Koplanärt System För Skjutbara Garderober: En Mekanism För Att öppna Dörrar Till Korridoren Och Sovrummet, Fördelar Och Nackdelar. Skjutskåpstillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Koplanärt System För Skjutbara Garderober: En Mekanism För Att öppna Dörrar Till Korridoren Och Sovrummet, Fördelar Och Nackdelar. Skjutskåpstillverkare

Video: Koplanärt System För Skjutbara Garderober: En Mekanism För Att öppna Dörrar Till Korridoren Och Sovrummet, Fördelar Och Nackdelar. Skjutskåpstillverkare
Video: Skjutdörrar och garderobsförvaring (Montering) 2024, April
Koplanärt System För Skjutbara Garderober: En Mekanism För Att öppna Dörrar Till Korridoren Och Sovrummet, Fördelar Och Nackdelar. Skjutskåpstillverkare
Koplanärt System För Skjutbara Garderober: En Mekanism För Att öppna Dörrar Till Korridoren Och Sovrummet, Fördelar Och Nackdelar. Skjutskåpstillverkare
Anonim

Som alla andra möbler måste ett hemmaskåp uppfylla en rad olika konsumentkvaliteter. I första hand bland dem är funktionalitet, inte mindre viktiga är de ergonomiska, hygieniska och estetiska kraven för produkten.

Genom ansträngningar från designers, designers och tillverkare har nyligen en ny generation av denna typ av möbler dykt upp på marknaden, som mest uppfyller de listade kraven, men med ett namn som inte är det lättaste för en enkel köpare att förstå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Vi talar om termen "koplanaritet", som kom in på möbelområdet från en sådan vetenskaplig teori som vektorgetometri, och betyder placering av vektorer, och i detta fall - dörrar, skärmar eller dukar i ett plan. Mer exakt kallas nyheten "glidande koplanärt system för garderober ". Denna klass av möbler med skjutdörrar har länge blivit ett välkänt attribut i hem, kontor eller offentliga interiörer.

Såsom är känt för ägarna och användarna av sådana skåp, glider deras dörrar med hjälp av rullar längs styrskenorna och i det stängda läget förskjuts i förhållande till varandra med ett steg . Den nya dörröppningsmekanismen eliminerar denna relativa olägenhet - i stängt läge är alla dörrblad inriktade i ett plan med minimala mellanrum, och rullar, stopp och andra mekaniska delar döljs bakom en fast fasad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ur mekanisk synvinkel är det inget komplicerat här - speciella löpfästen eller spakar har lagts till på enheten, som består av stöd- och stödskenor och rullar, som gör att var och en av dörrarna kan röra sig relativt de andra i en parallellplan vid öppning, och när det stängs, återgå till den gemensamma guiden för alla.

Själva mekanismen består av två huvuddelar, som är monterade på skåpets botten och på locket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den främsta fördelen med den samplanära mekanismen som tillämpas på garderober är möjligheten till nya designlösningar, där skåpets närvaro bara kan indikera dess öppna läge. Den övergripande estetiken påverkas också starkt av installationsdesignen för den mekaniska delen - till skillnad från andra konstruktioner förblir den helt dold och påverkar inte på något sätt interiörets utseende. Fördelen är också en viss ökning av intern volym - på grund av designen sparas 8-10 cm användbart utrymme för att placera saker.

Bland andra fördelar med det koplanära systemet kan flera fler noteras:

  • bärkraften i den upphängda delen av systemet möjliggör installation av en glidfasad som väger upp till 60 kg, vilket gör det möjligt att installera tvådörriga skjutgarderober upp till 3 m långa och tredörrars garderober upp till 5 m lång;
  • baserat på bärighet, kan en mängd olika material användas för tillverkning av skåp (spånskiva, MDF, massivt trä, plast, glas, speglar) med en tjocklek på 16 till 60 mm;
  • de flesta koplanära mekanismerna är utrustade med ett justeringssystem för att justera mängden förlängning av bladen och mellanrummen mellan dem, dämpningselement, smidig justering till extremläge, vissa kan utrustas med speciella elektriska drivenheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Bland de tveklösa fördelarna är möjligheten att installera mekanismen på en befintlig garderob - även på ett fack, även med svängdörrar. Detta kommer att kräva att ägaren gör minimala ändringar av systemets dolda mekanism - skåpet måste lyftas på sockeln och taket måste "drunkna ". Systeminstallationsinstruktionerna som medföljer varje produkt hjälper dig att förstå omfattningen av uppgraderingen.

När det gäller bristerna är den huvudsakliga kostnaden för satsen på grund av dess ganska komplexa högprecisionsanordning och motsvarande utförande. Idag anses skjutbara garderober med ett planärt system vara en del eller exklusiv produkt. Som med de flesta tekniska varor utjämnas denna brist när den konkurrensutsatta efterfrågan ökar, liksom införandet av massproduktion av produkten. Bland nackdelarna är också mekanismens höga bärighet, nämnd bland fördelarna - fasadens betydande vikt kan kräva ytterligare fastsättning av skåpet på väggarna för att fixa det från att skeva eller "kollapsa".

Ytterligare ett minus som tillskrivs koplanära skåp kan betraktas som villkorligt - varje mekanism är utformad för ett visst antal dukar, höger eller vänster riktning för deras installation.

Å andra sidan kan du för varje enskilt skåpinstallations- och monteringsprojekt hitta en lämplig mekanism som matchar designen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För vilka rum är det lämpligt?

Som en del av heminredningen har skjutbara garderober med ett planplanärt stängningssystem ett bredare användningsområde än sina motsvarigheter. Ändå försökte de placera hans föregångare bort från gästernas blick - i sovrummet, högst i korridoren, men inte i vardagsrummet.

Den nya generationen är redo att ta sin rättmätiga plats i alla hörn av huset, för att använda alla tillgängliga, men inte använda, utrymme möjligheter, för att göra rent hushållsmöbler till en länk i dekorationen av hemmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Hittills är utbudet av samplanära skjutsystem på möbelmarknaden inte särskilt stort, liksom listan över tillverkare av dessa enheter. I grund och botten domineras detta segment av tillverkare från Italien (Cinetto, Barnini Oseo) och Österrike (Hetechi) . Sortimentet av deras produkter är utformat för möbler av nästan alla övergripande dimensioner för standard eller individuell planering av bostäder och kontorslokaler - från 330 cm till 5 m i längd, 30 till 80 cm i bredd.

De viktigaste konsumenterna av mekanismer är fabriker och verkstäder för tillverkning av möbler, både inhemska och utländska. I deras kataloger kan du hitta både färdiga modeller av skjutbara garderober och förslag för tillverkning enligt ett enskilt projekt eller en beställning.

Rekommenderad: