Ställskruv: GOST, DIN 913 Och DIN 914, Skruvar För Kulknappar, Med Cylindrisk ände Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Ställskruv: GOST, DIN 913 Och DIN 914, Skruvar För Kulknappar, Med Cylindrisk ände Och Andra

Video: Ställskruv: GOST, DIN 913 Och DIN 914, Skruvar För Kulknappar, Med Cylindrisk ände Och Andra
Video: 4 Worst Mistakes In BICYCLE CHAIN Maintenance. How NOT to do it. SickBiker Tips. 2024, April
Ställskruv: GOST, DIN 913 Och DIN 914, Skruvar För Kulknappar, Med Cylindrisk ände Och Andra
Ställskruv: GOST, DIN 913 Och DIN 914, Skruvar För Kulknappar, Med Cylindrisk ände Och Andra
Anonim

Den huvudlösa ställskruven är idealisk för sammanfogning av komplexa strukturer. Allt om egenskaperna hos kvaliteterna DIN 913 och DIN 914, skruvar för pennor med en boll, med en cylindrisk ände och andra, tillverkningsmaterial och alla egenskaper enligt GOST, läs i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Externt kan ställskruven (UV), eller, som det också kallas, låsskruven, särskiljas genom frånvaron av ett huvud, där spåret (en urtagning för en platt skruvmejsel eller sexkant) är placerad direkt i änden. Fästelementets kropp är helt tillverkad i form av en tråd och passerar genom uttaget i delen, anligger mot den i hela dess längd, vilket ökar vidhäftningens tillförlitlighet . Tryckspetsen finns också i olika former, kan vara tillverkad av olika material (till exempel nylon) och är utformad för att öka fixeringen.

HC förhindrar relativ rörelse mellan två objekt, vilket gör att var och en kan fungera som avsett.

Bild
Bild

Till skillnad från de flesta andra gängade fästelement är detta främst en kompressionsanordning som vanligtvis används för att skapa axiell dragkraft. HC kan tillverkas av olika järnkvaliteter med olika hårdhetsklasser, korrosionsskyddade legeringar som mässing och rostfritt stål eller obelagda och belagda kolmetaller:

  • förkromad med zink;
  • nickelpläterad;
  • polerad med en oxidfilm;
  • blöt i olja;
  • fosfat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mjukt stål kommer mestadels med en rak eller tvärgående urtagning, och hexes anses vara de starkaste för att överföra mer vridmoment och tål maximal belastning utan risk för deformation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras egenskaper

Beroende på anslutningstyp väljs inställningsskruvarna med önskad längd, tvärsnitt (diameter), med en gänghöjd eller med en trunion, med olika fästskor med lämplig form.

Faktum! Det utbredda införandet av fästelement på den globala marknaden har lett till att det skapats många standarder som kräver att tillverkare anger dimensioner, material, hållfasthetsnivåer etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dem har en specifik märkning i enlighet med föreskrifterna. Förutom den GOST -kvalitetsstandard som antagits i Ryssland finns det internationella analoger av ISO -standarder, liksom tyska DIN -skivor som har bevisat sig över hela världen.

Beroende på klass används HCs på både mjuka och hårda metaller (eller universal), kan ha olika kompressionskrafter, vibrationsmotstånd, användas i olika vinklar, användas som justering, tillfälligt eller permanent håll.

Bild
Bild

Ställskruvarna, beroende på vilken plats som finns tillgänglig, är indelade i två typer

  • Intern sexkant kan ha tre typer av hållkraft: torsion (motstånd mot rotation), axiellt grepp (motstånd mot sidorörelser) och vibrationsmotstånd. För arbete behöver du en speciell L-formad nyckel. Denna typ av klämfäste är mer skyddad från obehörig åtkomst och har en klass av ökad tillförlitlighet, vilket är mycket populärt och mycket mer praktiskt än den vanliga raka skruvmejseln, där en platt skruvmejsel lätt glider ut när delen dras åt ordentligt.
  • Rak plats - den allra första typen av fördjupning, som fortfarande används i många enheter och möbler, om det inte är nödvändigt att dra åt fästelementen för mycket på grund av deras frekventa demontering, till exempel i stativ för foto- och videokameror. Bekvämligheten med dess användning är att det är lätt att arbeta med det även utan ett specialverktyg, och istället för en skruvmejsel är ett vanligt mynt lämpligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikation och ritning av standard HC -kvaliteter i olika storlekar, beroende på deras syfte, se nedan

Stegad DIN 923 - detta är en tryckskruv med en ovanlig form, bestående av 3 delar: ett tunt huvud med en rak slits och en slät kropp, och på andra sidan en gängad spår (0,7–11 mm) med en trubbig spets. Nominella längder sträcker sig från 3 till 25 mm med diametrar från M1.4 till M10. De är gjorda av mässing, kol och legerat stål A1 -A5, hållfasthetsklass - 4, 8/5, 8 (för bultar).

Pressningens täthet säkerställs dessutom av det breda huvudet, som på grund av dess bredd inte deformerar metalldelen. GOST utgår.

Bild
Bild

Stopp UV DIN 551 med en rak slits och en platt ände är analog med DIN 553 för en vanlig skruvmejsel. Det används ofta som ett dolt fästelement på olika områden: från industriell instrumentering till möbelproduktion. Svänger tills det kommer i kontakt med ett inre föremål, vilket påför tryck och skapar en klämkraft. De är gjorda av standardmaterial med en hårdhet på 14H - 22H av stål A1 - A5, samt mässing, aluminium och till och med plast. Storlekarna sträcker sig från 5 mm till 100 mm längd och cylinderdiameter från M2 till M20. Styrka klass 8, 8 enligt GOST 1476-93.

Bild
Bild

Skruvskruv DIN 913 är analog med DIN 914, 915 och 916. Alla har inte huvud, i slutet finns en plats för en sexkant. De skiljer sig bara åt i typ av spets, som kan vara trubbig, avsmalnande cylindrisk eller borrad. Fördelarna med var och en av dem hittar du nedan. Frågan om att välja detta eller det materialet är ganska akut när det är planerat att använda fästelement under förhållanden med hög luftfuktighet, till exempel i pumputrustning. Legerat stål, titan och speciella korrosionsbeständiga beläggningar används ofta i rörledningar. Tillverknings- och metallurgisk teknik utvecklas ständigt för att möjliggöra användning av tuffa legeringar i höga slitagesituationer, till exempel vätesulfidkoncentrationer över 35%, temperaturer upp till 220 ° C och höga tryck. Hårdhet 45 H överensstämmer med ryska standarder GOST 11074-93, GOST 8878-93, GOST 11075-93 och GOST 28964-91.

Bild
Bild

Faktum! Det bör dock förstås att tillåtna skillnader i dimensioner kan påverka anslutningskvaliteten negativt, så när du väljer måste du kontrollera om konstruktörerna har några strikta rekommendationer för standardisering av fästelement (ISO, DIN eller GOST).

Att byta ut mot en analog är ibland kritiskt, så ibland måste du kontakta en fästelementstillverkare . Beroende på storleken ändras spetsens fasningsvinkel, till exempel för långa skruvar i storlek M6x10 är fasningsvinkeln 90 °, och korta och långa eller tjocka och långa, till exempel 12x12, har en mer stump fasningsvinkel 120 °, vilket är något sämre för permanent vidhäftning.

Bild
Bild

Utnämning

Ställskruvar används konsekvent i många olika branscher, och en av de ganska utbredda är möbler, nämligen dörrhandtag och spaklås. Dörrhårdvaran fästs på bladet och täcks sedan med ett speciellt överlägg, och med hjälp av dolda fästelement är strukturen tätt ansluten från insidan så att den inte kan nås från utsidan . De används främst där vi aldrig ser dem, för axiell och radiell fixering på axlar inuti mekanismer, verktygsmaskiner, bilmotorer (och inte bara) motorer, olika konstruktioner inom möbel- och byggindustrin. Förutom ansiktsluckan skiljer de sig åt i typ av spets.

Bild
Bild

UV -spetsen är den del som skruven skruvas fast i den del som ska fästas. Hans val bestäms vanligtvis av mekanismens karaktär.

Här finns information om typer och syften med standardtips

  1. Trunnion med cylindrisk ände - den mest populära typen av fästelement för tillfällig, permanent eller halvpermanent koppling av delar på axlar med en hållfasthetsklass från 14 till 45 H på Brinell-skalan och där koppens kant kan skäras in i axeln. Används för mjuka material där stark åtdragning är opraktisk. Låter axeln rotera fritt samtidigt som spindeln hålls i låst läge.
  2. Den avsmalnande spetsen används för permanent placering av delar . Den djupa penetrationen av den skarpa spetsen när den dras åt ger maximal axiell och hållkraft för att utveckla tvärpunktsskjuvhållfasthet.
  3. Den platta spetsen är den mest prisvärda , enkelt och används i budgettyper av skruvar. Den är lämplig för situationer där blandning av hela ytan krävs för att skapa komprimering. Denna typ av fästelement är utmärkt för föremål som kräver frekvent montering och demontering snarare än permanent placering.
  4. UV med borrad platt spets nödvändig för permanent placering och säker låsning av delar. Spetsens grovhet gör att den kan skära djupare i metallen för ett långvarigt grepp. De byter ofta ut stift. Lämplig för härdat stål eller ihåliga rör.
  5. Fjäderbelastad kulskruv avsedd för användning i mjuka material som aluminium och vid extrema temperaturer, inklusive på delar som kräver ofta demontering och låsning av enheter (för dörrhandtag). Vissa har en nylonspets som tillför friktion för att motstå lossning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hållkraften kan ökas med leddjupet. Den längre skruvlängden minskar antalet fästpunkter som krävs, där var och en kan lägga till så mycket som 15% till den totala hållkraften. Avsmalnande spetsar med den djupaste penetrationen ger den största förstoringen, och platta små spetsar som M3x4 gör de minsta.

Bild
Bild

Viktig! En värdefull egenskap i vissa elektriska och elektroniska mekanismer är stålets icke-magnetiska egenskaper.

Förutom, företag tillverkar skruvar enligt alla parametrar hos en grossistkund: med erforderliga dimensioner och applicering av korrosionsskyddande beläggningar baserade på organiska eller oorganiska material (galvaniserade, blåade, förkromade, förnicklade etc.). Storlek och åtdragning är viktiga faktorer för vibrationsmotstånd och hållbarhet. Skruvdiametern ska vara ungefär 1/2 av axeln (kontakta en specialist). UV finns med olika tråddiametrar (från M1, 2 till M 24) och skaftlängder från 2 till 302 mm.

Rekommenderad: