Polyuretanskummadrass (45 Bilder): Hälsofördelar Och Skador, Vad är Polyuretanskum, Ljusgrå Polyuretanskummadrass, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretanskummadrass (45 Bilder): Hälsofördelar Och Skador, Vad är Polyuretanskum, Ljusgrå Polyuretanskummadrass, Recensioner

Video: Polyuretanskummadrass (45 Bilder): Hälsofördelar Och Skador, Vad är Polyuretanskum, Ljusgrå Polyuretanskummadrass, Recensioner
Video: Memory Foam Mattress Production Process! 2024, April
Polyuretanskummadrass (45 Bilder): Hälsofördelar Och Skador, Vad är Polyuretanskum, Ljusgrå Polyuretanskummadrass, Recensioner
Polyuretanskummadrass (45 Bilder): Hälsofördelar Och Skador, Vad är Polyuretanskum, Ljusgrå Polyuretanskummadrass, Recensioner
Anonim

Alla vet att god hälsa och gott humör beror på en bekväm och bekväm sovplats. Sådana egenskaper ges honom av madrassen. Att sova på en ojämn och sjunkande madrass hindrar inte bara en person från att sova, utan orsakar också smärtsamma känslor. För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att välja ett pålitligt alternativ av hög kvalitet till ett överkomligt pris. Dessa krav uppfylls av en madrass av polyuretanskum.

Vad är polyuretanskum i en madrass?

Madrasser av polyuretanskum är ett bra substitut för madrasser med ortopedisk effekt, särskilt eftersom priset är lägre och kvaliteten inte är sämre.

Polyuretanskum, som är grunden för madrasser, är inget annat än skumgummi, bara med förbättrade egenskaper. Materialet fick sitt namn Porolon tack vare ett skandinaviskt företag som hette just det. Hittills återstår bara namnet från materialets kvalitet och egenskaper. Tack vare modern teknik har skumgummi fått inte bara ett nytt namn, utan också fått många nya och användbara egenskaper som gjorde det möjligt att använda det vid tillverkning av madrasser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla tillverkare som producerar polyuretanskum producerar det som regel med en teknik som motsvarar ett visst schema. Till att börja med blandas två ämnen i vissa proportioner, till vilka vatten tillsätts. Under en kemisk reaktion frigörs koldioxid, på grund av vilken ämnen som skummar och bildandet av en porös struktur i framtiden inträffar. Under reaktionen, som inte varar mer än 20 minuter, tillsätts katalysatorer och stabilisatorer. Därefter hälls massan i en speciell form och förblir i två dagar för slutlig polymerisation.

Tack vare tekniken för att blanda i vissa proportioner av ämnen får polyuretanskum, som innehåller 90% luft i dess sammansättning, grundläggande egenskaper som elasticitet, värmebeständighet, densitet och styvhet.

Förutom de angivna indikatorerna påverkas madrassernas kvalitet också av materialets flerskikt eller soliditet. Grunden för bra madrasser är ett monolitiskt block av polyuretanskum, med en tjocklek på 16 cm. I billigare modeller används ett flerlagersblock av limmade polyuretanskumskikt. En 15 cm tjock madrass består av fem lager på tre centimeter. Produkter baserade på limmade block är mycket billigare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hälsofördelarna och skada av fyllmedlet

Det är ingen hemlighet att kemikalier används för framställning av polyuretanskum, detta faktum orsakar mycket kontroverser om dess negativa effekter på kroppen. Det finns bekräftade bevis på att de element som utgör polyuretanskum är kolväten som erhållits från olja, och när de bränns öppet släpps dessa ämnen ut i luften i höga koncentrationer. Men om komponenterna orsakar så stor skada under normala förhållanden är fortfarande okänt.

Det finns en uppfattning att när madrassen, som innehåller denna polymer, värms upp till kroppstemperatur, uppstår en specifik lukt, som orsakas av frisättning av skadliga komponenter som utgör polyuretanskummet. Därför uppstod uppfattningen att användningen av detta material som fyllmedel för en madrass är osäker. Men för att vara rättvis bör det noteras att toxiciteten hos detta fyllmedel endast uppstår om produktionstekniken inte följs.

Därför bör du inte spara på din egen hälsa och köpa en madrass från lite kända tillverkare. Stora företag övervakar kvaliteten på sina produkter.

Man tror att polymeren reagerar fullständigt, det vill säga tekniken följdes från och till, är inert, vilket betyder att den är säker och lämplig att använda som fyllmedel. En subtil lukt och återstående ångor försvinner efter högst två veckor och ytterligare användning av madrassen utgör inget hot mot hälsan.

Bild
Bild

Förutom kemiska egenskaper, enligt vissa experter, anklagas polyuretanskum för att vara för mjukt . De hävdar att madrasser, som är baserade på polyuretanskum, inte kan säkerställa rätt placering av ryggraden, eftersom den böjer sig starkt, och med den böjer ryggraden också. Med tiden kan denna böjning leda till krökning av ryggraden och många andra problem. För barn under två år är användningen av polyuretanskum som fyllmedel extremt oönskad, för sådana barn finns fyllmedel.

Men modern teknik som används vid tillverkning av polyuretanskum gör det möjligt att tillverka detta material med förbättrade egenskaper. Ett fyllmedel av god kvalitet har en styvhet högre än genomsnittet, och kostnaden för en madrass av polyuretanskum är mycket högre än för en produkt med ett fjäderblock. Idag är det omöjligt att säga entydigt att PPU är skadligt för människors hälsa, men det finns inte heller någon säkerhet om att det är helt säkert. Därför måste varje person själv bestämma om han vill köpa en madrass som innehåller polyuretanskum eller vägra att köpa.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Polyuretanskummet, som är grunden för madrassen, ger denna produkt många egenskaper. Bland dem finns det både positiva egenskaper och några nackdelar.

Av fördelarna med detta material bör elasticitet och elasticitet noteras. Tack vare dessa egenskaper skapas ett bra stöd för muskuloskeletala systemet.

Det rimliga priset på PPU är en betydande fördel. Speciellt när du måste välja mellan modeller med en liknande kostnad. En bonell innerspring madrass kostar ungefär samma som en polyuretanskum madrass, men fördelarna med en polyuretanskum produkt är mycket större. Det bonellberoende fjäderblocket kan inte ge korrekt stöd för ryggraden, särskilt eftersom denna art inte har några ortopediska egenskaper. Och i madrasser med modernt polyuretanskum uttalas de. Dessutom rekommenderas den icke-deformerbara polyuretanskummadrassen för användning av personer med olika störningar i muskuloskeletala systemet.

En positiv kvalitet på denna madrass är dess viskositet.

Tack vare henne klarar PU -skummet betydande tryck. Därför kan personer med en stor vikt säkert sova på sådana madrasser - det kommer inga bucklor eller veck på den. Viskositet är just den egenskap på grund av vilken gemensam avslappning av par med olika vikter inte kommer att överskuggas. Trycket som utövas på ytan av en partner med en stor vikt påverkar inte den lättare partnern, det finns ingen hängmatta effekt. På grund av sin viskositet klämmer polyuretanskummadrassen dessutom inte på länge.

Bild
Bild

Polyuretanskum är en polymer med en cellulär struktur och kan därför passera luft väl. Luftgenomsläpplighet ger produkter med polyuretanskum med utmärkta hygieniska egenskaper. Och naturligtvis är en viktig fördel med en polyuretanskummadrass dess goda transportbarhet. Sådana madrasser rullas ihop för enkelhets skull, eftersom de inte är rädda för deformation och vridning.

Många fördelar förnekar inte några av nackdelarna med polyuretanskummadrasser. En fördel som pris kan bli en betydande nackdel. Detta händer om önskan att minska produktens kostnad når gränsen. I mycket billiga modeller lider kvaliteten märkbart och livslängden reduceras avsevärt. I bästa fall håller en sådan madrass 3-4 år.

Porositeten hos PU -skum främjar absorptionen av lukt, vätskor och ångor, och rengöring av sådana produkter hemma är omöjligt. Polyuretanskummadrassen lämpar sig bara för specialiserad bearbetning. Vissa besvär orsakas av lukten från den nya madrassen, men den försvinner efter några dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är bättre: holofiber, latex eller polyuretanskum?

Polyuretanskum, latex och holofiber används ofta vid tillverkning av madrasser. För att jämföra dem är det nödvändigt att analysera materialens egenskaper:

  • Latex - materialet är naturligt, erhållet genom bearbetning av ett gummiträd, och polyuretanskum och holofiber är av artificiellt ursprung. Latex har en antibakteriell effekt, har en porös struktur, en uttalad ortopedisk effekt, andas och är lätt att rengöra. Av bristerna kan bara det höga priset kallas.
  • PPU har liknande egenskaper som latex, men billigare. Dessutom har detta material en kortare livslängd jämfört med latex, samt en lägre lastkapacitet.
  • Holofiber - materialet är syntetiskt och består oftast av polyester, polyamid, polyakrylnitril och några andra fibrer. Detta skrymmande material har en lägre kostnad jämfört med polyuretanskum och ännu mer med latex. Holofiberns volym minskar mycket mycket efter en mycket kort tid, på sex månader kan den förlora mer än 2 cm i höjd. Och ändå används detta material ofta vid tillverkning av madrasser, anledningen är enkel - dess kostnad, och ju billigare fyllning, desto större blir vinsten för tillverkarna. Holofiber kan användas i madrasser, men bara som ett extra lager, inte som bas.

Polyuretanskum och latex är mer lämpliga som bas för madrasser och holofiber som ett extra lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns olika typer av polyuretanskummadrasser. Dessa inkluderar mycket elastiska modeller med minneeffekt, viskoelastisk, standard, mjuk, supermjuk, modeller med ökad styvhet.

Oftast är tillverkarna inte begränsade till produktion med ett polyuretanskum, eftersom produktens höjd bara är 15 cm, och därför läggs olika fyllmedel dessutom i madrasser. Dessa inkluderar kokosnöt, filt, jacquardtyg. Sådana kombinerade modeller blir inte bara högre och tätare, utan får också ytterligare egenskaper som förbättrar produkternas kvalitet.

Kokosnötter ger produkten stelhet, ökar livslängden och har en antibakteriell effekt. Polyuretanskummadrassen med detta extra lager är lämplig för barn. Jacquard tyg används för omslag. För att ge madrasser ortopediska egenskaper gör tillverkarna ytan av polyuretanskum präglad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Förutom fasthetsgraderna klassificeras polyuretanskummadrasser efter storlek. Det finns enkla, en och en halv, dubbla och icke-standardalternativ. Som regel försöker tillverkare att producera storlekar anpassade efter måtten på moderna möbler.

Enstaka madrasser inkluderar storlekar: 80x190 cm, 80x200 cm, 90x190 cm, 90x200 cm och en något förkortad version, anpassad till en viss sängtyp 80x180 cm. En och en halv sängmodeller inkluderar storlekarna: 140x200 cm, 120x200 cm. Dessa storlekar är mest efterfrågade, särskilt storleken 140x200 cm, eftersom den passar inte bara för en och en halv säng, utan också för dubbelsängar. När allt kommer omkring är en bredd på 140 cm mycket vanligt i sängar avsedda för två personer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbla madrasser inkluderar produkter med måtten 160x200 cm, 180x200 cm. Tillverkare producerar icke-standardstorlekar endast för enskilda beställningar. Till exempel är storleken 190x130 cm, vilket inte kan hänföras till vare sig en och en halv säng eller en enkelsäng madrass.

Sidans höjd är en annan indikator på vilken polyuretanskummadrasser kan klassificeras. Produkter med en höjd av 5-10 cm anses vara tunna. Modeller med så låga sidor är gjorda antingen för soffor, fåtöljer, hopfällbara sängar eller för spädbarn. Standardmadrasshöjden börjar från 15 cm.

Densitet och stelhet

Detta cellulära fyllmedel har två huvudsakliga egenskaper: densitet och styvhet. Förhållandet mellan dessa två värden påverkar materialets kvalitet, medan densitet är en mer signifikant indikator jämfört med styvhet. Ju högre den är, desto bättre är madrassen baserad på detta material och styvhetsindex kan vara lågt.

Tätheten och styvheten beror på sådana indikatorer som tillåten belastning på en kaj och produktens livslängd, som är baserad på PPU.

De billigaste madrasserna har ett hårdhetsindex som inte är högre än genomsnittet, livslängden för produkter som innehåller ett sådant fyllmedel är högst 3 år och den tillåtna belastningen på en kaj är högst 90 kg. Den andra gruppen inkluderar madrasser med ett genomsnittligt styvhetsindex något högre, medan livslängden för sådana produkter är 5-7 år och belastningen ökar till 110 kg per kaj. Produkter av god kvalitet har en livslängd på cirka 10 år, deras styvhet är över genomsnittet och den tillåtna belastningen ökar och når 140 kg.

Bild
Bild

Textil

Olika madrasstyger används som omslag för polyuretanskumprodukter. Oftast är det jacquard, stickat, grov calico, polycotton och, i dyrare modeller, ett membran:

  • Tyg av god kvalitet har sin sammansättning bomull … Tack vare honom får tyget en sådan kvalitet som andningsförmåga. Jämfört med bomull har syntetiska tyger lägre andningsförmåga, med undantag för vissa typer av dyra tyger.
  • Jacquard tyget är hållbart och utsökt. Den innehåller både naturliga och syntetiska fibrer. Syntetisk jacquard är resistent mot friktion, töjning och är tätare än stickat tyg, men sämre än vad det gäller komfort.
  • Används till barnmadrasser kalikå eller polycotton … Dessa tyger innehåller bomullsfibrer, tack vare vilket tyget är väl ventilerat.
  • Membran är ett fiberduk med höga vattenavvisande egenskaper. Dessutom är detta tyg mycket motståndskraftigt mot höga temperaturer, har hög luftgenomsläpplighet och veckmotstånd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Företag som producerar madrasser styrs först och främst av konsumenternas preferenser. För barn är omslagen vanligtvis ljust färgade. Utbudet av färger avsedda för masskonsumenten skiljer sig inte åt inom ett brett spektrum. Men detta är egentligen inte nödvändigt.

Madrasser köps främst för sängar installerade i sovrum, redan inredda i ett visst färgschema och därför kommer ljusa färger inte att vara till nytta. Den mest efterfrågade färgen är vit. Perfekt för nästan alla sovrum, inredda i vilken stil som helst. Ibland finns det modeller med ett ljusgrått omslag. I exklusiva modeller kan omslaget också vara svart med ett intressant mönster.

För medicinska institutioner producerar tillverkare modeller med omslag i mörka nyanser. Burgund, mörkgrön och smaragd är de mest populära nyanserna för dessa institutioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Det finns ett betyg på modeller från olika tillverkare:

  • I första hand är en hård madrass Askona basic high med en sidhöjd på 21 cm, tillverkad av Ascona. Modellen tål en maximal belastning på 110 kg. Jacquardtyg vid lockets botten är nötnings- och tvättbeständigt. För enkel transport rullas madrassen till en rulle och väger 9 kg.
  • En hedrande andra plats intas av en madrass från samma företag. Askona Comfort Plus … I denna medelhårdhetsmodell används polyuretanskum i kombination med ett oberoende fjäderblock. Den ligger på ytan och runt omkretsen. Maximal tillåten belastning 110 kg.
  • Tredje platsen tas av en madrass från företaget Konsul … Modellkonsul Philon med medelstyvhet och hög densitet PU -skum tål en belastning på upp till 120 kg. För enkel transport rullas den ihop. Skyddet går inte att ta bort.
  • Modell Vegas hit 4 med ett avtagbart lock och en maximal belastning på 120-130 kg produceras av det vitryska företaget Vegas. Madrassens präglade zonal yta har ökad elasticitet på båda sidor av modellen.
  • Madrass Slappna av Eco 1 med låg styvhet är den utrustad med ett polyuretanskumblock 14 cm tjockt. I denna madrass är belastningen på kojen inte mer än 90 kg. Ett särdrag hos denna modell är ett lock impregnerat med en lösning som förhindrar att tyget brinner.
  • Den mest prisvärda modellen Dreamline Classic Roll Slim med en genomsnittlig styvhetsgrad och en sidohöjd på 10 cm är den lämplig inte bara för sängar utan även för soffor, hopfällbara sängar, soffor. Maxbelastningen på kajen är 100 kg. En universell modell, men med låg ortopedisk effekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Hur man bryr sig?

För att madrassen ska fungera länge måste den skötas ordentligt. Varje modell måste periodiskt vändas från ena sidan till den andra. Denna regel är relevant inte bara för modeller med olika ythårdhet, utan också för alternativ med samma hårdhet på båda ytorna. Vändning är nödvändig för att återställa ortopediska egenskaper.

För att förlänga livslängden behöver madrasser av polyuretanskum ventilation . För att göra detta är det nödvändigt att ta bort produkten från sängbotten och placera den på ett sådant sätt att luftåtkomst till båda ytorna skulle vara fri. Det är bäst att använda dammsugare för att ta bort damm från madrassen.

Om du råkar spilla ut vätska kan du torka bort fläcken med ett milt rengöringsmedel och torka naturligt utan att använda strykjärn eller andra uppvärmningsanordningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

De flesta recensioner från personer som köpt madrasser med polyuretanskum är positiva. Många noterar bekvämligheten med att transportera sådana madrasser, tack vare vilka de kan spara en viss summa. De flesta köpare noterar att en liten lukt försvinner ganska snabbt när man packar upp en ny produkt och inte syns vid vidare användning. Många är överens om att sova på madrasser med polyuretanskum är bekvämt och bekvämt, det finns ingen hängmattaeffekt, och möjligheten till en fjäder som plötsligt fastnar är utesluten.

Rekommenderad: