Väggdekoration Med MDF-paneler (60 Bilder): Hur Man Fixar Beklädnaden, Gör-det-själv-installation Av Väggpaneler, Fästelement

Innehållsförteckning:

Video: Väggdekoration Med MDF-paneler (60 Bilder): Hur Man Fixar Beklädnaden, Gör-det-själv-installation Av Väggpaneler, Fästelement

Video: Väggdekoration Med MDF-paneler (60 Bilder): Hur Man Fixar Beklädnaden, Gör-det-själv-installation Av Väggpaneler, Fästelement
Video: Montering MDF Panel 2024, April
Väggdekoration Med MDF-paneler (60 Bilder): Hur Man Fixar Beklädnaden, Gör-det-själv-installation Av Väggpaneler, Fästelement
Väggdekoration Med MDF-paneler (60 Bilder): Hur Man Fixar Beklädnaden, Gör-det-själv-installation Av Väggpaneler, Fästelement
Anonim

Det är vanligare att höra om ett material som MDF i möbelindustrin. Nu kan du dock ofta hitta detta material i konstruktion, dessutom som en inredning. Om frågan om efterbehandling förblir olöst bör MDF -väggpaneler beaktas.

Bild
Bild

Särdrag

MDF (fin fraktion) är gjord av de minsta träpartiklarna, som formas till en skiva genom pressning. Styrkan hos en sådan bindning tillhandahålls av lignin, som frigörs från träfibrerna till följd av högtemperaturuppvärmning.

Bild
Bild

Väggpaneler som dessa har värdefulla egenskaper som gör dem så populära

  • Säkerhet. Eftersom partiklarna i panelen härrör från trä och inga giftiga kemikalier används för att binda dem, utgör detta material inte ett hot mot människors hälsa.
  • Praktiskhet. Med förbehåll för alla driftsregler tjänar panelerna under mycket lång tid. De har en skyddande funktion och förbättrar även ljudisoleringen.
  • Estetik. Olika inredningsalternativ kan väljas i enlighet med rummets design.
  • Enkel installation och underhåll. Installation kräver inga drastiska förändringar av väggarna och är ganska snabb.
  • Miljövänlighet. De kräver inga speciella förfaranden för bortskaffande, de är biologiskt nedbrytbara.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lönsamhet. Mer prisvärd jämfört med massiva träprodukter. Kostnadsfritt under hela livslängden.
  • Maskering av byggnadsfel på väggar, ledningar och rör.
  • Variabilitet. Ett brett utbud av modeller gör att du kan hitta rätt alternativ beroende på dina preferenser, syfte och budget.
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt, om en ram används som bas, reduceras rummets yta . Vatten, och ibland till och med hög luftfuktighet, kan skikta plattans inre struktur. Och att träffa en sådan yta kan orsaka allvarlig skada, upp till utseendet av en skada eller förstörelse. Naturligtvis är en sådan mekanisk effekt på väggarna en sällsynthet, men för att hänga en hylla eller ett skåp på den måste du köpa speciella fästelement.

Därför är det så viktigt, innan du väljer, att väga alla fördelar och nackdelar väl, att förutse de problemsituationer som du måste möta.

Bild
Bild

Paneltyper

Den största skillnaden mellan panelerna kan vara särdragen i deras tillverkning. De kan delas in i flera typer.

Regelbundna (även kallade fastpressade) - är ark av träfiber tillverkad genom torr hetpressning. Arkens yta behandlas inte med någonting, men det är mycket slätt på grund av att fibrerna är mycket fina och tätt pressade mot varandra. Men i färg är de helt heterogena, inneslutningar av fibrer i olika färger är synliga, eftersom alla typer av rester efter träbearbetning används för tillverkning. Och skuggan av plattor från olika satser kan skilja sig något. Denna typ av panel kan bearbetas eller användas som för efterbehandling av lokaler.

Bild
Bild

Särskilda skiljer sig från de vanliga genom att en högre träslag används för deras produktion, och de pressas längre och vid en högre temperatur.

Dessa inkluderar flera typer av paneler

  • Fuktresistent - i sina egenskaper är de jämförbara med plast, eftersom det inte på något sätt påverkas av en fuktig miljö.
  • Värmebeständig (dvs. brandbeständig). Till skillnad från andra brandsäkra material innehåller de istället för fenoler och hartser paraffin och lignin, som inte är giftiga. Dessa inkluderar produkter märkta KM1 och KM2.
  • Flexibel - har större plasticitet för att skapa böjda och välvda strukturer. De kan vara enkelskiktade och dubbla.
  • Hög densitet (t.ex. kronor) - tål tung belastning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje MDF -panel för väggbeklädnad kan ha en beläggning som inte bara ger den ett visst estetiskt utseende, utan också fungerar i varierande grad av skydd mot miljöfaktorer.

Olika material kan fungera som en dekorativ beläggning

  • Folie eller plast (melamin, PVC) . Faktum är att plast är en tjockare film. Ett material laminerat på detta sätt kan se ut nästan vad som helst: imitera vilket naturmaterial som helst (sten, trä), vara glansigt eller matt, slätt eller texturerat, vanligt, färgat eller med ett mönster (mönster). Laminatet kan ha en holografisk eller 3D -effekt.
  • Faner - ett tunt skikt av trä, speciellt bearbetat - en finérprodukt av hög kvalitet baserad på spånskiva skiljer sig praktiskt taget inte från en panel av massivt trä. Det är dock denna beläggning som ger minst skydd mot fukt eller repor. Faner kan målas i nästan vilken träskärm som helst och har rätt textur.
  • Emalj eller annan lämplig typ av färg - mindre hållbar än plast, men i händelse av skada kan den återställas lokalt eller ersätta det målade lagret med ett nytt helt. Beläggningen visar sig vara monokromatisk, men valet av nyanser är stort.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Möbler, dörrar, invändiga skiljeväggar är gjorda av MDF -skivor. Tack vare olika installationsmetoder kan de fästas på nästan vilken bas som helst - det vill säga att väggen kan vara betong, tegel och liknande. Paneler med olika egenskaper kan användas för att mantla väggar, golv och till och med tak.

Massiva pressade råpaneler används för väggdekoration i bostäder, hushåll och brukslokaler. Det är viktigt att rummet hålls konstant och torrt. Vid hög luftfuktighet måste en speciell typ av produkt användas. Detsamma kan användas för att dekorera ett badrum eller toalett, ett alternativ till dem kan vara laminerade lakan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För inredning av en lägenhet eller ett hus är det naturligtvis viktigt att väggarna kompletterar dekorationen av rummet. I vardagsrummet kan du visa alla olika dekorationer av sådana paneler. Faner eller träkornfilm kompletterar perfekt den klassiska inredningen. Mattneutrala kommer att vara till nytta här. För moderna trender kan du välja mer vågade lösningar. Ljust målade ytor eller en blank film med ett mönster gör att du kan sätta accenter på rätt ställen. Praktiska präglade brokiga beläggningar är praktiska att placera i köket, i korridoren, korridoren och andra gemensamma utrymmen, där mest damm och smuts samlas. De är mycket enkla att rengöra, och små repor blir helt enkelt osynliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

MDF -paneler kan monteras säkert i en plantskola eller sovrum , eftersom detta material helt överensstämmer med hygien- och byggnormer. Och med hjälp av väl valda färger kan du lugna ditt barn eller omvänt skapa en stämning för aktiva utvecklingsspel.

Bild
Bild
Bild
Bild

På offentliga platser: utbildningsinstitutioner, sjukhus, tågstationer, teatrar samt korridorer för evakuering av människor, förutom att säkerställa miljösäkerhet och ett trevligt utseende, paneler

MDF måste ha egenskaper som låg brandfarlighet, brandfarlighet och förmåga att sprida eld och låga rökhastigheter och bildning av giftiga produkter.

Brandbeständiga spånskivor kan fixeras direkt bredvid spisar, eldstäder, värmepannor. Men från enkla rumsvärmeelement (rör eller batterier) kommer inte ens den vanliga typen av skada att vara.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man klippa?

Under installationsprocessen uppstår situationer när byggmaterial måste justeras till önskad storlek. Och för att installera den första panelen måste du klippa av en del av den (kam). Enligt experter skiljer sig MDF -produkter praktiskt taget inte från att skära träprodukter.

Vissa svårigheter kan fortfarande uppstå under denna process

  • Kanten längs snittlinjen kan smula.
  • Filmbeläggningen kan lossna eller skrynkla under påverkan av verktyg. Speciellt om kvaliteten på vidhäftningen på själva panelen är dålig.
  • Den blanka ytan är mycket lätt att repa och kräver därför särskild omsorg.
Bild
Bild

Om du är rädd för att inte klara och förstöra produkterna kan du köpa produkter i önskat format eller kontakta en specialiserad organisation (till exempel en möbelverkstad), där de kan hjälpa dig mot en avgift.

För att klippa med egna händer måste du göra en markering. För att beräkningen ska vara korrekt behöver du: en linjal, kvadrat, måttband, nivå eller lasernivå. Vi ritar skärlinjen så att den enkelt kan raderas. I det här fallet ska den dekorerade sidan inte vara under, så att det inte finns några repor på den. Vi lägger den på arbetsbänken, fixar den ordentligt och börjar klippa. För att göra snittet smidigare kan du limma det med tejp eller styra verktyget direkt längs den pressade stången.

Bild
Bild

Den största kontroversen gäller instrument. Alla verktyg som används för detta ändamål inom träbearbetningsindustrin kan användas.

Lämplig för detta:

  • handsåg (både för trä och metall);
  • sticksåg (vanlig eller elektrisk);
  • en cirkelsåg;
  • fräs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att spara tid och ansträngning är det bättre att utföra en stor konstant arbetsvolym med elverktyg. Engångsarbete kan utföras manuellt. Det viktigaste är att munstyckenas tänder är små. Vi börjar från båda sidor, vi kör sågen smidigt, utan ryck. Små flisar och oegentligheter i filmen kan slätas ut med sandpapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

Det finns två huvudsakliga sätt att montera MDF -väggpaneler:

  • lim;
  • sätt på en metall- eller träram.

I det första fallet behöver du ett lim som är lämpligt för arbete med träprodukter. De kan inte bara limma, utan också rikta in spåren på de platser där skruvarna skruvas in. Limet kan vara färgat eller transparent.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det andra fallet appliceras en träsvarvning eller metallkonstruktion på väggen. Fördelen med trä är enkel installation, miljövänlighet och användning av färre hårdvara och beslag. Men trä är dyrare än metall, så denna metod är billigare. Installationen av en metallram har sina egna svårigheter - det kräver en viss skicklighet och förvärv av specialverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss titta närmare på processen för att fästa MDF -väggpaneler på en rambas mer detaljerat

  • Arbetsväggen måste förberedas. Ta bort golvlister och omkopplare och uttagslådor. Ta hand om utgången från ledningarna för uttagen, som kommer att placeras på panelerna. Skadad väggbeklädnad måste rengöras till marken.
  • Trälistarna eller blocken du kommer att använda måste förbehandlas för att göra dem resistenta mot mögel, mögel eller skadedjur.
  • Dessutom måste du ta hand om att fästa plankorna på väggen. För trä kan du använda skruvar eller spikar.
  • Vi börjar med vinklade vertikala lameller. De placeras i par för att bilda en vinkel. Efter att ha gjort markeringarna borrar vi hål i väggen för hårdvaran (med ett genomsnittligt steg på cirka 7 cm) och sätter plastuttag från skruvarna i dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vi applicerar skenan på väggen, överför markeringarna till den och borrar, ansluter den till väggen.
  • Horisontella delar fästs på samma sätt.
  • Dörr- och fönsteröppningar förtjänar särskild uppmärksamhet. Lamellerna är fixerade längs omkretsen, oavsett om de har ett stegmärke på dem eller inte.
  • Jämnheten hos de vertikala läktarna och tvärstängerna kontrolleras med en nivå eller lod. Ojämnheter vid skenornas leder måste slipas med ett plan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken att montera en metallram har sina egna egenskaper

  1. Själva processen liknar installationen av en trä. För en metallstruktur behöver du dock CD -profiler och UD -skenor.
  2. CD -profiler sätts in i vertikala stolpar (UD) och skjuts in till önskad plats.
  3. Sedan borrar vi hål i väggen i analogi med trä stockar. Långa självgängande skruvar används för fastsättning på väggytan. Och profilerna är anslutna till varandra med korta. CD -profilen kräver kontakter (även kallade öron).
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter installation av ramen läggs panelerna

  1. Du bör börja från hörnet. Panelen med den avsågade åsen placeras först, och den nästa fästs på den med hjälp av ett lås, där ena arbetsstyckets ås är inriktad med det andra spåret.
  2. Panelerna är fixerade med små spikar (om ramen är av trä) eller med spännfästen (om de är metall).
  3. För att fästa de två sista panelerna korrekt måste den sista göra åsen mindre bred. Anslut sedan båda i en vinkel och tryck på dem, räta ut fogen.
  4. De sista ämnena ska tätt pressas ihop och fixeras med självgängande skruvar på ramen.
  5. Spåren i hörnet, liksom mellan väggen och golvet (tak), stängs med hörn och dekorativa golvlister (de kan limas).
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För att installera MDF -paneler korrekt, följ råd från professionella.

  • För tillförlitlighet måste paneler längs deras längd fästas längs vertikala lameller eller profiler.
  • När du installerar paneler på ramen kan du dessutom isolera väggarna med monteringsskum eller skummaterial, öka ljudisoleringsnivån. De kan fixeras i cellerna mellan plankorna. Sådan dimensionering minskar värmeutbytet med den yttre miljön och låter dig minska kostnaderna för att upprätthålla värme i rummet och dess luftkonditionering.
  • Om rör döljs bakom panelerna. Profilens höjd måste beräknas utifrån tjockleken plus marginalen. Det är bättre att placera ledningarna i speciella skyddsrör, eftersom vanlig MDF inte skyddar mot att vatten tränger in.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Eftersom laminerade paneler är ångtäta, utvecklar de ofta mögel eller mögel bakom sig. Detta påverkas också av väggarnas material. Tegel är fuktgenomsläppligt, så en primer måste appliceras på den. Och luckorna mellan väggen och panelen i badrummet eller köket behandlas bäst med ett tätningsmedel.
  • Med den självhäftande installationsmetoden måste väggytan vara helt plan. Om så inte är fallet kommer väggpanelen naturligtvis att dölja dem, men det kommer att finnas luckor mellan den och väggen.
  • Vid fördelning av panelerna måste ritningen beaktas. Till exempel träkornets riktning. Kanske ser alternerande vertikala och horisontella mönster kreativa ut, men i de flesta fall är det bättre att välja detaljerna noggrant.
Bild
Bild

Om panel är en del av väggen, var uppmärksam på den synliga kanten. Det ska inte förbli obehandlat, eftersom det är från denna plats som deformation kan börja. Om fabriksskyddet är trasigt måste du ta hand om det själv. Vanligtvis är kanten gjord av ett polymertejpmaterial. Det kan vara i kontrast eller i färgen på den främre delen

Bild
Bild

Vackra exempel på efterbehandling

Eftersom ett material som MDF skapades som en billigare ersättning för trä, är alla typer av beläggningar som imiterar trä, inte bara visuellt, utan också genom beröring, mycket populära. Alla typer av träiga nyanser - pastellgula, beige, bruna - kan utgöra bakgrunden till alla interiörer.

Om den dekorativa väggbeklädnaden, målad i återhållsamma toner, verkar tråkig kan du använda ljusare. Numera kan du hitta MDF -paneler i nästan vilken färg som helst. Du kan mjukna färgen och göra den mindre påträngande med en matt finish. Huvuduppgiften för en sådan inredning är att upprätthålla ett gott humör och ge energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att helt täcka väggen med paneler. Ibland räcker det med några färgaccenter för att återuppliva interiören, det viktigaste är att alla detaljer kombineras med varandra.

Naturligtvis blir glans den mest spektakulära väggdekorationen. En sådan yta kräver mer uppmärksamhet från värdinnan, men spegelglansen kommer alltid att locka alla ögon. När det gäller effektivitetsgraden kan endast paneler jämföras med den, vars yta skapar en abstrakt eller geometrisk bild. På samma sätt kan du dekorera nästan alla rum - från vardagsrummet till badrummet.

Det är viktigt att inte överdriva det med sådana detaljer, för det viktigaste är att huset har en bekväm, mysig atmosfär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ till glans kan vara en beläggning med en känslig pärlglans. Det ser sofistikerat och sofistikerat ut.

Väggpaneler behöver inte vara strikt horisontella eller vertikala mot golvet. Det diagonala arrangemanget ser ganska fräscht och intressant ut.

MDF -beklädnad kan med fördel lyfta fram ett specifikt område, uppmärksamma det, särskilt om det finner sin fortsättning inte bara på väggen, utan också i taket. Denna zonteknik bevisar än en gång att en sådan beläggning passar bra med olika typer av ytbehandlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utformningen av den nedre delen av väggen med paneler har blivit en klassiker, vilket är mycket populärt. Den präglade bearbetningen av fasader kan kompletteras med samma motiv på socklar, filéer och portiker - tillsammans utgör de en underbar ensemble.

Rekommenderad: