Tvåkomponentslim: 2-komponentversion För Metall Och Parkett, Parkettkompositioner

Innehållsförteckning:

Tvåkomponentslim: 2-komponentversion För Metall Och Parkett, Parkettkompositioner
Tvåkomponentslim: 2-komponentversion För Metall Och Parkett, Parkettkompositioner
Anonim

För limning av olika byggnads- och efterbehandlingsmaterial används i de flesta fall ett speciellt lim, som innehåller två komponenter. Ett sådant lim ger stark och pålitlig vidhäftning av olika material. Men innan du använder detta ämne i reparationsarbetet är det nödvändigt att på förhand bekanta dig med dess egenskaper, funktioner och tillämpningsområde, och för att inte bli vilseledd av oärliga tillverkare är det också viktigt att analysera tillverkarna av tvåkomponentformuleringar i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Tvåkomponentslim kombinerar två typer av ingredienser i sin sammansättning - speciella hartser och härdare. Det senare kan ha ett annat aggregationstillstånd: vätska eller pulver. Men i alla fall är det nödvändigt att utföra huvudproceduren innan limet används - blandning av dess komponenter, vilket ger materialet förmåga att härda.

För att förbereda kompositionen korrekt måste du noggrant följa instruktionerna för dess utspädning .anges på förpackningen. Instruktionen innehåller information om proportionerna av förhållandet mellan komponenter och den tid som krävs för exponering efter utspädning. Vissa formuleringar innebär ett annat sätt att blanda de två ämnena. Om två ytor ska limmas, appliceras ett harts på den ena, och en härdare appliceras på den andra, medan kompositionerna blandas direkt när de två ytorna sammanfogas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponentkompositionen sätter sig snabbt på ytan och stelnar. Det är också mycket svårt att ta bort. I vissa fall blir processen med limning eller försegling med epoxi oåterkallelig, därför är det viktigt att noggrant förbereda ytan så att limkompositionen, förutom att utföra sina nyckelfunktioner, inte bidrar till att incidenter uppstår vid reparationen.

Ett tvåkomponentmaterial för bindning av trä och andra ytor säljs ofta i skopor . En av ingredienserna presenteras i torr form. Lägg i så fall den torra komponenten till skopan och blanda båda komponenterna noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på det specifika märket och specifika komponenter i epoxisammansättningen kan sådant lim lagras från en halvtimme till två timmar. Då blir det oanvändbart på grund av dess förtjockningskonsistens.

När kompositionen redan appliceras på ytan bibehåller den sin prestanda i 1-2 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Jämfört med andra typer av lim har tvåkomponentslim ett antal speciella positiva egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa inkluderar några positioner

  • Hög torkhastighet. En sådan lösning innehåller inte olika lösningsmedel eller vattenkomponenter, så den kan torka ut efter ett dygn efter applicering.
  • Hög styrka. Epoximörtel håller ihop material under lång tid. Dessutom kan den appliceras på absolut alla underlag.
  • Vattentät. Efter bearbetning med sådant lim kommer materialet inte att reagera sämre vid kontakt med vatten. Limmet har förmågan att hålla vätska ute och inte absorbera den. Dessutom påverkas inte lösningens prestanda vid kontakt med fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den självhäftande lösningen tillåter inte att elektricitet passerar igenom.
  • Vidhäftningsnivån är mycket hög.
  • Kompositionen har en elastisk struktur.
  • Limmet har ingen negativ effekt på massiva trämaterial.
  • Efter torkning deformeras inte limlinjen.
  • Materialet är inte benäget att krympa efter en viss tid efter applicering.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Trots förekomsten av skadliga ämnen är limmet inte farligt, eftersom dessa ämnen helt enkelt försvinner när kompositionen hårdnar.
  • Kompositionen är inte utsatt för de skadliga effekterna av olika bakterier och mögel.

Nackdelen är det relativt höga priset, men bland olika produkter kan du alltid hitta ett alternativ som matchar dina ekonomiska möjligheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa polyuretansorter av tvåkomponentslim har också en mycket frätande sammansättning som kan orsaka brännskador om de kommer i kontakt med huden.

Bild
Bild

Visningar

Även om tvåkomponentslim är ett universellt material, har det fortfarande ett antal sorter, som alla har sina egna egenskaper.

De viktigaste typerna av sammansättning inkluderar flera typer

  • Polyuretanlim med epoxikomponent. Det blir ofta ett alternativ till fastsättning med självgängande skruvar. Denna lösning har 20% elasticitet och säljs till ett överkomligt pris.
  • En ännu mer elastisk förening speciellt utformad för fastsättning på parkettens bas är ett polyuretanlim utan epoxihartser. Dess elasticitetsindex kan nå 40%, men ett sådant ämne säljs till ett högre pris.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Akryl 2-komponents lim presenteras i form av en sådan sort som en modifierad komposition. Den innehåller en aktivator som appliceras på produktens yta. Först då kan limningen utföras.
  • Bland akrylvarianterna finns också ett tvåkomponentsdispersionslim baserat på vatten. Denna förening är hållbar på grund av sin höga vidhäftning på ytan och är miljövänlig.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lim för PVC är en komposition, vars arbetskapacitet kan vara upp till 8 timmar. Det ger också möjlighet till ytterligare tillsats av härdare. För industriellt arbete med PVC-material används en sådan typ av tvåkomponentkomposition som 3M, som inkluderar specialutrustning för applikation.
  • En speciell är en icke-krympande tvåkomponentslösning, som har en transparent färg. Denna epoxiförening är multifunktionell, eftersom den kan fixa komplexa elektroniska delar samt små dekorativa element.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

På grund av den utmärkta vidhäftningen av ämnet, tvåkomponentkompositionen olika typer av strukturer kan limmas.

  • En tvåkomponent polyuretanförening för limning av parkett är mycket populär. Parkettlim fäster bättre på brädorna om de knackas efter limning, vilket eliminerar oönskade hålrum.
  • Om det är nödvändigt att fästa plywood med hjälp av pluggar kan tvåkomponentslim vara ett alternativt fäste som inte är sämre i styrka.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En komposition av denna typ är perfekt för att lägga keramiska plattor eller mosaik. På grund av dess speciella egenskaper säkerställer materialet en tillförlitlig vidhäftning av kakelbeläggningen till basen på både horisontella och vertikala ytor.
  • Med ytterligare värmebehandling med hjälp av ett lim kan du foga delar av metall, aluminium eller andra tunga material.
  • Med hjälp av tvåkomponentslim är även massiva produkter av natur- och konststen, som marmor och granit, kopplade till varandra. Dessa kan vara olika paneler som används för inredning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Glasprodukter kan oftast brytas på grund av deras bräcklighet. Men epoxilim kommer att vara ett utmärkt lim när du återställer formen på fat, vaser och andra glasartiklar.
  • Tvåkomponentmaterialet används för reparation av skor, vissa kläddelar och tillbehör.

En sådan utbredd användning av limkompositionen gör det möjligt att använda den i vardagen som en universell metod för att binda olika material. Det räcker att ha ett rör av sådant lim i huset för att enkelt eliminera många haverier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland används epoxi för att göra specifika delar . För detta hälls kompositionen i speciella former.

Under efterarbetet används limmet för att täta luckorna i golvbeläggningen, vilket gör att du kan korrigera mindre defekter som bildats under konstruktionen.

Bild
Bild

Tillverkare

Det finns en mängd olika kompositioner på marknaden för bygg- och efterbehandlingsmaterial. Låt oss markera de mest populära tillverkarna.

  • " Uzin MK 92 S " - är ett unikt lim med en mycket lång livslängd. Denna kvalitet beror på materialets ökade hållfasthet.
  • Tvåkomponents limblandning Poxipol är ett unikt material eftersom det kan härda även under vatten. Kontaktlimet innehåller inte toluen. Inom en halvtimme kan blandningen redan torka.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att binda tunga material som metall, stål, titan eller cement, använd " Universal tvåkomponents komposition 302 " … Det säljs i rör om 10 g. Det är viktigt att komma ihåg att ett sådant ämne inte kan fästa zink, polyolefiner, koppar och celluloid.
  • Märkeslim Interbond Den används som bindemedel mellan trä, plast, MDF, plywood och andra lätta material. Dess särdrag ligger i det faktum att ett av ämnena presenteras i form av en aerosol, som måste sprutas på en av ytorna som ska fogas.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tvåkomponentkomposition Akfix 705 har en speciell struktur. Det rinner aldrig nedåt, därför är det ett mycket bekvämt material för att klä vertikala ytor. Förutom trä och plast vidhäftar ämnet även läder och gummi.
  • Sionakrylat -limlösningar Loctite har ett brett spektrum av applikationer. Företaget tillverkar speciella typer av föreningar för isoleringstrådar, limning av gummidelar, utförande av kosmetiska procedurer och många andra typer av arbeten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För många användare är valet av lim i sig svårt.

För att välja rätt komposition bör du ta hänsyn till ett antal faktorer, inklusive några nyanser

  • Typ av arbete. Detta kan vara efterbehandling, väggbeklädnad, parkettläggning. Lim används också för att reparera och foga samman delar. Volymen av det erforderliga materialet beror direkt på denna faktor. Ibland räcker det med att köpa bara en 10 g tub.
  • Materialet som ska limas. Den definierar den specifika typen av tvåkomponentslim. Inte alla sorter har förmågan att ansluta delar från någon råvara, därför bör speciella kompositioner köpas.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Finansiella kostnader. Det är nödvändigt att beräkna den acceptabla kostnaden för limmet utifrån dina möjligheter. För vissa jobb är det inte alls nödvändigt att köpa de dyraste limen, för en billigare analog kan också framgångsrikt klara efterbehandling och reparationer.
  • När användaren bestämmer sig för ett visst limmärke måste du komma ihåg att läsa recensionerna om tillverkaren - detta kommer att hjälpa till att säkerställa egenskaperna med att använda materialet, lära sig några användarhemligheter och i vissa fall skydda själv från att köpa produkter av låg kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För att göra användningen av tvåkomponentslim inom olika områden enkel och effektiv är det nödvändigt att följa rekommendationerna från proffs inom bygg- och renoveringsarbete och erfarna användare.

Professionella råd hjälper till att underlätta processen att arbeta med lim

  • Polymerisationsprocessen är inte klart fixerad i tid. Det kan påverkas på olika sätt. Om det är nödvändigt att påskynda proceduren rekommenderas att höja omgivningstemperaturen. Vissa hantverkare föredrar att lägga till härdare i stora proportioner för att påskynda processen. Om du behöver förlänga processen är det värt att lägga till mindre härdare än vad som anges i instruktionerna.
  • Om parkett läggs på tvåkomponentkontakten, rekommenderas att vänta på fullständig torkning inte 24, utan 48 timmar.
Bild
Bild
  • Glöm inte skyddsutrustning när du arbetar med epoxy tvåkomponentslim. Dessa inkluderar handskar, ett bandage för andningsskydd. Det är nödvändigt i blandningsstadiet eftersom komponenterna i detta skede kan frigöras. Handskar är praktiska för att hålla limmet från att komma på händerna, eftersom det kan vara svårt att rengöra.
  • Om tvåkomponentslimet kommer på huden under reparationsprocessen, hjälper en acetonlösning att tvätta bort spåren.
  • Drag i rummet bör undvikas när du arbetar med detta lim.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om en golvmurbruk används måste ytan som ska appliceras vara torr men inte för slät.
  • Vissa formuleringar har mycket snabb vidhäftning, så det rekommenderas att använda dem tillsammans med andra ämnen när det är nödvändigt att utrusta alla efterbehandlingsdetaljer utan hast.
  • Verktygen som används för att blanda eller applicera tvåkomponentslimet ska rengöras noggrant. Om utrustningen inte rensas från förorening i tid kan den bli oanvändbar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponentslim är ett verkligt unikt bindemedel för olika beläggningar och delar. Om du tar hänsyn till alla nyanser av att välja och arbeta med sådant material, kan du enkelt hantera reparationer och hushållssvårigheter.

Rekommenderad: