Tvåkomponent Polyuretanlim: 2-komponent Polyuretanbaserade Parkettprodukter, Hur Man Väljer En Komposition För Parkett Och Metall

Innehållsförteckning:

Video: Tvåkomponent Polyuretanlim: 2-komponent Polyuretanbaserade Parkettprodukter, Hur Man Väljer En Komposition För Parkett Och Metall

Video: Tvåkomponent Polyuretanlim: 2-komponent Polyuretanbaserade Parkettprodukter, Hur Man Väljer En Komposition För Parkett Och Metall
Video: Reparation av lackade golv (Kährs) 2024, April
Tvåkomponent Polyuretanlim: 2-komponent Polyuretanbaserade Parkettprodukter, Hur Man Väljer En Komposition För Parkett Och Metall
Tvåkomponent Polyuretanlim: 2-komponent Polyuretanbaserade Parkettprodukter, Hur Man Väljer En Komposition För Parkett Och Metall
Anonim

Under reparationsprocessen kan du inte klara dig utan speciella bindemedel. För detta använder proffs och vanliga kunder lim av olika kompositioner. Tvåkomponents polyuretanlim används i stor utsträckning. Detta är ett mångsidigt sätt att på ett tillförlitligt sätt ansluta efterbehandlingsmaterial och andra detaljer. På grund av sin höga prestanda har produkten förtjänat respekt på världsmarknaden och bland ryska köpare.

generella egenskaper

Kompositionens namn talar för sig själv: det finns två komponenter vid limets bas, som var och en utför sin egen individuella funktion.

  • Element nummer 1 . Komplexa polymerer kombinerade med flervärda alkoholer. Utåt liknar den mycket en viskös och viskös pasta. Tack vare honom har limmet hög elasticitet, användbarhet, viskositet och transparens.
  • Element # 2 . Den andra komponenten, som skapar den nödvändiga konsistensen, kallas diisocyanat. Ovanstående två element är anslutna i samma proportion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av fördelar

Experter lyfter fram ett antal funktioner hos tvåkomponentslim

Föreningen kan användas för att binda en mängd olika material. Både konstgjorda och naturliga. Med den kan du arbeta med trä, tyg, metall, plast, gummi, sten. Således räcker en produkt för en enorm arbetsfront

Bild
Bild
Bild
Bild

Limmet är inte rädd för temperaturfluktuationer. En kvalitetsprodukt behåller höga tekniska egenskaper, både vid höga och låga avläsningar på termometern

Försämras inte under påverkan av överdriven fukt, bränsle eller olja. Mögel, svamp och andra negativa processer är inte heller läskiga

Bild
Bild
Bild
Bild
  • De kortaste bindnings- och torkningstiderna gör arbetsflödet snabbare och bekvämare. Detta är det bästa valet om du behöver slutföra arbetet så snart som möjligt.
  • Efterbehandlingsmaterialet håller säkert de nödvändiga elementen på horisontella och vertikala ytor. Polyuretanföreningen har utmärkta mekaniska egenskaper.
Bild
Bild
  • Vid arbete med MDV- eller PVC-strukturer fungerar limmet som ett högkvalitativt, hållbart och slitstarkt tätningsmedel. Det härdade lagret hjälper till att minska ljudnivån och håller rummet varmt. Om regionen har ett tufft klimat kommer sådant lim definitivt att vara till nytta.
  • Produkten är ekonomisk att använda. En lönsam kostnad kommer att hjälpa till att spara en betydande del av pengarna, särskilt när det gäller reparationer på grundval av stora föremål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

Experter och användare markerar endast en nackdel med lim baserat på två komponenter - det här är en lång torktid. Denna indikator kompenseras dock helt av den slutliga tillförlitligheten, hållbarheten och andra fördelar. Å andra sidan kan nackdelen betraktas som en fördel ur synvinkeln att befälhavaren har tillräckligt med tid att justera reparationen tills den stelnar helt.

Viktigaste egenskaperna

Innan du köper lim och börjar arbeta måste du bekanta dig med de individuella egenskaperna hos denna typ av förening. Kunskap om de viktigaste egenskaperna hjälper till att avgöra om materialet klarar uppgiften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniska egenskaper hos tvåkomponent polyuretanlim

  • Produktförbrukning per kvadratmeter yta är från 800 till 2000 gram. Indikatorn varierar beroende på typ av arbete och typ av grund.
  • Arbetet måste utföras under vissa temperaturförhållanden. Den lägsta indikatorn är - 20 C. Och max är 80 grader med ett plustecken.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Se till att temperaturen i rummet ligger inom intervallet från + 15 till + 30 C.
  • Förvara produkten i en tätt sluten behållare, bort från solljus. Temperaturförvaringsförhållanden: från noll till 50 grader Celsius.
Bild
Bild
  • Den maximala skjuvhållfastheten är 3 Newton per kvadratmeter. mm. Var noga med att tänka på gränsen när du reparerar och justerar.
  • Det tar 24 till 48 timmar för limet att härda helt. Allt beror på lagret. Ju tjockare den är, desto längre tid tar det att stelna.
Bild
Bild
  • För en liter vätska 1, 55 kg.
  • Limets sammansättning är helt fri från organiska lösningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Limmet kan användas tillsammans med golvvärmeteknik.
  • Produkten skiljer sig från liknande kompositioner i sin höga vidhäftning till alkalier.

Med tanke på ovanstående tekniska egenskaper och ett antal fördelar är det inte svårt att förstå att limmet har ett brett användningsområde. Under en lång livslängd behåller limmet sin styrka och tillförlitlighet. Parkettlimet är mycket motståndskraftigt mot konstant spänning, även flera decennier efter installationen av golvbeläggningen

Bild
Bild

Limmet har en fantastisk egenskap att expandera vid minsta deformation. Det ger ytterligare håll mellan de enskilda plankorna. På så sätt kan du vara säker på att parketten inte förfaller. På grund av ämnets täta struktur samlas inte fukt mellan elementen, vilket har en destruktiv effekt på trä- och metallelement. Kom ihåg att fukt gör att bakterier förökar sig

Bild
Bild
Bild
Bild

Limet klarar perfekt de funktioner som tilldelas det när du arbetar med kakel. Kompositionen kommer att ge tillförlitlig vidhäftning av plattan till en horisontell eller vertikal yta. Produkten kan användas i badrum där hög luftfuktighet upprätthålls. Vatten, ånga och fukt visas inte för hållbarhet och användbarhet

Bild
Bild

Olika dekorativa element av sten, glas, marmor och andra material fästs med polyuretanlim baserat på två komponenter. Genom att använda en kvalitetsprodukt och följa bruksanvisningen kommer delarna att fästas på ett tillförlitligt sätt i många år framöver

Reparatörer säger att arbetet med en polyuretanförening inte är så svårt som det kan tyckas vid första anblicken. Även en nybörjare kan använda den, men bara om han strikt följer instruktionerna. För applicering är det nödvändigt att använda en speciell spatel. Det rekommenderas att köpa det omedelbart när du köper limmet

Bild
Bild

Hur utförs arbetet korrekt?

Träning

Innan du applicerar bör du först förbereda ytan, annars fungerar det inte för att uppnå det förväntade resultatet. Basen måste rengöras genom att ta bort skräp, damm och andra föroreningar. Du måste också ta bort grovhet och grader. Limmet kan endast appliceras på en helt torr yta.

Bild
Bild

Rör om limet noggrant för att bilda en homogen massa. Detta förfarande är nödvändigt så att skiktet ligger snyggt och jämnt. Det rekommenderas att använda en spatel för blandning.

Ansökan

Nu är det dags att applicera produkten direkt. Du måste använda ett specialverktyg. Det högsta tillåtna limskiktet bör vara 1 cm. Se till att limmet täcker ytan jämnt och att det inte finns snedvridningar, förskjutningar eller andra brister.

Bild
Bild

Fastsättning

När en tillräcklig mängd lim har applicerats på ytan är det nödvändigt att fästa de nödvändiga elementen på basen. Det rekommenderas att utföra denna procedur i en timme så att vädret inte förstör det självhäftande lagret. Annars kan kompositionen förlora nästan alla egenskaper som tillverkarna garanterar. Innan reparation är det absolut nödvändigt att beräkna den tid du planerar att spendera på var och en av åtgärderna.

Bild
Bild

Sista steget

Om du applicerar för mycket lim kan du enkelt ta bort det. Använd en mjuk trasa fuktad med ren alkohol. Det rekommenderas att utföra denna procedur omedelbart så att limmet inte hinner härda.

Produktens kontaktyta med kompositionen bör vara minst 75% av de totala ytmåtten . Så snart arbetet är klart är det nödvändigt att lämna rummet för en dag eller två. Vid denna tidpunkt, avstå från arbete och manipulation i det behandlade området. Efter utgången av ovanstående period kommer komponenterna att kopplas tillförlitligt.

Bild
Bild

Försiktighetsåtgärder under drift

När du använder limet är det nödvändigt att följa exakt instruktionerna som tillverkaren lägger vid köpet. Glöm inte heller att skydda dig mot skador och andra skador.

Det är nödvändigt att applicera kompositionen med tjocka gummihandskar av tillräcklig längd. Det är lämpligt att täcka ögonen med skyddsglasögon medan du rör om limet.

Bild
Bild

Om det kommer lim på huden, ta bort det omedelbart. Det bästa sättet att använda varmt vatten och tvål. Om limpartiklar kommer i kontakt med ögonskalet, bör du omedelbart kontakta en läkare. Säkerställ tillräcklig luftcirkulation under applicering. Om detta inte är möjligt, täck ditt ansikte med en andningsskydd.

Hur förvaras produkten korrekt?

Det rekommenderas att använda det opackade limet inom sex månader. Efter att ha öppnat den förseglade förpackningen börjar fukt tränga in i den, varav en stor mängd kommer att förstöra limets tekniska och operativa egenskaper.

Bild
Bild

Om du väljer en produkt för lokal renovering eller efterbehandling av ett litet rum, rekommenderas att du köper ett litet paket av kompositionen. Genom att känna till förbrukningen är det inte svårt att beräkna den nödvändiga mängden lim.

Tips från experter

Det är inte svårt att förlänga hållbarheten för polyuretan tvåkomponentslim genom att lyssna på enkla regler. Ta bort överflödig luft från förpackningen innan du stänger röret efter att reparationen är klar. Tryck bara försiktigt mot sidorna av förpackningen. Se till att locket sitter tätt mot förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förvara förpackningen upp och ner . Denna metod förhindrar att bitarna av lim sjunker till botten och blockerar förpackningens pip. Renoveringstekniker rekommenderar att man bygger en vertikal tillförsel för polyuretanlimet. För denna design behöver du bara två brädor. Med hjälp av en borr kan du snabbt göra hål för storleken på de självhäftande locken. Denna lagringsmetod kommer att förlänga produktens livslängd så mycket som möjligt.

Slutsats

Ett polyuretanbaserat ämne har använts i reparationsindustrin under lång tid. Den har alla egenskaper du behöver för att få ett utmärkt resultat. Dessutom används ämnet för att reparera fordon som båtar eller bilar.

Detta är ett praktiskt och pålitligt verktyg som ger en tät och långsiktig dockning av element, oavsett material. Trots sina professionella egenskaper kan limmet enkelt användas hemma, även utan erfarenhet.

Bild
Bild

Den moderna marknaden erbjuder ett stort utbud av produkter . Produkten erbjuds av inhemska och utländska tillverkare. Produkter av Uzin -märket är högt värderade.

Rekommenderad: