Hur Löser Man Superlim? Hur Kan Du Torka Bort Sekunda Lim Från Händer Och Metall Hemma, Hur Man Tvättar En Torkad Silikatkomposition

Innehållsförteckning:

Video: Hur Löser Man Superlim? Hur Kan Du Torka Bort Sekunda Lim Från Händer Och Metall Hemma, Hur Man Tvättar En Torkad Silikatkomposition

Video: Hur Löser Man Superlim? Hur Kan Du Torka Bort Sekunda Lim Från Händer Och Metall Hemma, Hur Man Tvättar En Torkad Silikatkomposition
Video: Så rengör du silver enkelt och snabbt - 5 effektiva metoder!| Perfekt 2024, Mars
Hur Löser Man Superlim? Hur Kan Du Torka Bort Sekunda Lim Från Händer Och Metall Hemma, Hur Man Tvättar En Torkad Silikatkomposition
Hur Löser Man Superlim? Hur Kan Du Torka Bort Sekunda Lim Från Händer Och Metall Hemma, Hur Man Tvättar En Torkad Silikatkomposition
Anonim

Ofta, när de utför reparationsarbete eller åtgärdar olika fel, använder de superlim. Det är värt att distrahera, och dina händer eller kläder är redan smutsiga. Det är särskilt obehagligt när ytor som inte alls behöver detta limmas ihop. Hur kan du förhindra detta och hur bli av med limmärken på olika ytor?

Bild
Bild

Funktioner i kompositionen

När började mänskligheten använda lim? Enligt arkeologer användes det redan cirka 9, 5 tusen år f. Kr. Lim tillagades av naturmaterial. I den moderna världen har konstgjorda tillsatser använts för att skapa det. Sedan 1901 arbetade kemisten Leo Bakeland på skapandet av ett lim, och redan 1909 började det säljas.

Silikatlim tillverkades först i början av 1940 -talet . Detta brevpapper används mycket ofta. 100 miljoner av dess paket produceras årligen, deras form förändras ständigt. För flytande ämnen, använd flaskor med lock. Förpackning i små former som en penna har blivit mycket bekvämt: det torkar inte ut, är bekvämt att använda och har höga vidhäftningsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är det värt att prata mer detaljerat om vad ett andra lim är. Namnet "superlim" innebär att det kan mycket. Ett litet, kompakt rör finns i alla hem, med dess hjälp kan du göra mindre reparationer, till exempel limma en del i en leksak för barn, limma en kopp eller reparera skor.

Limmet innehåller upp till 99% cyanoakrylater, stabilisatorer och mjukgörare, aktivatorer och retardatorer tillsätts också. Tillverkare använder olika kombinationer i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kom namnet ifrån och vem uppfann superlimmedlet för olika ytor? Ämnet utvecklades först av Harry Coover. Den första kompositionen visade sig vara för klibbig och avvisades. Redan 1951 upptäckte amerikanska forskare att med hjälp av cyanoaklylat kan vilken yta som helst limas mycket fast. 1958 såldes supersubstansen till försäljning. Super Glue blev omedelbart väldigt populärt och gjorde ett stänk.

Detta lim tål en belastning på 150 kg / kvm. cm, mer avancerade medel - 250 kg / kvm. se Super -lim tål temperaturer upp till 80 grader, mer modifierade modeller - upp till 125 grader. Den griper mycket snabbt: från några sekunder till en minut. Men för den sista inställningen bör du vänta upp till 24 timmar.

Bild
Bild

I Sovjetunionen kallades det "Tsiakrin", men det var nästan omöjligt att hitta det i butiker. För närvarande har situationen förändrats: lim finns i hyllorna i stora mängder. Superlim produceras under namn som "Secunda", "Monolith", "Elephant", "Super-Moment", "Power" och så vidare.

På senare tid har UV -lim släppts till försäljning . Med det kan du åtgärda eventuella störningar på bara 5 sekunder. Det släpps under varumärket Lazer Bond. Flytande plast appliceras på vilken yta som helst och bindningsstället behandlas med en ultraviolett stråle.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur löses upp?

Ibland finns det situationer när superlim läcker ut och fläckar ytan. Hur ska man vara i den här situationen? Genom att veta hur man löser det kan du snabbt ta bort föroreningarna utan att behöva kemtvätta saker.

Lös upp superlimet med nagellackborttagare . En bomullspinne fuktas i lösningen, appliceras på den förorenade platsen och vänta tills limet är helt upplöst.

Du kan använda white spirit eller bensin. Om det finns "Dimexid" i hushållsmedicinskåpet tas limet också bort från ytan med hjälp av det. Handskar bör användas vid hantering av denna produkt för att undvika hudirritation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det kommer på dina kläder kan det enkelt tas bort med Super Moment Antikley eller med ett lösningsmedel som innehåller nitrometan.

Om fläckarna på tyget redan är gamla kan du försöka lösa dem hemma med ättika. Ta 1 msk för 1 glas vatten. en sked vinäger och skölj ur området med lim.

Aceton används också för att ta bort limfläckar ., men här bör materialets sammansättning beaktas: missfärgade fläckar kan förekomma på de platser där aceton applicerades. Detta lösningsmedel kan ta bort lim från vilken yta som helst, det är också lämpligt för flytande naglar. Om de flytande naglarna redan har stelnat skärs den övre delen av med en kniv, resterna avlägsnas med aceton.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man tvättar?

Från huden

När du arbetar med superlim kommer det ofta på händerna. Om limkompositionen kommer på huden kan du bara inte bli av med den, du kan inte ta bort den med tvålvatten. Det finns tre sätt hur du kan ta bort supersubstansen från dina händer.

Bild
Bild

För detta gäller de som regel:

  • aceton: gnugga det förorenade området väl och tvätta sedan händerna med tvål och vatten;
  • pimpsten: du ska ånga händerna och gnugga sedan försiktigt över området med en pimpsten;
  • bordsalt: händerna ska fuktas och en stor sked salt ska hällas i handflatan, gnugga tills föroreningen släpar efter.

Dessa metoder kan allvarligt skada hudens händer - efter manipulationerna är det nödvändigt att applicera lotion eller handkräm på huden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från metall

Det är mycket svårt att ta bort supersubstansen från metallen. Du kan försöka torka av metallytan med aceton eller annat lösningsmedel som innehåller flyktiga ämnen, men de hinner inte fastna på materialet.

För att bli av med kontaminationen appliceras ett lösningsmedel eller aceton på en bomullstuss eller en tät bomullstrasa, appliceras på det färgade området och tejp limmas ovanpå. Som ett resultat skapas en miljö som är ogenomtränglig för luft, limet inuti värms upp och dess rester kan enkelt tas bort efter att tejpen har tagits bort.

Bild
Bild

Från linoleum

Ofta kommer superlim också på linoleum. För att ta bort det, bör du tillgripa kemiska lösningsmedel. För att rengöra ytan, välj "Super Moment Antique", "Antique" eller "Contact". När de appliceras på ytan börjar limet lösa sig och förvandlas till en gummiaktig substans som enkelt kan tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns tid och möjlighet att springa till affären används bensin för att ta bort lim från linoleum . Om fläcken redan är gammal måste du vänta några minuter tills limmet börjar lösa sig. Resterna avlägsnas med torra servetter. Ibland är det omöjligt att ta bort det första gången, då bör proceduren upprepas.

Vid arbete med bensin bör säkerhetsåtgärder iakttas, eftersom ämnet är brandfarligt. Under arbetet bör det inte finnas några barn i rummet. Efter att ha arbetat med bensin, tvätta ytan med vatten.

Bild
Bild

När du köper linoleum bör du läsa instruktionerna och ta reda på vilka produkter som är lämpliga för dess yta. Om det finns en liten bit linoleum kan du utföra en testkontroll på den: sprida den med lim och sedan försöka ta bort den med olika medel. För att rengöra linoleum kan du ta bensin eller ammoniak. Använd inte aceton för rengöring: det kan skada ytan.

Med plast

Mycket ofta uppstår frågan om hur man tar bort spår av lim från plastytor. När du arbetar med det här verktyget bör du vara mycket försiktig och försöka omedelbart ta bort droppar lim från plasten med en vanlig trasa. Efter att fläcken har tagits bort, skölj ytan med diskmedel.

Plast tål inte temperaturförändringar och kan också skadas vid användning av vissa kemiska lösningsmedel, därför används inte aceton eller bensin för plastytor.

Bild
Bild

Om limmet på plastytan redan är torrt kan du försöka ta bort det mycket försiktigt.

Du kan också använda dimetylsulfoxid för att ta bort limmet från plasten. Du kan köpa det på vilket apotek som helst.

Från glas

Som med alla ytor är det alltid lättare att ta bort ny smuts från glas: det räcker med att torka av det med en trasa.

För torkning på basen används limet:

  • renare: det appliceras på glaset, efter några minuter avlägsnas det med en kniv;
  • white spirit: det appliceras med en våt skiva på glaset, efter 15 minuter avlägsnas det mjukade limet med en prästkniv;
  • vegetabilisk olja: den appliceras i 1 timme och tas sedan bort med en plastspatel eller spatel;
  • flytande tvål, diskmedel: lite av kompositionen tillsätts i vattnet, tvålösningen appliceras på glaset och tvättas bort med en diskborste.

Du kan också ta bort limet från glaset med ammoniak och diskmedel: de tas i lika stora proportioner och blandningen appliceras på fläcken i 1 timme. Därefter avlägsnas kontaminationen och glaset torkas med en lösning av ammoniak i förhållandet: 1 msk. l alkohol per 0,5 l. vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Det är viktigt att iaktta säkerhetsåtgärder under arbetet. Om lim kommer in i ögat ska du omedelbart uppsöka läkare. Du måste ta med dig ett rör: detta hjälper läkaren att förstå hur man behandlar ögat

Bild
Bild
  • Röret är inte riktat mot sig själv, så att ämnet inte av misstag kommer på huden och ansiktet.
  • Kompositionen innehåller giftiga ämnen, så arbetet utförs i välventilerade rum.
  • Om inte allt lim används ska röret inte vikas: det finns en möjlighet att det kommer att spricka vid vikningen och ämnet kommer att spillas ut.
  • Du bör alltid behålla limröret för att läsa dess sammansättning. Således kommer det att bli klart desto bättre att ta bort det från vilka ytor.
  • Om superlimet kommer in på platser där det är svårt att komma till exempelvis ett slott, hjälper ättikaessens i detta fall. Med hjälp av en spruta måste den hällas i låset, vänta lite och rengör den med en nål eller en tandpetare. "Antikley" eller ett annat lösningsmedel hjälper också till att hantera sådan kontaminering.
Bild
Bild

Hur man tar bort superlim med ett apoteksverktyg visas tydligt i videon.

Rekommenderad: