Hårdvara (30 Foton): Vad är Det? Typer Av Hårdvaruprodukter, Fästelement I Rostfritt Stål Inom Bygg Och Andra Produkter

Innehållsförteckning:

Video: Hårdvara (30 Foton): Vad är Det? Typer Av Hårdvaruprodukter, Fästelement I Rostfritt Stål Inom Bygg Och Andra Produkter

Video: Hårdvara (30 Foton): Vad är Det? Typer Av Hårdvaruprodukter, Fästelement I Rostfritt Stål Inom Bygg Och Andra Produkter
Video: Bolt Motorcycle Hardware Installation: Kawasaki Chain Adjuster 2024, April
Hårdvara (30 Foton): Vad är Det? Typer Av Hårdvaruprodukter, Fästelement I Rostfritt Stål Inom Bygg Och Andra Produkter
Hårdvara (30 Foton): Vad är Det? Typer Av Hårdvaruprodukter, Fästelement I Rostfritt Stål Inom Bygg Och Andra Produkter
Anonim

Trots rekordförekomsten av olika typer av fästelement är svaret på frågan om vad hårdvara är och vad de är fortfarande relevant. Sådana produkter har använts i stor utsträckning i vardagen i många decennier, liksom inom många områden och branscher. Mer än ett brett sortiment av hårdvara för olika ändamål presenteras i motsvarande marknadssegment.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

När man svarar på denna fråga bör man inledningsvis bestämma innebörden av själva termen, som förresten inte har några främmande analoger och inte relaterar till metallurgi. Utseendet på ordet "hårdvara" var resultatet av en önskan att ersätta det långa namnet med ett förkortat. Som ett resultat erhölls samma "hårdvara" från "metallprodukterna".

Vi måste hela tiden hantera ett brett utbud av hårdvaruprodukter. Fästelement är en integrerad del av reparations-, konstruktions- och låssmedarbeten . Det bör komma ihåg att sortimentet av metallprodukter är inte enbart begränsat till fästelement.

Hårdvarukategorin, med hänsyn till deras egenskaper, inkluderar produkter inte bara för hushåll utan även för industriella ändamål. Baserat på definitionen kan den omfatta alla produkter av metall, liksom produkter från den fjärde omfördelningen inom metallurgi. I praktiken talar vi oftast om små enheter som används vid installation av olika strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På hushållsnivå betyder termen som övervägs metriska fästelement . Utländska och inhemska tillverkare erbjuder ett brett utbud av liknande produkter. Samtidigt innehåller listan över de vanligaste hårdvarorna:

  • spikar och sprintar;
  • bultar, muttrar, brickor och skruvar;
  • vanliga skruvar och självgängande skruvar;
  • nitar av olika slag;
  • hårnålar;
  • pluggar och ankare;
  • elektrod och tråd;
  • gångjärn och olika fästelement i form av fästen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla listade produkter hitta applikation nästan överallt och har inget alternativ … De är relevanta i situationer där en högkvalitativ och pålitlig anslutning av olika element krävs. Det ska noteras att cirka 4, 5 tusen fästpositioner är involverade i bilindustrin.

Hårdvara är oumbärlig vid möbelproduktion när man skapar skåpsmodeller. Huvudkonsumenten av de beskrivna produkterna idag är dock fortfarande byggindustrin. I vardagen presenteras den i form av inventering, förbrukningsmaterial för mindre reparationer samt kontorsmaterial. I detta fall är en av huvuddragen hos de flesta proverna möjligheten till upprepad användning.

Egenskaperna och prestandan hos alla fästelement regleras tydligt av relevanta standarder. Detta gäller även märkning. Så, allmänna fästelement brukar betecknas "ГЗ", och denna kategori innehåller följande sorter:

  • ГЗ1 - bultar av alla typer;
  • ГЗ2 - skruvar och reglar;
  • ГЗ3 - muttrar i alla konfigurationer;
  • ГЗ4 - nitar (dra och gängade);
  • ГЗ6 - sprintar och brickor;
  • ГЗ7 - stift.

Den åttonde klassen (GZ8) omfattar alla andra metallprodukter, främst för industriellt bruk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Först och främst bör det noteras att för närvarande tillgänglig fästelement kan delas in i två huvudgrupper. En av dem inkluderar modeller med trådar av vissa storlekar (upp till tum och mer), som kallas metriska fästelement .… I det här fallet talar vi om bultar, muttrar, brickor och dubbar.

Den andra kategorin av metallfästen inkluderar armaturer med olika utseende och konfiguration . Listan över produkter innehåller skruvar, inklusive försänkta prover, självgängande skruvar, spikar och många andra hårdvaror. I det här fallet är det viktigt att ta hänsyn till att varje produktgrupp är utformad för att utföra specifika uppgifter.

Med hänsyn till ett antal nyanser och tekniska egenskaper, rekommenderas att använda dem endast för avsett ändamål.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Med hänsyn till det ganska breda utbudet av produkter på hemmamarknaden finns det ett brett urval av hårdvara, som skiljer sig från varandra i sitt syfte. Fästelement kan delas in i två breda kategorier baserat på storlek och prestanda.

  1. För hushållsbruk . Trots sin relativt små storlek används sådan hårdvara i stor utsträckning på nästan alla områden i det moderna livet. De är oumbärliga vid reparationsarbete, i småskaliga konstruktioner och en hel lista med andra vardagssituationer. Och vi pratar bland annat om en mängd olika brevpapper relaterade till de beskrivna metallprodukterna.
  2. Designad för industrisektorn . Representanter för denna grupp fästelement används i stor utsträckning inom maskinteknik och många andra industrier. Deras lista innehåller till exempel nitar, tappar, splintar, järnvägskryckor, olika trådprodukter och mycket mer.

Med hänsyn till allt ovan kan vi dra slutsatsen att hårdvara inte bara innehåller det vanligaste och mest kända för alla sådana fästelement som bultar, muttrar, skruvar och skruvar. Vi pratar om mer än ett brett utbud av höghållfasta produkter som tål olika belastningar.

Hårdvarans unika prestandaegenskaper bestämmer ett brett tillämpningsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på material

Inledningsvis bör det noteras att metaller i sin rena form används extremt sällan för produktion av produkter. Oftast fungerar olika legeringar, som innehåller flera element, som råvaror. Det vanligaste alternativet är stål, det vill säga en legering av järn och kol. Det finns en hel del liknande föreningar, men i det här fallet är det bara de material som hårdvaran är gjorda värda uppmärksamhet, nämligen:

  • strukturellt kolstål;
  • fjäderstål;
  • formbart gjutjärn;
  • rostfritt stål;
  • koppar;
  • mässing;
  • brons;
  • aluminiumlegeringar.

Det finns en rad galvaniserade produkter på marknaden, liksom tillverkade av rostfritt stål . Samtidigt förtjänar hårdvara tillverkad av fjäderstål särskild uppmärksamhet. Dessa inkluderar brickor, delade stift, ringar med olika diametrar och konfigurationer och andra fästelement. Vid tillverkningen används en strukturlegering med en ökad kolkoncentration (0,5-07%) som råvara.

Som regel innehåller sådana föreningar kisel och mangan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på mer än ett brett spektrum av applikationer för metallfästen tillverkare erbjuder i sitt marknadssegment prover av produkter som inte bara är tillverkade av stål . En hel nisch är upptagen av aluminiumprodukter. Dessutom kan icke-järnmetaller lätt hittas på rea. Till exempel presenteras modeller gjorda av koppar:

  • nitar (drag och drivna);
  • tätningsringar;
  • muttrar enligt DIN 934;
  • små tapeter och dekorativa naglar;
  • brickor.

Bland annat finns mässingsbeslag på marknaden i form av bultar, skruvar, självgängande skruvar, splittstift, brickor, samt individuella strukturelement av ankare.

Tillverkarna uppmärksammade också brons, från vilket till exempel nitar och fjäderbrickor nu tillverkas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter styrka klass

Alla grundläggande tekniska krav för fästelement är förankrade i relevanta officiella standarder. Så, till exempel, standarder för gängad hårdvara anges i GOST 1759, 0-87 … I det här fallet talar vi om de mekaniska egenskaperna hos material, inklusive beläggningar, markeringar, symboler och till och med förpackningar. I detta fall är styrkan en av de viktigaste punkterna.

I enlighet med gällande standarder och krav för skruvar, dubbar och bultar av legerat och olegerat kolstål finns det 11 hållfasthetsklasser. Var och en av dem betecknas med två nummer åtskilda med en prick. I detta fall måste den första multipliceras med 100, och resultatet är den minsta draghållfastheten, mätt i N / kvm. mm. Samtidigt ger produkten av dessa två nummer, ökad med en faktor 10, materialflödeshastigheten. Till exempel kännetecknas grad 4.8 av materialstyrka och fluiditet på 400 och 320 N / kvm. mm respektive.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Många egenskaper hos de monterade strukturerna och enheterna beror direkt på rätt val av hårdvara. Förresten, det spelar ingen roll om du behöver fästelement för metall, gips eller för trä- eller plastarbete. Baserat på detta rekommenderas det starkt att särskild uppmärksamhet ägnas åt ett antal viktiga punkter.

  • Varje produktgrupp som övervägs har ditt specifika syfte , och bör användas på lämpligt sätt.
  • Alla prestationsindikatorer beror direkt på materialtyp och kvalitet . Alla moderna tillverkare producerar produkter som helt måste uppfylla gällande standarder. Certifikat hjälper till att verifiera detta.
  • Varje metallprodukt har specifika dimensioner och egenskaper . En sådan klassificering hjälper till att eliminera eventuell förvirring när du väljer. Alla viktiga parametrar för fästelement bestäms med hänsyn till egenskaperna hos delarna som ska anslutas och kraven på konstruktioner.
  • Ett lika viktigt kriterium är hårdvarans potentiella livslängd .
  • För många spelar tillverkaren en nyckelroll, liksom den ekonomiska sidan av frågan . Det senare är relevant när man utför stora mängder arbete relaterat till inköp av ett lämpligt antal produkter.

Förutom allt ovanstående ägnas ofta uppmärksamhet åt utseende.

Parallellt kontrolleras hårdvarans yta för flis, sprickor och andra defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i drift

Alla nyanser av att använda metallprodukter bestäms av tillämpningsområdet. Det är värt att analysera de tekniska funktionerna i installationsprocesserna med hänsyn till egenskaperna hos en viss typ av hårdvara.

  • Naglar - ett av de vanligaste alternativen för fästelement. De används oftast när man arbetar med mjuka material.
  • Bultar representerar en av de enklaste typerna av enheter att använda. För deras installation krävs ingen gängning, men det räcker bara att borra ett hål, eftersom de fixerar delarna i tandem med muttrarna.
  • Skruvar De utmärks främst av närvaron av en cylindrisk tråd, liksom förmågan att på ett tillförlitligt sätt ansluta olika material.
  • Självgängande skruvar idag representerar de en av de mest populära grupperna av modern hårdvara. Mångsidighet är en av deras främsta fördelar. Genom att klippa av trådarna i de material som ska fixeras erhålls den mest styva och högkvalitativa anslutningen.
  • Träskruvar - det här är fästelement som ofta förväxlas med självgängande skruvar. I detta fall är den största skillnaden att de förstnämnda inte skär själva trådarna i de fästa delarna under installationen. Ganska ofta används skruvar när man arbetar med plast.
  • För säker vridning och fixering är de installerade brickor och ringar . Denna hårdvara är placerad under bultarna eller muttrarna för att förhindra att anslutningarna lossnar under drift av strukturer och enheter.
  • Hårnålar har dubbelsidiga trådar och är relevanta i lämpliga situationer. Fordonsnav och hjulfästen är utmärkta exempel på detta.
  • Ankarplattor används ofta vid installation av fönsterkonstruktioner, som fixeras i öppningar med deras hjälp.

Naturligtvis är detta inte en komplett lista över befintlig hårdvara och funktioner i deras funktion. Och det bör också komma ihåg att några av dem är en del av större fästelement. Dessa är till exempel ankare som består av en plugg, en bricka och en bult eller skruv.

Rekommenderad: