Skivbord (85 Foton): Soffbord, Plattor Och Epoxiharts, Matbord Och Skrivbord, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Skivbord (85 Foton): Soffbord, Plattor Och Epoxiharts, Matbord Och Skrivbord, Andra Alternativ

Video: Skivbord (85 Foton): Soffbord, Plattor Och Epoxiharts, Matbord Och Skrivbord, Andra Alternativ
Video: VLOGG: BYGGER ETT SOFFBORD/KUB | DIY *misslyckat* 2024, April
Skivbord (85 Foton): Soffbord, Plattor Och Epoxiharts, Matbord Och Skrivbord, Andra Alternativ
Skivbord (85 Foton): Soffbord, Plattor Och Epoxiharts, Matbord Och Skrivbord, Andra Alternativ
Anonim

Bordet är en nödvändig möbel i varje hem. Sådana produkter kan tillverkas av olika material, ha olika former och storlekar. Plattformar är ett utmärkt alternativ för att göra originalmöbler som kommer att dekorera ditt eget hem eller din arbetsplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Bänkskivan är en viktig del av köksmöbler, den är utformad för att ta hänsyn till hushållning. I detta avseende måste den vara resistent mot mekanisk skada, ha hög hållfasthet, men förbli attraktiv. Trä är ett utmärkt material som förkroppsligar de röstade kvaliteterna. Detta gäller specifikt naturligt trä och inte möbler av spånskiva, MDF, faner.

Plattor är plattor av trä. Snitt används vid tillverkning av unika och originella möbler. Träbitar som skärs horisontellt eller vertikalt är lämpliga för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För möbler används ofta en massiv såg sågad från träd med massivt trä och ett vackert snittmönster . Längsgående snitt framhäver materialets naturliga skönhet. Samtidigt är brädor med vackra färgövergångar, liksom med naturfel i form av knutar och maskhål, att föredra.

Synonymer för "platta" kan vara orden "skivor", "snitt", "array " … Även om dessa är liknande begrepp, föredrar experter att använda denna okända term. Ordet "platta" används mer vid namngivning av längsgående stockar, och för ett tvärsnitt används termen "sågsnitt". För nedskärningar tas den nedre delen av bålen ofta, detta gör att du kan få en tjockare platta upp till 15 cm. För tillverkning av säten, stolar eller bordsskivor kan ett tvärsnitt användas. Valet av möbler från sågsnittet är inte av misstag. Dessa produkter har många fördelar, så du bör stanna mer på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med sådana produkter inkluderar sådana stunder

  • Unikhet … Allt trä som används för tillverkning av möbler har en unik struktur, så resultatet är produkter som har olika utseende. Även från en bagageutrymme är det omöjligt att skära två identiska bordsskivor.
  • Naturlig skönhet . Modeller gjorda av platta behåller all sin naturliga skönhet tillsammans med knutar och sprickor. Deras närvaro gör att de färdiga produkterna kan se mer originella och ovanliga ut.
  • Sådana produkter är mycket populära . Många formgivare använder dessa material vid tillverkning av möbler för att dekorera rum gjorda i en viss stil. Sådana möbler kommer att dekorera rummet, gjord i modern stil, loft, klassiskt.
  • Möjligheten hos sådana möbler att förbättra alla utrymmen . Massiva träprodukter används i både bostäder och kommersiella lokaler.
  • Lågt pris och tillgänglighet . Även om snittade möbler inte är särskilt billiga, är de ganska överkomliga. Om du vill kan du dessutom göra det själv med de nödvändiga materialen och verktygen.
  • Sådana produkter håller hög kvalitet . Det är inte för ingenting som modeller tillverkade av trädstammar anses vara produkter av hög kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plattan kan fungera som produktens bas eller som dekoration. Det slutliga resultatet av arbetet beror på valet av själva materialet, dess bearbetning och design. Skönheten i produkterna beror direkt på valet av trä, dess struktur och mönster.

Översikt över arter

De mest populära möblerna är dessa

Tabeller … Detta kan vara ett litet kaffe- eller datorbord, ett stort runt konvertibelt kök eller matsal, ett klassiskt skrivbord eller ett litet soffbord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

möbel för kontor och kontor , förhandlingsmodeller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bänkar .

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fönsterkarmar .

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bar ställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hörn och traditionellt piedestaler under handfatet till badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudgavlar säng .

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lampor, lampor .

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

upphovsrätt hantverk .

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom tillverkas originalväggreproduktioner och andra designprodukter från plattan.

Bordets storlek kan vara mycket olika och beror på rummets storlek, liksom på det tillgängliga materialet som kommer att förberedas för fräsning och vidare bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken platta används för tillverkning?

För tillverkning av sådana möbler kan snitt från olika träd användas. När du väljer ett material för tillverkning av möbler är det nödvändigt att ta hänsyn till egenskaperna hos var och en av dem. Experter rekommenderar att du arbetar med ek, lönn, cederträ. Dessutom erhålls bra produkter från aska, poppel, al och valnöt.

Sedan antiken har alm (alm) varit populärt vid tillverkning av träprodukter. Dess trä har en ljus och saftig färg, bra konsistens och glans, detta material är motståndskraftigt mot fukt. Många hantverkare rekommenderar att man väljer exakt alm för arbete, eftersom det är ännu bättre än cederträ eller ek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter tillverkade av alm är hållbara, pålitliga och praktiska

  • Ek är ett hållbart material som är resistent mot sönderfall. Den har en vacker ädel konsistens.
  • Alm (alm) är en hård ras, detta material är formbart och lätt att arbeta med. Det har också nackdelar, som består i en tendens till sönderfall och deformation vid uttorkning.
  • Lärkträd de är mer hållbara och motståndskraftiga mot deformation och sönderfallsprocessen, men de kan spricka. Baserat på detta rekommenderas de inte för rum med frekventa temperaturförändringar.
  • Björk är ett hållbart och deformationsbeständigt material, men vid hög luftfuktighet kan björkprodukter börja ruttna. Denna brist kan neutraliseras med hjälp av antiseptika och speciella föreningar som trädet behandlas med.
  • Från Granar du kan också göra möbler. Detta smidiga material i arbetet, mjukt och lätt, kan deformeras lite. Det rekommenderas att impregnera träet väl med en antiseptisk komposition.
  • Gran har en mindre jämn konsistens jämfört med den tidigare versionen, det finns fler knop. Vid bearbetning är trädet mer nyckfullt, det är mindre impregnerat med ett antiseptiskt medel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aspen anses vara ett mindre lämpligt alternativ. Träet har en mindre uttrycksfull konsistens och bleknad färg. På grund av dess mjukhet är det lätt att arbeta med materialet, men med mekanisk spänning kvarstår spår på den färdiga produkten. För utemöbler är det opraktiskt att använda gran. Denna ras tolererar inte hög luftfuktighet och börjar snabbt ruttna.

För att den färdiga produkten ska bli vacker, av hög kvalitet och kunna tjäna länge är det nödvändigt att använda lämpligt trä för detta. Arrayen måste vara tillräckligt torr . Torkningsteknik är en hel industri inom träbearbetning.

Torkning under naturliga förhållanden kan ta lång tid, ibland flera år. Det är därför produktionen av plattor är omöjlig utan särskilda typer av utrustning som ansvarar för torkning av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

I produktionen torkas den i en stor autoklav, där snittet får torka vid en temperatur av 180-250 grader. Torktiden kan variera från flera timmar till flera dagar. Torkat trä efter bearbetning ändrar färg, det blir ljusare och mer saftigt … Ofta bakas trä tills färgen blir mycket mörk, nästan svart, medan alla materialets egenskaper bevaras.

Efter torkning jämnas snitten med en fräsmaskin, sedan behandlas ytan med en slipbandsmaskin. Om det finns oegentligheter eller bark runt kanterna lämnas de kvar och jämnas inte ut. Sådan naturlig krökning kommer att göra den färdiga produkten mer original och betona naturlighet, vilket är viktigt när man inreder rum, till exempel i loftstil. Efter torkning och bearbetning fixeras brädorna med ben, till exempel gjorda av glas.

Därefter bearbetas plattan med en kvarn och byter munstycken med varierande grad av granularitet. Vanligtvis börjar arbetet med att välja ett slipmedel med siffran 150, sedan gradvis byta munstycken, flytta från nummer 240, 260 till munstycken upp till 1000, 1500 eller till och med 3000. Poleringsarbete utförs i slutskedet, för detta använder de en speciell polermassa och en filtskiva eller skumgummi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Oftast skapas plattor på företag med specialutrustning eller vid sågverk. Ofta etableras produktionen av sådana produkter direkt i skogen. För arbete väljer de stammar med en diameter på cirka en meter. Ek, asp och björk används oftare, de har en märklig konsistens med ett vackert mönster . Alm, poppel, lärk och tall förblir också populära. Moderna sågverk har specialutrustning som gör att du kan göra ett längsgående snitt. Hemma är det svårt och kostsamt att göra rätt vacker sågsnitt utan verktyg.

Om du har bra material och utrustning kan du göra ett snitt själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsflödet ser ut så här

  • I det inledande skedet, beredning av materialet och dess bearbetning . Se till att materialet är torrt. Duken måste bearbetas genom att ta bort onödiga element och slipa ytan.
  • Sedan producerad skär bladet i snitt . Sådant arbete måste utföras med största omsorg och precision.
  • Varje sågsnitt är nödvändig se och se till att det är torrt . Vid behov utförs slipning och borttagning av onödiga delar. Den optimala tjockleken för snitt anses vara 1 cm.
  • I detta skede, fixeringselement med trälim … Delarna får torka.
  • För att underlätta arbetsflödet, installera sidor … Om bordsskivan är rektangulär kan sidorna vara gjorda av plywood. För modeller med annan form är ett flexibelt ark mer lämpligt. Du kan fixa sidorna på vilket lämpligt sätt som helst.
  • Nödvändig förbered epoxi . För att ge produkterna en intressant nyans kan du använda speciella fyllmedel i form av bronspulver eller sot, cement eller krita.
  • Tomhet fylld med harts .
  • I detta skede, slipning produkter som tillverkas med smörjhjul.
  • Sista etappen av arbetet är lackering Produkter. Experter rekommenderar i detta fall att föredra polyuretanlack, som har styrka och hållbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det här är grunderna för att göra din egen bordsplatta. Om du vill kan du lägga till eller ändra något, komma med en mer ovanlig och unik design.

Verktyg och material

Att göra plattmöbler är omöjligt utan användning av vissa verktyg och material. En mästare i tillverkning av sådana produkter kan inte klara sig utan sådana verktyg.

  • Cirkelsåg … Det är lämpligt att välja en dränkbar modell, vars skärdjup är tillräckligt för att såga bladet utan flis per pass.
  • Routrar och fräsar . För fräsning är ett verktyg med en effekt på minst 1, 4 kW mer lämpligt.
  • Det kommer att behövas i arbetet och Sander . Under bearbetning kan excentriska och roterande modeller användas.

I slutskedet kan befälhavaren inte klara sig utan speciella produkter avsedda för täckning och skötsel. Dessa medel inkluderar tonade oljor, som inte täpper till porerna utan absorberas i själva materialet. Naturliga oljor visar perfekt träets naturliga struktur, de kan användas för att täcka och färga produkter i olika nyanser och ge materialet skyddande egenskaper.

Bild
Bild

Teknologi

Bord av massivt trä med epoxi är de mest efterfrågade materialen för hantverkare som arbetar med tillverkning av designmöbler, exklusiva produkter. De kan villkorligt delas in i två kategorier.

  • Det första alternativet förutsätter applicera epoxiharts på basen .
  • I en annan version saknas basen , hela strukturens integritet beror på styrkan hos det stelnade materialet.

Processens teknik består i att förbereda materialet, slipa det, hälla det med epoxiharts och ytterligare efterbehandling. En viktig punkt är beredningen av epoxi. Komponenterna måste blandas i de proportioner som anges i instruktionerna. Detta skapar ett bubbelfritt lager. Var noga med att använda rena rätter vid knådning. Tvåkomponentföreningen måste blandas noggrant för att uppnå ett bra slutresultat.

Vid applicering av epoxi är det nödvändigt att låta massan fördelas jämnt över ytan och fylla i alla oegentligheter. När du smörjer ändarna är det lämpligt att hjälpa till att fördela massan med en hårtork eller brännare.

Det är omöjligt för epoxilagret att överhettas med mer än 40 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hällning i lådan görs mycket försiktigt, långsamt och undviker bildning av bubblor. Fördela massan försiktigt över ytan. Om det är nödvändigt att fylla i stora volymer är det bättre att fylla massan i lager på 1-1,5 cm. Därefter behandlas ytan med en låga. Detta gör att epoxin sprids jämnt över ytan och tar bort eventuella bubblor som har bildats.

Efter härdning demonteras lådan med en skrapkniv. Och sidoväggarna separeras med en spatel och en spikdragare. I det sista steget utförs omfräsning, sedan rengörs bordsskivan från damm, ett ytskikt appliceras. Om du vill kan du installera bakgrundsbelysningen, detta kommer att ge den färdiga produkten mer originalitet, omedelbart omvandla den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Möbler gjorda av träplattor har nyligen blivit mycket populära. Sådana produkter används för att dekorera privata hem, olika företag, butiker, kontor.

Ett massivt bord med liknande trähyllor kommer att ta sin rättmätiga plats i ett skåp i en viss stil.

Bild
Bild

Ett flodbord av epoxiharts med rundade metallben med stolar är det perfekta valet för en lanthusveranda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sitt utseende imiterar en sådan bordsskiva flodbädden, som långsamt glider genom sanden. Svag bakgrundsbelysning underifrån gör att sådana möbler kan se mer intressanta ut, särskilt på kvällen.

Bild
Bild

En bänkskiva för ett köksbord av liknande material kommer att vara stolt över platsen i ett kök i loftstil.

Bild
Bild

Platt köksuppsättning är snygg, pålitlig och hållbar.

Bild
Bild

Ett snyggt rundat bord på ett originalfotben kommer att vara en utmärkt ersättning för kontorsalternativ.

Bild
Bild

En minimodell med en "dekorativ sjö" i mitten kommer att bli en verklig höjdpunkt i rummet.

Bild
Bild

Designmöbler i loftstil förvandlar helt rummet i vilket de ligger.

Bild
Bild

Om du fyller ett bord eller andra föremål i ett interiör av platta och epoxiharts med löv, skal, blommor eller annan dekor kan du uppnå större unika produkter och uttrycksfullhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bardisken kommer att vara den perfekta lösningen för att visa trädets skönhet, dess struktur.

Bild
Bild

Ett plattskåp i badrummet ser originellt och minimalistiskt ut.

Bild
Bild

Enligt konstruktörerna ska plattmöbler som används för interiörer vara enkla, utan krusiduller. Teckningen av själva trädet är ganska vacker, så det kräver inget tillägg.

Rekommenderad: