Kallsvetsning För Metall: Vattentäta Produkter Vid Hög Temperatur, Instruktioner För Användning Av Lim, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Kallsvetsning För Metall: Vattentäta Produkter Vid Hög Temperatur, Instruktioner För Användning Av Lim, Recensioner

Video: Kallsvetsning För Metall: Vattentäta Produkter Vid Hög Temperatur, Instruktioner För Användning Av Lim, Recensioner
Video: Magic Welding Waterproof Resistance High Temperature Glue Heat Resistance Cold Weld Repair Paste 2024, April
Kallsvetsning För Metall: Vattentäta Produkter Vid Hög Temperatur, Instruktioner För Användning Av Lim, Recensioner
Kallsvetsning För Metall: Vattentäta Produkter Vid Hög Temperatur, Instruktioner För Användning Av Lim, Recensioner
Anonim

Ett modernt lim med hög styrka krävs för många jobb inom olika branscher. Detta material är kallsvetsning. Produkterna har funnit sin tillämpning inom reparation av fordon och VVS -armaturer, vilket eliminerar olika defekter på metallytor och återställer trådar.

Bild
Bild

Särdrag

Kompositionen kan användas i alla områden där konventionell metallsvetsning är effektiv, men ett antal objektiva skäl hindrar den senare från att fungera. Denna metod för sammanfogning av metallytor består i att kombinera elementen med hjälp av svetsblandningens plasticitet, som tränger in i materialet.

En egenskap hos kallsvetsning är också det faktum att det inte är nödvändigt att köpa specialiserad dyr utrustning för att säkerställa produktivt arbete. Denna metod kan hänföras till trycksvetsning, men vidhäftningen erhålls på grund av djup plastisk deformation, vilket förstör materialets oxidskikt, vilket gör avståndet mellan elementen liknande parametrarna för kristallgitteret. Det är ökningen av energinivån för ämnen som gynnar skapandet av en stark kemisk bindning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets egenskaper gör det möjligt att arbeta med ytor och strukturer gjorda av icke-järnhaltiga och järnhaltiga metaller . Huvuddragen i denna bindningsmetod är det faktum att kallsvetsning är idealisk för reparation av värmekänsliga metallprodukter och ger en tillförlitlig anslutning mellan olika metaller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metoden har flera fördelar

  • Produkterna är tillgängliga för konsumenter och säljs i många stormarknader.
  • I de flesta fall är det möjligt att ansluta elementen utan att först demontera dem.
  • Arbetet tar inte mycket tid.
  • Ytorna som ska limmas deformeras inte eftersom de inte utsätts för höga temperaturer.
  • Svetssömmen uppfyller kraven för estetisk dragningskraft.
  • Ofta är denna metod det enda sättet att ansluta delar. Detta gäller svetsning av element av koppar och aluminium samt behållare som innehåller explosiva ämnen.
Bild
Bild
  • Tekniken eliminerar avfall.
  • Det är inte nödvändigt att göra maximal ansträngning för att utföra processen att foga samman delar.
  • Materialet är helt ofarligt.
  • Inga speciella färdigheter eller specialverktyg krävs för arbete.
  • Det finns värmebeständiga sorter av kompositionen som du kan arbeta med vid temperaturer över +1000 C.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med materialet inkluderar flera funktioner

  • Svetsstyrkan är fortfarande lägre jämfört med konventionell svetsning, så produkterna är inte alltid lämpliga för industriella tillämpningar.
  • Kallsvetsning marknadsförs inte som ett material för att reparera stora defekter.
  • Ytorna som ska fogas måste rengöras noggrant innan appliceringen av föreningen. Annars minskar vidhäftningskvaliteten kraftigt.
Bild
Bild

Visningar

Baserat på fogens placering och typen av arbetsytor kan flera typer av kallsvetsning särskiljas.

  • Punkt - rekommenderas för däck och köksredskap av aluminium och koppar, för montering av munstycken på aluminiumtrådar, vilket ökar kvaliteten på anslutningen av elektriska kontakter.
  • Sutur - konstruerad för tillverkning av fodral med olika anordningar och utrustning, samt volymetriska förseglade behållare.
  • Stånga - används för att göra ringar och ansluta trådar;
  • Tavrovaya - används för limning av mässingsreglar, elektriska lokskenor;
  • Skjuvsvetsning - konstruerad för rör som tillhandahåller vattenförsörjning, inklusive värmesystem, samt för överföringsledningar på järnvägen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på limkompositionen och dess densitet klassificeras svetsning enligt följande:

  • Plastliknande, som liknar en stång med ett eller två lager (tekniken för att använda ett sådant material kräver preliminär blandning och mjukning av produkten);
  • Vätska, bestående av ett lim och en härdare som måste blandas före applicering (varför det kallas tvåkomponent).
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av kallsvetsning med avseende på målriktningen

  • Vattentålig komposition för arbete i vatten.
  • En bilreparationsprodukt som innehåller metallfyllmedel. Denna svetsning är tillverkad speciellt för arbete med bildelar.
  • En produkt avsedd att arbeta med metaller, som har ett visst fyllmedel i sin sammansättning, tack vare vilken nästan alla typer av ytor är anslutna till varandra.
  • Universell svetsning. Det ger en pålitlig anslutning av olika material (trä, olika polymerer, etc.). Denna produkt är den mest efterfrågade på marknaden.
  • Hög temperatur kallsvetsning. Den kan användas vid temperaturer från +1500 till -60 C.
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Kallsvetsning är ett epoxihartsbaserat plastlim. Tvåkomponentkompositionen lagras under lång tid utan att förlora sina grundläggande egenskaper. Enkomponentsprodukter kräver snabb applicering, eftersom de snabbt tappar sina bindningskvaliteter.

Oftast produceras produkten i form av en tvåskiktscylinder . Dess skal är en härdare med harts och metalldamm inuti. Denna tillsats ger en stark bindning.

Förutom huvudkomponenterna innehåller svetsning även andra tillsatser, såsom svavel. Tillsatser ger unika kvalitetsegenskaper hos kompositionen. Tillverkare avslöjar som regel inte hela listan över använda ämnen.

Bild
Bild

De viktigaste komponenterna som finns i de flesta kalla metallsvetsar är följande:

  • epoxiharts - huvudelementet (tillhandahåller bindning av material till varandra);
  • fyllmedel, som är ett metalldamm (ansvarar för styrkan i hela bindningen, vilket gör sömmen värmebeständig);
  • olika tillsatser, vars sammansättning bildas av tillverkaren beroende på typ av svetsning.

Temperaturegenskaperna för kallsvetsning beror också på produktens sammansättning. Vanligtvis innehåller instruktionen för produkten information om parametrarna, för vilka anslutningen kommer att vara pålitlig och hållbar. För de flesta av kompositionerna är maxvärdet en indikator som är lika med +260 C.

Bild
Bild

Tillverkare

På hemmamarknaden är de mest populära tillverkarna utländska företag, eftersom ryska produkter är av lägre kvalitet, vilket framgår av många konsumentrecensioner. Inhemska produkter representeras av varumärken Almaz eller Polymet, Henkel … Ledarna bland utländska listor är Hi-Gear, Abro, Poxipol.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Abro stål - Amerikansk tvåkomponents universell svetsning. Materialet tål effekterna av olika aggressiva ämnen och behåller sina egenskaper perfekt upp till en temperatur på +260 C.

Hi-Gear "Fast Steel " gjord för arbete med metall, plast och sten. Produkterna ger en stark anslutning, motståndskraftig mot mekanisk och kemisk belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Henkel "SuperEpoxy Moment " används ofta för sammanfogning av metalllegeringar och andra material. Kompositionen behåller sina egenskaper upp till en temperatur av +140 C.

Uruguayansk Adefal Trading S. A. Poxipol - universell tvåkomponents kallsvetsning. Den maximala temperaturen för sådana produkter är +120 C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Germanska Wurth Liuguid Metal Fe 1 tillverkad för arbete med keramiska och metalldelar och konstruktioner. Materialet är obrännbart och innehåller inga lösningsmedel. Svetsens sammansättning säkerställer dess motståndskraft mot aggressiva ämnen. Den maximala temperaturen för sådana produkter är +120 C.

Kallsvetsning för batterier och vattenledningar Mastix bättre än alla andra kompositioner klarar den uppgiften att täta sprickor och andra defekter på sådana strukturer. Temperaturen i rörledningarna överstiger inte den tillåtna komponenten på +120 C, så produkterna kan användas hemma. Sådan svetsning möjliggör skapande av förlorade delar och nya delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallsilikatprodukter Kerry "Thermo " har hög viskositet. Det har visat sig fungera bra med värmebeständiga legeringar av stål, gjutjärn och titan. Kompositionen är motståndskraftig mot mekanisk påkänning, därför rekommenderas den för reparation av bildelar. Produkten tål temperaturfall från +900 till -60 C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För att korrekt använda kompositionen är det nödvändigt att utföra ett antal förberedande procedurer. Först och främst måste du ta bort damm, feta avlagringar, oljefläckar och andra föroreningar från ytan. Detta gäller även för rost, det rengörs noggrant för att ge åtkomst till de bundna ytorna. Först när beläggningen är lämplig för arbete bör du börja svetsa.

Tvåkomponentformuleringar avlägsnas från förpackningen och blandas noggrant . Flytande och fasta kompositioner måste komma till ett plasticitetstillstånd, på grund av vilka de kan ges en annan form. Arbetet utförs endast om säkerhetsåtgärder följs - det är nödvändigt att utesluta risken för att produkter kommer på huden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart kompositionen får en acceptabel konsistens måste den omedelbart användas för sitt avsedda ändamål, eftersom materialet torkar snabbt.

Det rekommenderas att kontrollera tjockleken på det applicerade materialet. Det första lagret bör inte överstiga 6 mm. Om det behövs appliceras ett andra lager kallsvetsning, men först efter att det föregående har torkat helt. Det kommer att vara möjligt att använda strukturen för dess avsedda ändamål när kompositionen är fullständigt stelnad.

Många köpare undrar vilken kallsvetsning som är bäst . Det är svårt att svara på en sådan fråga, eftersom kompositionens tekniska egenskaper väljs individuellt med hänsyn till ett antal viktiga nyanser som hänför sig till typen av metallytor, driftförhållanden och många andra fundamentalt viktiga faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den enda rekommendationen är önskan att ge företräde åt kända märken, vars produkter har positiva recensioner. Men i detta fall kommer produktionskostnaden att vara ganska hög.

Det finns flera punkter att tänka på när du köper en kall svets

  • Förekomsten av tillsatser i kompositionen och deras sort. Fyllmedlet måste motsvara den typ av metall som kommer att limmas med hjälp av kompositionen eller ha en hållfasthet som inte är lägre än för detta material.
  • Indikatorer för lägsta och högsta temperatur inom det område som kompositionen behåller sin tekniska prestanda. Högtemperaturformuleringar är mycket starkare.
  • Svetsningens stelningstid är ofta av grundläggande betydelse. Därför är det mer korrekt att köpa två produkttyper: för snabb limning och en standardtyp. Även om den senare typen i de flesta fall ger en mer pålitlig och högkvalitativ anslutning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utan tvekan har produkterna vissa nackdelar, men förutsatt att materialet är rätt valt kan du enkelt hantera de problem som har uppstått, även om användarens yrkeserfarenhet är minimal.

Rekommenderad: