Storleken På En Babyfilt (55 Bilder): Standard För Nyfödda I En Spjälsäng Och Gjord Av Bambu, Bestämd Av ålder

Innehållsförteckning:

Video: Storleken På En Babyfilt (55 Bilder): Standard För Nyfödda I En Spjälsäng Och Gjord Av Bambu, Bestämd Av ålder

Video: Storleken På En Babyfilt (55 Bilder): Standard För Nyfödda I En Spjälsäng Och Gjord Av Bambu, Bestämd Av ålder
Video: Berätta något - inleda och bygga samtal - LIVE 2024, April
Storleken På En Babyfilt (55 Bilder): Standard För Nyfödda I En Spjälsäng Och Gjord Av Bambu, Bestämd Av ålder
Storleken På En Babyfilt (55 Bilder): Standard För Nyfödda I En Spjälsäng Och Gjord Av Bambu, Bestämd Av ålder
Anonim

Som regel strävar unga föräldrar efter att ge sitt barn det bästa. Förbereder sig för barnets födelse, de reparerar, väljer noggrant en barnvagn, spjälsäng, barnstol och mycket mer. Med ett ord gör de allt för att göra barnet bekvämt och mysigt.

Hälsosam sömn är en av de viktigaste komponenterna i ett barns regim under de första åren av livet. Det är nödvändigt för barnet att växa och utvecklas harmoniskt, att vara aktiv och göra nya upptäckter varje dag. Kvaliteten på ett barns sömn påverkas av många faktorer, från temperaturen i rummet till rätt madrass och sängkläder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför är det viktigt att välja rätt storlek?

En av komponenterna som bör ägnas särskild uppmärksamhet är att välja rätt filt.

Den måste uppfylla följande krav:

  • hög värmeledningsförmåga (värm barnets kropp snabbt, men överhett den inte, vilket säkerställer korrekt värmeutbyte);
  • "Andas", denna term avser filtens förmåga att passera luft;
  • släpp ut fukt och ta bort den från barnets kropp (hygroskopicitet);
  • allergivänliga egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att produkten är lätt att tvätta utan att deformeras i processen (det är trots allt nödvändigt att tvätta barnkläder särskilt ofta), torka snabbt och kräver ingen extra vård.

Det är mycket viktigt att välja rätt storlek på filten för barnet, vilket kommer att vara bekvämt att använda inte bara för barnet, utan också för hans mamma. En onödigt stor filt kan vara tung för barnets känsliga kropp, ta mycket plats i spjälsängen och begränsa rörelsen. Ett alternativ som är för litet kan också vara obekvämt. Det kommer att vara svårt att helt täcka barnet och på ett tillförlitligt sätt blockera tillgången till kall luft. Dessutom kan barnet öppna sig med minsta rörelse. Nedan följer experternas rekommendationer för att välja en babyfilt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Standardstorlekar

Sängtillverkare försöker följa vissa standarder när de dimensionerar sina produkter. Dessa numeriska parametrar är optimala, ur bekvämlighets- och praktisk synvinkel, under drift. Som regel överensstämmer filtens storlek med standarderna för de producerade sängkläderna.

Följande är ett bord med sängkläder storlekar:

Gemensam beteckning Bladmått, cm Påslakans storlek, cm Örngottstorlekar, cm
Euro

200x240

240x280

200x220

225x245

50x70, 70x70
Dubbel

175x210

240x260

180x210

200x220

50x70, 60x60, 70x70
Familj

180x200

260x260

150x210 50x70, 70x70
En och en halv

150x200

230x250

145x210

160x220

50x70, 70x70
Barn

100x140

120x160

100x140

120x150

40x60
För nyfödda

110x140

150x120

100x135

150x110

35x45, 40x60
Bild
Bild

Det kan noteras att standarden inte innebär en mängd olika storlekar på barnsängar, men valet av alternativ som visas på butikshyllorna visar sig vara mycket större. När du väljer sängkläder är det mycket viktigt att vara uppmärksam på att påslakans storlek matchar påslakans storlek så nära som möjligt. Om påslakanet är för stort knackar täcket hela tiden. Att använda en filt som inte passar på påslakan kan dessutom vara livshotande för barnet. Barnet kan bli förvirrad i ett sådant påslakan och bli rädd eller till och med kväva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På marknaden kan du hitta barnuppsättningar som omedelbart inkluderar inte bara sängkläder, utan också en filt. Valet av detta alternativ är det enklaste, eftersom det garanterar full överensstämmelse med dimensionerna. Det bör dock komma ihåg att sängkläder för ett barn kräver ofta tvätt, så du måste fortfarande hämta en extra uppsättning för att byta ut.

En bra utväg är att köpa ett högkvalitativt täcke av en bekväm storlek och sy en uppsättning sängkläder på beställning eller på egen hand. Detta undviker problem med att hitta lämpliga storlekar. Och med självskräddare kan du också få betydande besparingar. Unga föräldrar kan ofta ha en önskan att välja först och främst vackra sängkläder, och först då välja en filt som passar den. Men experter rekommenderar att du är mer uppmärksam på valet av en bekväm och praktisk filt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Filt för urladdning

Idag erbjuder tillverkare ett stort antal alternativ för filtar och kuvert för urladdning från ett förlossningssjukhus. Som regel är den viktigaste aspekten när föräldrar väljer ett sådant tillbehör dess design. Vanligtvis är vackra kuvert dock dyra och opraktiska.

Bild
Bild

Du kan ersätta dem med en vanlig filt. Sjuksköterskor på sjukhuset kommer säkert att hjälpa till att swaddla barnet vackert, och i framtiden kan du använda detta tillbehör för att gå i en barnvagn. I det här fallet är det bättre att köpa en fyrkantig version med dimensioner 90x90 eller 100x100 cm. Dessutom kommer en sådan filt senare att fungera som en bekväm varm matta för att lägga ut barnet när han börjar lära sig krypa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer produktens typ och tjocklek är det nödvändigt att ta hänsyn till säsongen och väderförhållandena, som är anledningen till den högtidliga händelsen och de första 3-4 månaderna av barnets liv. Små barn växer upp ganska snabbt, så du ska inte leta efter ett dyrt exklusivt alternativ, bara rätt storlekar och fyllmedel av hög kvalitet kommer att räcka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en spjälsäng enligt barnens ålder?

En filt för en spjälsäng bör ge barnet maximal komfort under dagtid och nattetid. En olämplig filt kan vara en källa till oro för barnet. Den inre storleken på en standard säng för en nyfödd är 120x60 cm, så när du väljer en filt rekommenderar experter att fokusera på dessa egenskaper.

Om barnet ofta vänder i en dröm, är det bättre att välja en filt som är något större än sängens bredd. En sådan reserv låter dig stoppa den under madrassen och utesluta möjligheten att barnet ofrivilligt kan öppna sig i en dröm, och modern kommer inte att oroa sig för att barnet kommer att frysa. För rastlösa barn som sover dåligt och ofta vaknar, rekommenderar experter ofta att göra en mysig kokong av filten och stoppa den på tre sidor. Detta kan kräva större sängkläder.

Bild
Bild

Tabell över rekommenderade filtstorlekar, beroende på barnets ålder och den använda sängen.

Barnets ålder Sovyta, cm

Utvalda

filtstorlek, cm

Nyfödd spjälsäng 0-3 år 120x60

90x120, 100x118, 100x120, 100x135, 100x140, 100x150

110x125, 110x140

110x140

Babysäng 3-5 år

160x70

160x80

160x90

160x100

160x120

Tonårssäng 5 år och äldre

200x80

200x90

200x110

140x200, 150x200

Dessa rekommendationer är ungefärliga och baserade på genomsnittlig statistik. Åldersgränserna kan variera något beroende på barnets längd och vikt. Som du kan se från tabellen är sängens storlek för ett barn över 5 år samma som för en vanlig enkelsäng. Från och med denna ålder kan man därför överväga att välja ett vanligt en och en halv filt för ett barn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa fyllmedlet?

Naturliga fyllmedel

För att ditt barn ska ha det så bekvämt som möjligt medan du sover är det viktigt att välja rätt fyllmedel för babyfiltet. Typ av fyllmedel bestämmer de värmebesparande egenskaperna och påverkar priset. Traditionella naturliga fyllmedel andas, vilket gör att kroppen kan andas. När du väljer ett alternativ för ett barn bör du dock komma ihåg att ett sådant fyllmedel är en gynnsam grogrund för fästingar och kan orsaka allergier.

Det finns många sorter av naturliga fyllmedel:

Dunig … I sådana filtar används naturligt dun (gås, anka, svan) som fyllmedel. Dessa produkter är väldigt varma och lätta samtidigt, vilket är särskilt viktigt för spädbarn. Dundukar tolererar perfekt tvätt och behåller sin form;

Bild
Bild
Bild
Bild

Ull … Naturull har länge använts för tillverkning av filtar. I det här fallet kan produkten antingen vävas av en ulltråd eller quiltas med ett ullfyllnadsmedel. Den senare typen är kanske den varmaste och rekommenderas för användning under den kalla årstiden. För varmare väder är det bättre att välja en halvullsfilt (ull med tillsats av bomull). Separat är det värt att markera filtar med kamelullsfyllning, vilket har en värmande effekt. Barnets eget termoreguleringssystem är dåligt utvecklat och bildas slutligen vid tre års ålder, så det är viktigt att inte överhetta barnet;

Bild
Bild
Bild
Bild

Baikovoye … Filt av naturlig bomull. Perfekt för varmt sommarväder. Bra luftgenomsläpplighet, fuktavlägsnande. Tvättas enkelt och torkar snabbt;

Bild
Bild
Bild
Bild

Skinna . Tunn och lätt fleecefilt är bekväm att använda för promenader. Detta material har tillräckligt låg hygroskopicitet och tillåter inte att luft passerar igenom, därför rekommenderas det inte att använda det för att sova i en spjälsäng. En sådan filt är dock oumbärlig som ett extra skydd mot kylan i en barnvagn, särskilt i blåsigt eller frostigt väder. Och dess låga vikt och kompakta storlek gör att du alltid kan bära den i en barnväska vid en plötslig förkylning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bambu … Bambufiber har tillräcklig styrka och motståndskraft, därför används den endast i en blandning med konstgjorda fibrer. Även om produkterna med tillsats av bambu enligt konsumentkvaliteter klassificeras som naturliga. De har utmärkta hygroskopiska egenskaper och är mycket bekväma att använda. Det måste dock komma ihåg att bambu filtar inte är särskilt varma och tar hänsyn till detta faktum när du väljer en sådan filt för ett barn;

Bild
Bild
Bild
Bild

Silke … Filtar fyllda med silkesmaskfibrer har mycket höga konsumentkvaliteter. Under en sådan filt är det varmt på vintern och inte varmt på sommaren, det låter luft passera perfekt, absorberar inte fukt. Fästingar börjar inte i den. Dess enda nackdel, förutom det höga priset, är att en sådan filt inte kan tvättas. Med tanke på den höga kostnaden är silkesfiltar därför ganska sällsynta bland barnens sängkläder;

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vadderad … Denna typ av filt har praktiskt taget inte använts nyligen, eftersom den har ett antal betydande nackdelar. En produkt fylld med bomull visar sig vara för tung för ett litet barn. Dessutom ackumulerar bomullsfyllmedlet snabbt fukt och torkar långsamt, vilket bidrar till bildandet av en miljö som är gynnsam för tillväxt av mögel och kvalster. Experter avråder starkt från att använda bomullsfiltar för barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syntetiska fyllmedel

Moderna syntetiska fyllmedel har också utmärkta konsumentegenskaper. Till skillnad från naturliga förökar sig inte dammkvalster i dem, därför rekommenderas produkter med sådana fyllmedel särskilt för barn med allergi, liksom för barn med bronkial astma. Dessutom är sängkläder med konstgjorda fyllmedel mycket billigare. Med tanke på att barn växer upp väldigt snabbt och filtens hållbarhet inte är så lång, spelar priset en viktig roll i valet. Låt oss överväga alla typer mer detaljerat:

Sintepon … Gammal generation syntetiskt fyllmedel. Dåligt genomsyrar luften och låter inte kroppen "andas". Produkter av vadderad polyester tappar snabbt formen under drift, särskilt efter tvätt. Den enda fördelen med detta fyllmedel är dess låga kostnad. Om det finns en möjlighet att vägra ett sådant alternativ, är det bättre att välja mer moderna fyllmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Holofiber … Ny generation fyllmedel. Har utmärkta konsumentkvaliteter, lätta och mjuka, håller perfekt värmen. Holofiber -produkter behåller sin form bra även efter många tvättar. Med tanke på det inte särskilt höga priset för holofiberprodukter är en sådan filt ett av de mest optimala alternativen för barn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Swansdown . Konstgjord fyllmedel, som imiterar naturligt ludd i sina egenskaper, men saknar nackdelarna med naturliga fyllmedel. Det är också ett utmärkt val för användning i barns sovrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är tjockleken på filten att välja?

När du väljer fyllningstjocklek är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till dess värmebesparande egenskaper. Det rekommenderas också att uppmärksamma sådana egenskaper som förhållandet mellan tjocklek och storlek.

En liten filt som är för tjock är osannolikt att vara bekväm att använda. I det här fallet är det bättre att välja en produkt med mindre fyllmedel eller till och med en vävd version utan fyllmedel alls. Värmegraden bestäms inte så mycket av fyllnadstjockleken, utan av dess sammansättning och kvalitet. Till exempel kommer även en tunn kamelullsfilt att vara mycket varmare än en tjock bambutäcke.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi dra slutsatsen att valet av en babyfilt är en viktig punkt som bör ägnas särskild uppmärksamhet. Men efter rekommendationer från experter är det inte svårt att välja exakt sådana sängkläder som kommer att säkerställa en bekväm sömn och korrekt utveckling av barnet under en av de viktigaste perioderna i hans liv och glädja barnet och mamman under lång tid.

Rekommenderad: