Futorki (35 Foton): Vad är Det? Gängade Metall- Och Sanitära Mässingsbeslag, Ljus Och Baksida, Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Futorki (35 Foton): Vad är Det? Gängade Metall- Och Sanitära Mässingsbeslag, Ljus Och Baksida, Andra Typer

Video: Futorki (35 Foton): Vad är Det? Gängade Metall- Och Sanitära Mässingsbeslag, Ljus Och Baksida, Andra Typer
Video: MEERA BRASS PRODUCTS I CORPORATE DOCUMENTARY FILMS I BRASS COMPONENTS FROM JAMNAGAR 2024, April
Futorki (35 Foton): Vad är Det? Gängade Metall- Och Sanitära Mässingsbeslag, Ljus Och Baksida, Andra Typer
Futorki (35 Foton): Vad är Det? Gängade Metall- Och Sanitära Mässingsbeslag, Ljus Och Baksida, Andra Typer
Anonim

För att uppnå önskad funktionalitet hos den gängade anslutningen kan du behöva speciella adaptrar - beslag. En av de vanligaste är futorka. Beroende på uppgifterna produceras universella och specialiserade modeller. I den här artikeln kommer vi att överväga vilken typ av beslag och hur man väljer rätt del så att den klarar uppgiften och tål belastningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Futorka - en typ av gängad adapter (koppling), som används för att ansluta delar av cirkulärt tvärsnitt, övergång från en tråd till en annan. I utseende liknar det en cylinder med ett genomgående hål och trådar på den yttre ytan. Yttergängans diameter är vanligtvis större än innergängan, men det finns också omvända trådar . Den inre gängan på fodralet brukar kallas en mutter, den yttre gängan är en koppling.

Externa och inre trådar kan vara av samma typ och endast skilja sig åt i diameter, eller så kan de vara av olika typer (till exempel intern metrisk, extern - tum).

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan anslutning klarar stora mekaniska belastningar, den är tillräckligt tät, den kan demonteras och monteras obegränsat antal gånger.

Installationen av foten är ganska enkel och kräver i de flesta fall inte speciella färdigheter och verktyg (du behöver en sexkant eller en gasnyckel).

Bild
Bild

Varje produkt, beroende på användningsområde, kan ha olika storlekar, ha sin egen diameter och gängparametrar. Typiska egenskaper regleras av GOST-, DIN-, ISO -standarder . Icke-standardmodeller finns också.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Futorka kännetecknas av följande parametrar

  • Trådriktning - vänster höger. Delar med högergängor skruvas in medurs, vänster motsols.
  • Installationsmetod - gängad, utan utvändig gänga (driven).
  • Trådtyp - alla typer av metriska, rör, tumgängor används.
  • Visa - övergång, plugg . Övergångsfoten skapar en övergång från en diameter till en annan, har ett genomgående hål. Pluggen ser ut som en övergångshylsa, bara från ytteränden är den hermetiskt försluten eller stängd och låter dig blockera rördelen, sätt på radiatorn.
  • Rak eller omvänd fot . I ett rakt fall är yttergängans diameter större än den inre. Men det finns också detaljer om en icke -standarddesign - tvärtom. De är utrustade med en speciell förtjockning i ena änden (fläns), på insidan av vilken det finns en tråd med större diameter än trådens diameter på utsidan av beslaget.
Bild
Bild

Produkter kan ha:

  • en distansmekanism (oftast en distansboll);
  • insex- eller gasnyckel;
  • fläns.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möbelbeslag kan levereras med fästklämmor, spikar. Fjäderbelastade reparationsbeslag - en tunga som underlättar installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

VVS

I VVS används övergångsbeslag oftast - för anslutning av rör, olika enheter, radiatorer. För dessa ändamål, tillsammans med raka linjer, används ofta omvända beslag . Dessutom är pluggar mycket efterfrågade, som används för att täta linjerna, placeras på batteriet. För att ansluta radiatorn till rörledningarna används speciella radiatorbeslag. De säljs ofta i ett 4-delars monteringssats (två vänsterhänta och två högerhänta).

Bild
Bild

VVS -beslag har vanligtvis ett rör eller tumgänga, det kan vara vänster eller höger.

Högergänga är vanligare, den används på de flesta rör och anslutningsrör av olika utrustningar (vattenvärmare, pumpar, filter) . Den vänstra tråden används på rör som ansluts till radiatorn på vänster sida. Metriska gängor för själva rören används vanligtvis inte, men kan användas för att ansluta olika enheter - till exempel tryckmätare eller reducerare.

Bild
Bild

De mest populära storlekarna är de som motsvarar de vanligaste rördiametrarna: dessa är universella produkter som uppfyller GOST. Typiska VVS-beslag har tråddiametrar som sträcker sig från ½ "till 2" (8-50 mm). För rör med större tvärsnitt används sällan gängade beslag. Trådens längd är från 13 till 28,5 mm, produktens totala längd är från 17,5 till 39,5 mm.

Bild
Bild

Reparera

Huvudtypen av reparationsbeslag är gängade spiral (fjäder) skär. Utåt är en sådan del en fjädrande spiral gjord av diamantformad ståltråd, försedd med ett utsprång eller en tunga på ena sidan. Tungan är nödvändig för att underlätta installationen; efter installationen av skorna biter den av.

Egenskaper:

  • är tillverkade av korrosionsbeständigt stål, kan användas i aggressiva miljöer;
  • den återställda tråden är mer motståndskraftig mot mekaniska skador, skäret har inte effekten av att "bita" skadad hårdvara;
  • laster fördelas jämnt och amorteras längs hela anslutningens längd, och inte bara på grund av 2-3 övre varv;
  • anslutningen blir 2-4 gånger starkare och varar längre.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av dess unika egenskaper används en sådan insats inte bara för att reparera skadade trådar, utan också för att förstärka styva trådar på platser med viktiga högt belastade fogar inom flyg- och rymdteknik, kärnreaktorer och medicinsk utrustning.

I vardagen används de för att reparera avskalade trådar på rör och på olika mekanismer - till exempel för att återställa tändstiftet på en bilmotor.

Parametrarna för spiralinsatser för allmänt industriellt bruk och de vanligaste i vardagen motsvarar vanligtvis standarden DIN 8140. Längden på en sådan insats görs till en multipel av dess diameter i monterat tillstånd. Som standard är det 1D, 1, 5D, 2D, 2, 5D, 3D, där D är diametern.

Bild
Bild

möbel

Möbelfoten används inte som beslag, utan som fästelement, med vilken du kan göra ett uttag för att fästa en motåtgärd på en yta av trä, träskiva eller plast. Det vill säga, det fungerar som en mutter nedsänkt i materialet.

Skillnaden mellan möbler och andra typer (VVS, reparation) är att endast metriska trådar används.

Tillsammans med delar av en standardtyp (med utvändiga och inre trådar) används en speciell typ av fot för möbelfästen, där tråden endast appliceras på insidan av hålet och på utsidan, istället för tråden, en skårhållare och spikar används för att fästa på materialet.

Bild
Bild

Den yttre delen av fotbrädan skruvas eller hamras i materialet, där ett hål med önskad diameter förborras. När du installerar en del med en utvändig gänga skär den själv trådarna i materialet, eftersom spånskiva, trä och liknande material har en relativt mjuk struktur. Hammer-in-höljet (utan utvändig gänga) hamras enkelt in med en hammare. Vissa är utrustade med en distansmekanism.

Den inre tråden tjänar till att installera hårdvaran, som används för att fästa den andra delen . På grund av detta är det möjligt att skapa olika typer av möbelfästen - både enkla skruv, som endast består av fotplattan och en motskruv, och mer komplexa, där fotbrädan används som en del av en komplex mekanism - till exempel, excentriska kopplingar, dörrfästen, fällbara och skjutbara strukturer.

Bild
Bild

Futorka monteras diskret, förstör inte möbeldesignen.

Samtidigt är anslutningen mycket tillförlitlig, den låter dig dämpa påverkan på materialet, därför är den tillämplig inte bara för hårda träslag utan även för mjuka, sönderfallande material (spånskiva, plywood), plaster, för vilka inte alla typer av fästelement är lämpliga. Förutom själva möblerna används denna typ av fästelement för en mängd olika trä- och plastkonstruktioner . Med sin hjälp, till exempel, fästelement för räcken, räcken skapas, räcken med önskad längd monteras. Den kan också användas för fasadarbeten - för fixering av träpaneler.

Bild
Bild

Möbelbeslag är gjorda av metall och plast, de är gjorda för olika motvaror (skruvar, skruvar, självgängande skruvar, stift) och fästelement av plast. Tillverkningen av möbelfästen är inte strikt reglerad av GOST, det är ofta icke-standard. De mest populära är dock universella skor, som kan användas för möbelmontering och för ett stort antal hushållsuppgifter - för en standard GOST / DIN -skruv från M4 till M20.

Deras typiska storlekar:

  • innerdiameter från 4 till 20 mm (M4 till M20);
  • extern - från 6 till 29 mm;
  • trådhöjd - från 0,5 till 1,5 mm;
  • höjd - från 8 till 20 mm.
Bild
Bild

Material (redigera)

Beslag är gjorda av plast och metall. Små fotbrädor av plast används för att fixera möbler . De är lättare, mer motståndskraftiga än metall och korroderar inte. När vikten av själva fästelementet är kritisk eller om det är omöjligt att använda hård metallhårdvara på grund av materialets specifika egenskaper (ett tunt spånskivor, plywood), är sådana delar oumbärliga. Vissa VVS -armaturer är också gjorda av plast, som används vid installation av hushålls VVS -system.

I synnerhet är armaturer för värmeelement i aluminium gjorda av polypropen - en sådan adapter förhindrar bildandet av ett galvaniskt par mellan radiatorn och stålröret.

Bild
Bild
Bild
Bild

För kritiska anslutningar som måste klara höga mekaniska belastningar, utsättas för höga temperaturer, tryck, aggressiva medier, kommer endast metallbeslag att användas. De är gjutjärn, stål, koppar, mässing, ibland brons.

  • Gjutjärn skor används för gjutjärnsradiatorer och rör, tål tryck upp till 25 bar och temperaturer upp till 175 grader.
  • Mässingsfot - en bra kontakt för hushåll och de flesta industritekniska system. Detta material är hållbart, kemiskt inert och säkert. Men när det gäller styrka är mässing sämre än gjutjärn och används för system med ett arbetstryck på högst 16 Bar.
  • Stål -är tillverkade av höghållfast, korrosionsbeständigt kolstål, dessutom belagda med en skyddande zink- eller nickelbeläggning. De är lämpliga för aggressiva miljöer, tål höga mekaniska belastningar, tryck upp till 16 bar och temperaturer upp till 110 grader. Sådana beslag används för kritiska anslutningar i industri- och energirörledningar. Beslag med små dimensioner för att skapa tillförlitliga anslutningar (möbler, fjädrar) är också gjorda av rostfritt stål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av funktioner

När du väljer ett skor är det nödvändigt att bestämma vilken typ av dess typ som behövs, vilka mått och egenskaper det ska ha, vilken belastning som ska stå emot och vilket material det ska vara tillverkat av. Det är särskilt viktigt att välja rätt storlek på yttre och inre trådar och deras typ (metriska, tum, rör; höger eller vänster). För att göra detta måste du noggrant studera egenskaperna hos den parningstråd som futorka kommer att monteras på.

Använd en vernier -tjocklek eller linjal för att bestämma tråden (antalet varv per tum eller millimeter) och använd tabellen med trådstandarder för att bestämma vilken typ den motsvarar.

Det kan vara svårt för en icke-professionell att avgöra typen av tråd på detta sätt, så det är värt att tillgripa den medföljande dokumentationen för utrustningen för vilken skor ska väljas, eller använda råd från en erfaren hantverkare.

Bild
Bild

Här är några tips som hjälper dig när du väljer olika typer av skor

  • Om vi talar om installation av vatten- eller värmeförsörjningssystem, köps alla element i det installerade systemet, inklusive beslag, bäst i en uppsättning, från en rad från en viss tillverkare. Detta garanterar maximal hårdvarukompatibilitet.
  • För rör av vissa metaller är inte alla adaptrar lämpliga (även om de passar på gängan), utan endast från lämpliga material. Så för kopparrör är endast kopparbeslag med mässingselement lämpliga, för gjutjärnsradiatorer och rör-endast gjutjärn. För plaströr kommer stål- och gjutjärnsbeslag att vara för tunga, plast, mässing eller kombinerade adaptrar används här. Men beslag från alla material kombineras med stålrör.
  • I katalogerna över tillverkare för ett metallrör med en gänga anges diametern, mätt längs rörets insida (exklusive rörets tjocklek), och för plaströr, längs den yttre (med hänsyn till tjockleken av röret). Detta måste man tänka på för att korrekt välja borrdiametern och foga rör av olika material.
  • Reparationsfjäderhylsan måste sjunka ¼ av trådhöjden i hålet. Det måste väljas utifrån att längden i fritt tillstånd är något mindre än efter installationen. Vid beteckning av sådana beslag enligt DIN -standarden beaktas denna funktion och den slutliga storleken anges (till exempel kommer en M8 2D -insats i installerat tillstånd och med en trasig skaft vara en längd lika med två diametrar, att är 16 mm). Men när det gäller icke-standardiserade modeller kan tillverkare använda sina egna beteckningar, och du måste vara särskilt försiktig när du väljer.
  • När du installerar möbelfotbrädan måste hålkanten och fotbrädans övre kant matcha exakt och längden bör väljas så att minst ½ trådhöjd kvarstår från fotbrädans nedre kant till ytan (hålet är vanligtvis inte igenom).
Bild
Bild

I vilket fall som helst är det bättre att välja universaldelar tillverkade enligt GOST / DIN -standarder. De kräver inga specialverktyg för att installera, de är kompatibla med annan typisk utrustning. Vilka mekaniska belastningar en del tål, under vilka miljöförhållanden den kan användas och andra viktiga egenskaper kan också hittas från motsvarande standard.

Bild
Bild

När du köper måste du se till att trådarna är släta och att det inte finns några sprickor eller skador på delens kropp . För att säkerställa kvaliteten på trådarna kan du "provköra" beslaget genom att ansluta den till en lämplig parningstråd.

Rekommenderad: