfull mekanism, den används främst för att säkra entré- och innerdörrar. Det finns sällan i möbelversionen; det är lämpligt att använda sådana gångjärn för stora konstruktioner, till exempel i massiva skåp med stora dörrar. De användes av hantverkare-tillverkare av antika möbler för tillverkning av tunga kantstenar, retrokistor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inre

Sådana markiser används när det är nödvändigt att "drunkna" skärmen i skåpstrukturen. Öppningsvinkeln i denna variant är mer än 90 grader, vilket gör att dörren inte kan stänga väggen. De används i skåp-pennfodral, liksom vid fixering av massiva dörrblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörn

Det finns hörnmarkiser för kort och möbler. De första har en negativ öppningsvinkel, de gör det möjligt att öppna dörren så mycket som möjligt, därför används de väldigt sällan i möbelbranschen. Men möbelhörn används för sitt avsedda ändamål. Sådana beslag finns på olika föremål, perfekta för små köksskåp . Dessa baldakiner ger en öppning från 30 till 175 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sekreterare

Miniatyrgångjärn är en kombination av kort- och överhängsgångjärn. De används för att fästa flikar som öppnas horisontellt. Sekreterarnas gångjärn fästs med skruvar och skärs in i strukturen på samma sätt som andra modeller med fyra gångjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Entresol

Dessa markiser är också utformade för dukar som måste öppnas horisontellt, men skiljer sig något från sekreterarmodellerna. Mezzaninerna kommer med en spak och en dörrstängare, vilket gör det lättare att öppna skåpdörrar uppåt. Med en sådan mekanism görs detta enkelt, utan mycket ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Adit

Dessa gångjärn säkerställer att dörren öppnas helt. De används med en blind framdel, när det är nödvändigt att fixa fasaderna på sidostolparna som ligger intill väggen. De används också för att säkra falska paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lombard

Sådana beslag används i hopfällbara möbler, särskilt i bord och transformatorskåp. Gångjärnen är praktiska genom att de ger en 180-graders bladöppning. De behövs också för att fixa vikningsstrukturer - i detta fall är de monterade på skåpets ände enligt chopikprincipen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pendel och häl

Sådana fästen liknar kortskjul, de tillåter också strukturer att öppna runt. Detta tillhandahålls av två mekanismer anslutna med en platta. Klackgångjärn är lämpliga för glas och används också för att säkra små dörrar till köksenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karusell

På grund av sitt ovanliga utseende kallas karusellskydd ofta "krokodiler". De kan användas på alla fällbara strukturer, liksom på köksmöbler, när du behöver en dörr att öppna utan att röra den andra.

Bild
Bild

Material (redigera)

Gångjärnen finns i olika material. Låt oss bo på egenskaperna hos de vanligaste.

  1. Markiser i stål har ett attraktivt utseende, hög hållfasthet och prisvärd. Men de har ett antal nackdelar: de är inte installerade där det är hög luftfuktighet (badrum, bastu, badhus och så vidare), de har grova sömmar, märkbar motreaktion och efter flera års drift kan de gnissla.
  2. Mässing gångjärn tillverkas med en slät, noggrant bearbetad yta med en galvaniserad beläggning - sådana mekanismer rostar inte, de behöver inte smörjas. Nackdelarna inkluderar den höga kostnaden (de är dyrare än stålgångjärn), under långsiktig drift kan de slipas.

Mässingstaket är av högre kvalitet än ståltaket, men också 5-7 högre i pris. När man köper en mekanism måste man ha en tydlig uppfattning om vad den är till för, bedöma genomförbarheten av den och bli styrd av beloppet i plånboken.

Fästelement av dessa material går praktiskt taget inte sönder, misslyckas sällan vid korrekt användning. Korrosion tar dem inte, och de deformeras inte.

Bild
Bild

Installationsklassificering

Overhead och invändiga gångjärn skiljer sig åt i utformning och fastsättningsmetod

  1. Side-on-metod - elementen i monteringsmekanismen sätts in i varandra: remsan är fäst vid dörren och huvuddelen av kapellet till möbelväggen. Och inbördes är kapellens element anslutna med en speciell skruv med ett snäpp.
  2. Clip-on-metoden - snap-on-metod med snabb monteringsteknik. Inga skruvar behövs i detta fäste. Mekanismens design gör att du kan ta bort och hänga duken utan verktyg.
  3. Key-hoie-sätt - gångjärnet fästs genom ett hål som liknar ett nyckelhål: spaken sätts på en inskruvad bult, vilket säkerställer tillförlitlig stabilitet.

Dessa metoder är tillämpliga för gångjärn med fyra gångjärn, inklusive de med dörrstängare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Gångjärn för skåpet väljs utifrån deras funktionalitet, kostnad, egenskaper. Här är några tips från experterna.

  1. Det första steget beaktas storleken: för stora fasader krävs volymetriska markiser, för små dörrar - små gångjärn.
  2. Tjocka fasader fästs med markiser med en skål på 45 millimeter i diameter. Du kan överväga vårmodeller med omvänd slaglängd.
  3. Mekanismer köps med hänsyn till metoden för att öppna dörrbladet. Detta måste beaktas vid köp av möbler.
  4. Mekanismerna bör kontrolleras med avseende på defekter, noggrant övervägas så att de går utan sprickor och bucklor - livslängden beror på detta och hur korrekt fästningen blir.

Välj baserat på pris -kvalitetsförhållandet och lita på produkten från specialaffärer - det är mindre troligt att det blir en falsk. Dessutom kommer en konsult på plats att förklara hur produkten ska servas, vad som är det bästa sättet att installera den och i allmänhet hjälper till med valet.

Rekommenderad: