Limtätningsmedel: Svart Och Transparent Lim För Metall, Flytande Gummi "Titanium" Och "Moment", Produktrecensioner För Polypropen

Innehållsförteckning:

Video: Limtätningsmedel: Svart Och Transparent Lim För Metall, Flytande Gummi "Titanium" Och "Moment", Produktrecensioner För Polypropen

Video: Limtätningsmedel: Svart Och Transparent Lim För Metall, Flytande Gummi
Video: Royal Enfield Interceptor 650 - LED Tail Light and Turn Signals - Detailed Wiring - How to 2024, April
Limtätningsmedel: Svart Och Transparent Lim För Metall, Flytande Gummi "Titanium" Och "Moment", Produktrecensioner För Polypropen
Limtätningsmedel: Svart Och Transparent Lim För Metall, Flytande Gummi "Titanium" Och "Moment", Produktrecensioner För Polypropen
Anonim

Varje gång som en renovering påbörjas står många inför problemet med att välja efterbehandlingsmaterial av hög kvalitet. När plastfönstren sätts in och plattorna i badrummet läggs, uppstår frågan om hur man skyddar resultatet från förstörelse och ger det ett estetiskt utseende. Limtätningsmedel kommer till undsättning - ett universellt verktyg för applicering på sömmar och fogar mellan olika ytor. Sådant lim skyddar både från kylan och från svampen, om du väljer det korrekt.

Bild
Bild

Särdrag

Adhesive sealant är en blandning bestående av en uppsättning polymermaterial med olika organiska och konstgjorda tillsatser. Omfattningen av dess syfte beror på huvudelementet som ingår i verktyget.

Ett tätningsmedel måste ha ett antal fördelaktiga egenskaper

  • Möjligheten att vidhäfta, det vill säga god vidhäftning till andra ytor, så att kanterna inte släpar någonstans, ytan med limmet sväller inte och blir inte gupp. Ju fler ytor som kan behandlas med samma typ av tätningsmedel, desto mer mångsidig betraktas det och följaktligen desto dyrare kostar det.
  • Motstår utvecklingen av mögelsvampar, vilket är särskilt viktigt för skarvarna mellan kakel i badrummet, där på grund av tätningsmedel av dålig kvalitet ibland alla reparationer måste göras om.
  • Motstånd mot bildandet av sprickor i sömmen och deras förstörelse, eftersom lim inte är en förbrukningsvara som behöver bytas varje år. Helst bör tätningsmedlet tåla både mekanisk chock och inre skakningar och vibrationer i åratal. Om ens en liten spricka har bildats i den hermetiskt förslutna sömmen börjar den genast släppa igenom både värme och fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Möjligheten att enkelt tolerera förändringar i miljön, såsom plötsliga temperaturförändringar, ökad exponering för fukt, damm eller ultraviolett strålning. Många typer av tätningsmedel används för utomhusföremål, så det är viktigt att de inte smulas efter det första regnet.
  • Motståndskraft vid interaktion med aggressiva kemiska element som bensin eller alkali är också mycket viktigt, även om vi inte pratar om industrianläggningar. Till exempel kan du bara limma dörrgummibanden på din bil så att de håller minst ett år, du kan bara använda mycket högkvalitativt material.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Plastitet och viskositet spelar också en stor roll för att välja rätt självhäftande tätningsmedel, eftersom det smidigt ska passa in i gapet och sömmen av alla former och djup, jämnt fördelat över ytan.
  • Hastigheten på torkning och härdning, eftersom ju snabbare dessa processer sker, desto säkrare är reparationsalgoritmen. Denna egenskap hos tätningsmedel är särskilt viktig vid reparation i ett öppet område, när limet som härdar under lång tid helt enkelt kommer att smyga ut från dåligt väder. I vissa fall kan den långsamma härdningstakten tvärtom vara hälsosam, särskilt när sömmen stängs felaktigt från plötslig rörelse eller slarv. Annars måste det snabbt härdade materialet skäras av på de platser där överskottet bildas med en kniv eller resultatet ska lämnas som det är.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Tätningsmedel har många klassificeringar baserat på deras kemiska sammansättning, egenskaper och funktionalitet. Innan du går till affären är det bättre att i förväg bekanta dig med limets huvudegenskaper på Internet och markera flera specifika modifieringar och tillverkare som är nödvändiga för just denna typ av arbete, till exempel bestämma om du behöver en sanitär tätningsmedel eller universell. För varje typ av limning finns det många identiska namn, och lådan med tätningsmedel är mycket liten och detaljerade bruksanvisningar passar inte alltid där.

Bild
Bild

Beroende på komplexiteten i dess polymersammansättning finns det flera typer av lim

En komponent tätningsmedel som säljs som en färdig att använda blandning med en huvudaktiv ingrediens. Ett sådant tätningsmedel kräver inte ytterligare manipulationer, det är redan klart för arbete efter att behållaren öppnats och kompositionens kontakt med luft. Det är värt att komma ihåg att så snart förpackningens integritet bryts måste du omedelbart börja arbeta, för snart kommer limmet att hårdna, även om ingen rörde vid det.

Bild
Bild

Tvåkomponenter limmet levereras komplett med en aktivator (katalysator), som måste tillsättas efter öppning av förpackningen. Först då börjar reaktionen och kompositionen är klar att användas. Det finns olika typer av limtillsatser, och om arbete är omöjligt utan dem ingår de vanligtvis i en uppsättning i ett separat paket. Oftast kan de köpas dessutom om ämnet inte var tillräckligt för att späda ut hela volymen lim eller den eftertraktade påsen gick förlorad.

Bild
Bild

Huvudklassificeringen av tätningsmedel anses vara separation baserad på det huvudsakliga aktiva elementet i blandningen

Tätningsmedel av polyuretan , som har en mycket hög hållfasthet och hållbarhet, så det används ofta i industrin. Men för hushållsändamål är det lämpligt om du behöver fästa och bilda packningar, samt täta bilens sömmar. Men dess ökade vidhäftning till andra material har också en baksida - i dess egenskaper liknar det polyuretanlim, därför håller det allt tätt, så ett sådant tätningsmedel är inte lämpligt för rörliga och hopfällbara delar av mekanismen.

Bild
Bild

En söm gjord med ett polyuretantätningsmedel är inte rädd för fukt eller aggressiv sol, så limet används ofta för utomhusarbete, särskilt när man reparerar taket på byggnader. Dessutom motstår polyuretantätningen aktivt effekterna av starka kemikalier, så när du reparerar en bil efter applicering kan du behandla allt ovanifrån med en skyddande eller korrosionsskyddande beläggning. Med utmärkt elasticitet och motståndskraft mot deformation är detta lim också bra för reparation av byggnadsfasader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största nackdelen med polyuretanföreningar är deras höga toxicitet och en obehaglig skarp lukt under drift, varför ett sådant tätningsmedel inte är lämpligt för inomhusbruk. Ja, och på gatan med honom måste du definitivt följa alla säkerhetsregler och limma delarna i en skyddsdräkt och mask.

Anaerobt tätningsmedel - ett tillräckligt starkt medel som används för att täta sömmar och skapa packningar i gängade sektioner av både rör och olika mekanismer, till exempel flänsar. Det särdrag hos anaeroba föreningar är att de stelnar i själva verket utan kontakt med luft, men genom polymerisation i kontakt med metall. Denna torkningsmetod säkerställer maximal hållbarhet och hållfasthet.

Bild
Bild

Innan du köper ett sådant tätningsmedel måste du tydligt förstå för vilka element det kommer att användas, för beroende på detta behöver du ett verktyg med olika styrka. Så ett anaerobt självhäftande tätningsmedel med låg styrka bör användas för fogar som är i konstant rörelse, utsatta för tung belastning eller ofta demonteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelmåttigt lim behövs för fogar som sällan demonteras och mestadels är i vila, till exempel bildelar. Det starkaste tätningsmedlet bör endast användas för fasta delar och gängade anslutningar, eftersom det är nästan omöjligt att separera dem senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de uppenbara fördelarna med anaeroba tätningsmedel kan man särskilja motståndskraft mot höga temperaturer eller värmebeständighet, upp till 100-150 ° С för ett genomsnittligt lim i denna linje och upp till 175 ° С i vissa föremål. Detta tätningsmedel är bland annat resistent mot komplexa kemikalier som bensin, motorolja eller etylenglykol. På grund av denna faktor används anaeroba ämnen vid reparation av både bilar och, till exempel, ett hemgeneratorset eller pannrum.

Bild
Bild

Anaerobt tätningsmedel är mycket ekonomiskt i konsumtion, men det är fortfarande värt att köpa det med ett minimum lager. Det fäster bra på ytan endast om det är jämnt fördelat över hela sömområdet. Om rören repareras från insidan är det inte omedelbart klart hur mycket tätningsmedel som behövs för att täta sömmen. Om gapet inte är helt fyllt eller tätningsmedlet appliceras i flera steg kommer det att härda ojämnt. I en sådan situation är det inte nödvändigt att räkna med anslutningens hållbarhet, eftersom sömmen kan smula under påverkan av vibrationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den höga vidhäftningsgraden av anaerobt tätningsmedel till en metallyta har också en baksida - vid demontering eller byte av anslutningar måste man ibland använda specialverktyg för att skilja elementen från varandra. I vissa fall är det till och med nödvändigt att värma limstället till en ultrahög temperatur så att det sönderfaller, vilket inte alltid är möjligt under hushållsförhållanden. En annan egenskap hos anaerob är endast kompatibilitet med ämnen med liknande sammansättning, som inte alltid är lika, även inom ramen för samma, vid första anblick, tätningsmedel. När du köper en extra burk med en sådan komposition är det bättre att veta exakt vad sömmen limmades på tidigare och välja en anaerob komposition som är så lik den föregående.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl tätningsmedel mycket populär för inredningsarbete, särskilt efterbehandling och dekorativa. Det är det säkraste, mest miljövänliga, snabbtorkande och praktiskt taget luktfria. Användningsområdet är extremt smalt - akryl är instabilt mot låga temperaturer, kollapsar från deformationer och vibrationer under tryck och låg elasticitet tillåter dem inte att hålla ihop rörliga delar av mekanismer. Ett sådant tätningsmedel är bra för användning i en varm byggnad, medan luftfuktigheten inte ska vara för hög.

Bild
Bild

Trots att all akryl är tillverkad på vattenbasis, klassas även tätningsmedel här som vattentäta och icke-vattentäta. Vanligt akryllim löses upp med vatten, det kan färgas i valfri färg med samma akrylfärg om den grundläggande vita eller transparenta modifieringen inte uppfylls. Från extrema temperaturer eller kontakt med fukt kan det spricka inom några dagar efter applicering, men för en plast och, viktigast av allt, torr yta, är den perfekt och kommer att hålla länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattentätt akryltätningsmedel kan inte längre kallas helt ofarligt för människor, men möjligheterna att använda det är mycket bredare. Den har god vidhäftning, det vill säga den kan kombineras med många ytor, även ojämna och med tidigare färgskikt. Du kan också limma sömmarna med dem även i badrummet, eftersom vattentät akryl normalt reagerar på periodisk inträngning av fukt på sömens yta. Du bör ändå inte använda den på platser med konstant interaktion med vatten som pooler, ingen akryl tål sådana belastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av akryltätningsmedel är ett latexlim. Med hög elasticitet och inte utsätts för deformation används den ofta för installationsarbete vid reparation av dörrar och fönsteröppningar. Av fördelarna med ett sådant tätningsmedel kan man notera förmågan att måla de resulterande sömmarna inte bara med akrylfärg, utan också med vanlig oljefärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bituminös tätningsmedel mycket populär sedan antiken, på grund av dess enkla drift, ökad styrka och snabb vidhäftning. Förutom naturliga bitumen- och gummikomponenter innehåller den polymertillsatser, tack vare vilka detta tätningsmedel kan användas för nästan alla typer av reparationer. Oftast används den vid reparation av skiffer- eller tegeltak, liksom fundament och fundament för ett staket. Bituminöst material är också bra för kommunikation och limning av skarvar i stuprör.

Bild
Bild
Bild
Bild

I grund och botten är bitumen ett derivat av petroleumprodukter och ser ut som svart tjära eller flytande gummi. Denna struktur har mycket god viskositet och flödesegenskaper, så tätningsmedlet appliceras jämnt på de svåraste och ojämnaste ytorna. På sina förpackningar står det ofta att bitumen appliceras på vilken som helst, till och med orenad yta. Detta gäller endast situationer där det finns partiklar av damm eller små byggrester kvar på föremålen som ska förseglas. Om ytan inte rengörs från tidigare färg- och lackskikt kommer vidhäftning inte att ske och hela effekten försvinner efter en månad.

Bild
Bild

Det naturliga ursprunget för bitumenharts bestämmer också dess utmärkta hydrofoba egenskaper, därför används ett sådant tätningsmedel ofta inte bara för att fästa sömmar, utan också som ett tätningsmedel. De är mycket förtjusta i att använda sådant material i landet eller i byn för vattentätning av fat för regnvatten eller avloppsrör i privata hus. Bitumen är bra inte bara för att det är vattentätt, utan också på grund av dess förmåga att förhindra bildning av mögel och mögel.

Bild
Bild

Tillsatsen av polymerer till kompositionen har utökat tillämpningsområdet för bitumenförslutningsmedel, eftersom det har blivit mer frostbeständigt och därför lämpligt för utomhusarbete. De sömmar som limmas med bituminösa fyllmedel hakar inte eller spricker inte när de torkar. Om vi tar hänsyn till det ganska låga priset på detta tätningsmedel i jämförelse med samma silikon eller akryl, kan du få ett utmärkt pris-kvalitet-förhållande med tillräcklig hållbarhet av materialet.

Bild
Bild

Trots sitt goda motståndskraft mot aggressiva miljöpåverkan och extrema temperaturer bör bituminös tätningsmedel inte användas vid konstruktion av skorstenar, pannrum eller bastur. Ja, han reagerar lugnt på effekterna av ultraviolett strålning, så ingenting kommer att hända honom i värmen utanför. Men med en kraftig temperaturökning över 50 ° C kan den smälta något och återgå till sitt ursprungliga aggregatstillstånd som ett flytande harts.

Bild
Bild

Vid låga temperaturer kan du arbeta med bitumen utan rädsla , men då tappas dess förmåga att motstå starka vibrationer, vilket är särskilt viktigt vid tätning av fundament. För denna typ av reparationsarbete är det bättre att välja ett tätningsmedel av gummi som har ungefär samma uppsättning kvaliteter som bitumen, men samtidigt behåller motståndskraft mot effekterna av skakningar vid ett tillräckligt stort temperaturintervall: från -50 ° C till ca + 60 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan betydande nackdel med ett sådant tätningsmedel är dess svarta blanka nyans, och det kan inte målas. Detta innebär att bitumen inte är lämpligt för inredning eller dekorativt arbete om ägaren är orolig för sömmarnas visuella estetik. Ett undantag är situationen enligt vilken den svarta färgen på inredningen, till exempel i badrummet, är författarens idé. Då kommer den lysande oljefärgen av bitumen tvärtom att organiskt smälta samman med miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte för ingenting som den används främst för utomhusarbeten: eftersom den är ganska giftig, avger den skadliga ämnen när burken är korkad, särskilt vid låga temperaturer. Varje återförsäljare rekommenderar val av handskar och ansiktsskydd för säker hantering av detta tätningsmedel. Det verkar som att naturligt bitumen i sig, som är grunden för kompositionen, är ett ämne som är säkert för människor och inte bär toxiner och cancerframkallande ämnen. Faran ligger just i polymertillsatser, men tack vare dem blir sömmen så plastisk efter applicering.

Bild
Bild

Om tätningsmedlets penetrering i lungorna är extremt oönskad, ska du inte vara rädd för brännskador vid kontakt med huden. Naturligtvis kan den bituminösa kompositionen inte tvättas av med vanligt vatten som akryl. Tätningsmedlet kan torkas av händerna med vit sprit, och om det inte finns till hands, då med en vanlig nagellackborttagare, endast helst med en acetonhalt.

Bituminöst material har goda korrosionsskyddande egenskaper , därför är det det bästa alternativet vid installation av metallstödstolpar, liksom limning av skarvar i taket. Det är bra att montera gardinstänger, arkprofiler, fästelement som en antennhållare på den. Det är också utmärkt för tätning av trästöd och balkar, eftersom det hindrar dem från att ruttna från fukt och bildar en skyddande film på de platser där sömmarna limmas.

Bild
Bild

Bitumen är lämpligt inte bara för arbete på metall eller trä, utan också för sådana moderna material som luftbetong eller skumbetong, eftersom det har en hög vidhäftningsgrad. För att tätningsmedlet ska passa bättre måste ytan först grundas, annars kan bitumen absorberas delvis i själva basen och inte längre skydda den så väl från fuktgenomträngning. Det rekommenderas inte heller att sprida det med ett tjockt lager när du vill skapa maximal effekt av tätning och vattentätning.

Bild
Bild

Om de bituminösa komponenterna inte torkar ut håller ett sådant tätningsmedel inte länge. För att förbättra dess skyddande egenskaper är det bättre att applicera materialet flera gånger, vilket ger varje enskilt lager maximal torktid. Hur mycket varje lager ska torka anges på förpackningen till det specifika tätningsmedlet.

Bild
Bild

Tätningsmedlets hartshaltiga viskösa struktur gör att du kan arbeta med det även i regn , det är därför hantverkarna älskar att använda det för arbete på taket, vilket på grund av sitt stora område helt enkelt är omöjligt att täcka eller limma på en dag. Bitumen är lämpligt för metallplattor, plywood och wellpapp. Om en läcka upptäcks precis under regnet och detta är det enda sättet att förstå exakt var det strömmar ifrån, kan en brådskande reparation på 20 minuter ge just detta material.

Bild
Bild

Bituminös tätningsmedel säljs i två huvudförpackningar - ett smalt rör eller en metallburk. Det första alternativet används oftare för små reparationer och limning av smala sömmar. Det är mest praktiskt att överföra innehållet i röret till en luftpistol för mer exakt applicering.

Bulktätningsmedel används för föremål i stor skala, såsom fundament . När du utför denna typ av arbete är det nödvändigt att köpa en spatel för att jämna ut det tätningsmedel som appliceras på ytan med det, och också för att ta bort det överskott som inte har härdat till slutet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest mångsidiga tätningsmedlet är silikon . Det föredras av de flesta hantverkare vid reparation, trots det ganska höga priset jämfört med analoger av akryl eller polypropen. De försöker plåstra inte bara sprickor, skarvar och sömmar på olika ytor, men framför allt används de när man installerar plastfönster eller reparerar sprickor i gamla träramar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller kemisk sammansättning kan silikontätningsmedel klassificeras som en så kallad kompositförening, det vill säga multikomponent. Grunden för materialet är naturligt silikongummi, som i sig är ganska plastiskt, men samtidigt starkt material. Ytterligare elasticitet erhålls genom att inkludera en silikon mjukgörare. Tätningsmedlets hållfasthet ges av polymerförstärkningar och viskositeten - genom speciella kopplingar - av vulkanisatorer. För god kompatibilitet med olika ytor behövs ingen förbehandling med en speciell primer eller förbättrad rengöring från tidigare lager, eftersom tätningsmedlet redan innehåller en bindningsprimer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den otvivelaktiga bekvämligheten med silikon ligger i möjligheten att lägga färgfyllmedel till kompositionen, så vid utgången får vi både svart och vitt och andra färger. Samma fyllmedel bidrar till huvuddelen av skummet, som fyller varje hörn av en spricka eller söm jämnare. Den komplexa kompositionen av silikontätningsmedel innehåller ofta tillsatser baserade på mekaniska partiklar av kvartsflis eller glas för bättre vidhäftning till ytan.

Bild
Bild

Huvudkarakteristiken vid val av silikonmaterial är dess fuktbeständighet . Det uppnås på grund av inkluderingen i sammansättningen av speciella ämnen - fungicider, som inte bara förhindrar utvecklingen av mögel, utan till och med stoppar tillväxten av redan bildade svampar. Det är därför det inte finns något bättre tätningsmedel för badrummet, särskilt med tanke på de expanderande men inte sprickande silikonfogarna som uppstår när temperaturen sjunker.

Bild
Bild

Silikonmassan är extremt flexibel och kan sträcka sig över ett område många gånger det ursprungliga täckningsområdet utan att bryta bindningen. På grund av detta kan tätningsmedlet tåla temperaturintervallet från -60 ° C till + 230 ° C, och ännu högre i vissa markeringar. Förutom extrema temperaturer motstår tätningsmedlet väl de aggressiva effekterna av miljön, inklusive olika frätande kemiska element. Den stora nackdelen med silikon är att den inte säkert kan komma i kontakt med bensin och dess derivat samt frostskyddsmedel. Det betyder att detta tätningsmedel inte kan användas för att reparera bildelar som kommer i kontakt med motorbränsle.

Bild
Bild

Av fördelarna bör det noteras både frostbeständigheten hos silikontätningsmedlet och dess säkerhet under påverkan av ultraviolett strålning. Därför är den lämplig för utomhusarbete, för här behöver du inte ens bära en speciell mask i de flesta fall. Även på vintern, på gatan, kan du säkert limma dem i kartong, gummi och korkpackningar, liksom olika delar av bilar, inklusive rörliga. När tätningsmedlet härdar blir det som gummi i geléliknande tillstånd, så även efter applicering kan de delar som ska limmas flyttas i rymden och bytas ut en tid.

Bild
Bild

Akvarium silikon tätningsmedel är en separat kategori ., som används, dock, inte bara för reparation av akvarier. Det kan också användas för att behandla badrum, duschar, liksom olika keramiska ytor och glasbehållare. Ett sådant tätningsmedel har ett antal obestridliga fördelar, såsom god vidhäftning på olika ytor, elasticitet och snabb torktid. Det viktigaste är att sömmarna som behandlas med detta tätningsmedel inte sprider sig vid förhöjda temperaturer på sätt som flytande naglar, utan förblir oförändrade, bara sträcker sig.

Bild
Bild

Det dyraste silikontätningsmedlet anses vara värmebeständigt. Det är han som väljs vid reparation och tätning av skorsten eller värmerör, samt elektriska ledningar. Kompositionen behåller sin elasticitet och styrka, oavsett temperaturens höjd. Om ett vanligt silikontätningsmedel används vid högst 250 ° C kan ett värmebeständigt tål upp till 350 ° C. Det finns en rad värmebeständiga tätningsmedel med en tillsats baserad på koppar, och de deformeras inte ens vid en temperatur av 380 ° C.

Bild
Bild

Färger

Under reparationen är det mycket viktigt för befälhavaren att lederna och sömmarna inte är visuellt slående, inte uppmärksammar sig själva. Möjligheten att limma ytorna i ögonhöjd med ett tätningsmedel för att matcha basprodukten är en mycket viktig sak. Den mest mångsidiga anses vara ett transparent tätningsmedel, så det används oftast vid reparation av VVS vid fogar. Den färglösa kompositionen behåller samma grad av vattenbeständighet som de målade versionerna, så den appliceras även där vattenläckage och överdriven mögelbildning är möjlig. Ett tätningsmedel är också mycket populärt vid injektering av fogar under montering av köksuppsättningar, eftersom färgen på naturligt trä eller sten är extremt svår att imitera med en monokromatisk komposition.

Bild
Bild

Vitt tätningsmedel är det vanligaste i alla järnaffärer . Oftast är vitt kompositionens naturliga färg, därför blandas inte färgadditiv i det, vilket ökar produktens slutkostnad. Det är bekvämt för limning av sömmar av mestadels vitt rör, mellan kakel i badrummet, liksom sluttningarna av plastfönster.

Bild
Bild

Svart tätningsmedel, om det är av naturligt ursprung, är en rik oljefärg med en blank glans. Det är inte lämpligt någonstans, bara för invändig limning av rör eller gängade mekanismer, liksom på platser som är otillgängliga för en persons dagliga blick. Ett undantag är avsiktlig användning av svart tätningsmedel som ett dekorativt element inuti konstutrymmen och loft, när de vill betona strukturen i en ojämn vägg med ett mörkt foder.

Bild
Bild

Tätningsmedel med färgade pigment som rött, gult eller beige är inte ovanligt nuförtiden . De är dyrare än en vit nyans, men för den korrekta estetiska uppfattningen av reparationen är det värt att betala lite för mycket, med tanke på att silikontätningsmedel, till skillnad från akryl, är nästan omöjliga att måla med vanlig färg efter härdning.

Bild
Bild

Tillämpningsområde

Tätningsmedel används i nästan alla typer av reparations- och efterbehandlingsarbeten. På grund av deras många fördelar, såsom motståndskraft mot extrema temperaturer, exponering för aggressiva kemiska element, vatten och ultraviolett ljus, används sådana kompositioner både för utomhusarbete och under tuffa industriella förhållanden.

Bild
Bild

När det gäller hushållsbruk är tätningsmedel oftast oumbärliga vid installation av VVS .samt annan utrustning och inredningsartiklar i badrummet. Allt annat lim kommer att vara till liten nytta här, eftersom konstant luftfuktighet och bildning av mögelsvampar inte tillåter icke-tätande föreningar att fungera länge under sådana förhållanden och att fixa alla föremål på ett tillförlitligt sätt. Det är bra att täta skarvarna mellan handfat, badkar, toalettskål och väggar med en vit silikonfog. En silikon- eller polyuretanförening är också perfekt för att limma packningarna vid tvättmaskinens trumma. På särskilt hållbara typer av tätningsmedel kan du helt plantera en spegel i badrummet som på flytande naglar och inte vara rädd för att det kommer att flytta bort från väggen från den höga luftfuktigheten i rummet.

Bild
Bild

Bitumenlimens tätningsegenskaper används aktivt vid bearbetning av gängade anslutningar i olika mekanismer, liksom sömmar i avloppsrör, även inifrån. Det är också populärt under renoveringsarbeten på fasader och tak på byggnader, under renovering av PVC -produkter och till och med vinylfasader. Pålitlig vidhäftning av delar som ligger på gatan och utsätts för temperaturfluktuationer - allt detta är ett bitumenförslutningsmedel på axeln. Och elementen i kakelplattorna, genom vilka vatten rinner från taket, och stegen som flagnar av vid tröskeln till huset, och kakel av natursten - allt fixas enkelt med ovannämnda sammansättning.

Bild
Bild

Den mest kända applikationen av både silikon- och akryltätningsmedel är installationen av plastfönster , liksom limning av packningar på stängningsmekanismerna intill glaset. Det näst mest populära rummet efter badrummet när du arbetar med tätningsmedel är köket. Det finns sömmar på bord och fönsterbrädor, de lämpar sig bra för limning, oavsett om de är skapade av konstgjorda material på kompositbasis eller av natursten. Detta inkluderar också arbete med vidhäftning till varandra av parkett- eller laminatstänger, som kräver en fuktbeständig komposition som väl återspeglar mekanisk stöt.

Bild
Bild

Torktid

Tiden som krävs för fullständig torkning av varje tätningsmedel är annorlunda, allt beror på kompositionen och tjockleken på det applicerade skiktet. Praktiken visar att prover på naturlig basis som bitumen torkar ut långsammare än konstgjorda kompositer, som redan innehåller en polymeraccelerator, vilket påverkar härdningshastigheten.

För de flesta tätningsmedel sker initial stelning inom 20-30 minuter .men detta är en bedräglig effekt. Bildandet av en fast film indikerar ännu inte fullständig krympning av materialet, och om nästa lager appliceras omedelbart ovanpå, kommer följaktligen hela sömmens massa under påverkan av miljön helt enkelt att ligga efter det limmade ytan efter ett par dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

På ett vänligt sätt måste du ge varje separat lager att torka i minst en dag, sedan kommer hela packningen att fungera länge. Om tiden är för kort, säljs dessutom primers eller acceleratorer till vissa typer av silikon- och akryltätningsmedel, vilket hjälper materialet att härda mycket snabbare.

Användande

Det är inte svårt att använda tätningsmedlet, det kräver ingen särskild yrkesutbildning.

Det räcker med att följa en viss algoritm för dess tillämpning på vilken yta som helst

  • Innan du öppnar behållaren, låt rummet ventileras, bära skyddshandskar och en mask.
  • Ytan på vilken tätningsmedlet ska appliceras måste torkas, rengöras från tidigare färg- och lackskikt och avfettas. Om du inte helt kan ta bort alla onödiga saker kan du först grunda beläggningen med en speciell förening. Det är bättre att täta de närliggande elementen med maskeringstejp och oljeduk så att tätningsmedlet inte fläckar för mycket.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För små arbeten inomhus rekommenderas att man fyller tätningsmedlet i monteringspistolen och klämmer ut föreningen i en vinkel i tunna remsor till platsen för den avsedda sömmen. Om två rörliga element limmas ihop kan du mekaniskt platta dem mot varandra och hålla i en minut eller två i detta läge.
  • Överskott av tätningsmedel kan avlägsnas med en spatel eller sprit tills föreningen är torr. När det har stelnat skärs onödiga rester av antingen med en speciell kniv, eller så får de ett lösningsmedel för en specifik typ av tätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Alla tätningsmedel, oavsett kemisk sammansättning, har samma fördelar:

  • vidhäftning eller förmågan att växa tillsammans med många material;
  • vattenbeständighet, värmebeständighet och motståndskraft mot aggressiva miljöpåverkan, inklusive frätande kemiska element;
  • vissa typer av tätningsmedel skiljer sig åt i deras beståndsdelar - fungicider, som har en svampdödande effekt;
  • hög elasticitet i kombination med styrka, vilket gör att den tål vibrationer, mekaniska stötar och temperaturförändringar, utan att spricka.
Bild
Bild

Av de få nackdelarna kan följande särskiljas:

  • skarp lukt och närvaron av giftiga ämnen i sammansättningen av vissa typer av tätningsmedel;
  • en tillräckligt lång torkperiod för varje lager.
Bild
Bild

Tillverkare

De mest populära tillverkarna av tätningsmedel övervägs med rätta " Moment" och Soudal … De har ett brett utbud av material för små hushållsreparationer, och de är överkomliga för en medelklassköpare. Enligt recensioner liknar dessa kompositioner snabbtorkande polyuretanskum, men mycket mer motståndskraftiga mot fukt och ultraviolett ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel märken " Fånga nr 3 " är bra för badrummet, eftersom de snabbt stelnar och inte bildar bubblor på ytan. Kompositionen kallas " Titan " motsvarar också fullt ut sitt namn - det är värmebeständigt och starkt, men som en nackdel - dess överskott är svårt att ta bort från ytan redan 15 minuter efter applicering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Penosil som tätningsmedel har den mycket goda hydrofoba egenskaper, elasticitet och är kompatibel med nästan vilken yta som helst. Dess enda nackdel är det ganska höga priset.

Bild
Bild

tips och tricks

Enkomponent silikontätningsmedel kan bilda en miljö med olika sammansättning, där ett eller annat element släpps, och varje namn bör behandlas annorlunda.

Miljön är ofta sur eftersom tätningsmedlet innehåller ättiksyrekoncentrat. Den har en karakteristisk skarp lukt som försvinner helt inom 24 timmar. Men i alla fall rekommenderas det att vara försiktig, eftersom dess ångor hos vissa människor kan orsaka allergier med symtom som yrsel och illamående

Bild
Bild

Ett surt tätningsmedel bör inte användas på metallytor, eftersom de helt enkelt oxiderar och korroderar. Det är inte heller lämpligt för cementhaltiga underlag, aluminium och till och med marmor. Och i princip, innan du applicerar den på någon yta, är det bättre att först utföra ett expresstest på ett litet område, eftersom det kan finnas tidigare orenade lager, som sedan reagerar med syra. Ett särdrag hos surtätningsmedlet är märkningen i form av bokstaven "A" på förpackningarna och det låga priset, varför det är så populärt

Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest mångsidiga och snabbinställande mediet för silikontätningsmedel anses vara neutralt. Det skapas på en alkohol- eller amidbas, därför har det ingen skarp lukt. Priset på detta tätningsmedel är högre, men det kan appliceras på vilken yta som helst. En sådan värmebeständig komposition tål temperaturer upp till 300 ° C, därför är det bekvämt för restaurering av radiatorer och rör för uppvärmning, liksom reparationer i badrummet eller i köket - platser med hög luftfuktighet. Om ägaren inte är säker på sin professionalism är det bättre att välja den här kompositionen, eftersom det inte finns några problem med den, även med felaktig tillämpning

Rekommenderad: