Kamelullsfilt (42 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Vilket är Bättre Och Varmare - Får Eller Kamel Dun, Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Kamelullsfilt (42 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Vilket är Bättre Och Varmare - Får Eller Kamel Dun, Tillverkare

Video: Kamelullsfilt (42 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Vilket är Bättre Och Varmare - Får Eller Kamel Dun, Tillverkare
Video: Cost vs Saving When Buying Wool Blankets 2024, April
Kamelullsfilt (42 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Vilket är Bättre Och Varmare - Får Eller Kamel Dun, Tillverkare
Kamelullsfilt (42 Bilder): Fördelar Och Nackdelar, Vilket är Bättre Och Varmare - Får Eller Kamel Dun, Tillverkare
Anonim

Ett ganska stort antal vanliga människor är bekanta med kamelullsfiltar sedan barndomen. Varmt, lite taggigt, måttligt tufft, samtidigt som det är extremt lätt - det här är huvudkarakteristiken för de produkter som var populära för 20 år sedan. Nu är dessa produkter helt annorlunda - mycket mjuka, känsliga vid beröring, i butiker kan du köpa filtar i de trevligaste färgerna för dig själv. Och om du tar hänsyn till det stora sortimentet av modeller, innan du köper, bör du definitivt ta reda på hur du väljer och köper en bra filt av högkvalitativ kamelull.

Bild
Bild

Vad är bättre än bambu- och fårfiltar?

Vilka är fördelarna och nackdelarna med dessa filtar idag kan identifieras? De positiva aspekterna av ett sådant förvärv inkluderar:

  • Låg värmeledningsförmåga . Detta material behåller perfekt kroppsvärmen i vinterväder och värms inte upp under sommarsäsongen.
  • Utmärkt lufttäthet .
  • Slitstyrka . Om du tar hand om filten förlorar den inte sin kvalitet under de kommande 2-3 decennierna. Produktens livslängd vid daglig användning är från 7 till 9 år.
Bild
Bild
  • Lättviktig - på grund av kamelhårens speciella struktur.
  • Elasticitet . En sådan produkt ändrar inte sin ursprungliga form på länge, även efter många rengöringar.
  • Hög grad av fuktabsorbering - naturmaterialet absorberar perfekt människans svettiga sekret och förångar dem lika bra.
  • Antistatisk . Kamelull ackumulerar inte elektricitet och drar därför inte till sig dammpartiklar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana filtar har få negativa egenskaper:

  • Törnighet . Denna egenskap gäller endast produkter tillverkade av ull från åldrade kameler, och även då, om dessa filtar är vävda. Att använda ett vanligt påslakan kan helt neutralisera denna egenskap.
  • Allergenicitet . Ungefär 1% av människorna är allergiska mot kamelhår. Många människor är ambivalenta om dammkvalsterna som lever i detta material. Därför är denna filt inte lämplig för allergiker. Det är därför det bör ventileras oftare och med bättre kvalitet och rengöras årligen med kemiska reagenser.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Litet färgval - från vitt till mörkbrunt (kamelhår lämpar sig faktiskt inte för bearbetning med kemikalier, färgämnen, vill inte behålla färgen).
  • Högt pris … En originalprodukt, särskilt om den är tillverkad av pälsen på små kameler, är inte billig, vilket är rättfärdigat av dess positiva egenskaper.

Om du inte vet vilken filt du ska föredra - från bambu eller kamelull, bör det första alternativet ges endast om du är allergisk mot kamelmaterial eller har astma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är det många som köper filtar av fårfleken, men i det här fallet ska du veta att produkter av fårull är mycket tyngre, de tvättas inte alls, de har ingen behaglig lukt och en gång var tredje månad måste ges för kemtvätt, vilket är ekonomiskt mycket dyrt. Den enda fördelen med ett bra fårfilt eller annat tillbehör är bättre värmeisolering och lägre kostnad, men en kamelullsfilt är ojämförligt varmare.

Hur är det användbart?

I folkmedicin används kamelull aktivt för att minska reumatiska smärtor och symtom på bensjukdomar, det stimulerar perfekt blodcirkulationen, ökar muskeltonen och främjar avslappning av hög kvalitet.

Bild
Bild

Innehållet av lanolin i kamelull är det högsta jämfört med andra naturmaterial. Det är detta "animaliska" vax som frigörs och absorberas vid normal kroppstemperatur och har de mest läkande egenskaperna. Dessutom kameltäcket: förbättrar ämnesomsättningen avsevärt, tar bort toxiner från kroppen, föryngrar människans hud, ökar dess elasticitet, gör att du snabbt kan ta bort eventuell inflammation i kroppen, skyddar mot verkan av elektromagnetiska fält.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Moderna tillverkare erbjuder konsumenterna 2 typer av produkter

  • Med en öppen yta . De tillverkas med modern utrustning och får därmed de tunnaste, men väldigt varma filtarna. De kan tyckas lite tunga och grova om de är gjorda av ull från redan odlade kameler. Flexibla och mjuka filtar är gjorda av äkta kamel dun: de är också trevliga att ta på och liknar mycket traditionella varma filtar. En lätt filt kostar vanligtvis lite mindre.
  • Med sluten yta . Dessa är filtar i form av omslag med en fyllning som sys längs hela produktens längd. I detta fall används endast ull, eftersom det är lättare att bearbeta och mycket billigare än dun. Det vävda omslaget gör sådana filtar helt otäta, ännu mer praktiska, särskilt om de använder babykamelfyllning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stängda modeller skiljer sig från varandra på det sätt på vilket det inre materialet är placerat i fodralet

  • Quiltad kamelull . Dessa är en av de mest billiga modellerna, där sömmarna görs i form av parallella sylinor, med ganska betydande avstånd mellan dessa linjer. Fyllmedlet i sådana produkter fixeras ganska svagt, det är ofta inte särskilt jämnt fördelat, vilket kan orsaka klumpning.
  • Karostepnye . Dessa produkter sys med strängar i form av mönster över hela filtens yta. Sådan fastsättning kommer av högsta kvalitet, men ullen slår ändå efter ett tag in i stora och små klumpar och kommer ut till toppen av produkten genom nålstick.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kassett . Produkten sys både i längdriktningen och på tvären och bildar därmed små hålrum för det inre fyllmedlet. I detta fall kan fyllmedlet inte flytta från en kassett till en annan och går därför inte vilse i klumpar. Dessa modeller är de mest populära bland köpare.
  • Det dyraste alternativet är en filt av jacquard -kamelull . Dessa typer av filtar kan vara antingen 100% ull eller en blandning av bomull eller syntetfibrer. Jacquard med ull anses också vara ett mycket hållbart material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Mycket ofta kan olika extra fyllmedel hittas i filtar av kamelull.

Om etiketten säger "ull - 100%" - framför dig är ett klart fyllmedel från en blandning av kamel och fårull. Normalt är procentandelen mellan dessa två ulltyper 40 till 60%, 30 till 70%eller 50 till 50%. En filt med ett blandat material är mycket tyngre, det är mycket mer omfattande, men det kostar mindre och behåller naturligheten hos en enda bit.

I butiker kan du också ofta hitta en version av en filt med ett termiskt bundet innermaterial. Det är ett nästan homogent material, erhållet genom att föra ull genom en uppvärmd rulle, där den limmas med konstgjorda fibrer. Innehållet i ullkomponenten i ett sådant material är vanligtvis proportionellt mot priset på slutprodukten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också olika typer av filtar gjorda av kamelunderrock, till exempel, enligt vissa standarder, anses luddet från det mongoliska djuret Bactrian vara den högsta kvaliteten. Kostnaden för en sådan filt kan vara oöverkomlig och verkligen fantastisk för många vanliga människor. Den känsliga dunen hos icke-fungerande babykamlar är också högt värderad; den utmärks av sin speciella luftighet och lätthet. Filtar av sådana luddar klassificeras som elitprodukter, deras kostnad går ibland också ur skala.

Ull är mycket billigare än dun eftersom det är grövre, tyngre och hårdare. Men mycket nyligen kan du hitta en produkt som kombinerar både ull och dun i dess sammansättning - det här är till exempel en dunkamelfilt.

Bild
Bild

Produkter tillverkade av dun och ull från en kamel håller perfekt värmen i kroppen hos en vuxen och ett barn. Tack vare dem vilar kroppen perfekt under drömmar och huden andas. Detta är det mest framgångsrika alternativet för avkoppling hemma och i landet, modellerna är lämpliga för både sommar och vintersäsonger. Trevlig vid beröring, har en silkeslen ytstruktur, inte taggig, bekväm för kroppen.

Bild
Bild

Dimensioner

Om du vill köpa en riktigt passande filt till din säng måste du först och främst fokusera på sängens storlek. Standardstorlekarna på kamelullsfiltar kommer att vara:

  • 110x140 cm, 140x140 cm - babyfilt;
  • 140x205 cm –1,5 sovande filt;
  • 170x200, 172x205 cm - dubbla filtar;
  • 200x220 cm - dubbel euro -filt;
  • Till salu hittar du också ett king size -täcke, 220x240 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Vår konsument har idag en enorm efterfrågan på filtar av högkvalitativ kamelull från mongoliska tillverkare, eftersom ullen av mongoliska kameler anses vara en av de bästa. Frisläppandet av varor från ullen från mongoliska kameler behärskades snabbt av både europeiska och inhemska företag. För att vara helt säker på den höga kvaliteten på de köpta produkterna bör du noggrant läsa etiketten på produkten, var uppmärksam på var ullen samlades och namnet på det företag som producerade denna produkt.

  • " GOBI ". Detta är ett av de mest igenkännliga mongoliska märkena av kvalitetsfiltar av naturlig ull utan syntet. Dessa produkter är omedelbart slående för sitt vackra utseende, ganska acceptabla kostnader, högkvalitativa utförande.
  • " Aelita" (Ivanovo) . Denna inhemska tillverkare syr snygga filtar i slitstarka omslag av naturliga tyger från lokala fabriker. Du kan alltid välja produkter med olika fullständighet och densitet efter eget tycke i produktkatalogen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Troitsk kamgarnfabrik . Det erbjuder konsumenterna ullfiltar och lätta filtar. De mest prestigefyllda modellerna är ull " Karakum "Och dunig" Sahara ».
  • Dargez . En rysk koncern som länge producerat högkvalitativa ulltäcken och viktlösa filtar. Lista över modeller Sahara "Inriktad på vuxna konsumenter, en samling filtar" Baby kamel "- för barn.
  • Billerbeck . Det tysk-ukrainska företaget erbjuder snygga filtar för barn från kammad kamelull i ett robust satinöverdrag.
Bild
Bild

Hur väljer man?

Om du vill att din tvådukade täcke ska hålla så länge som möjligt måste du känna till de grundläggande reglerna för att välja den här typen av produkter. Först måste du vara uppmärksam på parametrar som:

Graden av värme . För att ta reda på denna grad måste du räkna antalet "poäng" i produktmärket (vanligtvis från 1 till 5 poäng) eller fråga om densiteten hos det använda materialet (g / m2). En filt av högkvalitativ kamelull väljs också beroende på säsong, uppvärmningskvaliteten i hemmet och personliga smakbegär:

  1. väldigt varm (5 punkter; ca 880-900 g / m2) - används bäst i kylrum, perfekt för ständigt frysande människor;
  2. bara varmt (4 poäng; från 420 till 500 g / m2) - den bästa vinterprodukten, mest lämplig för kalla årstider;
  3. alla säsonger (3 punkter; cirka 350 g / m2) - det bästa alternativet för användning året runt;
  4. lunga (2 poäng; från 200 till 220 g / m2) - en sådan filt behövs för svala rum under lågsäsong;
  5. sommar (1 poäng; från 160 till 180 g / m2) - för en sval sommar eller för att användas som en varm filt på vintern.
Bild
Bild

Sammansättning av originalmaterialet . De dyraste är modellerna gjorda av underrockar av unga kameler, för när det gäller dess mjuka sammansättning och luftighet liknar denna päls ljus ner. Produkter tillverkade av sådant ludd kommer ovanligt varma ut och inte alls taggiga, därför används de utan det vanliga påslakanet. När det gäller värme och hållbarhet kommer du också att gilla den välbekanta kamelullsfilt. Moderna tillverkare kombinerar ofta ull och dun med syntetfibrer. Kom ihåg att en sådan produkt kommer att kosta mycket mindre än andra filtar, men dess isolerande egenskaper blir mycket lägre. Procentandelen och förhållandet mellan filtens komponenter anges alltid på etiketten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utförande. Huvuddragen i en filt av hög kvalitet är:

  1. homogen produktstruktur;
  2. enhetlighet distribution av ull i modeller med omslag;
  3. frånvaro ullhår synliga genom täckmaterialet;
  4. kanterna på produkterna är bäst , att klippas med en tejp eller bearbetas med hjälp av en överlock, medan trådarnas sömmar huvudsakligen ska vara starka och jämna;
  5. Tillgänglighet ett högkvalitativt och hållbart omslag av naturligt tyg - det är bäst att använda teak och satin, och i elitmodeller använder de också tyg av eukalyptusfibrer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man från en falsk?

Efterfrågan bland vanliga människor och den utmärkta kvaliteten på kamelull lockar uppmärksamhet hos tillverkare som vill öka sina vinster genom att förfalska produkter: de byter naturliga ullfibrer mot konstgjorda substitut och billiga syntetfibrer. Kostnaden för en sådan "kamel" filt är betydligt lägre, vilket lockar många oerfarna köpare. Samtidigt bör man inte förvänta sig alla de positiva egenskaperna från sådana produkter som den ursprungliga produkten har, så det är bättre att inte spara på att köpa den här sorten.

Hur skiljer man en riktigt kamelullsfilt från ett surrogat, vilka kriterier bör man i första hand vara uppmärksam på?

  • Kamelfull filt i vikt kommer den att vara betydligt lättare än en fårprodukt.
  • Om materialet verkligen är av naturligt ursprung, det kommer att vara mjukt och skonsamt vid beröring, men om du ser håriga hårstrån under dina fingrar talar detta direkt om produktens syntetiska ursprung.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Du kan också dra ut några hårstrån . ur filten och tända eld. Äkta ull kommer att brinna mycket illa, extremt långsamt, och lukten kommer att vara karakteristisk och likna lukten när håret brinner.
  • H äkta kamelhår det är nästan omöjligt att måla, så om modellen är för ljus är det en falsk.
  • Om en av komponenterna i filten är syntetfibrer, så är detta en halvullsmodell, även om dessa fibrer bara är 5%.
Bild
Bild

Hur man sköter och rengör?

Det finns fortfarande kontroverser om huruvida en kamelullsfilt kan tvättas. Vissa vanliga människor hävdar dessutom att det är kategoriskt förbjudet att göra detta, andra hävdar att det är möjligt att tvätta, men sådan tvättning ska vara så skonsam som möjligt.

För att upprätthålla den dagliga renheten i ett nytt kamelulltäcke rekommenderar de mest erfarna hemmafruarna att använda filtskyddet regelbundet. Det kommer att bli det mest pålitliga skyddet mot ytföroreningar och då behöver du inte gå till kemtvätt. Samtidigt, glöm inte att regelbundet ventilera produkten - för att ta bort den obehagliga lukten hänger den ullsovande enheten på gatan i bara 30 minuter.

Bild
Bild

Fläckar från en sådan filt kan endast avlägsnas med konventionella medel. För detta ändamål är till exempel produkter med lanolin perfekta, vilket skum och detta skum rengör försiktigt filtmaterialet. Men ändå är det bäst att ge produkten då och då för specialiserad rengöring.

Hur man tvättar för hand?

Det är nödvändigt att ta in vatten med låg temperatur i badet och tillsätta lite tvättmedel för att tvätta saker av naturlig ull i det. Täcket lämnas i denna blandning i 5 eller 6 timmar och tvättas sedan med lite ansträngning (händerna är något skrynkliga från olika sidor). Genom att tömma det smutsiga vattnet och ersätta det med kallt, rent vatten sköljs filten försiktigt ut. För att allt vatten ska vara glas från filten är det nödvändigt att vika produkten i 2-3 lager och hänga den i ett par timmar. Därefter pressas produkten försiktigt ut, och den kan bara torkas ute och kasta den från den torra sidan till den våta när den torkar.

Bild
Bild

Tvätt i tvättmaskin

En kamelullsfilt kan endast tvättas vid en temperatur på högst 30 grader och endast i ett försiktigt läge, som är avsett speciellt för att tvätta ullprodukter. Det ursprungliga tvättmedlet tillsätts i en liten mängd så att det inte är svårt att skölja ut filten. Det är omöjligt att vrida ut en ullprodukt i en maskintvätt - den kan tappa formen en gång för alla.

Rekommenderad: