Möbelskor: M5 Och M6, M8 Och M10, Plast Och Metall, Gängade Och Andra Beslag. Vad Handlar Det Om Möbler? Håldiameter För Fot

Innehållsförteckning:

Video: Möbelskor: M5 Och M6, M8 Och M10, Plast Och Metall, Gängade Och Andra Beslag. Vad Handlar Det Om Möbler? Håldiameter För Fot

Video: Möbelskor: M5 Och M6, M8 Och M10, Plast Och Metall, Gängade Och Andra Beslag. Vad Handlar Det Om Möbler? Håldiameter För Fot
Video: BMW M8 против M5 - ГОНКА и ПРОВЕРКА ТОРМОЖЕНИЯ 2024, April
Möbelskor: M5 Och M6, M8 Och M10, Plast Och Metall, Gängade Och Andra Beslag. Vad Handlar Det Om Möbler? Håldiameter För Fot
Möbelskor: M5 Och M6, M8 Och M10, Plast Och Metall, Gängade Och Andra Beslag. Vad Handlar Det Om Möbler? Håldiameter För Fot
Anonim

En futorka är en viktig möbelfäste, nödvändig för att skapa ett gängat fästelement, utan vilket det är omöjligt att föreställa sig moderna hopfällbara och funktionella möbler. Delen är installerad dold och osynlig från utsidan, men det är hon som håller hela underlaget på sig själv. För att skorna ska klara belastningen är det mycket viktigt att välja rätt dimensioner, materialet från vilket det är gjort och även korrekt utföra installationen. I denna artikel kommer vi att överväga typerna och installationen av möbelbeslag.

Bild
Bild

Vad det är?

Möbelfot (gängad mutterhylsa, hylsa) är ett fästelement som gör att du kan göra ett uttag för en vanlig metallskruv eller hårnål i en trä- eller plastyta. Det ser ut som en liten cylindrisk del med ett gängat hål och trådar på utsidan . Ibland används en hållare istället för en yttre tråd. Gängan (eller hållaren) på utsidan tjänar för den tätaste infästningen i materialet, och den inre för att skruva in skruven som fäster den andra delen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således fungerar möbelfotbrädan som en mutter infälld i materialet. Detta gör att du kan skapa olika alternativ för skruv- och excentriska möbelgolv.

Fördelarna med att använda skor är följande:

  • motskruven kan skruvas in och ut ett obegränsat antal gånger, vilket gör att du kan göra möbler hopfällbara och transformerbara;
  • anslutningen är mer skonsam för materialet än en självgängande skruv, och detta är mycket viktigt i möbler av mjukt trä, MDF, spånskiva, plywood, plast; det skulle vara nästan omöjligt att göra hopfällbara strukturer av dessa material utan en futorka;
  • anslutningens estetiska utseende - det visar sig vara hemligt och snyggt, det finns inga utskjutande element som förstör träytans utseende;
  • låter dig påskynda monteringen av möbler, medan infästningen är mycket tillförlitlig: den gängade bussningen ger ytterligare styvhet åt anslutningen, absorberar en del av den mekaniska belastningen; möblerna faller inte sönder i det mest olämpliga ögonblicket, tål den vikt som krävs och håller i många år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Möbelfoten används i de fixeringsområden där maximal tillförlitlighet krävs. Det låter dig skapa följande:

  • demonterbara skruvanslutningar, infästning av möbelstöd, till exempel demonterbara bord, stolar med skruvbara ben;
  • oskiljbara skruvanslutningar - fixering av vertikala stolpar för räcken, sammanfogning av träpaneler, montering av skåpmöbler, montering av hyllstöd;
  • fästmekanismer för att öppna möbeldörrar i olika vinklar - en metallkåpa på fotbrädorna;
  • fastsättning av små funktionella eller dekorativa delar på möbelkroppen - krokar, hyllor, handtag;
  • anslutning av plan i komplexa vinklar, långa träprodukter - fastsättning av ledstänger i vinkel, frontpaneler;
  • som ett fästelement för excentriska kopplingar;
  • byte av trasiga eller lösa gängade anslutningar.

I alla dessa förbindelser spelar foten en viktig roll och stöder hela strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Möbelramar presenteras i två stora kategorier:

gängad - de har en tråd på utsidan, på grund av vilken de hålls pålitligt i materialet;

Bild
Bild
Bild
Bild

utan yttre tråd - på utsidan, i stället för en tråd, görs ett ringformigt hack (hållare), ofta finns det ytterligare fäststift; detta alternativ är mycket bekvämt för fixering av stödmöbelben.

Bild
Bild

Beslag i båda grupperna kan utrustas med följande ytterligare funktionella element:

  • distansmekanism - på grund av det expanderar hylsan ytterligare från insidan för en tillförlitlig, gapfri anslutning med materialet; ett populärt alternativ är en fot med en distansboll, vars kronblad kilar när skruven skruvas in;
  • en spår för en insexnyckel eller skruvmejsel;
  • med en fläns som ger en stor lageryta, vilket ökar anslutningens hållfasthet; dessutom är kjolar med kjol mer praktiska för installation;
  • nylonfoder;
  • olika ytterligare fästelement - klämmor, spikar och så vidare.

Viktig! En mängd olika modifieringar gör att du kan välja det mest lämpliga alternativet beroende på arten av det utförda arbetet, möbelns material.

Bild
Bild

Material (redigera)

Möbelstommar är gjorda av metall eller plast. Metall är tillverkad av korrosionsbeständigt stål (kolstål, stålklass A2, A4), mässing, aluminium, icke-järnmetalllegeringar. För ökat motståndskraft mot miljön kan den ha en korrosionsskyddande beläggning - nickel, zink, krom, anodiserad . Metallhårdvara används för viktiga fästelement som ständigt måste motstå ökade belastningar. De har ökat slitstyrka, men de är inte lämpliga för produkter av mjukt trä och för att fästa miniatyrdelar - de är för tunga, det är stor risk att träytan spricker när man skruvar fast dem. I dessa fall är plastfästen idealiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plastfodralet har följande fördelar:

  • modern plast gör det möjligt att göra mycket hållbara och högkvalitativa delar;
  • de är inte rädda för fukt, resistenta mot olika miljöpåverkan;
  • billigare och lättare att tillverka;
  • skärs enkelt i ythål, deformeras inte, ger en bra anslutningstäthet.

Därför används plastskodon i stor utsträckning i moderna möbelfästen.

Bild
Bild

Dimensioner

Beslag presenteras i olika storlekar för olika uppgifter. De kan styras av GOST / DIN -standarder, eller de kan vara atypiska, beroende på möbeltillverkarens designbeslut . Atypiska säljs vanligtvis inte separat, men ingår vid beställning av färdiga möbler. Men främst tillverkarna styrs av DIN 7965 -standarden för möbelkopplingar.

De vanligaste modellerna är de som är gjorda för en typisk metallskruv - från M4 till M20.

Bild
Bild

Det vill säga att fotens innerdiameter väljs på samma sätt som en konventionell mutter: en motskruv med samma diameter är fäst på den (för en M4 -fot - en M4 -skruv och så vidare). De mest populära storlekarna: M4, M5, M6, M8, M10. Och det finns också kopplingar för skruvar, dubbar, skruvar.

För att välja rätt sko måste du, utöver innertrådens diameter, också ta hänsyn till dess yttre diameter och längd . Den yttre diametern är vanligtvis 6 till 29 mm. Gänghöjden är från 0,5 till 1,5 mm. Ytterdiametern bestämmer storleken på hålet som borras i materialet. Tillsammans med denna parameter måste fästmetoden beaktas - ett gängat hölje, med ett hack, med en distansmekanism och så vidare.

Bild
Bild

Längd är hur djupt ärmen går in i materialet. Vanligtvis är denna parameter från 8 till 20 mm. Det är nödvändigt att välja skorna i längd så att åtminstone några millimeter återstår till framsidan (hålet är vanligtvis inte gjort). Hylsan ska inte heller sticka ut och störa installationen av andra beslag.

På samma gång längden måste vara tillräcklig för att fästelementet ska vara starkt och klara avsedda belastningar . Därför är ett av de mest efterfrågade alternativen ett fodral med ett yttre diameter-till-längdförhållande på 10x13 mm för en standardskruv. Det anses vara universellt. Även om ett antal uppgifter kan kräva miniatyrfästen eller, tvärtom, långa ärmar för högt belastade fästelement.

Viktig! Du kan se de typiska förhållandena för diametrar och längder för DIN -hylsor i ett speciellt bord. Och det indikerar också måtten på monteringshålen för fotbrädan för olika material.

Bild
Bild

Monteringsfunktioner

Att installera skorna är en uppgift som du kan hantera själv. Det viktigaste är noggrannhet och uppmärksamhet. Hålet för foten görs med en konventionell borr med en borr med lämplig diameter . Du kan markera borren med färgad tejp för att se hur mycket du behöver för att fördjupa den i materialet. Du måste borra ett hål och hålla diametern exakt millimeter. Om hålet är större kommer hylsan inte att kunna hålla, om det är för litet är det omöjligt att skruva in det. Därför måste du mäta allt exakt och välja rätt verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att du använder en borr för träet eller materialet du arbetar med. Så det är mindre risk att skada materialet. Borrbiten för metall är för hård, det är bättre att inte använda den för arbete med mjukt trä eller DPS . Hålets storlek görs vanligtvis lika med fotens ytterdiameter eller 1–2 millimeter mindre (vid inskruvning skär fotens tråd materialet dessutom, vidhäftningen är tät, utan mellanrum). Hur många millimeter som ska kastas i varje fall beror på materialet i vilket hylsan är fixerad och på sättet att fästa (tråd, hack, extra spikar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Varje version av foten kan ha sina egna optimala krav för hålets storlek. De måste förtydligas i medföljande dokumentation innan arbetet påbörjas.

När hålet är klart måste du sätta in foten i den . Gängade möbelkopplingar installeras genom att skruvas in med en skruvmejsel eller en insexnyckel, om det finns ett spår kan en skruvmejsel användas. Vid arbete med hårda träslag används vax eller ett speciellt smörjmedel för att underlätta inskruvning. Det utskjutande överskottet av ämnet låter dig också kontrollera åtdragningskraften. Beslag utan gänga hamras in med en hammare.

Rekommenderad: