Filt För En Nyfödd (35 Bilder): Baby Lapptäcke I Spjälsängen, Vinterull Och Fleece, Vilket är Bättre Att Välja

Innehållsförteckning:

Video: Filt För En Nyfödd (35 Bilder): Baby Lapptäcke I Spjälsängen, Vinterull Och Fleece, Vilket är Bättre Att Välja

Video: Filt För En Nyfödd (35 Bilder): Baby Lapptäcke I Spjälsängen, Vinterull Och Fleece, Vilket är Bättre Att Välja
Video: How to Make a Self-Binding Receiving Blanket | a Shabby Fabrics Quilt Sewing Tutorial 2024, April
Filt För En Nyfödd (35 Bilder): Baby Lapptäcke I Spjälsängen, Vinterull Och Fleece, Vilket är Bättre Att Välja
Filt För En Nyfödd (35 Bilder): Baby Lapptäcke I Spjälsängen, Vinterull Och Fleece, Vilket är Bättre Att Välja
Anonim

När en baby föds är det viktigt att ta hand om att köpa en filt som alltid kommer att bibehålla en mysig atmosfär för den nyfödda. I sitt val är det viktigt att ta hänsyn till ett antal nyanser: efter att ha fötts behöver barnet värme, en slags kokong som kommer att förknippas med sin mamma och därför fred. Filtar för nyfödda är de allra första filtarna för spädbarn. De har sina egna egenskaper och är föremål för vissa krav.

Bild
Bild

Filtkrav

Ett barnfilt är ett särskilt ämne. I barndomen är bebisens ben fortfarande mjuka och mottagliga för påverkan. Varje produkt som kommer i kontakt med barnets kropp måste tillverkas i enlighet med vissa krav för att inte skada honom.

Bild
Bild

Under inga omständigheter ska du täcka din baby med din filt: på grund av sin tunga vikt kan det orsaka andningssvårigheter och orsaka generellt obehag.

Bild
Bild

För att eliminera hälsorisker och garantera maximal nytta har speciella krav för babyfiltar utvecklats.

Sådana produkter bör:

  • lyda säsongsmässighet (att vara varm oavsett årstid, med hänsyn till den specifika säsongen och temperaturen i rummet);
  • vara av optimal storlek (en liten produkt kan inte värma upp hela kroppen, en stor version förhindrar att barnet rör sig);
  • har luftbyte (förmågan att värma kroppen, samtidigt som huden låter "andas" och utesluter bildandet av taggig värme);
Bild
Bild
  • vara lätt (en tung filt kan störa barnets naturliga andning, vilket kommer att beröva sömn komfort och avkoppling);
  • har god hygroskopicitet (förmågan att absorbera fukt och släppa ut den i luften);
  • värma kroppen i rätt mängd (vid kylning vaknar barnet ständigt, därför kan man inte klara sig utan en optimal konstant temperatur inuti för att säkerställa en full och lång sömn);
  • vara allergivänlig (tillverkad av kvalitetsråvaror som inte irriterar barnets känsliga och känsliga hud);
  • utförs utan överdriven inredning som kan trassla ihop den nyfödda armarna eller benen;
  • var försiktig (exkluderad lång hög, fiber av låg kvalitet, som lätt dras ut av mekanisk påfrestning).

Dessutom är färgämnet viktigt: toxiner och farliga färgföroreningar är oacceptabla, även om det är för att säkerställa produktens mjukhet och vackra utseende.

Bild
Bild

Funktioner

Filtar för spädbarn är miniatyrer för vuxna, men deras värme bör vara känslig. De är ett slags skydd för barnet från yttre faktorer, och även om sådana produkter inte kan jämföras med mammas värme kan de utföra flera uppgifter.

Filtar för nyfödda:

  • är den första klassiska babyfilt som används på vanligt sätt;
  • är relevanta vid utskrivning från sjukhuset;
  • beroende på typ av fyllmedel kan de bli en madrassöverdel, varierande madrassens hårdhetsgrad, vilket ger sovplatsen mys och bekvämlighet;
  • gör ett utmärkt jobb med blöjisoleringens funktion, som täcker barnet från alla sidor;
  • baserat på modellen kan det vara en filt som täcker sovplatsen och ger den städning;
  • byt vid behov ut kuvertet och på ett tillförlitligt sätt "packa" det nyfödda när som helst på året: spara från kyla och vind (viktigt när du går i frisk luft);
  • beroende på densitet och typ av fyllmedel kan de bli den första mattan, som ligger på madrassens yta eller på golvet (efter två till tre månader, när barnet börjar krypa och utforska världen runt honom).

I de flesta fall är barnfiltar förpackade i ett täcke av textilduk i naturligt tyg: på så sätt kommer värmeegenskaperna att uttryckas bättre, och dessutom är det hygieniskt och tillåter inte vadderingen att komma in i barnets luftvägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Filtar för nyfödda produceras i två typer: öppna och stängda. Varianter skiljer sig åt i vikt, fyllnadsskikt och sammansättning. Vissa modeller är avsedda för den kalla årstiden (varm vinter), andra är relevanta för lågsäsong och sommar.

Enligt metoden för att göra filtar finns det:

  1. vävd - tillverkad av sammanflätade trådar;
  2. fiberduk - med en skrymmande bas.

De första modellerna ser tunnare ut, mestadels sommar överkast (täta textiltyger). Den senare kan vara av en pälsplan (pläd, transformator, kokongtäcke, kardborrebandsmodell) eller quiltad.

Bild
Bild

Pälsalternativen är indelade i ensidig (med jacquard-bomullsbas) och dubbelsidig (med förband på två sidor av filten). Produkterna i denna serie är färdiga med breda stickade rör. De värmer bra, men på grund av tupplurarna behöver de ett bomullstäcke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudserien för nyfödda består av täcken. I dem är vadderingsskiktet stängt på båda sidor med ett textilöverdrag av bomullstyg. Beroende på modell kan filtens utformning vara annorlunda:

  1. textilier är quiltade i form av ett enkelt mönster;
  2. omslaget är gjort för hand av separata fragment med efterföljande sömmar (lappteknik).
Bild
Bild
Bild
Bild

Babyfiltar för spädbarn är indelade i lättvikt, kassett och halvsäsong. I lättviktsprodukter är mängden material som används mindre, därför värmer sådana produkter mindre.

Bild
Bild

Standardalternativ inkluderar fler råvaror och har därför bättre termisk prestanda. De varmaste är de där naturligt fyllmedel används i större mängder.

Bild
Bild

Stickningar är inte småbarns första filtar. Dessa är dekorativa filtar som inte har önskad värmeeffekt och erforderlig mjukhet.

Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

När du väljer en vinter varm eller lätt sommar filt för en spjälsäng (för en promenad), bör man utgå från ett antal faktorer:

  • överensstämmelse med de angivna kraven;
  • medicinska indikationer (relevant för allergiker);
  • tillgänglighet av kvalitetsintyg och överensstämmelse med hygienstandarder;
  • lämplig storlek och tjocklek;
  • acceptabel kostnad;
  • värmenivå;
  • enkel vård.
Bild
Bild

Om du väljer mellan en dun- och en ullprodukt bör du föredra de andra alternativen.

Fördelarna med sådana filtar bekräftas av läkare, eftersom modellerna är gjorda av ull:

  • stärka barnets immunitet, bibehålla hans hälsa och motståndskraft mot förkylningar;
  • har en avslappnande och lätt massageeffekt, lindrar muskelspänningar och lugnar nervsystemet;
  • har låg värmeledningsförmåga, tillåter inte kroppsvärme att tränga in utanför, upprätthålla de mest bekväma förhållandena för att sova, förhindra frysning;
  • förbättra metaboliska processer, blodflöde;
  • med ett naturligt antiseptiskt lanolin i sin sammansättning, lugnar huden;
  • har en antibakteriell effekt.

Om det finns risk för allergier är det bättre att köpa en bomull eller syntetfilt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bestämmer man värmegraden?

För att veta graden av värme kan du notera informationen som anges på produktförpackningen, angiven med prickar:

  • en prick indikerar att filten endast är lämplig för sommaren;
  • två prickar indikerar att produkten ingår i gruppen vanliga lätta filtar;
  • tre punkter - detta är redan en modell för höst -vårperioden;
  • fyra punkter understryker att det valda alternativet är tillräckligt varmt;
  • fem poäng - den varmaste filten med maximal komfort.
Bild
Bild

Färger i färg (öppna modeller)

Märkligt nog är filtens färg av stor vikt: ljusa och aggressiva färger kan skrämma en bebis, medan mjuka nyanser av pastellgruppen skapar en välkomnande atmosfär.

Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till "värmen" i skuggan: en felaktigt vald ton (särskilt kall) kan påverka stämningen och orsaka gråt eller infall. Soliga, glada teckningar utvecklar en positiv inställning till allt som omger.

Bild
Bild

Dimensioner

Filtens storlek ska inte vara för liten, för om en månad kommer barnet att växa märkbart. Det kommer att vara synligt för blotta ögat varje månad.

För att göra det lättare att förstå vilken storlek du ska välja, är det värt att utgå från spjälsängens storlek och välja en filt för dess dimensioner . Det minsta tillåtna alternativet är 60x120 cm. Det kan dock inte kallas bekvämt: det kommer inte att vara möjligt att slå in en baby i det för en promenad. I bästa fall kommer en sådan filt senare att bli en liten matta.

Bild
Bild

Det är viktigt att välja ett större alternativ som kommer att hålla längre. Den genomsnittliga storleken på filtar för spädbarn är 100x80, 90x120, 105x115, 135x100 cm. Du kan köpa en rymlig modell på 140x110 cm, som håller i ett par år.

Bild
Bild

Om du planerar att ibland använda filten som madrassöverdrag, bör du mäta madrassen och lägga till små kvoter (för att linda filten under mattan).

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Beroende på typ av fyllmedel kan råvaror vara av naturligt eller artificiellt ursprung. Det är konventionellt uppdelat i sommar- och vintertyper.

Vinterserien med högkvalitativa fyllmedel för de första filtarna av spädbarn inkluderar:

  • naturliga får, kamel- och lamaull, alpacka - naturmaterial med "torr" värme, som inte bara har uppvärmning, utan också användbara egenskaper, men inte lämpligt för allergiker;
  • dun (gås, svan) - ett fyllmedel som kombinerar lätthet och termiska egenskaper, som kan upprätthålla önskad värmenivå utan överhettning (bra, men inte praktiskt att ta hand om, som kräver regelbunden torkning och problematiskt material vid tvätt, som fjäder kvalster älskar);
  • bambu -miljövänlig antibakteriell fiber med UV-skydd, värmeisolerande och hygroskopiska egenskaper, resistent mot flera tvättar (utmärkt silkeslen vaddering, dock mycket dyrt);
Bild
Bild
  • bomull (vaddering) - ett naturligt fyllmedel med bra volym och höga värmeegenskaper (tyvärr är det tungt för en bebis, under drift ändrar det strukturens densitet, på grund av vilket det buntas ihop);
  • silke - naturlig fiber med utmärkt slitstyrka, skapar inte en växthuseffekt (högkvalitativ och dyr stoppning);
  • päls - specialförband av naturlig eller syntetisk fiber, som har en elastisk bas, vilket säkerställer en stark fästning av fibrerna själva (ett utmärkt alternativ är en filt, en transformerande filt för promenader);
  • holofiber och holofiber -lätta syntetmaterial på fiberduk av polyesterfibrer (100% polyester) med en ihålig struktur av fiberfjädrar (fyllning av hög kvalitet, men med en liten växthuseffekt);
  • sintepon - en billig analog av holofiber, som inte återställs efter tvätt, förlorar nästan alltid sina egenskaper (kakor, går vilse i separata högar).

Nackdelen med syntetiska filtar är dålig luftgenomsläpplighet, så inköp av sådana produkter till nyfödda är oönskat.

Bild
Bild

Sommarfiltar inkluderar följande modeller:

  • flanell och flanell - allergivänliga naturliga bomullsprodukter med en mjuk konsistens, värmehållande och god ventilation, exklusive blöjutslag och taggig värme (traditionella alternativ för sommaren, som lugnt tål tvätt med tvål eller vanligt tvättpulver);
  • Linné - lätta, hygroskopiska produkter, relevanta för varma sommardagar, som rädda huden från solen;
  • skinna - mjuka och behagliga för kroppsmodellerna, kännetecknas av låg vikt och tjocklek (syntetiska stickade tyger som inte kräver särskild vård, dock utsatt för dammansamling).

När man jämför mjukhetsindikatorer är de mjukaste och trevligaste för barnets kropp ull, fleece, bambu, dun och vadderade filtar. Baikovye, jacquard, bomullsprodukter med ett nät är tätare och omsluter därför inte barnet, som omfattande motsvarigheter.

Bild
Bild

Tillbehör

Tillbehör till filtar för nyfödda inkluderar breda band, runda rosetter eller deras blandning (bälte-rosett). Sådana tillägg tillför filten elegans, de är särskilt efterfrågade när de lämnar sjukhuset och går en promenad.

Bild
Bild

Förutom dekorationen kompletteras filtarna med ett funktionellt och praktiskt tillbehör - ett påslakan. Den ger varje produkt ett snyggt utseende, skyddar den från naturlig förorening och förlänger därmed dess livslängd. Förutom funktionalitet gör påslakanet påslakan varmare och den inre atmosfären mysig och inbjudande att sova.

Bild
Bild

Beroende på barnets kön kan tillbehörets färg vara blå (för en pojke) eller rosa (för en tjej). Även om tillverkare ofta erbjuder universella alternativ gjorda i vitt, gult, grönt och andra pastellfärger.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

En filt för nyfödda älskar känslig vård. Om du vårdar produkten felaktigt kommer den att tappa mjukhet och kan bli grov vid beröring.

För att förlänga produktens driftsegenskaper är det värt att notera ett antal nyanser:

  • en filt räcker inte (medan en torkar efter tvätt måste barnet täckas med något);
  • torkning och luftning är obligatorisk (detta utesluter att materialet täcks och att miljön ser ut för att bilda linnemider och damm);
  • en extra ulltäcke ska förvaras uteslutande i ett andningsskydd med fri luftåtkomst (polyeten utesluts - med sådan lagring kommer inte malet att vänta länge);
  • om tiden tillåter är det bättre att tvätta filtarna för hand (det är mindre deformation av fibrerna och en kränkning av mjukheten i deras struktur);
  • maskintvätt är endast tillåtet i vävda modeller av bomull, linne, fleece (skonsamt läge vid 30-40 grader och användning av babysåpa);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ullfiltar av får, kamelull och kashmir kan inte tvättas i maskin (fibrernas struktur förändras, vilket minskar avståndet mellan dem);
  • det är att föredra att tvätta skrymmande produkter av syntet för hand;
  • bambutäcket dammsugs och ventileras;
  • påslakan kräver kemtvätt, men tvättas inte i maskin;
  • det rekommenderas inte att vrida filtarna (du måste låta vattnet rinna ut och sedan försiktigt pressa ut det återstående vattnet);
  • torkning utförs på ett naturligt sätt (ingen strykning eller torkning på en värmare, det kan inte finnas något batteri: detta skadar fibrernas struktur).
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om en filt gjord av fårpäls för nyfödda barn i följande video.

Rekommenderad: