Polyuretanskummadrasser (polyuretan): Vad är Det, Hur är Det Hälsofarligt, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretanskummadrasser (polyuretan): Vad är Det, Hur är Det Hälsofarligt, Recensioner

Video: Polyuretanskummadrasser (polyuretan): Vad är Det, Hur är Det Hälsofarligt, Recensioner
Video: Product Review | Pentens PU-130H PU Polyurethane Insulation Foam Spray 2024, April
Polyuretanskummadrasser (polyuretan): Vad är Det, Hur är Det Hälsofarligt, Recensioner
Polyuretanskummadrasser (polyuretan): Vad är Det, Hur är Det Hälsofarligt, Recensioner
Anonim

Ortopediska madrasser har länge tagit sin välförtjänta plats bland de mest sålda och mest användbara sängkläderna. Modeller av latex eller kokos är särskilt populära bland konsumenter. Men alla har inte råd med sådana madrasser. Därför, för att spara budget, erbjuder tillverkarna att ersätta naturliga råvaror med modern teknik och köpa en ortopedisk madrass av polyuretanskum.

Bild
Bild

Vad är det?

Om vi pratar om produktionsteknik, kan det förvåna många, för grunden för madrasser av polyuretanskum är skumgummi . Efter att ha lärt sig om detta överger de flesta konsumenter polyuretanskum till förmån för andra syntetiska material och tror att skumgummi inte alls är modern teknik och att det inte längre passar in i det moderna livet. Men så är det inte alls. Modernt polyuretanskum skiljer sig i grunden från det skumgummi som vi är vana vid och ofta möts i gamla möbler från Sovjetunionen.

Den nya generationen skumgummi skapas med hänsyn till modern teknik och innovativ utveckling som ger materialet nya egenskaper:

  • praktiskhet;
  • elasticitet;
  • elasticitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna madrasser av polyuretanskum har en lång livslängd och kan ersätta dyrare högteknologiska madrasser . Vissa skummodeller produceras med olika styvhetsgrad på varje sida eller kombinerar basmaterialet med råmaterial av naturligt ursprung, till exempel kokos eller kork. Detta experiment med fyllmedel förbättrar driftseffektiviteten och förlänger produktens livslängd.

Bild
Bild

Även om PU -skum är ett helsyntetiskt material, är det absolut inte hälsofarligt, eftersom det inte innehåller giftiga ämnen . Det är därför det ofta används vid tillverkning av barnmadrasser. För fyllmedlet används vanligtvis strukturellt polyuretanskum, efter att det har stelnat förändras dess struktur och hålrum bildas fyllda med luft.

Tack vare denna luftighet materialet är resistent mot sönderfall och alla slags sängkvalster, deformeras praktiskt taget inte och reagerar inte på förändringar i fuktighet och temperatur.

Bild
Bild

Förutom det vanliga fyllmedlet finns det ett tätare polyuretanskum, priset är högre . Den är baserad på tomma celler i olika storlekar. De reagerar olika på yttre påverkan, på grund av vilken balansen mellan mjukhet och elasticitet bibehålls och den nödvändiga styvheten bildas. När du väljer en produkt i en butik är det först och främst värt att studera sitt pass. Styvhetsparametrar bör inte överstiga 32 kg per 1 m3.

När det gäller priset, ju lägre det är, desto mindre täthet och komfort . Med tanke på att madrasser gjorda av polyuretanskum är i mellanklassen för sitt segment, bör du inte spara mycket på köpet. Du bör inte heller köpa produkter med detta fyllmedel för barn under ett år, det ger inte den erforderliga styvheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att polyuretanskum är luftigt, det måste periodiskt ventileras och rengöras med en dammsugare . Om en fläck visas på madrassen måste den tas bort med hjälp av hushållskemikalier så snart som möjligt. Det är bäst att torka utomhus, undvika uppvärmningsanordningar och öppna lågor.

Liksom andra ortopediska produkter bör polyuretanskum periodiskt vändas och byta sida. Detta är nödvändigt för att undvika uppkomsten av klämda bucklor och bibehålla den ortopediska effekten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med materialet

En av huvudkvaliteterna hos en madrass av polyuretanskum är dess ortopediska egenskap och fullständiga återställning av formen efter sömnen. Men det finns andra fördelar som tilltalar konsumenterna också:

  1. Bra valuta för pengarna.
  2. Resistent mot förfall.
  3. Hypoallergen.
  4. Absolut säkerhet för fyllmedlet.
  5. Ingen deformation och bibehålla effektiviteten med en lång livslängd.
  6. Enkel skötsel med alla tillgängliga medel (inklusive vatten).
  7. Följer kroppens anatomiska konturer för att ge maximalt muskelstöd och avslappning under sömnen.
  8. Tack vare rätt stöd av ryggraden förhindrar den stagnation av blod och förbättrar dess cirkulation.
  9. Förhindra trycksår. Det är därför sådana sängkläder rekommenderas för överviktiga, sängliggande patienter eller patienter efter operationen.
  10. Enkel transport. Om det behövs kan madrassen rullas ihop till en kompakt rulle som till och med passar in i en bil.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men trots så många positiva egenskaper har polyuretanskumfyllmedel sina nackdelar:

  1. Billiga modeller deformeras mycket snabbt och förlorar sitt ursprungliga utseende.
  2. De behöver ständig vård och rengöring.
  3. Livslängden är inte mer än tio år. Efter en viss period går materialet sönder och förlorar sina ursprungliga ortopediska egenskaper.
  4. Materialet är helt syntetiskt, så frågan uppstår ofta - hur kan det vara hälsofarligt.
Bild
Bild

Typer av madrasser och deras egenskaper

Precis som andra ortopediska madrasser är polyuretanskum uppdelat i fjäder och fjäderfritt:

Den första kategorin inkluderar oberoende fjäderblock och kontinuerliga vävfjädrar . Experter anser att den första gruppen är mer pålitlig och effektiv, eftersom fjädrarna är oberoende av varandra och ger bättre kroppsstöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Springlösa modeller fylls inte bara med polyuretanskum, utan också med kokos och latex . Det finns modeller med en fyllning av polyuretanskum och en av sorterna av polyuretanskum - Memory Form, och det kan också finnas madrasser med gelinsatser. Detta material kallas också viskoelastiskt polyuretanskum. En madrass med ett sådant fyllmedel kommer ihåg trycket från en person och upprepar kroppens form under sömnen och tar sedan långsamt sin ursprungliga form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom divideras polyuretanskum med densitet:

  1. Standard.
  2. Mjukt (supermjukt).
  3. Hård.
  4. Väldigt tuff.

Dimensioner

När det gäller storlek är madrasser av polyuretanskum uppdelade i tre huvudtyper: enkla, dubbla, en och en halv. Enkla och dubbla alternativ skiljer sig bara från varandra i storlek och har en ökad densitet. Dessa madrasser anses vara de mest praktiska modellerna och är lämpliga för lång vila.

Dubbla modeller skiljer sig inte bara i storlek utan också i densitet. Det kan vara olika på båda sidor av produkten, sådana modeller anses vara tvåsidiga. Vissa konsumenter ersätter en dubbelmadrass med två, vars storlek är 190 x 80 cm. Detta gör att varje individ kan välja de egenskaper han behöver, men i en säng. En annan typ av storlek är anpassad. Vanligtvis görs det individuellt för att beställa för icke-standardiserade sängstorlekar, till exempel 60 x 140 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom storleken längs omkretsen divideras polyuretanskummadrasser med tjocklek. De mest efterfrågade är produkter på 10 cm. De är tillverkade med en speciell teknik, tack vare vilken madrassen kan tvättas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

För att inte misstas när du väljer en madrass är det bättre att bekanta dig med kundrecensioner innan du köper. Vi har utarbetat en översikt över de mest populära modellerna bland konsumenter:

  • IKEA. Köpare av polyuretanskummadrasser av detta märke noterar det viktigaste pluset - detta är priset . När det gäller styvhet lockas konsumenterna till hårdare modeller. Även om den mest populära är Bedinge. Detta är en enkelsidig polyuretanskummadrass, som är lämplig för varje kategori av köpare för daglig användning. Setet innehåller ett avtagbart lock som kan bytas eller tvättas.
  • MATROLUXE. Ukrainskt märke som har vunnit köparnas förtroende . Köpare noterar en lång livslängd och ingen deformation, även på barnmodeller, eftersom produkterna består av polyuretanskum med hög densitet. Setet innehåller också ett avtagbart lock av 100% bomull. Detta säkerställer fullständig allergivänlighet och andningsförmåga. Dessutom hänvisar köpare till plusserna som ett stort urval av färger.
  • Big Roll är en modell som tillhör fjäderlösa madrasser . Om vi jämför recensionerna är många överens om att en sådan madrass är lämplig för dem som är vana vid att sova på en hård yta. Skumfyllningen med olika densiteter ger ryggstöd, och kombinationen av ull och bomull mellan vadderingen och det övre lagret skapar en vinter-sommareffekt. När det gäller transport kan denna rullade madrass bäras från affären till huset i dina händer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man väljer rätt madrass - i fragmentet av programmet "Livet är fantastiskt!"

Rekommenderad: