Hydrauliska Pressar För Pressning Av Kabelsko: Val Av Manuella Pressar För Pressningskabel (tråd), Typer Av Pressning Av Hydrauliska Pressar

Innehållsförteckning:

Video: Hydrauliska Pressar För Pressning Av Kabelsko: Val Av Manuella Pressar För Pressningskabel (tråd), Typer Av Pressning Av Hydrauliska Pressar

Video: Hydrauliska Pressar För Pressning Av Kabelsko: Val Av Manuella Pressar För Pressningskabel (tråd), Typer Av Pressning Av Hydrauliska Pressar
Video: How an industrial mechanical press works 2024, April
Hydrauliska Pressar För Pressning Av Kabelsko: Val Av Manuella Pressar För Pressningskabel (tråd), Typer Av Pressning Av Hydrauliska Pressar
Hydrauliska Pressar För Pressning Av Kabelsko: Val Av Manuella Pressar För Pressningskabel (tråd), Typer Av Pressning Av Hydrauliska Pressar
Anonim

Korrekt krympning av kablar hjälper inte bara till att göra en pålitlig anslutning, utan utesluter också eventuell överhettning av elementen under påverkan av elektrisk ström. Samtidigt minskar risken för kortslutning, bränning av kontakter och efterföljande eld avsevärt.

Därför är valet och driften av en hydraulisk press för pressning av kabelsko ett mycket viktigt och avgörande steg i arbetets utförande . Innan du köper och börjar använda en hydraulisk press bör du läsa de detaljerade instruktionerna och rekommendationerna från specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

De hydrauliska pressarna för pressning av kabelsko (även kallade crimpers) är baserade på en speciell drivmekanism . Dess huvudsakliga operativa komponent är 2 cylindrar med olika diametrar, anslutna till varandra med ett plast- eller stålrör, och rörliga kolvar är installerade inuti dem . För att mekanismen ska fungera är dess cylindrar fyllda med olja eller annan vätska med samma parametrar och densitet.

Som med nästan all hydraulisk utrustning är mekanismen för en handmanövrerad presspress byggd på Pascals lag: trycket som verkar på arbetsvätskan (i detta fall på en speciell olja) är enhetligt var som helst i hela sitt område. Det vill säga när en liten kolv verkar (pressar) på arbetsvätskan vid en viss punkt, då ökar trycket, som överförs eller verkar på den större kolven, kraftigt.

Följaktligen kommer tryckkraften att vara högre, desto mer skiljer sig dimensionerna hos de stora och de små kolvarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Enligt dess konfiguration och arbetssätt är hydraulkabelpressningstång uppdelad i i tre huvudtyper, beroende på vilken typ av åtgärd den interna mekanismen har och dess konfiguration:

  • enkel;
  • dubbel;
  • trippel.

De listade konfigurationerna för presstångens inre enhet skiljer sig från varandra i antalet huvudarbetselement eller organ - speciella rörliga skiljeväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En enkel hydraulisk press har 1 rörlig skiljevägg, dubbel och trippel mekanism - 2 respektive 3 organ . Sammanhanget i rörelser som utförs av dubbla och trippelmekanismer tillhandahålls av separat utrustning, vars arbete är baserat på cyklogrammet. Förutom tre huvudkategorier, är hydrauliska kabelpresspressar eller pressare också indelade i flera typer beroende på användningssätt:

  • horisontella och vertikala anordningar;
  • öppna och slutna instrument;
  • hydrauliska pressar för pressning av metalldelar (ståltrådar);
  • utrustning för pressning av element av mjukt material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Valet av utrustning beror främst på vilken typ av arbete som utförs och materialet på de bearbetade produkterna. Innan du köper hydrauliska presskäftar rekommenderar experter särskild uppmärksamhet på några av verktygets egenskaper.

  • Förekomsten av en speciell inbyggd ventil för att styra tryckkraften . Detta justeringsstycke tjänar till att skydda verktyget mot överdriven överbelastning. Både crimperns övergripande liv, dess utveckling och riktigheten av dess interna mekanismer beror till stor del på den. Hydrauliska pressar som har en tryckavlastningsventil i sin konstruktion anses vara mer hållbara och pålitliga att använda.
  • Tryck på huvudet . I moderna hydrauliska pressar installeras vanligtvis 2 typer av presshuvuden: öppna eller stängda. Manuella hydrauliska pressar med stängd huvudtyp är svårare att använda och rekommenderas därför inte för hemmabruk. En press med ett slutet huvud drivs i flera steg: först är det nödvändigt att ta bort den speciella hållaren och ta ut matrisen, fixera sedan kabeln med spetsen i verktyget och stäng arbetselementet, och först sedan krympa spetsen. För att pressa in ett verktyg med ett öppet C-format huvud behöver du bara öppna pressen, sätta in kabeln och pressa genom att klämma i handtagen.
  • Tillåtet kabeltvärsnitt … Enligt denna parameter är hydrauliska pressar uppdelade i 4 huvudtyper. Handverktyg säljs idag med möjlighet att krympa kablar med sådana diametrar - upp till 70 mm 2, upp till 120 mm 2, upp till 300 och upp till 400 kvm. mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en hydraulisk press för att pressa kabelsko, utöver de viktigaste prestandaegenskaperna, rekommenderar experter att uppmärksamma allmänna tekniska indikatorer . Till exempel är det önskvärt att ta hänsyn till verktygets vikt, tillverkningsmaterialet, handtagens form och längd, enhetens byggkvalitet, dess märke, land och tillverkningsanläggning.

Kinesiskt tillverkade budgetalternativ är mer lämpade för tillfällig hemmabruk. Vid frekvent användning misslyckas deras mekanismer snabbt, från tunga belastningar i crimper -kroppen bildas nedbrytningar och läckor av arbetsvätskan.

För frekvent användning är det bättre att välja produkter av rysk eller europeisk produktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Oavsett huvudsaklig typ och kategori är hydrauliska handtångstänger utformade för att pressa kabelsko, vars tvärsnittsarea sträcker sig från 5 till 400 mm 2. I praktiken används denna enhet som regel endast för svetsning och så kallat korrekt arbete. Steg-för-steg-instruktioner för arbete med en hydraulisk pressare för kabelsko:

  • installera en matris av önskad storlek (i enlighet med tvärsnittet av den krympade kabeln) i sätet i verktygsstammen;
  • installera den andra - en svarsmatris - i borrhålet i krimperns arbetshuvud;
  • vrid gasskruven och fixera den i "stängt" läge;
  • sätt in det bearbetade materialet (kabelsko) inuti den hydrauliska pressen mellan munstyckena;
  • tryck på det rörliga handtaget, krympa materialet;
  • släpp ut trycket på arbetsvätskan genom att vrida motsvarande gasskruv till "öppet" läge;
  • ta bort den pressade kabelklacken från pressen;
  • ta vid behov bort den bildade blixten från den pressade spetsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med en hydraulisk press måste du tänka på att under pressningsprocessen kan det bildas en liten blixt på kabelklacken . För att ta bort det är det bättre att använda en fil - att slipa av med lätta rörelser. Det rekommenderas inte att försöka klippa av blosset med en kniv eller slå ner det, eftersom du kan skada materialets integritet, och då kommer krympningen av spetsen att visa sig vara av dålig kvalitet … Det är också värt att uppmärksamma så att det efter krimpning inte bildas för stora "öron" på kabelklacken, annars måste krympningsproceduren utföras från början. Vanligtvis är stora "öron" resultatet av felaktigt val av matrisen.

Ibland skärs också för stora "öron" med en fil, om deras storlek tillåter det. I det här fallet är det viktigaste att inte överdriva det och inte slipa överflödigt material till noll, till hylsans botten, eftersom det kan förekomma ett gap på denna plats på kabelklacken och krympkontakten kommer inte att vara stark nog: materialet försvagas.

Efter att ha säkerställt att krympningsprocessen utförs korrekt rekommenderas det i slutet av arbetet att isolera presspunkten: vid punkten mellan skaftets ände och den återstående fria (oisolerade) delen av kabelkärnan. Ett speciellt värmekrympbart rör är idealiskt för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fem viktiga regler för kvalitetspressning

Förutom ovanstående instruktioner rekommenderar experter när du arbetar med en hydraulisk press att följa 5 viktiga regler som hjälper dig att undvika vanliga misstag och göra en högkvalitativ krympning:

  • välj rätt spets av rätt storlek;
  • det är bra att ta bort metallkärnan i kabeln;
  • använd endast specialverktyg och hjälpdelar;
  • välj rätt matris så att storleken exakt matchar kabelns diameter;
  • bryter inte mot den rekommenderade arbetsordningen.

Rekommenderad: