Kakelskärare För Porslinstengods: Manuell Och Elektrisk, 600-1200 Mm. Betyg Av De Bästa Kakelskärarna. Skärning Av Kakel Med En Professionell Kakelskärare

Innehållsförteckning:

Video: Kakelskärare För Porslinstengods: Manuell Och Elektrisk, 600-1200 Mm. Betyg Av De Bästa Kakelskärarna. Skärning Av Kakel Med En Professionell Kakelskärare

Video: Kakelskärare För Porslinstengods: Manuell Och Elektrisk, 600-1200 Mm. Betyg Av De Bästa Kakelskärarna. Skärning Av Kakel Med En Professionell Kakelskärare
Video: FixarTV | Bygga Badrum (del 8) | Skära i Kakel och Klinker 2024, April
Kakelskärare För Porslinstengods: Manuell Och Elektrisk, 600-1200 Mm. Betyg Av De Bästa Kakelskärarna. Skärning Av Kakel Med En Professionell Kakelskärare
Kakelskärare För Porslinstengods: Manuell Och Elektrisk, 600-1200 Mm. Betyg Av De Bästa Kakelskärarna. Skärning Av Kakel Med En Professionell Kakelskärare
Anonim

Kakelskäraren hjälper till i situationer där sågningen av kaklet skulle leda till betydande komplikationer: flisornas utseende på kakelfragmentens framsida, uppsamling av en stor mängd damm med upprepade sedimenteringar på kakelens glansiga yta. Detta verktyg, som alla liknande, är utformat för bekvämlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Kakelskärare för porslinstengods kan mycket mer än en vanlig slipmaskin med en stenskiva. Keramik och granit är byggmaterial som tål hög mekanisk påfrestning, i motsats till kakel, med en hårdhet, över vilken endast särskilt starka stål, pobeditov -legering och diamantdammning används. Mattporslin i stengods klarar den belastning som trä inte klarar . Följaktligen ökas kraven på kakelskivan: för skärning av keramik, granit och betong är endast diamantbelagda skivor och fräsar lämpliga. För att förlänga bladets eller handskärarens livslängd, fuktas brickan med vatten före och under kapningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den manuella kakelskäraren kan utrustas med speciella skärfästen som gör att du kan göra krökt skärning, mekaniskt - kompletterad med kronor som gör runda hål, till exempel för uppvärmning, vattenförsörjning och avloppsrör. Konventionella kakelskärare har en nackdel - de skär inte ordentligt när kanten från kakelfragmentets kant ligger närmare än 4 mm: den kommer inte att skära, men bryts av, här är det bättre att använda en slipmaskin med en diamantskiva, kakeltång eller ett verktyg där skärning utförs i vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Enligt typ av källa för applicerad kraft är kakelskärare uppdelade i manuella och elektriska. Många av de modeller som presenteras nedan stöder arbete med standardplattor - 600x600 mm per bit . Kakel 1200x600 mm kan enkelt skäras i två.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell

Enkla kakelskärare - manuella - är utrustade med endast en fast eller utbytbar fräs, som liknar ett glasskärblad . Med hjälp av glidmetoden, som till exempel när man skär mjuka material med en vanlig kniv, kan plattorna inte skäras i stora volymer, därför tillverkas alla manuella kakelskärare i form av en rulle med ett gångjärn (ibland på ett kullager bur), fäst vid ramen (basen). I huvudsak är det samma diamant för skärning av glas, men utformad för en betydligt större tjocklek, upp till 10 gånger glasets. Detta verktyg har emellertid en justerbar styrning, som, genom att glida längs kanten på kakelfragmentet, inte tillåter skäraren att lämna skärlinjen.

Det finns ett stort urval av manuella kakelskärare för kakel och kakel upp till 600 mm breda . Kakelfragmentets längd kan vara upp till 1200 mm. Ju tjockare kakel, desto mer massiv skärare och desto tjockare diamantbeläggning på dess spets (kant). Den mest typiska typen av mekanism är rulle.

Sådana kakelskärare innehåller inte lager för vilka hög belastning är kritisk (ökad kraft vid skärning av kakel).

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

Elektriska (mekaniska, elektromekaniska) kakelskärare - faktiskt en förbättrad slipmaskin , med ett fast eller justerbart skyddshölje (för olika diametrar på skivor, upp till 30 cm), justerbara skenor, fjädrande stötdämpare baserad på en fjäder och ett förbättrat handtag som kan roteras för att underlätta arbetet i olika, inklusive begränsade, betingelser. Deras effekt är tillräcklig - upp till 2 kilowatt för att klara kakel upp till 3,5 cm tjocka.

Kugghjulsfräsar är inte direktdrivna - de har en reduktionsväxellåda för att minska belastningen på motorlagret . Lagren har inte en sådan växellåda, men de tål inte för hög kraft (tryck) vid skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

Den bästa kakelskäraren är per definition den mest kraftfulla och snabbaste, men också den mest prisvärda (billigaste). Manuella kakelskärare ger inte effektiva prestanda vid massiva konstruktions- och reparationsarbeten, liksom med en enda men betydande mängd arbete.

Tyskarna Boada Är företaget som tillverkar RUBI kakelskärare. TM-70-modellen skär keramik och porslin av stengods upp till 21 mm. De förkromade guiderna i rostfritt stål och det laterala snittstoppet gör att du kan gå snittlinjen två gånger vid underskärningar i ett steg, samt göra ett andra snitt i en vinkel på 45 och 90 grader. Lämplig för stora plattor. Kakelskäraren är optimal när det gäller kostnad och kvalitet på produkten.

Bild
Bild

Matris 600 mm - en enhet som skär huvudsakligen 600 och 500 mm i bredd och längd. En I-balkstyrning, lagermekanism för skärning. Fräsvagnen är omgiven av en styrning på båda sidor. Spännmekanism för greppet. Kulstyrt kulgrepp som förhindrar att verktyget glider när du skär plattan. Lätt armslag. Aluminiumram - verktyget är lätt att bära.

Bild
Bild

Sigma 3C3M - 1150 kg viktkraft vid skärning. Bredden på plattorna är 72 cm. Designad för plattor med komplex lättnad och struktur. Kullagerhandtaget gör det möjligt att klippa plattor smidigt, även på svåråtkomliga platser. Dämpning förbättrar körkomforten. Inbyggd centreringslinjal för skärning av kakel i betydande vinklar.

Bild
Bild

MONTOLIT 26PB - professionell modell. Styv bas för extremt släta snitt. Klinkers tjocklek - upp till 25 mm. Skärdjupsjusteringen gör det möjligt att jämnt dela kakel upp till 25 mm tjocka.

Bild
Bild

Stayer 3310-60 -modellen, utrustad med en cirkulär skärare, är utformad för 1, 5 centimeter plattor, ger cirkulära och raka snitt, hål med en idealisk form med en diameter på 3-8 cm. Utvändig linjal och rät vinkel, 45 graders fyrkant.

Bild
Bild

BASIC PLUS 60 kommer med en resväska. Aluminiumram, skenor med handtag, oval tvärsnitt av skenor. Förkromningen av styrningarna minskar friktionen. Vagnen är tillverkad av en polymerbas, som inte kräver smörjning. Det förlängda handtaget minskar trycket på verktyget när du skär kakel.

Några av de ovanstående kakelskärarna kommer att vara i toppen av de bästa i flera år.

Bild
Bild

Nyanser av val

Sängens styrka spelar en avgörande roll för valet av din kakelskärare. En försvagad ram tar inte emot den ökade belastningen. Metallens tjocklek är sammankopplad med styvheten: stål bör inte vara tunnare än 3 mm, aluminium - inte tunnare än 5 mm, annars böjs ramen och kvaliteten på skärning av plattorna minskar märkbart även efter utjämning . Se till att handtaget är tillräckligt säkert. Om det är för långt, är flexion möjlig, i värsta fall, med upprepade böjningar, kan handtaget brytas av. Handtagets styvhet ger fördelen med en riktigt stark spak, vilket är praktiskt när man arbetar med porslinstengods.

En förkortad kakelskärare är inte lämplig för golvplattor: stabiliteten är viktig här, annars måste ramen modifieras artificiellt, vilket ökar både ramen och styrningarna . Välj en kakelskärare med stänkskydd och vattenkylning. Detta kommer att tillåta mindre rengöring efter reparation, och kommer också att spara resursen för gnidningsdelar genom att ta bort värmen som genereras under friktion.

Bild
Bild

Smidig körning av kakelskäraren hindrar befälhavaren från att rycka i början och i slutet av skärningssessionen, vilket leder till bildning av flis och eventuell avvikelse av skäret från skärlinjen . Leta efter en tillverkare med en icke-invasiv prispolicy som inte märkbart påverkar det traditionella kvalitetssättet. Skynda dig inte till de första kinesiska företagen du stöter på - många av dem fokuserar mer på vinst, snarare än på oklanderligt rykte under de långa åren som finns på marknaden.

Det rekommenderas att välja en golvplattskärare, helst med vattentillförsel för kylning. Den är mångsidig, även lämplig för väggplattor och kakel.

En ytterligare bekvämlighet vid användning av kakelskärare ges av en nivåmätare med en laser - det låter dig bättre kontrollera jämnheten vid skärning, även när bara de första och sista "streck" -märkena appliceras, och inte en linje dras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar man korrekt?

Det är omöjligt att slipa en trubbig rulle - segrande legering och diamantsprutning kan inte slipas med improviserade medel. Kontrollera att verktyget fungerar som det ska innan du påbörjar arbetet. Använd en manuell kakelskärare enligt följande instruktioner.

  • Markera keramik- eller porslinsplattorna med en konstruktionsmarkör.
  • Fukta arbetsstycket med vatten.
  • Placera kakelfragmentet på plattformen för den manuella kakelskäraren. Snittlinjen måste ligga under den avsedda rullbanan. Se till att avståndet mellan plattans kant och valsen är minst en centimeter.
  • När du ritar en linje med en rulle, gå inte över kakel eller kakel. Annars kommer sprickorna att gå åt olika håll och arbetsstycket kastas. Det viktigaste är att skära igenom den glaserade beläggningen.
  • Klicka på handtaget. Kaklet kommer att bryta snyggt längs skärlinjen.
Bild
Bild

För att skära av den onödiga delen av en bit keramik- eller porslinsplattor med en elektrisk skärare, gör följande

  • Starta enheten: vattensprinklersystemet startar.
  • Sätt in biten på matningsplattformen med hjälp av guiderna. Skivan kommer igång - och skär kakelfragmentet.

Spåra skivans framsteg: den ska följa markören. Låt inte motorn stanna under processen när bladet inte har klippt arbetsstycket. Att skära "utan att titta" kan också skära av skärarens fingrar från arbetaren, så var mycket försiktig.

Rekommenderad: