Cyanoakrylatlim: Snabblim Och Cosmofen, Enkomponent Transparent Komposition CA 4, Egenskaper Och Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Cyanoakrylatlim: Snabblim Och Cosmofen, Enkomponent Transparent Komposition CA 4, Egenskaper Och Egenskaper

Video: Cyanoakrylatlim: Snabblim Och Cosmofen, Enkomponent Transparent Komposition CA 4, Egenskaper Och Egenskaper
Video: cyanoacrylate adhesive super glue filling machine cyanoacrylate bond filling machine cyno gluefiller 2024, April
Cyanoakrylatlim: Snabblim Och Cosmofen, Enkomponent Transparent Komposition CA 4, Egenskaper Och Egenskaper
Cyanoakrylatlim: Snabblim Och Cosmofen, Enkomponent Transparent Komposition CA 4, Egenskaper Och Egenskaper
Anonim

När du installerar eller monterar olika delar av polymerer eller metallplast, är det nödvändigt att ansluta dem med lim. Närvaron av ytterligare hål kommer att göra leden mer sårbar för sprickor eller annan mekanisk belastning. Ett av de bästa alternativen är cyanoakrylatlim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i kompositionen

Varje cyanoakrylat tvåkomponentslim består av sampolymerer. De har en hög vidhäftningsgrad på absolut alla ytor. Varje tillverkare har sin egen limkomposition, vars tillverkningsegenskaper hålls hemliga. Alla lim håller ytor perfekt ihop och kännetecknas också av en lång livslängd.

Varje lim är baserat på cyanoakrylat och syror som härrör från det som kan stå för upp till 99% av allt innehåll. För ytterligare egenskaper tillsätts mjukgörare och förtjockningsmedel.

Denna komposition börjar stelna endast när den utsätts för svagt alkali eller vanligt vatten - detta är en av de grundläggande principerna för arbete med cyanoakrylater. Med ett mycket tunt lager kan härdningsprocessen också ske utan fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och specifikationer

Idag produceras cyanoakrylatlim av många välkända företag. Deras huvudsakliga egenskap är hög vidhäftning till ett stort antal ytor: trä, glas, metall, plast, gummi. Det är också värt att notera att sådana kompositioner absolut inte påverkas av vatten, oljor, bensin eller olika alkoholer.

Cyanoakrylatlim fungerar bra med luckor mindre än 0,1 mm. Den kan användas för limning av trånga ytor. Det finns dock formuleringar med hög viskositet som är lämpliga för att arbeta med luckor på cirka 0,25 mm, medan deras förbrukning per m² är cirka 300 g. Om det är nödvändigt att stänga ett stort gap används vanligtvis Cosmofen eller CA-4.

Bild
Bild
Bild
Bild

De tekniska egenskaperna hos cyanoakrylatlim avgör omfattningen av dess användning

  • Stat . Det är en tät massa med hög grad av viskositet. Många alternativ är transparenta.
  • Paket . Den säljs i en helt sluten behållare. Förpackningen innehåller bruksanvisning med en beskrivning av försiktighetsåtgärder.
  • Stelning . Vid rumstemperatur och låg luftfuktighet sker härdningsprocessen inom några sekunder. Med en ökning av luftfuktigheten utförs denna process nästan omedelbart.
  • Temperaturvariation . Alla enkomponenter och tvåkomponenter cyanoakrylatföreningar tål temperaturer från -60 till +80 grader. Speciella värmebeständiga föreningar kan inte förlora sina egenskaper även vid temperaturer på +250 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på cyanoakrylater är det också nödvändigt att ange deras fördelar och nackdelar.

De positiva aspekterna inkluderar:

  • mycket snabb stelning (inom några sekunder);
  • tillförlitligt grepp om de anslutna elementen;
  • fixering av olika material till varandra;
  • enkel användning;
  • osynliga sömmar;
  • förmågan att använda på porösa, lutande plan;
  • det finns inget behov av lång ytbehandling.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste också vara medveten om nackdelarna:

  • svårigheter att arbeta vid höga temperaturer;
  • kan inte användas för att foga ihop teflon- eller silikonytor;
  • inte lämplig för limning av delar som senare kommer att ha en stor sprickbelastning;
  • stora luckor kan inte fyllas med sådant lim.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Cyanoakrylatlim tillverkas med olika tillsatser - mjukgörare.

Tack vare dem kan flera huvudanvändningar av ett sådant lim särskiljas

  • I vardagen är cyanoakrylatföreningar oersättliga. Nästan alla ägare har sådant lim. Användningen av olika formuleringar beror ofta på situationen och materialet, även om universella lim vanligtvis finns hemma.
  • Inom kosmetologi används den för ögonfransförlängning. Vanligtvis används formuleringar med en ökad mängd akryl, eftersom de inte skadar naglarna, de kan också lätt avlägsnas med organiska lösningsmedel.
  • Inom tandvården används speciella föreningar som är avsedda för limning av extremt små flisor.
  • För isolering av ledningar eller perfekta anslutningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

När man studerar byggmaterialmarknaden kan man se att det finns ett stort antal företag som producerar cyanoakrylater. Det är värt att uppmärksamma de mest populära modellerna.

Pronto CA-4 -detta lim är en färdig att använda produkt, har en hög viskositet och kännetecknas av mångsidighet. Det kräver inte tillsats av några föreningar för att förbättra egenskaperna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Interbond - detta alternativ representeras av tvåkomponentformuleringar av cyanoakrylat som används vid arbete med MDF, spånskiva, gummi eller läder. Det ger fukt och värmebeständighet mot anslutningen. Det kan användas som ett vanligt lim i en 400 ml förpackning, liksom med cyanoakryat i en 20 g eller 100 ml förpackning. Limmet har en hög flampunkt och stelnar inom 5–7 sekunder. Undvik plötsliga temperaturförändringar och direkt solljus under lagring.

Bild
Bild

Permabond 791 - Denna cyanoakrylatförening används för att binda olika elastiska och styva ytor. Det kommer att sätta på några sekunder, ofta kallat "andra" lim. Kompositionens genomskinlighet möjliggör användning vid arbete med glasytor. Detta lim är också flytande, vilket gör att det enkelt kan appliceras, och detta är mycket viktigt för snabb stelning. Det ger tillräckligt med vattenbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cosmofen är den vanligaste bland denna kategori av lim. Tillverkaren erbjuder ett stort urval av universella och specialiserade konstruktionsföreningar. Dess förbrukning är tillräckligt liten för att du alltid kan ha en liten flaska Cosmofen hemma. Med korrekt användning och underhåll kan produkten förvaras öppen i en månad.

Bild
Bild

Hur kan du lösa upp?

Vid arbete med cyanoakrylater finns det risk för att lim kommer på ytor som inte är inblandade i bindningsprocessen. Oftast händer detta på grund av en oförberedd arbetsplats. Ett verktyg har ännu inte uppfunnits som gör att du kan späda ut limet för att ta bort det ytterligare utan att skada ytan. Det är omöjligt att tvätta bort limmet från ytan.

Huvudmetoden är mekanisk . Arbeta med en vass kniv måste utföras mycket försiktigt, annars tar du bort limet och skadar ytans integritet.

Om limmet kommer i kontakt med din hud, leta inte efter ett rengöringsmedel eller lösningsmedel. Limet kan inte torkas bort eller tvättas bort eftersom det kommer att tas bort tillsammans med huden.

Det bästa sättet är att vänta lite tills limet börjar skala av, först då kan du börja ta bort det.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Vid arbete med cyanoakrylatlim bör personliga säkerhetsregler följas. Allt arbete bör endast utföras i ett välventilerat område, eftersom limrök är mycket giftiga. Låt inte detta ämne komma i kontakt med hud och slemhinnor.

Innan användning måste du studera instruktionerna, eftersom olika kompositioner är utformade för att arbeta med vissa ytor . Det anger också villkoren för användning, lagringsförhållanden och funktioner i arbetet.

Cyanoakrylatlim är ett bra fynd och en väg ut ur svåra situationer där infästningen måste vara stark och oansenlig.

Sådana föreningar griper snabbt och vidhäftar nästan vilken yta som helst till varandra.

Rekommenderad: