Lim För Skumblock: Förbrukning Av Murbruk Per 1 M3 Och 1 M2 Murverk, Som De Lägger På - På Lim Eller På Cement

Innehållsförteckning:

Video: Lim För Skumblock: Förbrukning Av Murbruk Per 1 M3 Och 1 M2 Murverk, Som De Lägger På - På Lim Eller På Cement

Video: Lim För Skumblock: Förbrukning Av Murbruk Per 1 M3 Och 1 M2 Murverk, Som De Lägger På - På Lim Eller På Cement
Video: Montering av TB ränna och pappinlägg 2024, April
Lim För Skumblock: Förbrukning Av Murbruk Per 1 M3 Och 1 M2 Murverk, Som De Lägger På - På Lim Eller På Cement
Lim För Skumblock: Förbrukning Av Murbruk Per 1 M3 Och 1 M2 Murverk, Som De Lägger På - På Lim Eller På Cement
Anonim

Skumbetongblock anses vara lätta att arbeta med och ett riktigt varmt väggmaterial. Detta gäller dock bara under ett villkor - om läggningen görs med speciellt lim och inte med den vanliga cementmurbruk. Limmet har en viskös struktur, det sätter snabbare, krymper inte, men det viktigaste är att stenarna inte drar ut fukt från det. Följaktligen torkar inte blockens vidhäftningspunkter ut och spricker inte med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En trevlig bonus är enkel installation - det är mycket snabbare och lättare att limma blocken än att forma sömmar och skarvar mellan murverk.

Det är mycket viktigt att välja rätt limbas ., eftersom styrkan och stabiliteten för hela strukturen beror på den.

Särdrag

Tvister om vad man föredrar - en sandcementkomposition eller ett speciellt lim för vidhäftning av skumblock - har inte avtagit på många år. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar.

Du kan stanna vid ett cementbruk i följande situationer:

  • skumblockens dimensioner är cirka 300 mm;
  • block skiljer sig åt i fel geometri;
  • läggningen utförs av byggare med genomsnittlig kvalifikation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Välj gärna lim om:

  • blocken skiljer sig åt i de korrekta standardstorlekarna;
  • allt arbete utförs av proffs med erfarenhet av liknande arbete;
  • skumblockens storlek - upp till 100 mm.

Den aktiva komponenten i limmet är portlandcement av högsta kvalitet utan tillsatser och föroreningar. Lösningen innehåller nödvändigtvis fin sand med en kornstorlek på högst 3 mm, och för att förbättra vidhäftningen införs alla typer av modifieringsmedel i limmet.

Bild
Bild

Blandningen har höga konsumentegenskaper:

  • hygroskopicitet;
  • ångpermeabilitet;
  • plast;
  • bra vidhäftning till skumbetong.
Bild
Bild

En annan obestridlig fördel är ekonomin. Trots att 1 kg lim är dyrare än kostnaden för cementbruk, är dess förbrukning två gånger lägre. Det är därför att använda lim inte bara är praktiskt, utan också fördelaktigt.

Limmet innehåller alla typer av tillsatser , komponenter för skydd mot mögel och mögel, fuktbevarande föreningar. Speciella tillsatser gör blandningen elastisk, vilket förhindrar att sömmarna deformeras över tid under påverkan av extrema temperaturer.

Man bör skilja på blandningar som är avsedda att användas under olika väderförhållanden. Om någon blandning avsedd för t från 5 grader är lämplig för temperaturer över noll, är det under den kalla årstiden värt att föredra frostbeständiga kompositioner-de kan kännas igen av snöflingan på förpackningen. Men även sådana frostbeständiga formuleringar rekommenderas inte för användning vid temperaturer under -10 grader.

Bild
Bild

Lim för skumblock säljs i påsar om 25 kg.

Fördelar och nackdelar

Den limbaserade kompositionen utvecklades inte av en slump - dess användning har ett antal fördelar i jämförelse med den traditionella murade blandningen:

  • närvaron av finkornig sand i blandningen av Portlandcement minskar beläggningens tjocklek avsevärt och minskar därmed materialförbrukningen;
  • det är jämnt fördelat över ytan som ska behandlas, fyller allt ledigt utrymme, detta ökar avsevärt kompositionens vidhäftningsegenskaper och effektiviteten av dess användning;
Bild
Bild
  • vattenförbrukningen per 25 kg påse lim är cirka 5,5 liter, detta låter dig behålla standardfuktigheten i rummet och bidrar till bildandet av ett gynnsamt mikroklimat;
  • lim har förmågan att behålla värme, varför sannolikheten för att kalla ytor ser ut minskar;
  • lim ger stark vidhäftning (vidhäftning) av skumblocket till arbetsytan;
Bild
Bild
  • limbaserad lösning är resistent mot ogynnsamma väderförhållanden, extrema temperaturer och fluktuationer i luftfuktigheten;
  • kompositionen sätter sig utan krympning;
  • lim läggs ofta istället för kitt, samtidigt som all dess funktionalitet bibehålls;
  • användarvänlighet - detta är dock med vissa konstruktionskunskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med att använda lim för skumblock, många tillskriver dess höga kostnad . Men om du tittar på det, då i termer av 1 kvm. m limyta lämnar 3-4 gånger mindre än cement-sandbruk, vilket i slutändan låter dig spara på den totala mängden arbete.

Moderna föreningar appliceras i ett mindre lager på grund av den höga vidhäftningsstyrkan. En erfaren kakelplatta kan göra en fog upp till 3 mm, medan en injektering kräver en tjocklek på 10-15 mm. Tack vare en sådan skillnad i produktionen uppnås en vinst, naturligtvis bör du inte förvänta dig betydande besparingar, men du kommer åtminstone inte att behöva betala för mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Murbruksmarknaden erbjuder två typiska limalternativ:

Sommar - har en arbetstemperatur på + 5-30 grader Celsius. Dess grundkomponent är vit cement, murbruk används inom två timmar efter utspädning.

Vinter - gäller vid t från +5 till -10 grader. Innehåller speciella frostskyddsmedel, kräver utspädning med varmt vatten och används inom 30-40 minuter efter utspädning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Monteringslim för skumbetong är en blandning i torr konsistens, som späds ut med vatten strax före installationen av skumblock. Med hjälp av en borr eller en konstruktionsblandare omrörs lösningen till en homogen konsistens, varefter limet måste tillåtas bryggas i 15-20 minuter så att alla komponenter slutligen löses. Sedan blandas lösningen igen och du kan börja arbeta.

Bild
Bild

När man planerar byggnadsarbete är det nödvändigt att beräkna den nödvändiga mängden lim, för detta går de ut från dess standardförbrukning per kub yta.

För beräkningar rekommenderar byggare att utgå från en sömmtjocklek på 3 mm . I detta fall kommer limförbrukningen per kubikmeter för skumbetong murverk att vara cirka 20 kg. I praktiken kan de flesta oerfarna efterbehandlare inte jämnt sprida murbruk i ett tunt lager, och tjockleken på beläggningen är cirka 5 mm. Detsamma observeras i fallet när skumblocken inte är av hög kvalitet, har få defekter och oegentligheter. Som ett resultat blir förbrukningen av lim högre och kommer att uppgå till 30-35 kg / m3. Om du vill översätta denna indikator till m2 måste det resulterande värdet divideras med väggtjockleksparametern.

Bild
Bild

Kan du spara pengar? Det kan du om du köper gasskumblock med profilerade kanter. Sådana block är sammanfogade i spår, och endast horisontella kanter behöver täckas med lim, de vertikala sömmarna är inte smorda.

Det är möjligt att minska förbrukningen av limblandningen med 25-30% om du använder en hackad murslev för att applicera den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Ett brett utbud av lim för skumblock murverk förvirrar ofta efterbehandlare. Hur väljer man rätt komposition? Hur gör man inte för att göra ett misstag när man köper en blandning? Vad ska skumblocken fästas på?

Kom först ihåg några enkla regler:

  • avaricious betalar två gånger - försök inte jaga billigheten
  • köpa varor från en välkänd tillverkare med ett gott rykte på marknaden för byggblandningar
  • När du fattar ett köpbeslut, ta hänsyn till säsongen och temperaturförhållandena under vilka arbetet kommer att utföras - det är lämpligt att köpa en frostbeständig komposition för vintern
Bild
Bild

köp alltid lim i reserv, särskilt om din erfarenhet av att lägga skumblock är liten

Och låt oss nu bekanta oss med skaparna av de mest populära lim som har fått positiva recensioner från proffs runt om i världen.

Volma

Volma är en av ledarna på byggmarknaden, som har vunnit erkännande av konsumenter i Ryssland och utomlands. Limet av detta märke består av utvald cement, fin sand, fyllmedel och pigment av högsta kvalitet. Denna förening används för skarvar på 2-5 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta lim används av efterbehandlare vid montering av plattor från luftbetongblock.

Det säljs i papperspåsar på 25 kg.

Titan

När limskummet från det välkända märket "Titan" först dök upp på marknaden var de flesta proffs skeptiska till denna nya produkt. Efter de första ansökningarna försvann dock tvivel om kvaliteten och exceptionella konsumentindikatorer för kompositionen helt.

Titan -produkter ersätter cementmurbruk, är mycket enkla att använda - du behöver bara applicera en remsa av komposition på blocken och fixa dem. Samtidigt fortskrider konstruktionen ganska snabbt och den färdiga strukturen är hållbar och stabil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du applicerar skumlim är det värt att följa flera regler:

  • ytan på skumblocken ska endast vara plan;
  • limskiktet appliceras i enlighet med instruktionerna, överskrid inte den tjocklek som rekommenderas av tillverkaren;
  • skummet krymper under påverkan av direkta ultravioletta strålar, därför bör lederna tätas utanför med cement;
  • limskum används endast för det andra lagret av skumblock. Den första ska appliceras på ett cement-sandbruk, annars kommer limet snabbt att deformeras under tung vikt.
Bild
Bild

Finns i cylindrar på 750 ml.

Knauf

Knauf Perlfix -lim ger hög vidhäftning tack vare en gipsbas och speciella polymertillsatser.

Användningen av lim kräver inte en förinstallerad ram, arbetet utförs snabbt och strukturen är stabil.

Bild
Bild

Den tveklösa fördelen med kompositionen är dess miljösäkerhet, därför används den i stor utsträckning i privata bostadsbyggande.

Limmet förbrukas ganska ekonomiskt - för bearbetning av en beläggning på 1 kvm. m. endast 5 kg komposition kommer att krävas.

Den säljs i kraftpåsar med förpackning på 30 kg.

IVSIL Block

Denna tillverkares lim har använts i stor utsträckning när man lägger luftbetong och luftbetongblock. Blandningen är en torr pulverformig komposition baserad på cement med ett litet innehåll av tillsatser som ökar vidhäftningen av ytan.

Den används för skarvar från 2 mm, med denna limförbrukning kommer att ligga i intervallet 3 kg per m2.

Bild
Bild

När du använder lim kan skumblockens position justeras inom 15 minuter från fixeringsögonblicket.

Den säljs i påsar om 25 kg.

Osnovit Selform T112

Det är en frostbeständig förening avsedd att användas på vintern. De formade fogarna tål upp till 75 frysnings- och tiningscykler utan problem - denna siffra är en av de högsta bland vintertyper av skumbetonglim.

Bild
Bild

Limblandningen kännetecknas av en fin fyllnadsfraktion, på grund av vilken den används för att erhålla tunna fogar från 1 mm. Detta leder till en minskning av den totala förbrukningen av kompositionen - för att klistra in 1 m2 skumblock krävs endast 1,6 kg torrt lim.

Fördelen med limmet är dess snabba vidhäftning . - kompositionen hårdnar efter 2 timmar, så att byggnadsarbeten kan utföras ganska snabbt.

Den säljs i påsar om 20 kg.

Bland ryska tillverkare utmärks även varumärket Rusean av högkvalitativa och kostnadseffektiva produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för ansökan

Erfarna finishers och byggare, som har installerat betongplattor och paneler i många år, rekommenderar ett mycket kompetent tillvägagångssätt för val av lim. Om du inte kunde hitta ett speciellt lim på rea, kommer den vanligaste kakelkompositionen, nödvändigtvis frostbeständig, att fungera bra.

Det finns några allmänna riktlinjer

det är meningsfullt att köpa lim endast med skumblockens korrekta geometri - i höjd bör de inte avvika mer än 1,5 mm

Bild
Bild
  • lim är optimalt i fall där skumblocket inte är mer än 100 mm;
  • Det är bättre att överlåta allt arbete till proffs - annars kan du inte bara "överföra" limet förgäves, utan också skapa en byggnad med svag stabilitet och hållbarhet.

Det är mycket viktigt att utföra arbete med hänsyn till atmosfäriska förhållanden . Allt är enkelt här - vid minusgrader är det nödvändigt att använda ett speciellt frostbeständigt lim. Naturligtvis odlas den vid rumstemperatur cirka 20-24 grader och späds ut med varmt vatten (50-60 grader). Observera att i kylan är limmets torktid kortare än i sommarvärmen, så allt arbete måste utföras så snabbt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om sådan aktivitet är en nyhet för dig, är det bättre att vänta på värmen, då kan du börja bygga murverk av skumblock med egna händer.

Sättet att lägga skumblock på lim visas tydligt i videon.

Rekommenderad: