Gör-det-själv Skjutgarderob (61 Bilder): Hur Man Gör En Inbyggd Garderob Hemma. Steg För Steg Instruktioner Och Ritningar Med Beskrivning

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Skjutgarderob (61 Bilder): Hur Man Gör En Inbyggd Garderob Hemma. Steg För Steg Instruktioner Och Ritningar Med Beskrivning

Video: Gör-det-själv Skjutgarderob (61 Bilder): Hur Man Gör En Inbyggd Garderob Hemma. Steg För Steg Instruktioner Och Ritningar Med Beskrivning
Video: Platsbyggd garderob - Del 1: Skåpstommar 2024, Mars
Gör-det-själv Skjutgarderob (61 Bilder): Hur Man Gör En Inbyggd Garderob Hemma. Steg För Steg Instruktioner Och Ritningar Med Beskrivning
Gör-det-själv Skjutgarderob (61 Bilder): Hur Man Gör En Inbyggd Garderob Hemma. Steg För Steg Instruktioner Och Ritningar Med Beskrivning
Anonim

Som du vet finns det på den moderna marknaden många möbeltillverkningsföretag som erbjuder ett brett utbud av produkter, till exempel populära och nödvändiga garderober. Å ena sidan kan du köpa ett sådant alternativ i vilken butik som helst, som anförtror montering till erfarna hantverkare. Å andra sidan är ett självtillverkat objekt mycket mer värdefullt och stolt för ägaren.

Bild
Bild

Låt maximal tid och ansträngning läggas på detta, men man kan inte annat än hålla med om att en självgjord garderob idealiskt kommer att motsvara husbehovet hos husets ägare.

Bestämmer typen

Om du planerar att installera ett skåp i korridoren är det viktigt att ta hänsyn till att det i många lägenheter är litet, rektangulärt. Till skillnad från vanliga garderobsvängdörrar ger skjutbara skjutdörrar platsbesparing på bästa möjliga sätt.

Bild
Bild

Att behålla ledigt utrymme är viktigt i alla rum, inte bara i korridoren, utan också i sovrummet, som alltid bör förbli en zon med bekväm vila och ordning. Om höjden, samtidigt, är upp till taket, kommer det vanligtvis tomma utrymmet att användas med maximal nytta.

Bild
Bild

I hörnzonen i ett bostadsutrymme kan en ovanlig och rymlig garderob placeras, beroende på egenskaperna hos dess totala yta. Hörnplacering är fördelaktigt genom att möbeln som installeras på detta sätt kommer att rymma mycket mer saker än med det andra alternativet.

Det är dock ganska svårt att tillverka, så det är bättre för en nybörjare att inte ta på sig det, utan att begränsa sig till en enkel rektangulär modell.

Bild
Bild
Bild
Bild

En inbyggd garderob kan installeras om det finns en nisch eller förråd i rummet . Det kommer att vara funktionellt, bekvämt och estetiskt tilltalande. Dessutom är det mycket lättare att göra en garderob från ett skafferi själv än att göra det helt: det finns redan väggar, tak och ett inre utrymme. Huvuduppgiften är att besluta om fyllning av ett sådant skåp, att korrekt planera dimensioner, ritning och handlingssätt.

Bild
Bild

Material (redigera)

Valet av material bör vara noggrant, först och främst tänka på styrka, tillförlitlighet och hållbarhet.

Bild
Bild

Trä

Om vi pratar om trä, så är det inte lämpligt för att skapa en inbyggd garderob, eftersom luftfuktigheten i en nisch eller garderob är mycket högre än i ett rum. Varje träd börjar snabbt spricka och förlorar sin naturliga skönhet. Som en sista utväg kan du använda den för att skapa små komponenter och dekorativa element, men med obligatorisk förbehandling med en vattenpolymeremulsion eller torkolja.

Bild
Bild

Gipsvägg

Nyligen är gips ett mycket populärt material. Men professionella möbelmonterare rekommenderar inte att använda den. Detta material är mycket skört och mycket tungt.

Dessutom måste den fästas på någon solid bas.

Bild
Bild

Hyllor gjorda av gips börjar snabbt "sjunka" under tyngden av saker, spricka och deformeras. Du kan skapa andra möbler av den, men den är absolut inte lämplig för tillverkning av en garderob av hög kvalitet.

Träfiberskiva, MDF och laminerad spånskiva

De bästa alternativen är fiberboard, MDF eller laminerad spånskiva. Det är dessa material som alltid har kännetecknats av sin styrka och tillförlitlighet, det är lätt och enkelt att arbeta med dem, och fuktighet och temperaturfall påverkar dem inte. Ett stort urval på marknaderna och i butiker i olika färger av laminerad spånskiva gör att alla kan välja önskad färg.

En viktig punkt: för tillverkning av skåp finns det en viss standard för laminerade spånskivor med en tjocklek av 16 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plywood

Plywood är lika mångsidig och hållbar. Det kan också lamineras; på försäljning kan du hitta dess sorter, som är vattentäta och okänsliga för hög luftfuktighet, vilket är viktigt när du placerar en garderob i en nisch eller förråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plywood kombinerar både styrka och flexibilitet vid bearbetning eftersom den är tillverkad av mjuka träslag. Det bör komma ihåg att när du skruvar in självgängande skruvar i det kan det deformeras, men detta kommer inte att hända om du använder brickformade packningar.

Möbelpaneler

Den skjutbara garderoben kan också vara gjord av möbelskivor. Först och främst är de kända för sin visuella överklagande och låga pris. Detta material är baserat på naturliga träslag som ek, al, björk. När du skapar möbler kombineras paneler vanligtvis med plywood på följande sätt: ramens struktur och fasad är gjorda av dem och hyllor och lådor är gjorda av plywood.

Standardtjocklek - 2 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från ett gammalt skåp som har tjänat sin tid kan du göra element som kan behövas när du skapar ett nytt. Ibland är spånskivor i gammaldags möbler extremt hållbara: till skillnad från många moderna material är det omöjligt att ens skruva in skruvar i dem utan att först skapa ett speciellt hål. I detta fall passar gamla men starka spånskivor helst in i skåpet som rejäla hyllor.

Om det lämpliga materialet redan har valts återstår att köpa färdiga skjutdörrar för det framtida skåpet . Naturligtvis kan du göra dem själv, men det kostar mycket mer än att köpa dörrar som redan är klara för installation. Du bör hitta ett bra företag som tillverkar skjutdörrar och göra en beställning där som anger öppningens mått och antalet paneler.

Bild
Bild

För att skjutdörrarna ska fungera så länge som möjligt är det absolut nödvändigt att köpa en självhäftande tätning. Dess främsta syfte är inte bara att fästa profiler i spår. Om tätningen är av god kvalitet kommer det att förhindra att damm kommer in, och skåpdörrarna rör sig helt tyst.

Beskrivning av ritningar

Innan montering av någon möbel påbörjas är det nödvändigt att skapa ett visst schema i form av en ritning. Dimensionerna bör verifieras noggrant, med obligatorisk indikation av alla parametrar, både utsidan och inuti strukturen, samtidigt som tjockleken på varje partition anges.

Bild
Bild

Vid ritning är det viktigt att iaktta vissa måttstandarder i förväg: till exempel rekommenderas att lämna det optimala avståndet mellan hyllorna på 30-40 cm, och lådans djup bör inte vara mer än 50- 55 cm.

Bild
Bild

Innan du skapar en ritning måste du bestämma de viktigaste egenskaperna som den framtida garderoben kommer att ha:

  • höjd, bredd och djup;
  • mezzaninernas höjd, om planerat;
  • hur många dörrar, lådor och andra avdelningar kommer att finnas i garderoben;
  • vilken typ av fyllning är planerad: lådor, steg, hyllor etc.

Därefter ritas en skiss över det framtida skåpet. Om du har erfarenhet och förmåga att rita kan du göra en teckning själv, bara med ett papper. Det finns också en enkel lösning för dem som inte är bra på att rita: speciella datorprogram, i vilka det bara räcker att mata in vissa data, och datorn kommer att producera en färdig fullvärdig ritning. Kvaliteten och noggrannheten hos en sådan ritning är så hög att du med dess hjälp säkert kan börja montera skåpet själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter erbjuds en liten guide som du självständigt kan göra en liten inbyggd garderob hemma, placerad i en liten nisch i korridoren.

Steg-för-steg-instruktion

Rummätningar och beräkning

Först, med hjälp av ett måttband, bestäms tre horisontella dimensioner av nischen på utsidan: ovanför, i mitten och under. Sedan tas samma tre mätningar längs bakväggen. Detta är nödvändigt för att förstå vilken storlek de framtida hyllorna måste klippa ut. Vidare avlägsnas liknande mått (framför och på nischens bakvägg) vertikalt i höjd: vänster kant, mitt och höger kant.

Detta hjälper till att förstå vad den övergripande storleksbilden kommer att vara.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att mätfel är ganska vanliga. Det beror på kvaliteten på att bygga huset och anpassa väggarna. Måtten med alla fel ska skrivas in i ritningen för att beräkningarna ska bli så exakt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I detta skede måste du äntligen bestämma detaljerna i skåpet. Vad och var ska placeras, hur många glidfasader planeras att installeras, hur många avdelningar det finns, om det kommer att finnas öppna hörnhyllor i garderoben, om det behövs ett visir med belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom vi pratar om ett litet skåp, som ligger i korridoren, kan du omedelbart bestämma vad och var du ska lägga . Utomhusskor kan helt enkelt placeras på golvet i en nisch, utan att använda spånskiva eller andra materialhyllor. Det är också lämpligt att tänka på den inre fyllningen av skåpet i förväg: antalet fack för kläder, lådor, hyllor, stavar för galgar.

Alla mätningar måste utföras med hänsyn till tjockleken på alla använda material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att inte glömma att noggrant mäta måtten mellan hyllorna. Om nischen är krökt måste hyllorna göras med hänsyn för att exakt passa väggarnas dimensioner. Dimensionerna på varje del ska målas med hänsyn till plastkanten (PVC, vanligtvis 2 mm).

Det är bra om installationen sker snabbt, utan onödiga justeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågning och beslag

Med en stark önskan kan du klippa ut detaljerna själv, men det behövs inte. Det är bättre att ge den färdiga ritningen till produktionsverkstaden, där alla komponenter för skåpet kommer att tillverkas exakt enligt de angivna måtten. Därför måste ritningen ritas så exakt och korrekt som möjligt, och på en beprövad pålitlig möbelfabrik kommer alla nödvändiga element för den kommande monteringen att skäras igenom med hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller tillbehören kommer det inte att finnas några problem med förvärvet nu heller: det presenteras i ett stort sortiment i stora bygg- eller specialaffärer. Här är en grov lista över vad du kan behöva när du gör ett enkelt inbyggt skåp:

  • skruvar och självgängande skruvar,
  • distanser för mjuk installation av självgängande skruvar,
  • möbelhörn (helst metall),
  • en hängare med stånghållare (om skåpet är litet räcker det med ett)
  • krokar, klämmor för fastsättning av skohyllor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktion montering och installation

Eftersom detta inte är ett skåp, utan en inbyggd garderob, vars över- och sidopaneler ersätter väggarna, kan du börja direkt med att bestämma platsen för hyllorna. Flera märken görs på väggen med en penna, och själva hyllorna fästs med hjälp av monteringshörn.

Det är bättre om de är metall, inte plast: de första och hållbara och ser väldigt estetiskt tilltalande ut. Hörnen fästs med skruvar och självgängande skruvar.

Bild
Bild

Om det finns hyllor i skåpet, vars längd överstiger 800 mm, behöver de ytterligare fästning, annars kan allt material böja sig under vikt av saker. Därför bör hyllorna längs bakväggen förstärkas med metallhörn.

Bild
Bild

Gängstången fästs på väggen med hjälp av speciella rundstångshållare. Var och en av dem har tre hål, och fästning på väggen utförs med debeller och självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längst ner kan du installera ett skoställ av meshtyp . Den fästs med hjälp av speciella krokar eller klämmor, inställd på önskad nivå efter preliminär markering med en penna dess plats.

Sedan måste du fixa hyllan längs sidoväggarna med metallhörn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns ett sträcktak i rummet, för att korrekt kombinera ett sådant tak och en garderob, måste du sätta en inteckning mellan dem i form av en bar upp till 100 mm bred.

Bild
Bild

Installation av dörrar med guider

Som redan nämnts är taket inte alltid jämnt och perfekt. Därför är den främsta uppgiften när du installerar den övre styrningen för skjutdörrar att rikta in och rikta den tydligt horisontellt. För att göra detta måste du lägga mellan guiden och takdynorna med olika tjocklekar.

Du kan göra dem från MDF. Det resulterande gapet i slutsatsen stängs med en fris av spånskiva med en tjocklek av 8 mm.

Bild
Bild

Nu måste du mäta nischens höjd till vänster och höger för att beräkna den möjliga lutningen på golvet eller taket, liksom blockeringen av väggarna. Efter att ha fastställt skillnaden i storlek måste du ta MDF -packningarna igen och placera dem mellan guiden och taket. Först nu, redan genom alla installerade distanser, kan den övre guiden slutligen fixas. Borra ett hål i taket, hammra i en plugg, sedan fästs slutligen guiden i taket med självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du försöker på en fris är det viktigt att ta hänsyn till alla delar i storlek redan under installationen. Fäst frisen på springan, markera de nödvändiga linjerna med en penna och skär längs dem. Du kan limma frisen på skenan med hjälp av dubbelsidig tejp. För att tejpen ska fästa bra är det nödvändigt att först avfetta den limmade ytan med alkohol. Limma sedan vertikala remsor av tejp på ytan, ta bort skyddsfilmen från den och lim frisen på den övre guiden.

Bild
Bild

Bottenskenan för skåpdörrarna är också fäst med dubbelsidig tejp. Detta säkerställer dess smidiga och mjuka rörelse - dörrarna rör sig tyst, med minimalt slitage på rullarna. Dörrarna själva måste sättas in i de färdiga övre och nedre styrningarna och justeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta lösningar

För att gå utöver de vanliga rektangulära formerna på ditt skåp kan du använda din kreativa kunnighet när du arbetar med så mjuka och smidiga material som plywood. Du kan skapa en slät och ovanlig form på en hylla eller ett annat element i en möbel genom att fukta ett plywoodskikt med vatten och placera det på en speciell form - ett ämne. Inom 12-14 timmar kommer arket att erhålla de önskade släta konturerna och vara redo att användas.

Bild
Bild

Dessutom finns det det enklaste och mest okomplicerade sättet att fästa skåphyllor med bitar av den vanligaste golvlisten. Sockeln av MDF kännetecknas av ökad hållfasthet, ibland inte sämre i tillförlitlighet än metallbeslag. För att sådana hyllfästen inte ska bli för iögonfallande kan sockelstycket göras en tredjedel kortare än hylldjupet, och dess ände kan skäras snett.

Den självgängande skruven längst bort från hyllkanten, i detta fall måste du dra åt ovanifrån, genom hyllplanet.

Användning av målat glasteknik för dekoration

Garderobens dörrpaneler kan dekoreras med målat glas . Kostnaden för att tillverka sådana fasaddekorationer är annorlunda, det beror direkt på graden av komplexitet hos den använda tekniken. I vilket fall som helst kommer billiga alternativ för målat glasskåp att se bra ut, men förutsatt att de är av högkvalitativ tillverkning.

Bild
Bild

Det finns tre huvudtyper av glasmålningar som oftast används för dekoration:

  • Klassiskt fönster i målat glas . Det kommer att se bäst ut med en trä- eller metallram. Glasögon kan vara med alla mönster eller olika färger. Processen att göra ett sådant glasmålningsfönster är mycket mödosamt, vilket ger det både prestige och ett ganska högt pris.
  • Tiffany . Dess skillnad från det klassiska glasmålningsfönstret är att det är möjligt att använda det här alternativet om det inte finns någon ram på fasaden. I det här fallet är ritningen mer invecklad och original. Tekniskt sett är det inte mindre komplext än det klassiska, men estetiskt mycket vackert. Även dess skenbarhet kan inte anses vara en allvarlig nackdel jämfört med skönhet.
  • Fylld typ av målat glas . Det kallas också kontur. En av de populära imitationerna av en dyr Tiffany gjord på en stor glasduk. Ett sådant glasmålningsfönster, på grund av dess enklare tillverkningsteknik och låga pris, är det mest populära bland konsumenterna. Det är motståndskraftigt mot yttre skador och mycket praktiskt, vilket gör att det kan användas framgångsrikt när du dekorerar de enklaste möbelalternativen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sandblästrade speglar

Om garderobens framsida är gjord i form av en spegelbeläggning eller ett glas kan du applicera ett vackert sandblåsmönster på det. Detta är en slipande typ av ytbehandling med sandspray med en speciell apparat under ett visst lufttryck.

Bild
Bild

Denna teknik ger alla möbler unika och realistiska ritningar som har volym och textur. En gång i tiden, när det inte fanns några sandblästringsmaskiner, i det antika romarriket, utfördes en liknande glasbearbetning för hand med en platt sten: de gnuggade havsand över glasytan.

Bild
Bild

Sandblästrade bilder är porösa och kan tyvärr lätt bli smutsiga. Detta är den enda nackdelen som kan hanteras genom att skydda ritningens yta med lack eller en speciell lösning som innehåller polymerkomponenter.

Vinylklistermärken

Ett utmärkt och enklaste sätt att dekorera fasaden på en garderob, om det inte finns någon ekonomisk möjlighet att beställa målat glas eller sandblästra dekoration. Vanligtvis ser dessa klistermärken ut som transparent tapet. Vid tillverkningen används en speciell film. Tack vare dess genomskinlighet och enfärgade mönster kan du enkelt matcha klistermärket med färgen på alla skåp.

Byt den gamla uttråkade klistermärken till en ny när som helst - den kan enkelt tas bort utan att lämna märken på spegeln eller glaset.

Bild
Bild

Tack vare modern teknik är det alltså möjligt att tillämpa många intressanta lösningar för både praktisk och estetisk design av garderoben. Även med minimala ekonomiska investeringar, men i närvaro av uppfinningsrikedom och kreativ uppfinningsrikedom, blir det ganska verkligt att genomföra alla projekt och uppnå utmärkta ursprungliga resultat på egen hand.

Och om det finns en önskan, förutom att montera möbler på egen hand, kan du också behärska tekniken för att applicera ett enkelt glasmålningsfönster eller ritning.

Rekommenderad: