Gasbrickor: Beräkning Av Membranöppningen För Uppvärmning, GOST -brickor För Rörledningen, Flödesmätarmembran För Vatten Och Gas

Innehållsförteckning:

Video: Gasbrickor: Beräkning Av Membranöppningen För Uppvärmning, GOST -brickor För Rörledningen, Flödesmätarmembran För Vatten Och Gas

Video: Gasbrickor: Beräkning Av Membranöppningen För Uppvärmning, GOST -brickor För Rörledningen, Flödesmätarmembran För Vatten Och Gas
Video: Что такое гидравлический удар? 2024, April
Gasbrickor: Beräkning Av Membranöppningen För Uppvärmning, GOST -brickor För Rörledningen, Flödesmätarmembran För Vatten Och Gas
Gasbrickor: Beräkning Av Membranöppningen För Uppvärmning, GOST -brickor För Rörledningen, Flödesmätarmembran För Vatten Och Gas
Anonim

I ett värmesystem är en sådan bricka installerad på en fast ingång i bostadshus, med deras hjälp är volymen av tillförd värme och tryck vid inloppet under drift begränsad. Det är tack vare brickan att en balans mellan tryck kan upprätthållas och en stabil kylvätsketillförsel kan garanteras under hela uppvärmningssäsongen. Själva enheten ser ut som en metallskiva med ett gängat hål i mitten . Dess storlek utförs beroende på projektstandarder eller tekniska krav för ett visst värmesystem. Beräkningar med alla formler till hands kan göras oberoende. Som de initiala uppgifterna krävs unika data om uppvärmningskostnaderna för ett visst hus och en temperaturgräns med vattentryck.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Gasbrickan är en mycket viktig del av värmesystemet, men faktum är att allt inte regleras av enkla och specifika GOST -parametrar. Värmesystemet kan ha många grenar och noder för abonnenter som behöver värmeförsörjning. Antingen ett närliggande pannhus eller en centralvärmepunkt fungerar som en reglerad värmekälla. I systemen för rörledningen tillhandahålls en flödesmätningsdel av utrustningen, som säkerställer beräkningen av den tillförda värmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheterna installeras i speciella termiska kammare och abonnentenheter . Detta är en oumbärlig del av värmesystemet i varje bostadshus. Strypbrickan kan ha olika typer av konstruktion, vilket ändrar inmatning och utmatning av värme direkt i processen. Detta gör det möjligt att använda det i olika termiska lägen, och sådana mekanismer kan installeras utan att slösa tid på trycklösande värmenät.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett membran och beräkningsbrickor installerade i varje abonnentenhet med en gängad anslutning bidrar avsevärt till att minska värmekostnaderna, medan kvaliteten på tjänsterna inte går förlorad, utan tvärtom ökar. Detta är, i sin tur har det en kvalitativ effekt på driften av uppvärmningsnätet som helhet, minskar den totala kostnaden för tilldelade resurser, inklusive el, eftersom spänningen är jämnt fördelad över radiatorerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan tvättmaskin för alla värmesystem görs baserat på beräkningar och formler . Det liknar en stålskiva i form och använder plåt som utgångsmaterial, som kan vara så tjockt som 4 mm eller mer. Det gängade hålet borras i mitten, dess diameter enligt statliga kvalitetsstandarder överstiger inte 3 mm. Beroende på brickans diameter ändras dess tjocklek också. Om diametern är cirka 90 mm kan tjockleken vara upp till 3 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

För varje produkt beräknas parametrarna individuellt.

Själva hålet är långt i mitten och två motstående stavar som styr brickan på sidorna . Beroende på var de ligger exakt ändras designfunktionerna också. Om de skjuts in är gränsen för minimidiametern som observeras vid tillverkningen 5,5 mm inklusive. Om de förlängs utåt bör därför ytterdiametern inte överstiga 18 mm. Det är möjligt att justera brickans position med en speciell skiftnyckel.

Bild
Bild

Dessutom kan designen ge möjlighet till speciella stopp för stavarna så att användaren inte kan byta tvättmaskinens läge av misstag och därmed slå ner värmenätets totala balans. I allmänhet kan brickor delas in i flera sorter.

Med en modifierad kroppsform . I detta fall är stålskivan placerad på ett mycket speciellt sätt. Under justeringen rör sig den övre skaftet, vilket framkallar förskjutning av mittskivan tillsammans med det gängade hålet i mitten. Men denna design ökar risken för att skivan fastnar i mitten flera gånger. Det är omöjligt att göra det på egen hand, eftersom det finns många små delar och nyckelkomponenter, och vid användning av material av låg kvalitet ökar risken för att strukturen smälter, eftersom arbetet på något sätt utförs vid höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av design är gjord av flera choke -delar . De behandlas på ett speciellt sätt redan i tillverkningsskeden, delarna är tätare under installationen och deras design är ganska enkel. Brickor fästs i önskad position med hjälp av speciella muttrar. De är statiska och används vanligtvis på sommaren när du inte behöver tänka på att reglera trycket och tillföra värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Gasbrickan utför en specifik uppgift - fördelningen av värme i värmeförsörjningssystemet. Hon ansvarar också för att justera trycket så att hela systemet inte fungerar. De tillverkas enligt förutbestämda stränga parametrar och testas före användning. Traditionella brickor har ett gängat hål i mitten och installeras på en specifik plats i strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När parametrarna ändras krävs en fullständig omräkning och installation av alla viktiga element, så reparationen av kylvätskan kan ta flera dagar.

Hur man installerar?

Förutom installationen är det mycket viktigt att utföra beräkningen korrekt - det här är två viktiga steg som måste uppmärksammas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Att utföra en beräkning för ett värmesystem innebär att inte bara ta hänsyn till tvättmaskinens hål, utan också flera andra viktiga parametrar. Trots att bara en enda formel används för att beräkna trycket för vatten och gas, är det fortfarande en komplex och ansvarsfull process. Huvudrollen kommer att spelas av noggrannheten i de initiala uppgifterna, vilket garanterar oavbruten termisk och hydraulisk drift. Baserat på de beräkningar som utförts görs en bricka med det nödvändiga hålet och sektionen. Beräkningen kan utföras på två sätt:

  • manuellt;
  • med hjälp av specialiserad programvara.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den manuella beräkningen utförs enligt formeln Д = 10х? Р / ΔН, där "P" -operanden bestämmer värmeflödet när den utsätts för maximal temperatur i båda rörledningsalternativen - tillförsel och retur, och den andra bestämmer trycket som kan släckas av membranet i detta system. Brickans diameter i detta fall, enligt statliga kvalitetsstandarder, kommer i alla fall inte att vara mindre än 3 mm . Om hålet är lägre och själva diametern är mindre finns det möjlighet att täppa till det med små partiklar. Oftast är det rost, och efter en blockering fungerar inte värmesystemet i ett bostadshus i allmänhet, och allt arbete måste startas helt på nytt, med preliminärt borttagande av allt vatten från värmenätet.

Bild
Bild

När det gäller huvudparametrarna kan samma totala vattenförbrukning tas från konstruktionsdokumentationen. För att fastställa denna parameter utför mastern ett antal nödvändiga tester. Det anges också i avtalen om värmeförsörjningstjänster för bostadskomplexet.

Stryphuvudet, som dämpas av membranet, beräknas utifrån tryckskillnaden mellan tillförsel och mottryck i rören. Strängt taget är detta minimi- och maxindikatorn för inomhusrör. Det hydrauliska motståndet beaktas också, där hela tryckförlusten i värmenät sammanfattas. Hydraulisk beräkning är alltid det första steget, och för varje system utförs det separat enligt ett antal obligatoriska rekommendationer:

  • vattentrycket när det slås på måste vara minst 6 m.
  • före beräkningarna beaktas parametern hydroförlust på 1-2 m inklusive;
  • tvättmaskinens storlek bestäms alltid i förväg och med hänsyn till eventuell vattenförlust, så att den i slutändan passar så tätt som möjligt;
  • maxhuvudet får inte överstiga en parameter på 40 m;
  • brickans hål är alltid något större än hålet på enheten, medan det ska svänga smidigt och fritt.
Bild
Bild

Om beräkningar måste utföras i stora mängder är det bättre att utföra dem med specialprogramvara. Här måste användaren bara ställa in nödvändiga parametrar och vänta på resultatet. Beräkningar enligt formlerna och cykeln utförs automatiskt.

Installation

Hur installerar man brickan korrekt? Efter att ha utfört beräkningarna och matchat måtten återstår det bara att fästa det i det önskade hålet och säkra sitt läge med en mutter. Fästet måste vara så tätt som möjligt för att värmesystemet ska fungera. Det är värt att kontrollera fästelementens tillförlitlighet innan systemet startas!

Bild
Bild

Justering

Justeringen av värmenätet sker i flera viktiga steg. I början utvecklas en plan för justering av värmesystemet. Det bör här komma ihåg att varje värmesystem i dess väsen är unikt, även om det alltid följer alla statliga standarder för världskvalitet. Det är tack vare dem att det finns flera grundläggande mönster mellan systemen, men detta utesluter inte behovet av att utföra en hydraulisk beräkning av nätet i början av arbetet. Det finns flera beräkningsmetoder i detta fall.

  • Manuellt utan att använda automatiserade datorsystem. Beräkningar kommer att kräva största omsorg och kommer att avse varje del av värmenätet. Beräkningsresultaten i detta fall har en rent teoretisk bakgrund, och eventuella fel kan leda till en felaktig bedömning av hela tillståndet i värmenätet som helhet.
  • Den andra metoden är praktiskt taget densamma, men här kan du använda numeriska datorer och få resultat av beräkningar på bara några minuter. Ett misstag kan endast göras här om de initiala parametrarna är felaktigt inställda i beräkningsprogrammet.
  • Specialiserade organisationer kan också hjälpa till med beräkningarna, som garanterar kvaliteten på de tillhandahållna tjänsterna och snabb beräkning med hjälp av specialiserad programvara.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det första steget är bara förberedelser för justeringen av värmenätet som helhet. Det är mycket viktigt ur synvinkeln att organisera hela systemets arbete. Möjligheten till fel kan inte uteslutas, så beräkningarna måste kontrolleras igen innan du går vidare till nästa steg.

I det andra steget bestäms alternativet och möjligheten att installera gasbrickor på värmenätet. För detta har befälhavaren också flera möjliga val.

  • Enligt beräkningarna, installera brickorna på standardplatserna - vid tryckregleringens inlopp och utlopp. Men en sådan lösning är inte lämplig för alla värmenät, vissa kan helt enkelt sluta fungera och allt måste börja om.
  • Gör och installera brickor enligt beräkningar. Här regleras inte bara deras storlek, installationsplats, utan även deras kvantitet. Det rekommenderas inte i något fall att minska eller öka det för att följa nätverksbelastningen.
  • Att installera en balanseringsventil eller öppningsplatta är ett svårt val för användaren. Men det är värt att överväga att en billigare analog helt enkelt inte passar rent fysiskt baserat på beräkningen av hålet. Installationen ska vara så exakt som möjligt och med avseende på räckvidden, och det är bättre om personen redan har åtminstone lite erfarenhet av detta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Värmesystemet startas sedan och testas omedelbart före nästa steg. Och om indikatorerna skiljer sig från de som visas i beräkningarna kan befälhavaren ha flera sätt att komma ur denna situation.

  • När du använder oreglerade enheter är det bättre att beräkna alla problemområden där ett tryck eller temperaturbrott märks. Om det inte finns tid att utföra en fullständig ominstallation kan du försöka balansera systemet med ytterligare brickor med en specifik tråd för situationen för att ställa in trycket till den optimala nivån. En fullständig ominstallation är endast möjlig i slutet av uppvärmningssäsongen, eftersom det blir omöjligt att serva abonnenter under denna period.
  • Allt är mycket enklare om justerbara brickor användes i designen. I det här fallet krävs ingen fullständig omräkning och ominstallation, och du kan enkelt justera varje problemområde separat och sedan kontrollera alla möjliga parametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reglerade enheter kan och bör användas, eftersom de är mycket effektivare för alla värmenät, och med tanke på att beräkningarnas noggrannhet fortfarande kommer att sjunka med ungefär en tredjedel, är detta redan en kvalitativ väg ut!

Rekommenderad: