Låsbrickor: GOST, Snabbt Avtagbara Med Inre Tänder Och Med Antenner, Med Fot Och Andra Typer. Hur Tar Man Bort Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Låsbrickor: GOST, Snabbt Avtagbara Med Inre Tänder Och Med Antenner, Med Fot Och Andra Typer. Hur Tar Man Bort Dem?

Video: Låsbrickor: GOST, Snabbt Avtagbara Med Inre Tänder Och Med Antenner, Med Fot Och Andra Typer. Hur Tar Man Bort Dem?
Video: Tandhygienist visar hur du gör rent mellan tänderna med AirFloss 2024, Mars
Låsbrickor: GOST, Snabbt Avtagbara Med Inre Tänder Och Med Antenner, Med Fot Och Andra Typer. Hur Tar Man Bort Dem?
Låsbrickor: GOST, Snabbt Avtagbara Med Inre Tänder Och Med Antenner, Med Fot Och Andra Typer. Hur Tar Man Bort Dem?
Anonim

Bland den enorma mängden fästelement är det värt att lyfta fram låsbrickorna. De är gjorda av olika legeringar, och formen på ytan på ett givet fästobjekt beror på tillämpningsområdet och några andra omständigheter. Låsbrickor används nästan alltid för att förbättra tillförlitligheten hos trådanslutningen. Du bör lära dig om deras funktioner och typer, metoder för inteckning.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Låsbrickornas designegenskaper är tänder, olika flikar, korrugerade element, skåror och olika former på själva föremålen. De kan vara böjda och skivformade, vågiga. Brickor är tillverkade av speciellt fjäderstål. Jämfört med plattbrickor garanterar stoppfästet en betydande kontaktyta med gängade ytor. Detta innebär att lossning förhindras.

Viktig! Nästan varje icke-platt bricka kan betraktas som en låsbricka. Och detta element kan användas i nästan alla föreningar. Huvuddelen av proppbrickan är en ring av metall. Skärningar med flera plan gjordes längs delens yta. Låsbrickor används:

  • om risken för yttre belastningar (särskilt vibrationer) är mycket hög;
  • när brickan är ett skyddsnät som ger ytterligare tillförlitlighet och styrka;
  • i varje gängad anslutning, om ett sådant alternativ tillhandahålls av designfunktionerna för enheten / produkten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

För att fixeringsdelen ska garantera en lång livslängd måste den uppfylla de tekniska kraven i GOST 11872-89. De viktigaste kraven, enligt GOST, inkluderar:

  • beräkning av toleransen för vinklar;
  • möjligheten att sälja delar med annan tjocklek som inte anges i tabellistan;
  • brickor är gjorda utan böjda ben, men detta avtalas med köparen;
  • Stålet som används för att skapa elementet måste ha en ythårdhet från 41,5 till 49,5 HRB.

För tillverkning kan den användas som material och brons, men en sådan del blir 2 gånger dyrare. Enligt kraven i dokumentet kan fästobjektet inte ha synliga defekter. Sprickor och flis kommer att allvarligt minska hållfastheten hos fästelementet och andra egenskaper, så de är oacceptabla. De tekniska kraven inkluderar också de mått som anges på ritningarna.

Kontrollmetoden är en visuell inspektion av delen (för sprickor och bucklor). Det upptäcker de flesta defekterna, men bestämmer fortfarande inte baslinjens prestanda. För testkontroll av huvudegenskaperna testas delen på speciella installationer för att studera indikatorer på styrka, tillförlitlighet och hårdhet.

Men inte alla detaljer i satsen testas, utan endast utvalda element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns många typer av produkter, och de mest efterfrågade variationerna är värda att överväga.

Bild
Bild

Grover

Grovers brickor kallas också. Deras efterfrågan är bortom konkurrens. Tvättmaskinen har en skåra, på grund av vilken produktens ändar har en utgång med flera plan. Denna egenskap hos elementet med utskjutningar tillåter det inte att spontant utvecklas i fästzonen. Detta uppnås på grund av den elastiska deformationen av produkten vid infästningsstället.

Sådana brickor är gjorda av fjädrande stål; värmebehandling används i tillverkningsprocessen. Dessa delar används ofta inom maskinbyggnadssegmentet, vid montering av olika typer av enheter som låsande anslutningselement. Statliga standarder indikerar att elementet kan vara belagt eller obelagt. Det finns 4 typer av fjäderbrickor:

H - normal;

T - tung;

L - ljus;

OT - särskilt svårt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välj en sådan bricka, ta hänsyn till produktens tjocklek, gapet mellan ändarna, diametern på den andra gängade delen. Produkterna har många fördelar: de är mycket hållbara och samtidigt lätta, lätta att använda, billiga, mångsidiga, motståndskraftiga mot fukt på grund av korrosionsskyddet. Det finns få nackdelar:

  • om brickan utsätts för höga belastningar blir den platt med tiden, vilket innebär en minskning av spänningskraften;
  • det är osannolikt att använda tvättmaskinen igen, eftersom det finns permanent deformation;
  • om bultarna / skruvarna är gjorda av mjuk metall, riskerar brickans kanter att deformeras gängorna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tandad

Dessa är brickor med yttre tänder. Sådana fästelement tillhör hårdvaruprodukter. Oberoende användning av detta element kommer inte att ge fördel - brickan fungerar bara när den placeras under muttrarnas / bultarnas huvuden.

Tänderna ger en kraftfullare fjädrande effekt . Vi kan också säga om en ytterligare ökning av trycket vid anslutningssektionerna. Därför är en sådan låsbricka med propp mycket mer pålitlig än några av dess "kollegor".

Produkter i denna kategori är gjorda av kolstål eller rostfritt stål A2 eller A4 . Tandade låsbrickor är en av sorterna i den tandade hållargruppen. Tandade delar har också sin egen klassificering: till exempel realiseras också brickor med inre tänder. Och det finns också produkter där, förutom tänderna, det finns andra funktioner.

Med en låsbricka med yttre tänder säkrar de elektriska ledningar, till exempel till system av maskiner och mekanismer i bilindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Poppet

Belleville fjäderbrickor används om det är nödvändigt för att säkerställa stabiliteten av anslutningen till betydande effektbelastningar under deformationer, under temperaturförändringar. Delar kan tillverkas av olika legeringar. Belleville brickor är:

  • med sluttande kanter;
  • med sluttande kanter och speciella stödplan;
  • med parallella kanter i 2 diametrar (yttre och inre);
  • med parallella kanter på inre och yttre diametrar och referensplan.

Vissa alternativ kommer först överens med kunden, och först då tillverkas de. Tvättmaskinen används inom maskinindustrin. Det är relativt billigt, vilket gör det möjligt att skapa tillförlitliga mekanismer med ett minimum av investeringar. Installation av Belleville fjäderbrickor i kullager, bromsar, spännanordningar och lyftanordningar är ett vanligt användningsområde. Objekt kan appliceras ensamma eller i ett paket.

Brickor visar olika prestanda i kombination med andra fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med speciella skåror och spår

De är vanligtvis gjorda av fjäderstål och belagda med zinklamell. När det gäller diametern är en skärmbricka smal, medellång och bred. Klämmor används i verktygsmaskiner, flygplanskonstruktion, maskinteknik och instrumentdesign, vid reparation av lokaler, byggande av hus och konstruktion av metallkonstruktioner.

Sådana bilagor hjälper till att avsevärt förbättra retentionen . Beläggningen ökar korrosionsbeständigheten hos delen. Skåror och spår kan vara flerstegs.

I många fall är det möjligt att återanvända delen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tassar

Utformningen av en sådan bricka är enkel: på basytan finns hål formade speciellt för foten. Det vill säga, initialt är möjligheten att rulla med den efterföljande förskjutningen av spärren utesluten. Egenskaper hos klobrickan:

  • den har inte bara inre utan även yttre utsprång;
  • externa utsprång används för att böja spårmuttrar i spåren (enkla sexkantar kan inte undvikas här);
  • delar kan vara av lätt och normal design, vilket är förknippat med fästelementets omfattning och det material som används vid tillverkningen.

När du väljer kronblads- och kronprodukter, hackade brickor och tassar, med antenner och tå, med två hål och ett, snabbt avtagbart och standard, måste du noggrant undersöka hållarnas ytor för att upptäcka skarpa kanter, sprickor, grader.

Om det finns rost på fästelementet är det inte lämpligt att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kil

Kilstoppbrickor används för att öka hållfastheten / tillförlitligheten hos gängade anslutningar, vars funktion utförs under påverkan av dynamisk belastning och vibration. Det finns sådana brickor som är smala och breda. Valet görs med hänsyn till diametern på de använda klämmorna.

För tillverkning av huvuddelen av kilbrickan används specialstål, vars styrka ökas och är resistent mot aggressiva miljöpåverkan

Det är också möjligt att speciella ämnen sprutas på ytan som ökar indikatorerna för korrosionsbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Dimensionerna bestäms av GOST. Vid märkning anges tråddiametern först, sedan materialkvaliteten, sedan beläggningen (vanligtvis zink + krom), vilket återspeglar metallprocenten i ett numeriskt värde. Parametrarna bestäms av följande indikatorer:

  • innerdiameter - från 2, 2 till 25 mm;
  • tråddiameter - från 2 till 24 mm;
  • ytterdiameter - från 5 till 36 mm.

Det är värt att komma ihåg att typiska brickor har en tråddiameter från M1 till M48.

M anger tråddiametern: till exempel M6 eller M8.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installeras och tas bort?

Installation utförs på olika sätt. Detta kan göras manuellt, mekaniskt eller automatiskt. Mekanisk installation sker med en kolv och en konplugg centrerad på axeländen . Den automatiska installationsmetoden använder specialpressar och pneumatiska cylindrar. Installationsverktyg - detta är viktigt - måste ha härdade arbetsytor. Detta minimerar eventuellt slitage på utrustningen. Den manuella installationsmetoden kan begränsas till att använda en skruvmejsel när det gäller låsringen.

Om du behöver fixera den gängade anslutningen, placeras en stoppbricka mellan maskinens huvud och basen där den kommer att skruvas . Skruva ner den får den att krympa och "försöka" räta ut. Detta är hur friktionskraften bildas, vilket inte tillåter fästelementet att varva ner. En platt bricka (för jämförelse) placeras under huvudet för samma ändamål och fungerar på samma sätt.

Men friktionskraften vid användning av låsbrickor blir oproportionerligt högre.

Bild
Bild

Det blir ett problem om tvättmaskinen behöver tas bort. För många blir detta en olöslig fråga, men det finns en väg ut. Valet av lösning beror på produktens vikt, som hållaren stöder . Ju tyngre den är, desto starkare kommer den att hålla axeln. Det vill säga i det här fallet måste du använda en mejsel och en hammare. Om belastningen är liten, kommer även pincett att göra.

Huvuduppgiften är att flytta pucken från sin plats och fånga ögonblicket när ansträngningen avtar åtminstone för en kort tid . Vid denna tidpunkt måste du försöka skruva loss hållaren. Det viktigaste är att använda ett tunt och plant föremål för detta. Det måste snabbt sättas in i snittplatsen.

Om fästelementen snabbt måste sättas på igen och brickan redan är helt skadad kan du ta en bit tråd och rulla ihop den, eller så kan du använda en bit gummirör . Men det här är halva mått, med användning av en stålbricka kan dessa hemlagade alternativ inte jämföras. Hållare är oumbärliga som hållare som säkerställer tillförlitlig drift av gängade anslutningar under höga belastningar.

Och deras krav som säkerhetselement mot självskruvande fästelement är fullt berättigade.

Rekommenderad: