Kassering Av Träavfall: Vilken Typ Av Avfall Visas Efter Sågning? Vad Görs På Grundval Av Träavfall? Bearbetningsutrustning

Innehållsförteckning:

Video: Kassering Av Träavfall: Vilken Typ Av Avfall Visas Efter Sågning? Vad Görs På Grundval Av Träavfall? Bearbetningsutrustning

Video: Kassering Av Träavfall: Vilken Typ Av Avfall Visas Efter Sågning? Vad Görs På Grundval Av Träavfall? Bearbetningsutrustning
Video: Återvinning av glasförpackningar - så här funkar det! 2024, Mars
Kassering Av Träavfall: Vilken Typ Av Avfall Visas Efter Sågning? Vad Görs På Grundval Av Träavfall? Bearbetningsutrustning
Kassering Av Träavfall: Vilken Typ Av Avfall Visas Efter Sågning? Vad Görs På Grundval Av Träavfall? Bearbetningsutrustning
Anonim

Tack vare den moderna världens möjligheter ruttnar avfall från träbearbetning inte på en deponi eller på ett öppet fält, utan skickas till tillverkning av nya produkter som efterfrågas av konsumenterna. Dessutom har träproduktionen idag en ledande position, och om varje företag lämnar spån och sågspån kommer det inte att finnas någon plats i världen för livet.

Bild
Bild

Vad är avfall?

Trä var, är och kommer att vara det mest efterfrågade naturmaterialet som används av människor inom olika verksamhetsområden. Under bearbetningen och den efterföljande tillverkningen av olika produkter återstår dock träavfall som måste återvinnas eller kasseras. För dessa ändamål byggdes bearbetningsanläggningar vars huvudsakliga syfte är att ta hand om miljön och människor.

Bild
Bild

Säkert kommer många män ihåg hur de under arbetstiden sågade och hyvlade träbitar och skapade en viss produkt av dem. Och i varje arbetsskede, särskilt efter sågning av trä, samlades skräp i form av spån, sågspån och rester. Ungefär samma, men i stor skala, förekommer avfall i storskalig träbearbetningsindustri. Och vi måste bli av med dem.

Avfall som genereras i processen för träbearbetning är indelat i flera typer:

  • nålar och lövverk;
  • bark;
  • stubbe med rhizom;
  • sågspån;
  • spån och flis.
Bild
Bild

Vid avverkning av trä lämnas ofta alla typer av avfall kvar, även om detta inte kan göras. Ruttnande trä är den bästa miljön för utveckling av skadedjur. Några timmerhuggare skottar fortfarande avfallet i en hög och eldar upp det. Denna avyttringsmetod kan dock inte heller kallas effektiv .… För det första förorenar röken från förbränningen atmosfären. För det andra, även i blåsigt väder, kan till och med en liten eld förvandlas till en enorm skogsbrand.

Bild
Bild

För att underlätta arbetet har återvinningsanläggningar delat in träavfall i grupper, vilket gör det enkelt att bestämma metoden för sekundär bearbetning eller bortskaffande.

Beskrivning Produkter som tillhör gruppen
1: a gruppen Brädor efter första sågning Knölryggar
2: a gruppen Trasig vara Loggar skär i alla riktningar
3: e gruppen Byggmaterial Spånskiva, fiberboard, faner, plywood
4: e gruppen Sekundär bas av byggmaterial Spån, bark, sågspån

Avfallshanteringsmetoder

Många är säkra på att bortskaffande nödvändigtvis är förstörelsen av ett föremål .… När det gäller att beakta träavfall innebär återvinning återvinning och efterföljande användning som baselement för olika material, föremål och saker.

Bild
Bild

Hittills har tre grupper av metoder för bearbetning av träavfall utvecklats, valet av ett specifikt alternativ beror på råvarans egenskaper:

  • biologisk;
  • mekanisk;
  • kemisk.

Biologiska metoder innebär bearbetning av råvaror av låg kvalitet. Avfall laddas i en speciell behållare, där element som främjar jäsning läggs till. Som ett resultat av syntesen erhålls ett högkvalitativt gödningsmedel.

Bild
Bild

Mekaniska metoder för träbearbetning innebär användning av olika maskiner som kan bryta träfibrer. Träskrot förvandlas till spån och sågspån, som sedan används för att skapa byggmaterial.

Bild
Bild

Kemiska metoder är de svåraste. Denna grupp inkluderar områden som pyrolys, hydrolys och förgasning. Valet av ett visst alternativ beror på avfallets tillstånd och det önskade slutresultatet.

Pyrolys innebär att man placerar enskilda träavfall i ett torkfack där det inte finns luft. När de utsätts för höga temperaturer separeras råvarorna i flytande, fasta och gasformiga tillstånd. Kol blir svårt i det här fallet. Denna produkt tas bort från torkfacket eftersom det är troligt att det tar eld. Det gasformiga tillståndet, separerat från avfallet, kommer att passera genom kondenseringsenheterna. Och det flytande derivatet kommer att syfta till att skapa hartsartade produkter.

Bild
Bild

Hydrolys , i motsats till pyrolys, utförs vid en lägre temperatur. Avfall läggs i en panna, upphettad med ånga, utspädd med svavelsyra, varefter råmaterialet gradvis blir fast och flytande. Det fasta ämnet är lignin och vätskan är monosackarider och furfural.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om träavfall inte är lämpligt för att skapa andra produkter skickas de till förgasning … Denna process hjälper till att utvinna energi från förbränning av trä. Råvaran läggs ut i ett fack där luft endast kommer in från ena sidan. Avfallet brinner och den utvecklade gasen flyr från andra sidan i förhållande till luftpassagen.

Bild
Bild

Bearbetningsutrustning

Många enheter och maskiner installeras på bearbetningsanläggningar, bland vilka den vanligaste är kvarnen. Denna enhet finns i alla återvinningsföretag för träavfall. Det gör bitar och sticklingar av trä till sågspån, spån eller damm.

Bild
Bild

Det bör noteras att för alla metoder för bortskaffande och bearbetning är slipning det primära steget. Och sedan omdirigeras den mottagna fraktionen till andra enheter.

Knivslip .

Med hjälp av en strimlare, som finns i designen av denna enhet, erhålls flisar av önskad storlek. Knivarna roterar respektive, träråvaran strimlas. I industriell produktion installeras krossar med olika effekt och genomströmning. Med deras hjälp är det möjligt att bearbeta råvaror som innehåller metaller.

Bild
Bild

Kammarkross .

Denna enhet bearbetar träavfall genom att slå på förstärkta hammare, som aktiveras genom inverkan av en roterande skiva. Denna flishugg krossar enkelt trädstammar. Men det viktigaste är att denna utrustning inte lämnar efter sig trärester.

Bild
Bild

Baka .

Ganska gammalt sätt att förstöra vedavfall. Och värmen som erhålls efter bearbetning används som uppvärmning och vattenuppvärmning. Utformningen av sådana ugnar är avsmalnande. I den övre delen finns en kylfläns som överför värme till lagringskammaren; inuti finns ett fack med ett galler där träråvaror placeras.

Bild
Bild

Maskinverktyg .

I produktionshallarna för bearbetningsanläggningar finns flera maskiner, som var och en gör att du kan förvandla avfall från primär träbearbetning till en ny produkt.

Bild
Bild
Maskinnamn Kärnan i arbetet Använd produkt
Akter Skär av det översta lagret av trä för att få spån Faner
Fräsning Slitsning Slät timmer
Peeling Träbearbetning utan att ta emot spån Faner
Skällande Ta bort barken Stam och bark

Vad gör de?

Avfall från primär träbearbetning används inom jordbruk, konstruktion och andra verksamhetsområden . Även självlärda kockar röker kött på vedavfall. Men detta är bara en liten del av det som kan göras av vanligt spån och sågspån.

Bild
Bild

I länder med svalt och kallt klimat är den första platsen att bearbeta träavfall till bränsle. Den bästa lösningen för uppvärmning av ett hus är kol och ved. Men bränslebriketter skapas av pressad sågspån, som kan användas för att värma en öppen spis, ett badhus och till och med en grill!

Bild
Bild

Ekologiska träfyllmedel är också grunden för många byggmaterial, såsom träblock, träbetong och fiberplattor. Små byggnader av ekonomisk typ, garage uppförs från dem.

Sågspån och spån är grunden för spånskiva, fiberboard, plywood . För tillverkning kombineras avfallet med bindande komponenter, varefter det pressas på specialutrustning.

Bild
Bild

Dessutom har möbeltillverkare funnit användning för träavfall. Flis, sågspån och damm, när de kombineras korrekt med kemiska komponenter, ger den färdiga produkten ett naturligt trä. Sådana produkter spricker inte, spricker inte, ruttnar inte. Det är möjligt att särskilja en produkt tillverkad av en naturlig träbit från bearbetade produkter endast till pris.

Bild
Bild

Återvunnet träavfall används i stor utsträckning inom jordbruket … De tillverkar kompost och gödningsmedel, använder dem som jordmassa. Sågspån och spån är kvalitetssängkläder för boskap. Detta avfall absorberar fukt och förhindrar spridning av obehagliga lukter inne i rummet. Denna egenskap kom också att gilla ägarna av katter och gnagare.

Rekommenderad: