Sängstorlekar (82 Bilder): Euro, Individuellt Och Standardbord, King Size Och Trebäddar, Runda, Hur Man Väljer

Innehållsförteckning:

Video: Sängstorlekar (82 Bilder): Euro, Individuellt Och Standardbord, King Size Och Trebäddar, Runda, Hur Man Väljer

Video: Sängstorlekar (82 Bilder): Euro, Individuellt Och Standardbord, King Size Och Trebäddar, Runda, Hur Man Väljer
Video: Nastya and Eva are learning the Summer Alphabet 2024, April
Sängstorlekar (82 Bilder): Euro, Individuellt Och Standardbord, King Size Och Trebäddar, Runda, Hur Man Väljer
Sängstorlekar (82 Bilder): Euro, Individuellt Och Standardbord, King Size Och Trebäddar, Runda, Hur Man Väljer
Anonim

Sängtillverkare erbjuder en mängd olika sängmodeller. Den viktigaste indikatorn vid val av sängar är storlek. Av denna anledning är det mycket viktigt att förstå standarder och måttscheman, så att du kan få den perfekta sängen. Att förstå detta är inte så svårt som det kan tyckas för någon.

Bild
Bild

Vad är dem?

Det finns många alternativ för sängstorlekar. De kommer att vara olika i varje land.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standard

Vanligtvis bestäms standardstorleken på alla möbler utifrån den genomsnittliga fysiken. Om vi pratar om sängar beräknas förhållandet mellan längd och bredd genom att lägga till 15-20 cm till en persons genomsnittliga höjd och cirka 30-40 cm på sidorna.

Man tror att medelhöjden för en person är cirka 170 cm, så längden på den färdiga sängen kan vanligtvis inte vara mindre än 190 cm. Med denna sänglängd sover de flesta bekvämt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med breddstandarder är allt mycket enklare - de beror på sängtypen och hur många som sover på den . Därför kan kajen nå en bredd på 70 till 170+ cm. Storleksintervallet är ovanligt brett.

Det är värt att notera att standardstorlekarna från olika tillverkare kan skilja sig väsentligt från varandra. Därför bör du överväga var den tillverkades när du väljer en säng. Låt oss jämföra standarderna för ryska och europeiska möbelfabriker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt GOST är ryska storlekar vanligtvis mindre än europeiska, men denna skillnad är inte särskilt kritisk . I tabellen över storlekar är ryska enkelsängar i bredd från 70 till 90 cm och i längd - från 190 till 210 cm. Den idealiska storleken för en enkelsäng är en soldats (eller armé) säng 190 × 90 cm. Det finns tillräckligt med plats på en sådan säng, men det fungerar inte för två. I en sådan situation kommer en halv dubbelsäng till undsättning, vars ryska dimensioner är 200 × 130 cm.

Men för vuxna är det bästa alternativet en dubbelsäng i storlekar från 160-180 + cm i bredd och från 200 cm till 210 cm i längd.

Bild
Bild

Euro standarder

Europeiska produkter är vanligtvis 10-15 cm större än ryska. Eurosäng för en längd överstiger ofta inte 210 cm, i bredd - 90-100 cm.

Bild
Bild

Eurostandard för en och en halv säng, som kallas "Double" utomlands , antar också 210 cm i längd. Standardbredden bör vara minst 140 cm.

Bild
Bild

Dubbel- och trippelbäddar i europeiska företag bär intressanta namn "King-Size" och "Super-King Size ". Samtidigt har "King-Size" -modellen nästan samma parametrar som "Double", överstiger dem med 5-10 cm. "Super-King Size" -sängar har inte standardparametrar, det här är några stora sängar 201 × 180 cm. För jämförelse - längden på många modeller av franska sängar överstiger 220 cm.

Bild
Bild

Icke-standard

Det finns också icke-standardalternativ. Som regel är dessa stora storlekar (reducerade modeller är mycket mindre vanliga), som överstiger standardalternativen med två och ibland tre gånger. Normalt är dessa dimensioner inställda på modeller som har en unik form - till exempel för runda, ovala eller fyrkantiga sängar . Lockiga sängar i form av ett hjärta, en stjärna eller en droppe faller i denna kategori. Sådana modeller passar inte in i de vanliga standarderna, de är sällsynta, men i skickliga händer på en designer kan det vara intressant att "späda" interiören.

Man kan inte låta bli att notera bekvämligheten med sådana produkter, som kan vara ännu större än de med tre sovrum. De är så stora att du på vissa av dem kan sova över, och dina ben kommer inte att hänga över kanten. Att sova och få tillräckligt med sömn på dessa sängar är ett nöje.

Men de har också en betydande nackdel: förstorade modeller passar inte ägare till små sovrum. En så stor säng kommer definitivt inte att passa där, och om den gör det kommer det att fylla hela utrymmet, vilket är lika obekvämt och fult.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enskild

Runda och ovala modeller mäts vanligtvis inte med förhållandet mellan längd och bredd, utan efter diameter, vilket också beräknas i centimeter. Diametern på en sådan säng varierar från 220 till 240 cm. Det finns också mer massiva sängar, men de är uteslutande lämpliga för stora lägenheter - sådana produkter ser väldigt dåliga ut i små. Det kommer inte att göra ditt rum snyggare.

Sådana modeller finns sällan i butiken, de skapas vanligtvis på beställning, enligt kundens individuella mått. Sådant nöje är ganska dyrt, och du kommer att behöva lägga mycket ansträngning och tid. Men om önskan att ha en ovanlig säng är stor, är det värt det.

Sådana möbler är populära bland människor med icke-standardiserade parametrar och bland dem som älskar lyxiga saker. Tänk bara hur vacker en rund säng inbyggd i en fönsternisch kommer att se ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt sängdimension?

Möbelföretag erbjuder också storlekar som inte passar in i det övergripande storleksintervallet. Vanligtvis är sådana sängar flera centimeter större än vanliga sängar eller skiljer sig i ett icke-standardförhållande mellan längd och bredd. Många av dessa modeller är skapade enligt de individuella parametrarna för sängens ägare.

För icke-standardiserade modeller gäller också klassificeringen av sängar som beskrivs ovan. Den innehåller modeller som skiljer sig åt i bredd och antalet personer som får plats på dem.

Bild
Bild

Bredd

För olika modeller är det lämpligt:

Enda … Dessa modeller når från 85 till 110 cm i bredd. Rymmer idealiskt en person med genomsnittlig byggnad. Om en person i en dröm ofta byter position och kastar och vänder, är det bättre att välja ett bredare alternativ - till exempel en och en halv säng.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

9 bilder

En och en halv produkter rymmer fritt en person, men två av dem kan vara trånga. I bredd kan de sträcka sig från 110-120 cm till 170 cm.

Bild
Bild

Dubbel … Skillnaden mellan dem och en och en halv säng är ganska godtycklig, eftersom deras bredd är 170-200 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Sängar "King-Size" och "Queen Size ", som populärt kallas kungliga eller tre sovrum, kan bekvämt rymma två eller till och med tre personer - om det behövs. Även om en trebäddssäng inte är särskilt vanlig för en rysk person. På bredden är sådana modeller verkligen enorma - den överstiger 200 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Längd

Det finns ett enkelt sätt att mäta sängens längd. För att göra detta måste du lägga till 30 cm till din höjd. Till exempel, om en persons höjd är 170 cm, måste sängen väljas från 200 cm i storlek.

Bild
Bild

Höjd

En beskrivning av vilken säng som helst skulle vara ofullständig utan att specificera en så viktig parameter som höjd. Vanligtvis är sänghöjden indelad i tre typer:

  • låg (från 20-25 till 30 cm);
  • medelhöjd (från 35 till 60 cm);
  • hög (från 65 till 90 cm).

Bäddens höjd väljs ofta beroende på personens fysiologiska egenskaper och på rummets allmänna stil. För ett sovrum i etnisk eller arabisk stil är sängar med låg ram och låg madrass lämpliga, och i klassisk stil ser höga sängar eleganta ut medan låga ser olämpliga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

Ofta anpassas tillverkningsföretagens dimensionella nät till en specifik modell. I det här fallet gäller regeln: ju enklare formen är, desto mer sannolikt är den av en standardstorlek. För en ovanlig modell och storlek, som regel, ovanlig:

Den vanligaste och vanligaste sängformen var och finns kvar rektangulär . Men allt oftare kan du hitta ovala och runda sängar.

Bild
Bild

Vissa modeller kan kompletteras med ovanliga element - som t.ex. tak . En sådan produkt ser väldigt bekväm ut och passar alla former av en koja. Ytterligare ett dekorativt element kan vara ett ovanligt ryggstöd, liksom en fotbräda, även om det finns bra sängdesigner där de inte finns alls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ryggstödets höjd beror till stor del på stilen i vilket rummet är gjord . Den klassiska stilen kräver hög rygg och moderna trender (till exempel ett loft) ger fullständig valfrihet, eftersom de tillåter både hög rygg, mellanrygg och ingen alls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sängarna är också uppdelade efter typen av sänggavelfäste , som kan vara stationär, monterad eller ansluten. Det är värt att notera att stora sänggavlar vanligtvis finns på överdimensionerade modeller, medan enkelsängar antingen har en mycket låg sänggavel eller inte har den alls.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bland enkelsängar och en och en halv säng är det vanligare transformerande sängar , med en inbyggd mekanism inuti ramen. Det kan vara en utfällbar säng eller en säng som kan demonteras som en fransk barnsäng.
  • Bland sådana möbler, en så ovanlig modell som sängskåp . Detta är en ganska enkel modell av en säng, som när den monteras blir till ett litet bord eller skåp. En mycket funktionell sak: på natten är det en plats att sova, och under dagen är det ett soffbord eller till och med en fullvärdig arbetsplats. Det är anmärkningsvärt att storleken på en sådan säng kan korreleras med storleken på en och en och en och en halv säng. Så det kan vara tillräckligt rymligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

En lika funktionell modell är en säng inbyggd i en vägg eller garderob . Sådana möbler kommer att tilltala ägare till små lägenheter, där det är ganska svårt att placera allt du behöver - och på grund av detta är det obekvämt att flytta runt i rummet. Inbyggda sängar är bra eftersom de frigör det utrymme du behöver under dagen. Ett alternativ för en inbyggd säng är en garderob-bäddsoffa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller med lådor är bra extra förvaringsutrymme ., där du kan gömma sängkläder, kuddar, filtar och andra saker. Linne lådor hjälper till att dölja allt onödigt och inte störa rummet. Sådana lådor är som regel inbyggda i dubbla modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland "odnushki" var det mest populära det nu glömda pansar säng . Ramen är helt gjord av metall och basen är gjord av ett speciellt pansarnät. Flera fördelar med sådana sängar bör noteras. De är hållbara och går inte sönder i åratal, tål mycket vikt, ackumulerar inte damm och är bara slantar. Men deras utseende har länge varit föråldrat, och dessutom finns ingen transformeringsmekanism för dem.

Nu har pansarbäddar ersatts av mer praktiska och lätta modeller, vars bas består av lameller.

Bild
Bild

Dimensioner hos tillverkande företag

Det första steget i valet av säng är att uppmärksamma tillverkaren av denna möbel. Det finns många internationella märken nu. Detta är till exempel ett av de mest kända märkena - Ikea.

Företagen tillverkar sängar enligt sin egen standard. De kan skilja sig från tillverkare till tillverkare. Allt beror på beräkningssystemet i landet - metriska (centimeter och meter) eller engelska (i fot och tum).

Bild
Bild

Det finns vanliga sängdimensioner som du bör vara uppmärksam på innan du köper .… Detta inkluderar bredden, längden, höjden på ramen, såväl som fram- och bakpanelerna, men de senare föreskrivs inte alltid av sängens design. För europeiska tillverkare betraktas följande som standardstorlekar: bredd - från 140 till 160 cm, längd - 200-210 cm och höjd - cirka 50 cm (med hänsyn till madrassen).

Bild
Bild

Om vi pratar om mått på sängar i fot och tum, kommer standarderna att vara annorlunda . I Storbritannien och USA har de till och med egna namn för varje typ av en och en halv säng. Sängen av typen "Small Double" kommer att vara 190 cm lång och 122 cm bred. "Double" (den kallas dubbelsäng) kommer att vara lika lång, men 137,2 cm bred. Namnet: den är 150 cm bred och ca 200 cm lång.

Bild
Bild

Om vi pratar om kajhöjden finns det ingen strikt reglering i detta avseende. Som regel är det direkt relaterat till den valda modellen. Ett intressant faktum är att klassificering efter modellhöjd i tillverkarkatalogerna presenteras som för individuella nummer. Det finns också fotografier av olika modeller.

Inhemska tillverkare är också engagerade i tillverkning av en och en halv modeller, de är vanligtvis cirka 200 cm långa och kan vara upp till 140 cm breda. Det är möjligt att beställa en säng efter individuell design. Sänggaveln kan vara antingen hög eller låg, bredden och längden varierar också beroende på beräkningar.

Bild
Bild

Den obestridda ledaren inom tillverkning av sängar från utländska företag är den svenska tillverkaren Ikea . De fyller nästan hela marknadssegmentet på grund av att de har ett stort antal butiker i många länder i världen. Det är också värt att notera att de producerar sängar av ganska hög kvalitet, medan priset kan variera, vilket gör att framtida ägare kan välja det bästa alternativet.

Bild
Bild

Du kan också uppmärksamma andra tillverkare : Danona (leverantörer från Italien) eller Isku (finska möbelföretag). På hemmamarknaden representeras dessa företag av officiella distributörer, beroende på kostnaden för sina produkter är de i mellansegmentet.

Bild
Bild

Ryska tillverkare, mot bakgrund av utländska, förlorar i antal. Som regel representeras de av små workshops. Produktionen av en och en halv säng utförs av VEF, Alliance 21st Century, Askona och Fedor Fokins sängar . Företaget "VEF" tillverkar vanligtvis sängar av trä, och priset är högre än för andra presenterade leverantörer.

" Fedor Fokins sängar" erbjuder också dyrare produkter , än liknande modeller från Ikea, som är förknippad med en ganska liten produktion - i motsats till den svenska jätten. Många av de inhemska tillverkarna erbjuder också att köpa en madrass komplett med en säng.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns så många olika typer av sängar på den stoppade möbelmarknaden att våra ögon ofrivilligt springer upp. Av denna anledning kan det ibland vara svårt att fokusera på att köpa en säng. För att inte misstas när du väljer den perfekta sovplatsen för din lägenhet är det värt att göra några förberedelser före direktköp:

  • Först måste du beväpna dig själv med ett måttband och bestämma storleken på önskad säng .… Mät rummet, tänk på var du kan lägga sängen, hur mycket plats det kan ta. Försök att föreställa dig din idealiska säng - hur den kommer att se ut, i vilken stil den kommer att göras, vilken form den kommer att ha.
  • Därefter bör du bestämma längden och bredden på den framtida sängen . Du måste fokusera på din längd, kroppsbyggnad och aktivitetsnivå under sömnen. Om en person ofta vänder sig i en dröm och gillar att sova i stället för en asterisk, armar och ben utsträckta i alla riktningar, är det bättre att titta närmare på sängar med större bredd.
Bild
Bild
  • Helst bör sängens längd vara 10-30 cm mer än ägarens höjd .… Om en person under sömnen glider lite till fotbrädan, måste han välja en längre säng så att benen inte hänger i tomrummet.
  • Om du föredrar en hårdare eller mjukare säng, prova den i butiken . Sitt på den, försök sedan ligga och rör dig. Försök att komma in i den position där du vanligtvis somnar och vaknar, se om madrassen är bekväm. Kom ihåg att sängen måste väljas uteslutande för dig själv, så obekväma alternativ måste kasseras omedelbart.

Om en person är för lång eller för tung är det bättre att föredra skräddarsydda sängar. Detta kommer att underlätta arrangemanget av sovrummet.

Bild
Bild

Nu har du redan bestämt dig för det viktigaste - sängens storlek. Men när du väljer det måste du ta hänsyn till några fler nyanser, varav en är valet av ramhöjd . Det är allmänt accepterat att höjd är en valfri parameter, och många tar inte hänsyn till det. Men det påverkar också bekvämligheten i den framtida sängen. Ramens höjd måste också matchas med ägarens höjd. Låga sängar är lämpliga för korta personer, höga sängar för långa personer. Modeller med medelhöjd är mångsidiga och passar nästan alla. Kom ihåg att madrassen säkert kommer att öka ramens höjd, så när du köper är det bättre att omedelbart bestämma storleken på madrassen. Den ska inte vara för liten, annars skakar den medan du sover. Madrassen ska inte vara för stor - annars passar den helt enkelt inte in i sängramen och ligger i stötar. Att sova på en sådan yta är extremt obekvämt.

För äldre människor kommer en låg säng (såväl som för hög) att vara obekväm: det är svårt att resa sig från det, det är svårt att sitta ner med ömma leder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör inte köpa en säng utan att först mäta den . Du kan inte vägledas "av ögat" i en sådan fråga, annars måste du nöja dig med en obekväm säng och en evig sömnbrist. Om lägenhetens storlek tillåter det är det bättre att välja en bredare säng, med en rymdmarginal.

Bild
Bild

Det är värt att ägna särskild uppmärksamhet åt materialen . De ska inte vara för billiga, annars misslyckas sådana möbler snabbt. Om den valda modellen är en transformator och har en intern metallmekanism måste du se till att den är i gott skick. Be en konsult i butiken demontera och montera soffan, eller försök snarare göra det själv. Mekanismen ska röra sig smidigt, inte knarra eller fastna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet i klädseln, madrassen och sängkläderna spelar också roll . Det är värt att föredra naturliga och miljövänliga tyger. Känn materialet i sängen och madrassen, de ska kännas bra vid beröring. Madrasserna ska vara mjuka och släta. Grova underkläder uppsättningar av material av låg kvalitet kan skada eller till och med orsaka allergier, och att sova på en sådan säng är obehagligt.

Tänk på en rad faktorer när du väljer rätt möbel. Det bör komma ihåg att bekvämlighet och komfort beror på detta. Om du väljer det perfekta alternativet kommer du att få en trevlig sömn. En säng som denna kommer inte att göra dig besviken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan få ännu mer information om hur du väljer rätt säng i följande video.

Rekommenderad: