Filt (79 Bilder): Hur Man Väljer En Varm Och Lätt En Och En Halv Sovande, Vilket är Bättre För Fyllmedlet Syntetiskt Eller Naturligt

Innehållsförteckning:

Video: Filt (79 Bilder): Hur Man Väljer En Varm Och Lätt En Och En Halv Sovande, Vilket är Bättre För Fyllmedlet Syntetiskt Eller Naturligt

Video: Filt (79 Bilder): Hur Man Väljer En Varm Och Lätt En Och En Halv Sovande, Vilket är Bättre För Fyllmedlet Syntetiskt Eller Naturligt
Video: Lär dig att SKUGGA i blyerts - för nybörjare 2024, Mars
Filt (79 Bilder): Hur Man Väljer En Varm Och Lätt En Och En Halv Sovande, Vilket är Bättre För Fyllmedlet Syntetiskt Eller Naturligt
Filt (79 Bilder): Hur Man Väljer En Varm Och Lätt En Och En Halv Sovande, Vilket är Bättre För Fyllmedlet Syntetiskt Eller Naturligt
Anonim

Oftast tänker ingen på allvar på att köpa en filt, men effektiviteten av sömn och vila beror på det. Varje produkt har sina egna individuella egenskaper som kan vara lämpliga för vissa, men kontraindicerade för andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Ett av huvudkriterierna för indelning i typer är associerat med värmegraden. Etiketter använder ett annat beteckningssystem: specifika ord eller punkter från ett till fem.

Separation av filtar enligt graden av värme:

5 poäng , en särskilt varm filt är en produkt för vintern och en lägenhet där uppvärmningen är dålig eller för dem som sover med öppna fönster. En sådan modell är nödvändigtvis fluffig, men lätt;

Bild
Bild

4 poäng (varm filt) och 2 poäng (lätt filt) - mellanindikatorer, halvsäsong. Det första är lämpligt för hösten, när det inte är särskilt kallt ännu, och det andra för den tid då det gradvis börjar värma;

Bild
Bild

3 poäng , normal eller hela säsongen. Den mest optimala värmeindikatorn och universell för nästan alla. Denna filt är lämplig för både vinter och varmare årstider. En sådan produkt bör ha en ökad nivå av termoregulering för att inte bara värma, utan också för att ge luft åt kroppen.

Bild
Bild

Bland modellerna för alla årstider är de mest optimala dubbla med knappar, knappar eller slipsar. Om det behövs kan de två delarna anslutas för att isolera eller omvänt att separera. Enligt deras egenskaper är de dessutom olika: en del är sommar och den andra är isolerad;

1 poäng , ljus eller sommar filt. Det absorberar och avdunstar fukt väl och ger ventilation.

Bild
Bild

Filtens form mestadels rektangulär och, mer sällan, fyrkantig. Raka linjer gör produkten mer bekväm att använda och mer enhetlig i placeringen på sängen.

Runda eller ovala produkter är inte vanliga, men det är de som är lämpliga för icke-standardbäddar. Svårigheten ligger i att det är svårt för dem att välja sängkläder. De ursprungliga modellerna inkluderar en filtrock med ärmar, som du bokstavligen kan ta på dig för att hålla den varm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filtar varierar i tjocklek och vikt . Båda dessa egenskaper är direkt beroende av fyllmaterialet. Påståendet att ju tjockare produkten är, desto varmare är den, stämmer bara om de är gjorda av samma material.

Och ändå påverkar tjockleken på ett eller annat sätt: sommarfiltar är tunna och vinterfiltar är tjocka. De tyngsta är vadderade bomullstäcken, liksom ullfiltar - får- och kamelfiltar. Trots vikten är det ull som kan kallas ortopedisk, eftersom de har en läkande effekt. De lättaste är gjorda av syntet, svan och ederdun.

Filtar separeras enligt syteknik som var och en är lämplig för olika material. Täcken tillverkas med en speciell maskin som sy ihop locket och fyllmedlet. Denna metod är lämplig för ull, bomull, syntetfibrer, eftersom de inte smulas.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av underarterna av quiltad teknik är karostep . Stygnen är inte fyrkantiga, utan mönstrade. Ofta är kostnaden för sådana filtar högre, eftersom ritningen görs för hand. Nackdelen är att fyllmedel kan börja blöda från stygnen med tiden.

Kassettteknik består i att sy ihop celler fyllda med ludd- eller silikonbollar. Således är materialet jämnt fördelat över filten, rullar inte. Vissa modeller sys i kluster, vilket gör att du kan flytta fyllmedlet till en specifik del av produkten och isolera den.

Bild
Bild
Bild
Bild

En separat grupp kan särskiljas stickade filtar … De är båda tunna, till exempel gjorda av bomullstråd och tjocka av ull. Till filtar används både stor stickning och tunn virkning. Nyligen har produkter inom lapptekniken varit populära. Den består i att skapa ett täcke från torg med en symaskin. Som regel är sådana modeller ljusa och festliga.

Bild
Bild

Dimensioner

Det finns tre huvudkategorier av filtstorlekar:

Enda … Perfekt inte bara för dem som sover ensamma, utan också för par som föredrar att sova under sin egen filt. Bredden på enstaka modeller börjar från 140 cm och längden kan vara upp till 205 cm.

Bild
Bild

En och en halv sover … Passar både dem som sover ensamma och till exempel för barn och tonåringar som sover i samma säng. Det är denna typ av filt som oftast säljs i sängkläder, eftersom det faktiskt är universellt. De mest populära storlekarna i denna kategori är 155 cm breda och 215 cm långa. Det finns också mindre vanliga alternativ: 160x205 cm, 160x220 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbel … Dessa modeller av filtar är de största, och därför kan två vuxna enkelt passa under dem. Det finns två standardiserade storlekar: 175x205 cm och 200x220 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de tre huvudtyperna finns det flera fler, bland vilka t.ex. baby filtar … Dessa modeller varierar i storlek från 110-140 cm i bredd och 140 cm i längd.

Bild
Bild

Skriv "euro-maxi " inkluderar täcken som passar king 2m sängar. Deras storlek är 220 cm bred och 240 cm lång.

I standard GOST -listan finns följande positioner: 75x100, 100x150, 150x200, 180x240, 200x240, 220x240, 280x240, 300x240 cm.

Bild
Bild

Färger

Filtens färg beror på omslaget, som oftast görs i vita och grå nyanser. De är de mest neutrala och städade. Vissa omslag kan dekoreras med teckningar, till exempel finns det ofta pandor på bambutäcken. Färgade alternativ finns när ett dyrt eller spektakulärt tyg används som omslag, till exempel jacquard och siden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överkast är mycket mer varierade. Alla slags nyanser används för dem: från rött till ett komplext mångfärgat mönster. Täcken med bilder och till och med fotografier är särskilt ljusa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpämnen

Alla fyllmedel kan delas in i två stora kategorier: naturliga och syntetiska.

Silke fyllmedlet är tillverkat av sidenmasksilke, det vill säga det är en naturlig produkt. Det är lätt, men samtidigt varmt, och absorberar och förångar även fukt. Det är ganska hållbart och kan hålla upp till 12 år. De otvivelaktiga fördelarna är hypoallergenicitet, liksom frånvaron av en miljö som är lämplig för utseende av parasiter.

Bild
Bild

Även om sidenfiltar oftast är säsongsbetonade, är de mest lämpliga för en varm period. Bland nackdelarna är det höga priset och materialets nyckfulla karaktär. Det kräver noggrann hantering, lagring och känslig vård.

Dun eller fjädrar filtarna är också naturliga. De är gjorda av dun från svanar, gäss, ankor och ederfågel anses vara särskilt värdefulla. Sådana produkter är lätta, fluffiga, håller perfekt värmen och är därför idealiska för den kalla årstiden. De har utmärkt hygroskopicitet och luftcirkulation. En sådan filt kan hålla upp till 20 år. Vid hög luftfuktighet kan detta material bli fuktigt.

Bild
Bild

Den största nackdelen är att ludd och oftast fästingar, löss och svampar som lever i den kan orsaka allergier. Dessa parasiter kan bosätta sig i ett täcke, även om det ursprungligen behandlades med speciella medel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Täcken kan ofta hittas från svan ner det är dock inget annat än en polyesterfiber, det vill säga ett konstgjord material. Som naturligt dun är det lätt, värmer bra och det är mycket lättare att ta hand om det. Dessutom orsakar det inte allergier, klättrar inte, men det kan bli elektrifierat. Materialet absorberar fukt sämre än naturligt.
  • Ett annat naturmaterial - bambu , eller snarare, garn tillverkat av dess fibrer. Bland dess fördelar: lätt, allergivänlig, bra fuktabsorbering och värmehållande. Dessutom är den icke-elektrifierande och dammavvisande. En sådan filt fungerar länge, medan den är helt opretentiös i vården. Nackdelarna inkluderar det faktum att de ofta säljer en syntetisk fejk under täckmantel av en bambutäcke.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns "exotiska" fyllmedel, som inkluderar eukalyptus och tångfibrer … Många tillskriver dem nästan helande egenskaper. I allmänhet är sådana produkter lätta i vikt, vilket hjälper till att skapa ett mikroklimat som är gynnsamt för sömn. Beroende på materialets densitet finns det både sommar- och vinteralternativ. Ett separat plus är enkel skötsel och tvätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Naturlig bomullsfiltar orsaka inte allergier, absorbera fukt väl och cirkulera luft, prisvärt. Förmågan att hålla värme i detta material är genomsnittlig. Bomull är lättskött och till och med tvättbar i maskin, ackumulerar inte damm, elektrifierar inte. Dessa hästfiltar är perfekta för våren och sommaren, och vissa modeller kan användas utan påslakan.
  • Bomull ingår vadderade produkter … De är billiga, men mycket tyngre och tjänar mer för vintern. De är tunga och har en tendens att dämpa och skrynkla.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat naturmaterial är ull -… Det kan inte bara vara ett filtfyllnad utan också fungera som ett oberoende överkast och filt. En sådan produkt är gjord av kamel, får och kashmirull, medan de två första är tyngre. Detta material är varmt, absorberar fukt väl, luft cirkulerar. En sådan filt kan hålla upp till 15 år. Nackdelarna inkluderar det faktum att ull är ett allergen. Dessutom kräver det ofta tvätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syntetiska filtar är mycket populära eftersom de har många fördelar. De är allergivänliga, lätta, varma, säkra, eftersom de inte får parasiter. Syntet är lätt att ta hand om och kan hålla i ca 10 år. Nackdelen är att detta material inte absorberar och avdunstar fukt dåligt.

Bild
Bild
  • Fiber - silikon syntetfiber i form av bollar. Denna form av materialet gör att filten kan förbli intakt under lång tid. Fiber är lika mjukt som dun, men det är inte särskilt dyrt.
  • Holofiber representerar sammanflätade ihåliga spiraler. Det är ett av de vanligaste materialen. Holofiber håller formen bra, men absorberar inte fukt.
  • Ekofiber - Vridna fibrer, 100% polyester. Liksom andra syntetiska material är det lätt, prisvärt och behåller sin form. Tack vare silikonbehandlingen avdunstar det snabbt fukt. Dessutom är det en ortopedisk typ av fyllmedel, på grund av vilken filten tar formen av kroppen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sintepon -fyllmedel ganska populärt, även om inte alla är av god kvalitet. Bland deras fördelar är lågt pris, mjukhet och lätthet, men de tenderar att snabbt rulla ner, tappa formen. En annan betydande nackdel är att den syntetiska vinteristern inte är ett material som andas.
  • Mikrofiber mjuk och elastisk, absorberar fukt väl, men ger dålig luftcirkulation. Detta är ett material som är lätt att ta hand om - du behöver bara tvätta det i en skrivmaskin. Vissa täcken är ett tygark, inget fyllmedel och inget yttre lock. Dessa är vanliga överkast och filtar, som du också kan lägga på påslakan på.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fleece filt mycket mjuk, plysch i konsistensen, behaglig vid beröring. Materialet i sig är syntetiskt. När det gäller värmehållande egenskaper, liknar det ull, men det absorberar fukt sämre. Den är lätt att förvara, bära med sig i bilen, tvätta och torka.
  • Flanellfilt många umgås med barn. De är gjorda av bomull och ullmaterial. Detta överkast har en fleecy konsistens. Tyget är mjukt och behagligt, behåller färgen väl och absorberar fukt. Nackdelarna med flanell är bildning av pellets och lång torkning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Våffelfilt tillverkad av bomullstyg. En speciell egenskap är strukturen, som är en rektangulär relief. En sådan filt har ett högt hygroskopicitetsindex.
  • Ser speciellt snygg ut pälsfiltar … Detta är en riktig lyx som få har råd med. Överkast är tillverkade av päls av kaniner, sablar, rävar, coyoter, minkar, tvättbjörnar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Textilier och textur på omslag

Kvaliteten på hela produkten, dess styrka och livslängd beror till stor del på det yttre skalet. Det är mycket viktigt att materialet från vilket locket är tillverkat behåller värme och ger också tillräcklig ventilation. Ju mer fluffig texturen på fyllmedlet är, desto tätare ska locket vara och vice versa: det kan vara mjukt om fyllmedlet är skonsamt och homogent. Det är valfritt men önskvärt att matcha sammansättningen av fyllmedlet och locket.

Teak tyg vävd av lin, bomull, hampfibrer. Detta är ett slitstarkt, hållbart material och en filt av det håller sin form väl. En teakfilt kan hålla i tio år.

Bild
Bild
  • Satin - tunn och lätt, med en behaglig mjuk konsistens. Detta tyg är tillverkat av bomull och, mindre vanligt, siden. Satin ger luftcirkulation, tar lätt kroppens form.
  • Omslag från satin och siden är dyra, men samtidigt ser de väldigt imponerande ut. De kyler huden behagligt, så den här produkten kan användas på sommaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Twill gjord huvudsakligen av bomull, mindre ofta blandas ull. Det är ett hållbart, tätt tyg som är behagligt att röra vid. Har en matt konsistens. Produkter tillverkade av sådant material är pålitliga och fungerar länge.
  • Perkal tillverkad av bomull, och dess särart är inte sammanflätning av trådar, utan deras limning med en speciell förening. Tyget har en mjuk konsistens, hög hållfasthet och densitet. Det är mycket hållbart.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Välj material Det kännetecknas av invecklad vävning, som bildar ett geometriskt mönster. Detta tyg är stickat, medan det är det mest opretentiösa i denna kategori. Piqué är ett starkt, hållbart material som inte tenderar att skrynklas.
  • En av de mest lyxiga kan kallas jacquardmaterial , eftersom den är känd för sina präglade mönster på ytan. Tyget kan innehålla bomull eller syntetfibrer. Jacquard är ett tätt, slitstarkt material med god termoregulering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Batist tillverkad av bomullstrådar. Detta tyg är luftigt och lätt. Cambric påslakan är skonsam, behaglig och anpassar sig efter kroppens form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Satin, bomull, stickat, silke, jacquard, grov calico används oftast som material för omslag. För täcken, där fjädrar kan krypa ut, välj tät teak så att fjädrarna stannar inne. För ullfyllmedel används lock av cambric, satin, teak, twill, perkyl. För siden - det bästa alternativet är satin och siden.

Tillverkarnas betyg

Stora tillverkare av hemtextil, inklusive filtar, är Belashoff och Cleo.

ComfortLine bedriver tillverkning av produkter från en 100% bomullsbas.

Produkterna från företagen Primavelle och Verossa utmärks av sin miljövänlighet och ursprungliga design.

Sidenfiltar finns hos de officiella representanterna för kinesiska fabriker, till exempel företaget "South Way".

Dessutom bör du vara uppmärksam på produkterna från följande företag: Ecotex, Togas, Nature S, Dargez, Kariguz.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Hur väljer man rätt för sömn?

Dundukar ska vara lätta, mjuka, inte stickade av utskjutande fjädrar. För att förhindra att detta händer måste locket ha en hög densitet. En obehaglig lukt av produkten indikerar dess dåliga kvalitet, vilket också gäller syntetiska produkter. En kvalitetsullsfilt av kammat material. Fyllmedlet måste vara tätt packat.

Täcken i siden måste ha dragkedja så att fyllmedlet kan kontrolleras för naturlighet. En sådan produkt återfår snabbt sin form vid deformation. För siden används inte den quiltade sömmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken filt som helst bör göras snyggt: utan utskjutande trådar, fyllsömmar visar igenom. Det är bäst om locket är tillverkat av tyger som andas för att ge bättre ventilation. De mest lämpliga är satin, linne, teak, grov calico. Personer med allergier behöver bara välja allergivänliga produkter. Syntetfiltar, siden och bambu filtar är lämpliga för dem. Dun- och ullfiltar passar bäst som vinterfiltar, men för sommaren är det bättre att välja bomull, siden och bambu.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Duvet är bäst kemtvättat, men när detta inte är möjligt, välj den känsliga inställningen i skrivmaskinen. Det är nödvändigt att torka produkten i horisontellt läge, skaka den ofta och se till att solens strålar inte faller på den. För att förhindra att fyllmedlet skrynklas är det nödvändigt att regelbundet slå filten. För att förhindra uppkomsten av skadliga organismer kan du ånga produkten.

Ull ska inte tvättas i varmt vatten och bör också undvika exponering för solljus vid torkning. Det rekommenderas att skaka av filten ofta. Förvara den i ett löst fodral och kom ihåg att skydda den från nattfjärilar.

Bambu filtar kan tvättas i maskin, men var noga med att välja en känslig inställning och använda en temperatur som inte är högre än trettio grader. Produkten måste ventileras då och då. Det är bättre att förvara det utfälld så att fyllmedlet inte deformeras.

Bild
Bild

Siden är ganska nyckfullt, så det kan inte tvättas i en tvättmaskin. Du kan torka produkten i solen efter att du lagt på ett påslakan. För att hålla filten mjuk måste du slå den regelbundet. Syntetiska produkter behöver frekvent ventilation och skakningar. Du kan tvätta i en skrivmaskin på en känslig cykel. När klumpar dyker upp måste de brytas och rätas ut. Du kan torka produkten genom att hänga den på ett rep eller bräda.

Rekommenderad: