Tegelpluggar: Spikpluggar Och Andra Typer För Ihåliga Och Massiva Tegelstenar. Hur Man Borrar En Tegelvägg För Konstruktionsdylar?

Innehållsförteckning:

Video: Tegelpluggar: Spikpluggar Och Andra Typer För Ihåliga Och Massiva Tegelstenar. Hur Man Borrar En Tegelvägg För Konstruktionsdylar?

Video: Tegelpluggar: Spikpluggar Och Andra Typer För Ihåliga Och Massiva Tegelstenar. Hur Man Borrar En Tegelvägg För Konstruktionsdylar?
Video: Borra och plugga i olika väggar 2024, April
Tegelpluggar: Spikpluggar Och Andra Typer För Ihåliga Och Massiva Tegelstenar. Hur Man Borrar En Tegelvägg För Konstruktionsdylar?
Tegelpluggar: Spikpluggar Och Andra Typer För Ihåliga Och Massiva Tegelstenar. Hur Man Borrar En Tegelvägg För Konstruktionsdylar?
Anonim

Tegel är en av mänsklighetens grundläggande uppfinningar, den har varit känd i en eller annan form i årtusenden. Redan i början av 1900 -talet, när de byggde en tegelkonstruktion, försökte de ta så mycket som möjligt hänsyn till dess användning, nu på grund av utseendet på grundläggande nya metoder för montering på en tegelvägg, detta problem har tagits bort. I den här artikeln kommer vi att överväga moderna metoder för att fästa strukturelement av annan karaktär på tegelstenar med de så kallade pluggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För ett halvt sekel sedan, förutom den allestädes närvarande hammaren och tången, i verktygssatsen för en man som respekterar sig själv, fanns det också ett mycket specifikt verktyg - en bult. Det är ett massivt stålrör med tänder på ena sidan, ibland med ett stålhandtag fäst vid det. Ett runt hål i en tegel- eller betongvägg stansades med en bult, sedan drevs en träplugg in i detta hål, i vilket en spik kunde dras in eller en skruv kunde vridas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av inre element var mycket mödosam. Utbredningen av elektriska borrar och hammarborrar med en uppsättning borrar, inklusive de som är avsedda för borrning i tegel, har lett till att bultar nästan helt försvunnit från hushållsverktygssatser.

Naturligtvis uppträdde en mängd olika förbrukningsvaror, förenade under det allmänna namnet - en plugg för betong, sten, skumbetong och naturligtvis pluggar för tegel . En liknande fastsättningsmetod har blivit vanlig för alla dessa produkter. Alla representerar en distanshylsa, vars uppgift är att expandera fästelementet under installationen till ett hål tillverkat i ett visst material. Beroende på materialet i vilket fästelementen kommer att tillverkas, är pluggen gjord av olika material: polyeten, plast, mässing, stål.

Distansen beror på deformationen av pluggen på grund av att man hamrar eller sveper in en spik, skruv, självgängande skruv, bult, etc. i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Utvecklingen av expansionspluggar har lett till uppkomsten av flera typer av dem. Låt oss markera de som utvecklats för installation i en tegelvägg.

De kan klassificeras enligt flera kriterier:

  • mått (längd och diameter);
  • applikation (konstruktion, fasad, universell);
  • efter den typ av tegel som de används för (fast eller ihålig);
  • genom fästmetoden;
  • efter material.
Bild
Bild

Som du kan se kan utbudet av förbrukningsvaror vara mycket stort. Låt oss försöka klassificera dem efter typ, eftersom detta händer i en järnaffär.

  • Den första gruppen förenas med det vanliga namnet på spikspiken . Detta är ett universellt fästelement som framgångsrikt kan användas för fasta tegelkonstruktioner, medan det är viktigt att inte komma in i utrymmet mellan tegelstenarna under borrning, i så fall blir det problematiskt att fixa en sådan plugg.
  • Ankarfasad - fästelementet som är mest anpassat för ihåliga tegelstenar, även om du också kan prova att använda det för massiva tegelstenar. Sådana pluggar är gjorda av både metall och plast.
  • Poppet är avsedd för installation av värmeisolering och har en långsträckt form med en speciell anordning för att fixera isoleringen utan att deformera den, medan distansdelen är i slutet av pluggen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Vilket material är att föredra? Det verkar som om vad kan vara mer tillförlitligt än metall? Fördelarna med detta material är uppenbara: styrka, hållbarhet, förmåga att klara tunga belastningar . Det finns emellertid också nackdelar med distansfästen av metall. Först och främst deras höga pris och märkligt nog att den inte är mångsidig. Som regel används sådana pluggar för att montera alla strukturer på tegelväggar. Den är perfekt för att hänga upp olika övergripande utrustningar: en gaspanna, en varmvattenberedare, värmesystemelement, sportsimulatorer, galler, markiser, etc. En speciell typ av metallförbrukningsmaterial är ramfästen som är utformade för att fästa fönster- och dörrkarmar på tegelväggar.

Generellt sett är anordningen för en metallpinne ganska enkel, i själva verket är det ett rör med en invändig gänga, vid vilken arbetsänden slitsar görs och dess tjocklek blir större.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under installationen sätts pluggen in i ett förberett hål med motsvarande diameter, och sedan skruvas en tapp med en utvändig gänga in i den. Hårnålen expanderar pluggflikarna, och de sitter säkert i hålet.

Tillverkning av plastpluggar är mycket billigare . Detta har lett till ett stort utbud av expansionspluggar av plast. De enklaste av dem har samma princip som beskrivs ovan för deras metallmotsatser.

Bild
Bild

En skruv eller självgängande skruv skruvas in i plasthylsan, en speciell spik med ett gängat hack kan också dras in. Införandet av en metallstav leder till expansionen av strukturbladet, som säkert fixerar pluggen i materialet. Plastproppar för ihåliga tegelstenar har en speciell design.

Under installationsprocessen vrids deras kronblad till snäva "knutar", detta hjälper till att fixa dem i tomrummen . Förstärkta plastpluggar kan mycket väl konkurrera med vissa modeller av metallpluggar när det gäller fastsättningssäkerhet. Användningen av förbrukningsvaror av plast är mycket bred. Från montering av tavlor och speglar till fixering av tung utrustning.

Bild
Bild

Vilken är bättre att använda?

Vilken typ av fästelement som passar bäst för vissa verk kan det vara svårt att först avgöra på grund av den enorma variationen. När du köper en plugg är det naturligtvis alltid lämpligt att konsultera butiken så att du inte behöver gå till affären igen . Låt oss försöka ge allmänna rekommendationer. För massiva tegelstenar är nästan samma pluggar lämpliga som rekommenderas för betong. Om väggarna är gjorda av den här typen av material kan du säga att du har tur. De flesta universella ankare fungerar bra. Även tunga och skrymmande föremål kan fixeras säkert, för att inte tala om hyllor och skåp.

Det är en helt annan sak om tegelstenen är ihålig . För ihåliga tegelstenar är de flesta universella pluggar helt olämpliga. Det är farligt att slå in en spikpinne i en sådan vägg, eftersom detta kan orsaka sprickbildning inte bara på ytan, utan också i skiljeväggarna inuti tegelstenen, i det här fallet blir det helt enkelt omöjligt att fixa något i samma plats, och hålet i väggen måste repareras.

Bild
Bild
Bild
Bild

För slitsade och ihåliga tegelstenar krävs speciella plastpluggar som rullar ihop till en knut eller metallankare med kronblad som vilar mot skiljeväggen inifrån . Arbetet med sådana förbrukningsvaror bör vara mycket försiktigt, eftersom det till skillnad från en fast tegelsten som har tomrum som regel är mer ömtåligt. En motstående tegelsten, som kombinerar styrka med viss dekorativitet, kräver särskild omsorg. Utseendet på chips och sprickor i detta fall är helt enkelt oacceptabelt. Det är också viktigt att komma ihåg att en sådan tegel oftast har hålrum för att minska vikten, vilket i hög grad begränsar användningen av vissa ankare och spikspikar.

För motstående porösa tegelstenar är långsträckta plastpluggar mest att föredra, under installationsprocessen bildar de komplexa noder som på ett tillförlitligt sätt kan fixa dem i tomrummen i sådana strukturer . Fästelement för röda och silikatstenar är något annorlunda. Rött är vanligtvis mjukare, och det finns en risk för att vridspetsen i hålet om borrens diameter är felaktig, eller under borrningen, befälhavaren inte kunde stå emot vinkelrätt och hålet blev lite större.

Sandkalkstenar är mer toleranta mot mindre brister under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man fixar?

För att stärka pluggen i en tegelvägg, för att borra ett hål, är det inte tillrådligt att använda en borrhammare i slagverksläge, det är bättre att arbeta i borrläge. Borrning bör göras försiktigt utan ryck, försök att behålla en rätt vinkel . Detta hjälper till att undvika sprickor och flis.

Rekommenderad: